Ga direct naar inhoud

Verzuim & preventie

Het liefste wil je verzuim voorkomen. Maar wat als dat niet altijd lukt? Ontdek onze handige tips, interviews en artikelen.

Verzuim komt in iedere organisatie voor. Helemaal voorkomen dat werknemers uitvallen is helaas onmogelijk.

Hier vind je alles over verzuim & preventie. Van verzuimoorzaken per generatie en tips van HR-managers over hoe om te gaan met ziekteverzuim tot manieren om zo veilig mogelijk te werken.

In 10 stappen stress bespreekbaar maken op de werkvloer

Door regelmatig met werknemers te praten over stress, kun je verzuim voorkomen. Maar hoe pak je zo’n gesprek aan?

Lees meer

8 tips om werkstress bij werknemers te voorkomen

Stress op het werk is beroepsziekte nummer één. Dit leidt jaarlijks tot een toename van ziekteverzuim. Gelukkig is werkstress te voorkomen.

Lees meer

Wat als je werknemer ziek wordt en je niet verzekerd bent?

De kans dat je werknemers langdurig ziek worden, is altijd aanwezig. Maar wat als je werknemer ziek wordt en jij geen verzekering hebt?

Lees meer

Heeft mijn werknemer schulden?

Wist jij dat 1 op de 5 werknemers betalingsproblemen heeft? Dit geeft veel stress. Lees hier wat je als werkgever kunt doen.

Lees meer

Zo voorkomen deze 6 bedrijven verzuim - en dit kun jij daarvan leren

Verzuim wil je zoveel mogelijk voorkomen. Van sportieve challenges tot verlof voor onverwachte gebeurtenissen: deze zes organisaties weten dat je goed voor je werknemers moet zorgen als je verzuim wilt voorkomen. Wat kun jij als werkgever van hen leren?

Lees meer

Dit moet je weten over arbeidsconflicten als verzuimoorzaak

Je werknemer voelt zo veel spanning door ruzie met collega’s dat hij zich ziekmeldt: dat kan gebeuren na een arbeidsconflict. Maar hoe voorkom je dat het zover komt? En wat kun je doen om een arbeidsconflict op te lossen?

Lees meer

Nieuwsbrief

Als ondernemer ben je continu in beweging. De wereld om je heen verandert, en jij en je onderneming ook. Met onze tips, achtergrondartikelen en interviews helpen we jou om die veranderingen vol vertrouwen aan te gaan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

uniqueid

Alles over hoge werkdruk en werkstress

Het ziekteverzuim in Nederland is nog steeds hoog. Hoge werkdruk en werkstress zijn een belangrijke oorzaak. Lees alles over dit onderwerp.

Lees meer

Samen maken we Nederland vitaal en veerkrachtig, met oplossingen van nu.

Ben je benieuwd hoe wij daar invulling aan geven? Bekijk onze video.

Duurzame inzetbaarheid? Dat zit zo

Duurzame inzetbaarheid is beleid dat zorgt voor gezonde, productieve en betrokken werknemers. Leer hoe je dit maakt. En waarom het zo belangrijk is.

Lees meer

Gynaecoloog Manon Kerkhof: ‘Veel vrouwen met overgangsklachten zitten onnodig thuis’

Wist je dat de overgang ook kan zorgen voor concentratieproblemen, migraine en depressiviteit? En dit vaak wordt verward met een burn-out? Gynaecoloog Manon Kerkhof wat je als werkgever moet weten over de overgang. En hoe je je werknemers hierbij kunt ondersteunen.

Lees meer

Trendrapport ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid juni 2023

Het ziekteverzuim in Nederland blijft hoog. Ziekteverzuim voorkomen is steeds belangrijker. Meer weten? Alle trends en nieuwe inzichten in ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid lees je in het nieuwe trendrapport van Nationale-Nederlanden.

Lees meer

11 Verzuimoorzaken waar je niet zo snel aan denkt

Een griepje, gebroken been of burn-out: dat dit kan leiden tot ziekteverzuim, weten we allemaal. Maar er zijn ook verzuimoorzaken waar je minder snel aan denkt. In dit artikel noemen we elf minder bekende – maar wel belangrijke – verzuimoorzaken.

Lees meer

Zo helpt een open sfeer op de werkvloer tegen verzuim

Mentale en fysieke klachten zijn niet in elk bedrijf even goed bespreekbaar. En dat terwijl het helpt om met je werknemers te praten over mogelijke problemen. Lees hier hoe je met een open sfeer het ziekteverzuim kunt terugdringen.

Lees meer

Wat is verzuimpreventie en waarom is het zo belangrijk? Dat zit zo

Verzuim komt in iedere organisatie voor. Helemaal voorkomen dat je werknemers uitvallen, is dan ook onmogelijk. Toch kun je verzuim met een goed beleid wél minimaliseren. In dit artikel vertellen we je alles over verzuimpreventie.

Lees meer

Nieuwe re-integratiemaatregel voor mkb werkgevers: dit is het plan

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een voorstel voor een pakket aan maatregelen voor de arbeidsmarkt aan de Tweede Kamer gestuurd. Een gedeelte hiervan heeft invloed op (langdurig) verzuim en arbeidsongeschiktheid. In dit artikel lees je hier meer over.

