10 onmisbare inzichten die je wil weten over een verzuimverzekering
Wat is een verzuimverzekering precies? Welke keuzes kun je maken? En welke risico’s dek je hiermee? Als werkgever ben je hier niet dagelijks mee bezig. Zeker als je nog niet eerder met zieke werknemers te maken hebt gehad. We helpen je graag met antwoorden op de tien meestgestelde vragen over een verzuimverzekering.

Vraag 1: wat is een verzuimverzekering?
Met een verzuimverzekering bescherm je je als werkgever tegen de kosten van een zieke werknemer. Het kan gebeuren dat een werknemer door ziekte tijdelijk niet kan werken. Je bent als werkgever wettelijk verplicht om de eerste twee ziektejaren (104 weken) minimaal 70% van het loon door te betalen. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de re-integratie en begeleiding van je zieke werknemer. Een verzuimverzekering ondersteunt je daarbij. Dit helpt om de financiële lasten van loondoorbetaling te verlichten. En om je werknemer weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen.
Vraag 2: is een verzuimverzekering verplicht?
Een verzuimverzekering is niet verplicht. De financiële risico's van verzuim binnen je bedrijf kunnen hoog oplopen. Maar je maakt als werkgever zelf de keuze of je die risico's draagt. Of dat je een verzuimverzekering sluit om (een deel van) die risico’s af te dekken.
Vraag 3: hoe kies je de juiste verzuimverzekering?
Het kiezen van de juiste verzuimverzekering is niet iets waar je je dagelijks mee bezighoudt. Je hebt verschillende mogelijkheden in dekkingen en dienstverlening. Het is belangrijk om te kijken wat bij je bedrijf past en welk risico’s je wilt afdekken. Je leest hier meer over de verschillende keuzes die je hebt bij een verzuimverzekering. Er komt veel bij kijken. Een adviseur helpt je bij het maken van de juiste keuze.
Vraag 4: wat kost een verzuimverzekering?
De kosten voor een verzuimverzekering zijn voor ieder bedrijf verschillend. Je premie is namelijk een percentage van het totaal verzekerd loon. De premie van een verzuimverzekering ligt gemiddeld tussen de 1,5% en 5,5% van het totaal verzekerd loon.
Daarnaast zijn er andere onderdelen die de premie bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de eigenrisicoperiode of de contractperiode die je kiest.
Vraag 5: is een contract met een arbodienst verplicht?
Iedere Nederlandse werkgever is volgens de Arbowet verplicht om een basiscontract arbodienstverlening te hebben. Hierin staan de minimale rechten en plichten voor de werkgever, werknemer en de arbodienstverlener. De Nederlandse arbeidsinspectie voert controles uit. Heb je geen basiscontract? Dan kun je een boete krijgen. De hoogte van de boete is afhankelijk van meer factoren.
Vraag 6: vergoedt een verzuimverzekering ook de re-integratiekosten?
Re-integratiekosten zijn bijvoorbeeld de kosten die je maakt voor geadviseerde interventies. Interventies zijn activiteiten om een zieke werknemer weer aan het werk te krijgen. Het verschilt per verzekering of je deze kosten deels of volledig vergoed krijgt. Nationale-Nederlanden werkt samen met gespecialiseerde arbodiensten en dienstverleners. Zij overleggen met de werkgever en/of werknemer over de inzet van interventies.
Vraag 7: kun je een verzuimverzekering sluiten als je een zieke werknemer hebt?
Je kunt zeker een (andere) verzuimverzekering sluiten als je een zieke werknemer hebt. Deze werknemer valt dan nog niet onder de dekking. Dit is wel zo als je werknemer vier weken volledig hersteld is. Had je in de periode dat je werknemer ziek werd een andere verzuimverzekering? Onder bepaalde voorwaarden dekt de verzekeraar waar je weggaat de kosten van loondoorbetaling en re-integratie van de zieke werknemer.
Het is natuurlijk beter om goed voorbereid te zijn. Ziekteverzuim komt vaak onverwachts. Juist daarom is het belangrijk om te bepalen of je de kosten van een zieke werknemer zelf kunt dragen. Een adviseur helpt je hierbij.
