Ga direct naar inhoud

Verzuim & preventie

Het liefste wil je verzuim voorkomen. Maar wat als dat niet altijd lukt? Ontdek onze handige tips, interviews en artikelen.

Verzuim komt in iedere organisatie voor. Helemaal voorkomen dat werknemers uitvallen is helaas onmogelijk.

Hier vind je alles over verzuim & preventie. Van verzuimoorzaken per generatie en tips van HR-managers over hoe om te gaan met ziekteverzuim tot manieren om zo veilig mogelijk te werken.

"Ik ben een stuk zelfverzekerder en positiever geworden"

Doktersassistent Laura viel in 2022 uit op haar werk. Met hulp van loopbaanprofessional Ruud Schols keerde ze terug op de werkvloer. Niet in haar oude functie, maar op een nieuwe werkplek. Dat noemen we ook wel re-integratie tweede spoor. Wat is dit precies voor traject? En hoe heeft Laura het in de praktijk ervaren? We spreken haar samen met Ruud Schols.

Lees meer

‘Laat werkgevers invloed houden bij begeleiding arbeidsongeschiktheid’

Commissie Octas kwam eind februari met aanbevelingen om het WIA stelsel toekomstbestendig te maken. Namens Nationale-Nederlanden geven directeur Inkomen Collectief Igno Schings en beleidsadviseur sociale zekerheid Anna-Marie Beerda hun visie op deze voorstellen.

Lees meer

Wat is autonomie en waarom is het belangrijk? Dat zit zo

Een leidinggevende die continu over je schouder meekijkt? Nee, bedankt. Iedereen heeft behoefte aan autonomie. Leer alles over het belang van autonomie.

Lees meer

“Ik leid m’n leven nu zoals ík dat wil, niet zoals ik denk dat het zou moeten”

Nina Hooimeijer zegt haar topbaan bij de overheid op en kiest voor het moederschap en een rustigere baan. Maar dan hoort ze over jazzpodium BIRD.

Lees meer

Hoe help je werknemers bij gedragsverandering? Tips van een expert

Om je mentale gezondheid te verbeteren, moet je vaak je gedrag veranderen. Expert Doeschka Anschutz van The Lab of Life vertelt hoe je dat aanpakt.

Lees meer

Waarom een functioneringsgesprek belangrijk is

Een goed gesprek tussen werkgever en werknemer is in de huidige arbeidsmarkt, belangrijker dan ooit. Lees wat een functioneringsgesprek je oplevert.

Lees meer

Nieuwsbrief

Als ondernemer ben je continu in beweging. De wereld om je heen verandert, en jij en je onderneming ook. Met onze tips, achtergrondartikelen en interviews helpen we jou om die veranderingen vol vertrouwen aan te gaan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

uniqueid

Het functioneringsgesprek? Dat zit zo

Met een functioneringsgesprek werk je aan een goede relatie tussen werkgever en werknemer. Lees hoe dat werkt en wat een functioneringsgesprek precies is.

Lees meer

Samen maken we Nederland vitaal en veerkrachtig, met oplossingen van nu.

Ben je benieuwd hoe wij daar invulling aan geven? Bekijk onze video.

"Ik wil groeien in impact, niet in omvang"

Ondernemer Douwe Snoek ontdekte zijn empathische kant. De band met zijn werknemers is veel beter en het verzuim lager dan ooit. Luister nu naar zijn verhaal.

Lees meer

"Ik kies altijd voor mijn mensen, in plaats van voor de cijfers"

Ondernemer Laamia Elyounoussi koestert haar werknemers en hun ambities. En dat is te zien aan het lage ziekteverzuim. Luister naar haar verhaal.

Lees meer

In 10 stappen stress bespreekbaar maken op de werkvloer

Door regelmatig met werknemers te praten over stress, kun je verzuim voorkomen. Maar hoe pak je zo’n gesprek aan?

Lees meer

8 tips om werkstress bij werknemers te voorkomen

Stress op het werk is beroepsziekte nummer één. Dit leidt jaarlijks tot een toename van ziekteverzuim. Gelukkig is werkstress te voorkomen.

Lees meer

Wat als je werknemer ziek wordt en je niet verzekerd bent?

De kans dat je werknemers langdurig ziek worden, is altijd aanwezig. Maar wat als je werknemer ziek wordt en jij geen verzekering hebt?

Lees meer

Heeft mijn werknemer schulden?

Wist jij dat 1 op de 5 werknemers betalingsproblemen heeft? Dit geeft veel stress. Lees hier wat je als werkgever kunt doen.

Lees meer

Dit moet je weten over arbeidsconflicten als verzuimoorzaak

Arbeidsconflicten kunnen verzuim veroorzaken. Hoe voorkom je dit als werkgever? En wat kun je doen om het arbeidsconflict op te lossen?