Lees meer

Dit moet je weten over lichamelijk te zwaar werk als verzuimoorzaak

In 2022 had 38% van alle werknemers fysiek belastend werk. Maar wanneer is werk té fysiek belastend? Waar moet je als werkgever op letten? Lees meer over wat je als werkgever wil en moet weten over lichamelijk te zwaar werk.

Lees meer

Verzuimoorzaken: iedere generatie zijn eigen uitdaging

Een griep, verkoudheid of psychische klachten. Werknemers melden zich om allerlei redenen ziek. Zijn er typische verzuimoorzaken per generatie? Ja, elke generatie kent ook eigen uitdagingen. We vertellen je hier welke dat zijn. En wat je als werkgever kunt doen om generatiegerelateerd verzuim te verminderen.

Lees meer

Emotionele arbeidsbelasting: zo voorkom je als werkgever verzuim

Steeds meer werknemer ervaren een te hoge emotionele arbeidsbelasting. Maar wat is het? Wat zijn de redenen voor mogelijke emotionele arbeidsbelasting? En nog belangrijker: hoe voorkom je dat jouw werknemers hierdoor uitvallen?

Lees meer

Loonontwikkelingen 2023 en je inkomensverzekering(en)? Dat zit zo.

Per 1 januari 2023 stegen het minimumloon, het maximum premie- en dagloon en de cao-lonen meer dan gemiddeld. Lees hier wat dit betekent voor je collectieve inkomensverzekering(en).

Lees meer

Zo blijf je als ondernemer financieel gezond: 9 tips

Over Rood helpt ondernemers die het financieel moeilijk hebben. Operationeel manager Boris Rood geeft 9 tips om als ondernemer financieel fit te blijven.

Lees meer

De WIA-beoordeling wordt eenvoudiger – en dat is niet per se positief

De wachtrijen voor een WIA-keuring bij UWV zijn lang. Daarom heeft de overheid vanaf 1 oktober 2022 een nieuwe maatregel ingevoerd: 60-plussers krijgen een vereenvoudigde WIA-beoordeling. Anna-Marie Beerda, beleidsadviseur sociale zekerheid bij Nationale-Nederlanden, legt uit hoe dit zit.

Lees meer

De kracht van een compliment: 6 tips voor op de werkvloer

Als ondernemer wil je waardering uitspreken naar medewerkers. Complimenten zorgen ervoor dat medewerkers productiever, loyaler én minder snel ziek zijn.

Lees meer

Re-integreren na een burn-out: zo help je als werkgever met het herstel

Na maanden thuis zitten vanwege een burn-out weer op de werkvloer verschijnen: voor de werkgever en de werknemer is re-integreren niet altijd makkelijk. Hoe zorg je er als werkgever voor dat het soepel verloopt? Lees het hier.

Lees meer

5 voorbeelden van duurzame inzetbaarheid

Hoe pak jij als werkgever duurzame inzetbaarheid aan? Met deze 5 praktische voorbeelden ga je direct aan de slag voor gezond en gemotiveerd personeel.

Lees meer

Zo voorkom je verzuim door financiële stress

Vind je financiën een lastig onderwerp om te bespreken met je werknemers? Doe dat toch wel, adviseert Nadja Jungmann, lector en bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek. Financiële stress heeft namelijk veel invloed op het werk en kan leiden tot verzuim.

Lees meer

6 tips om mantelzorgers te ondersteunen

Werknemers die ook mantelzorgen? Dan kan het lastig zijn om hun werk goed te (blijven) doen. Met deze 6 tips help je jouw mantelzorgende werknemers.

Lees meer

Aan de slag met de RI&E: expert Ronald vertelt wat je moet weten

Als werkgever ben je verplicht om een risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) te hebben. Veel werkgevers weten dit niet. Met een RI&E zorg je voor een veilige en gezonde werkomgeving voor je werknemers. Zo toon je goed werkgeverschap!

Lees meer

5 redenen om vandaag te beginnen aan een RI&E

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven heeft de risico’s voor werknemers nog niet in kaart gebracht. Terwijl het jou als werkgever veel op kan leveren. Dit is waarom je vandaag nog moet starten met een RI&E.

Lees meer

Sebastian Mennes ging weer ondernemen na een burn-out

's Nachts rennend naar huis en de volgende dag om negen uur weer achter zijn bureau. Sebastian kreeg een burn-out, hij leerde zijn lessen én past ze nu toe.

Lees meer

De belangrijkste trends in ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid

Nationale-Nederlanden heeft alle trends in ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid verzameld in een compleet trendrapport. We volgen en delen de trends in Nederland en geven relevante inzichten.

Lees meer


Producten

Verzuimverzekering

  • Persoonlijke begeleiding voor werkgevers én werknemers
  • Verzuim verkorten en voorkomen met de beste specialisten
  • Financiële zekerheid, we vergoeden je loondoorbetalingsverplichting en de interventiekosten

Lees meer over dit product

Human Capital Planner

  • Krachtig online datadashboard
  • Data, inzichten en tools
  • Voor adviseurs en werkgevers

Lees meer over dit product

Preventiepakket

  • Verzuim voorkomen met de Preventie Coach
  • Mentale ondersteuning voor werknemers
  • Ontzorging bij wettelijke verplichtingen

Lees meer over dit product