Ga direct naar inhoud

Zo behoud je het teamgevoel in tijden van thuiswerken

De terugkeer naar kantoor laat lang op zich wachten. En waar de één floreert in z’n nieuwe home office, vliegt de ander thuis tegen de muren op. Hoe ga je daar als leider mee om? En hoe zorg je dat collega’s in gesprek blijven? Met deze 5 tips blijf je ook op afstand een hecht team.

Wat vinden we eigenlijk van het thuiswerken?

Hoewel thuiswerkers vaak meer gedaan krijgen, willen werknemers graag weer naar kantoor. Volgens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland is het duidelijk: 'veel werknemers staan te popelen om deels weer naar kantoor te gaan. Mensen missen het sociaal contact en de creativiteit.’

Maar dit betekent niet dat alles weer wordt zoals het was. Los van de vraag wat er mag, hebben we de voordelen van werken op afstand ontdekt. Veel bedrijven omarmen het hybride werken: deels thuiswerken is een blijvertje. Het kan even zoeken zijn hoe je ook dan de teamspirit hooghoudt. Met deze 5 tips gaat het je lukken.

1. Kies de juiste plek voor de juiste dingen

Dat je niet samen hoeft te zijn om samen te werken, weten we inmiddels. Maar sommige taken gaan nu eenmaal beter als je wél bij elkaar bent. Ga met elkaar het gesprek hierover aan. Zorg dat mensen voor de juiste dingen naar kantoor komen – mits de regels het toelaten. En ook thuisblijven als het werk daarom vraagt. Of de omstandigheden.

Waar ga je werken?

Thuiswerken met focus

Thuis is je werkplek als je met focus wil werken en productief wil zijn. Bijvoorbeeld:

• lees- of schrijfwerk
• ingewikkelde analyses maken
• belangrijke calls of vergaderingen

Samenwerken op kantoor

Kantoor wordt een plek voor sociaal contact en creatieve processen. Denk aan:

• teamoverleg
• brainstormen
• informele afspraken

2. Maak thuiswerken leuk

Thuiswerken is perfect voor klussen die om focus vragen. Maar het is goed om momenten van diepe concentratie af te wissen met iets luchtigs. Even je hoofd in een andere stand en dan weer door. Met nieuwe energie. Zo’n breinsnack noem je ook wel een energizer.

Met deze drie energieboosters maak je thuiswerken leuk. En je doet ze ook nog eens makkelijk tussendoor.

Drie energizers voor tijdens het thuiswerken

7 minute workout. Ideaal als je geen tijd hebt voor een ommetje. Of de sportschool al te lang gemist hebt. Google is je vriend om er één te vinden die bij je past.

Reset je ogen. Een simpel concept: 20 x 5 x 20. Dat gaat zo. Kijk elke 20 minuten naar iets moois op 5 meter afstand en focus. Knipper dan 20 keer met je ogen en sluit ze even. Worden je ogen héél blij van.

Letterbingo. Leuk als tussendoortje in een online meeting. Geef je team 3 letters en zet een timer op 3 minuten. Elke medewerker zoekt bij elke letter een voorwerp en presenteert ze in 1 minuut. De leukste presentatie wint.

3. Investeer in onderling contact

In de praktijk zien we elkaar dus veel minder. En ook minder spontaan. De kletspraatjes raken op de achtergrond. En daarmee verwatert ook de connectie die zorgt voor een hecht teamgevoel. Investeer daarom in onderling contact. Begin een meeting niet meteen met agendapunt één. Maar schep ruimte voor een luchtig praatje, en laat iedereen even aan het woord.

Blijf ook zelf een betrokken werkgever op afstand. Zorg dat je medewerkers regelmatig een-op-een spreekt en de vraag stelt hoe het gaat. Heb dan ook aandacht voor de dingen die niet direct over het werk gaan. Dit kan fysiek, online of via de telefoon. Wissel hierin af en denk ook buiten de gebaande paden: ga eens de deur uit voor een wandelingetje.

          4. Hou de vaste borrel erin (organiseer een Zorrel)

          Informele momenten van samenzijn zorgen voor verbinding. Het is belangrijk dat je die niet op z’n beloop laat als fysiek samenzijn even niet gaat. Zo is de Zorrel (borrel op Zoom) een populair digitaal broertje geworden van de vrijmibo. En dat is niet een kwestie van camera aan en borrelen maar. Je moet het aankleden met een programma. Anders gaan de schermpjes snel op zwart.

          Alternatieve Zorrels

          • Maak er een themaborrel van met hilarische outfits
          • Stuur een sfeer verhogend pakketje met lekkernijen op
          • Organiseer een pubquiz, escaperoom of Ik hou van Holland-achtig spel

          5. Plan uitjes in voor teambuilding

          Samen leuke dingen doen geeft energie. Plan daarom regelmatig iets leuks in, en denk vast na over een online variant. Dat geeft jezelf een stok achter de deur. En je medewerkers een moment om naar uit te kijken. 6 tips voor coronaproof teamuitjes waar je team blij van wordt:

          6 tips voor coronaproof teamuitjes waar je team blij van wordt:

          Online teamuitjes

          • Online escaperoom
          • Online kookworkshop
          • Online workout of yogales

          Fysieke teambuilding ideeën

          • Veluwe dropping
          • Expeditie Robinson bedrijfsuitje
          • Stadswandeling langs lokale horeca

          Hoe hou jij de teamspirit erin?

          Het thuiskantoor heeft zich genesteld in ons werkende leven. Daarmee moeten we harder werken om het teamgevoel in stand te houden. Dat gaat lukken met deze tips. Gebruik ze als leidraad om een werkplek te kiezen, om meetings op te spicen of aan teambuilding te doen.

          Wil je de hechtheid van je team overeind houden? Investeer dan in momenten van écht contact. En dat kan ook in tijden van thuiswerken.


          Nieuwsbrief

          Als ondernemer ben je continu in beweging. De wereld om je heen verandert, en jij en je onderneming ook. Met onze tips, achtergrondartikelen en interviews helpen we jou om die veranderingen vol vertrouwen aan te gaan.

          Meld je aan voor de nieuwsbrief


          Ondernemen doe je samen