Lees meer

Alles over hoge werkdruk en werkstress

Het ziekteverzuim in Nederland is nog steeds hoog. Hoge werkdruk en werkstress zijn een belangrijke oorzaak. Lees alles over dit onderwerp.

Lees meer

Duurzame inzetbaarheid? Dat zit zo

Duurzame inzetbaarheid is beleid dat zorgt voor gezonde, productieve en betrokken werknemers. Leer hoe je dit maakt. En waarom het zo belangrijk is.

Lees meer

Gynaecoloog Manon Kerkhof: "Veel vrouwen met overgangsklachten zitten onnodig thuis"

Over de overgang bestaat nog veel onwetendheid. Gynaecoloog Manon Kerkhof vertelt wat je als werkgever moet weten en hoe je je werknemers kunt ondersteunen.

Lees meer


Minder stress, minder verzuim

Hoe gaat werkend Nederland om met stress? En wat kun je als werkgever doen om te veel stress bij je werknemers te voorkomen?

Lees de whitepaper met tips om stress te voorkomen

uniqueid

Trendrapport ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid juni 2023

Nationale-Nederlanden heeft alle trends in ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid verzameld in een compleet trendrapport. We delen de belangrijkste inzichten.

Lees meer

11 Verzuimoorzaken waar je niet zo snel aan denkt

In dit artikel noemen we elf minder bekende verzuimoorzaken waar je niet zo snel aan denkt. Zoals werknemers die zich ziekmelden vanwege slaaptekort..

Lees meer

Wat is verzuimpreventie en waarom is het zo belangrijk? Dat zit zo

Helemaal voorkomen dat je werknemers uitvallen is onmogelijk, maar verzuim is wel te minimaliseren. In dit artikel vertellen we je alles over verzuimpreventie.

Lees meer

Checklist verzuim voorkomen: dit mag je niet vergeten

Verzuimexpert Jeroen Beesems van ArboNed geeft in deze checklist tips om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees meer

Dit moet je weten over lichamelijk te zwaar werk als verzuimoorzaak

Wanneer is werk té fysiek belastend? Waar moet je als werkgever op letten? Lees meer over wat je als werkgever wilt en moet weten over lichamelijk te zwaar werk

Lees meer

Verzuimoorzaken: iedere generatie zijn eigen uitdaging

Per generatie zijn er zijn typische verzuimoorzaken en uitdagingen. Dit kun je als werkgever doen om generatiegerelateerd verzuim te verminderen.

Lees meer

Emotionele arbeidsbelasting: zo voorkom je als werkgever verzuim

Steeds meer werknemer ervaren een te hoge emotionele arbeidsbelasting. Maar wat is het en hoe voorkom je dat jouw werknemers hierdoor uitvallen?

Lees meer

Loonontwikkelingen 2023 en je inkomensverzekering(en)? Dat zit zo.

Per 1 januari 2023 stegen het minimumloon, het maximum premie- en dagloon en de cao-lonen meer dan gemiddeld. Wat betekent dit voor je inkomensverzekering(en)?

Lees meer

Zo blijf je als ondernemer financieel gezond: 9 tips

Over Rood helpt ondernemers die het financieel moeilijk hebben. Operationeel manager Boris Rood geeft 9 tips om als ondernemer financieel fit te blijven.

Lees meer

De WIA-beoordeling wordt eenvoudiger – en dat is niet per se positief

De wachtrijen voor een WIA-keuring bij UWV zijn lang. Daarom heeft de overheid vanaf 1 oktober 2022 een nieuwe maatregel ingevoerd: 60-plussers krijgen een vereenvoudigde WIA-beoordeling. Anna-Marie Beerda, beleidsadviseur sociale zekerheid bij Nationale-Nederlanden, legt uit hoe dit zit.

Lees meer

De kracht van een compliment: 6 tips voor op de werkvloer

Als ondernemer wil je waardering uitspreken naar medewerkers. Complimenten zorgen ervoor dat medewerkers productiever, loyaler én minder snel ziek zijn.

Lees meer

Re-integreren na een burn-out: zo help je als werkgever met het herstel

Voor de werkgever en de werknemer is re-integreren niet altijd makkelijk. Hoe zorg je er als werkgever voor dat re-integratie na een burn-out soepel verloopt?

Lees meer


Producten

Verzuimverzekering

  • Persoonlijke begeleiding voor werkgevers én werknemers
  • Verzuim verkorten en voorkomen met de beste specialisten
  • Financiële zekerheid, we vergoeden je loondoorbetalingsverplichting en de interventiekosten

Lees meer over dit product

Human Capital Planner

  • Krachtig online datadashboard
  • Data, inzichten en tools
  • Voor adviseurs en werkgevers

Lees meer over dit product

Preventiepakket

  • Verzuim voorkomen met de Preventie Coach
  • Mentale ondersteuning voor werknemers
  • Ontzorging bij wettelijke verplichtingen

Lees meer over dit product