Vraag 8: zijn oproepkrachten en directeur-grootaandeelhouders (DGA) meeverzekerd bij een verzuimverzekering?
Alle werknemers op de loonlijst vallen bij de meeste verzekeraars onder de dekking van een verzuimverzekering. Vaak kun je zelf kiezen om oproepkrachten niet mee te verzekeren en het risico zelf te dragen. De verplichtingen die je als werkgever hebt zijn bij oproepkrachten verschillend per contract. Het is verstandig om je goed te laten informeren door een adviseur.
Directeur-grootaandeelhouders (DGA) vallen niet onder de dekking van de verzuimverzekering. Zij hebben vaak een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) om hun inkomen bij verzuim te verzekeren.
Vraag 9: geldt er bij een verzuimverzekering een eigen risico?
Je hebt bij een standaard verzuimverzekering een eigenrisicoperiode in dagen. Je bepaalt zelf het aantal dagen. Dit noemen we ook wel wachtdagen. In deze periode krijg je geen vergoeding voor het doorbetalen van het loon van zieke werknemers. Je kiest bij Nationale-Nederlanden voor een eigenrisicoperiode van 10, 20, 30, 65, 130 of 260 werkdagen.
Vraag 10: kan de premie van een verzuimverzekering wijzigen tijdens de contractperiode?
Het verschilt per verzekeraar of de premie tijdens de contractperiode kan wijzigen. Bij Nationale-Nederlanden is dit mogelijk. Tijdens een contractperiode van drie jaar kunnen we je premie voor de verzuimverzekering jaarlijks aanpassen. Bij een driejarig contract gebeurt dit na afloop van het eerste en tweede volledige kalenderjaar dat je verzekerd bent. Wil je bij een driejarig contract zekerheid over de hoogte van je premie tijdens de contractperiode? Je kunt bij ons ook je premie voor drie jaar vastzetten. Je premie wijzigt dan alleen als je loonsom verandert of als je de dekking wijzigt. De hoogte van het ziekteverzuim in je eigen bedrijf heeft tijdens de contractperiode geen invloed op je premie.
Heb je een contract voor één jaar? Dan wijzigt de premie niet tijdens deze periode. Je krijgt een nieuw premievoorstel om de verzekering te verlengen. De premie kan bij de verlenging wijzigen. Wil je jouw verzekering na de contractperiode niet verlengen? Zeg dan op tijd je verzekering op. Anders loopt je verzekering automatisch door en kan de premie ook wijzigen.
Of je premiepercentage tijdens de contracttermijn kan wijzigen, hangt af van het contract dat je sluit. Vaak kun je kiezen uit een contractperiode van één of drie jaar. Tijdens een contractperiode van drie jaar kan een verzekeraar het premiepercentage voor je verzuimverzekering vaak jaarlijks aanpassen. Dit gebeurt meestal na afloop van het eerste en tweede volledige kalenderjaar dat je verzekerd bent. Bij sommige verzekeraars kun je het premiepercentage ook voor drie jaar vastzetten. Je premiepercentage wijzigt dan pas bij de verlenging van je verzekering of als je de dekking wijzigt.
Verzuim verzekeren?
Wil je weten welke verzuimverzekering bij je bedrijf past? Neem contact op met een adviseur voor advies op maat. Of lees meer over onze verzuimverzekeringen.
Advies aanvragen

Checklist: dit moet je doen als je werknemer ziek is
Het liefst heb je nooit zieke werknemers. Maar helaas heb je daar als ondernemer wel mee te maken. Dit moet je doen als je werknemer ziek is.

Ondernemersverhaal: zo pakt Daan Berkhoff van Humanoid ziekteverzuim aan binnen zijn mkb-bedrijf
Daan Berkhoff, mede-eigenaar van Humanoid, deelt hoe zijn verzuimverzekering bijdraagt aan het creëren van financiële rust. En hoe de verzekering hem helpt om snel te schakelen als een werknemer uitvalt. Hierdoor kan hij zich onbezorgd focussen op de groei van zijn bedrijf.

Werknemer ziek? Risico’s als je niet goed verzekerd bent
Je ontdekt vaak pas hoe je verzekerd bent wanneer je een zieke werknemer hebt. Start het nieuwe jaar met een verzuimverzekering die bij je past.