Het liefste wil je verzuim voorkomen. Maar wat als dat niet altijd lukt? Ontdek onze handige tips, interviews en artikelen.
Hier vind je alles over verzuim & preventie. Van verzuimoorzaken per generatie en tips van HR-managers over hoe om te gaan met ziekteverzuim tot manieren om zo veilig mogelijk te werken.
Mede-eigenaar van Humanoid, Daan Berkhoff, zet in op het voorkomen en verkorten van verzuim. "Binnen een klein bedrijf heb je elkaar hard nodig. Aandacht voor preventie en verzuimbeleid is daarom extra belangrijk."
Begin juli 2024 maakte UWV de gedifferentieerde premie WGA voor 2025 bekend. Wat betekent deze premiestijging voor werkgevers?
Neurobioloog Brankele Frank had als consultant een flinke burn-out. Als geen ander weet ze wat langdurige stress doet met je hersenen, lichaam en geest.
Je gedrag veranderen: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar met kleine stappen kun je veel bereiken. Lees meer over de aanpak van zorgorganisatie Cello.
Met de tijdelijke WIA-maatregel ‘Praktisch beoordelen’ vervalt in sommige gevallen de theoretische beoordeling. Waarom is dat en wat betekent dit voor werknemers en werkgevers? Dat vroegen we aan Anna-Marie Beerda, beleidsadviseur sociale zekerheid bij Nationale-Nederlanden.
Er ligt een coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB en Dick Schoof is benoemd als nieuwe premier. Wat willen de vier partijen veranderen rond de sociale zekerheid? En wat vinden wij daar als verzekeraar van? Dat vertelt expert Anna-Marie Beerda.
Als ondernemer ben je continu in beweging. De wereld om je heen verandert, en jij en je onderneming ook. Met onze tips, achtergrondartikelen en interviews helpen we jou om die veranderingen vol vertrouwen aan te gaan.
De oprichters van FullCharge geloven dat geen grote veranderingen nodig zijn om je mentale gezondheid te verbeteren. Hoe help je daar als werkgever bij?
Ben je benieuwd hoe wij daar invulling aan geven? Bekijk onze video.
Nationale-Nederlanden heeft alle trends in ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid verzameld in een compleet trendrapport. We delen de belangrijkste inzichten.
De kans dat je werknemers langdurig ziek worden, is altijd aanwezig. Maar wat als je werknemer ziek wordt en jij geen verzekering hebt?
Laura viel in 2022 uit op haar werk en keerde terug op de werkvloer op een nieuwe werkplek. Wat is re-integratie tweede spoor en wat is Laura’s ervaring?
Commissie Octas kwam eind februari met aanbevelingen om het WIA stelsel toekomstbestendig te maken. Igno Schings en Anna-Marie Beerda hun visie op deze voorstellen.
Een leidinggevende die continu over je schouder meekijkt? Nee, bedankt. Iedereen heeft behoefte aan autonomie. Leer alles over het belang van autonomie.
Nina Hooimeijer zegt haar topbaan bij de overheid op en kiest voor het moederschap en een rustigere baan. Maar dan hoort ze over jazzpodium BIRD.
Een goed gesprek tussen werkgever en werknemer is in de huidige arbeidsmarkt, belangrijker dan ooit. Lees wat een functioneringsgesprek je oplevert.
Met een functioneringsgesprek werk je aan een goede relatie tussen werkgever en werknemer. Lees hoe dat werkt en wat een functioneringsgesprek precies is.
Ondernemer Douwe Snoek ontdekte zijn empathische kant. De band met zijn werknemers is veel beter en het verzuim lager dan ooit. Luister nu naar zijn verhaal.
Ondernemer Laamia Elyounoussi koestert haar werknemers en hun ambities. En dat is te zien aan het lage ziekteverzuim. Luister naar haar verhaal.
Hoe gaat werkend Nederland om met stress? En wat kun je als werkgever doen om te veel stress bij je werknemers te voorkomen?
Door regelmatig met werknemers te praten over stress, kun je verzuim voorkomen. Maar hoe pak je zo’n gesprek aan?
Stress op het werk is beroepsziekte nummer één. Dit leidt jaarlijks tot een toename van ziekteverzuim. Gelukkig is werkstress te voorkomen.
Verzuim wil je zoveel mogelijk voorkomen. Met sportieve challenges en verlof voor onverwachte gebeurtenissen. Lees wat ze bij andere organisaties nog meer doen.
Arbeidsconflicten kunnen verzuim veroorzaken. Hoe voorkom je dit als werkgever? En wat kun je doen om het arbeidsconflict op te lossen?
Het ziekteverzuim in Nederland is nog steeds hoog. Hoge werkdruk en werkstress zijn een belangrijke oorzaak. Lees alles over dit onderwerp.
Duurzame inzetbaarheid is beleid dat zorgt voor gezonde, productieve en betrokken werknemers. Leer hoe je dit maakt. En waarom het zo belangrijk is.
Over de overgang bestaat nog veel onwetendheid. Gynaecoloog Manon Kerkhof vertelt wat je als werkgever moet weten en hoe je je werknemers kunt ondersteunen.
Er zijn verzuimoorzaken waar je niet zo snel aan denkt. Als werkgever kun je hierbij het verschil maken. Weten hoe?
Met een open sfeer op de werkvloer kun je het ziekteverzuim terugdringen. Deze praktische tips helpen jou als werkgever om een open werkcultuur te creëren.
Helemaal voorkomen dat je werknemers uitvallen is onmogelijk. Je kunt verzuim wel verminderen. Starten met verzuimpreventie?
Verzuimexpert Jeroen Beesems van ArboNed geeft in deze checklist tips om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen.
Wanneer is werk té fysiek belastend? Waar moet je als werkgever op letten? Lees meer over wat je als werkgever wilt en moet weten over lichamelijk te zwaar werk