Human Capital Planner

Bekijk je verzuimcijfers en vergelijk ze met je sector

Naar de HCP

Wat is de Human Capital Planner?

De Human Capital Planner (HCP) geeft online inzicht in het verzuim binnen je bedrijf. In de HCP zie je de verzuimcijfers van je bedrijf. Deze informatie wordt ook nog vergeleken met bedrijven uit je sector en werkend Nederland. Daarnaast kun je de samenstelling van je personeelsbestand, in leeftijd en geslacht bekijken. Deze inzichten helpen je bij het verkorten en voorkomen van verzuim binnen je bedrijf. De HCP is toegankelijk via Mijn NN Zakelijk.

Voor wie is de HCP?

De HCP is voor klanten met een verzuimverzekering die ons ook inzicht geven in de werknemersgegevens. Adviseurs hebben gedeeltelijk inzicht in gegevens. Zo kun je samen met je adviseur werken aan het verkorten en voorkomen van verzuim. Er is ook een HCP voor onze pensioenklanten.


Het verzuim binnen je bedrijf

In de HCP zie je verschillende verzuimcijfers: het verzuimpercentage, de verzuimfrequentie, de verzuimduur en in welke leeftijdscategorie je werknemers verzuimen. Deze inzichten bepalen we met de ziek- en betermeldingen uit Meldverzuim. Je ziet hoe het gaat met het verzuim in je bedrijf over verschillende jaren. Naast cijfers vind je ook informatie en handige tips. Daar kun je zelf mee aan de slag. Je adviseur kan je hierbij helpen.Vergelijken met de sector

In de HCP zie je naast de gegevens van je bedrijf ook gegevens van bedrijven uit je sector en van werkend Nederland.
Zo kun je je verzuim vergelijken met soortgelijke bedrijven en heel Nederland. Deze gegevens komen van TNO.

Veelgestelde vragen

Wat zie je precies in de HCP?
  • Bedrijfscijfers: aantal werknemers, leeftijd en geslacht.
  • Verzuimcijfers: het verzuimpercentage, de verzuimfrequentie, de verzuimduur en in welke leeftijdscategorie je werknemers verzuimen.
  • De verzuimcijfers van bedrijven in dezelfde sector en van werkend Nederland.
  • Artikelen en tips over verzuim.
Voor wie is de HCP?
De HCP is voor klanten van Nationale-Nederlanden met de module Ziekteverzuim van het Verzuimpakket Werkgever, die ons ook inzicht geven in de werknemersgegevens. Adviseurs kunnen de verzuimcijfers van de sector en van werkend Nederland bekijken. Er is ook een HCP voor onze pensioenklanten.
Kan mijn adviseur ook in de HCP?
Ja. Je adviseur kan de verzuimcijfers van de sector en van werkend Nederland bekijken. De adviseur kan de HCP gebruiken om je te adviseren over de samenstelling van de verzekering en aanvullende dienstverlening en de samenstelling van het werknemersbestand. ​​​​​​​
Waar vind ik de HCP?
Ga naar Mijn NN Zakelijk, selecteer ‘Verzuimpakket Werkgever’ en klik dan op ‘Human Capital Planner’. Klik daarna op ‘Bekijk je ziekteverzuim’ om de gegevens van je bedrijf te bekijken.
Is de HCP gratis?
De HCP is gratis beschikbaar via Mijn NN Zakelijk voor werkgevers en adviseurs.
Waar komt de sectordata en data over werkend Nederland vandaan?
De sectordata en data over werkend Nederland komen van TNO. TNO heeft een beperkte sectorindeling. Hierdoor kan het voorkomen dat de sector die we in de HCP gebruiken anders is dan de sector op het polisblad.
Waar komen mijn bedrijfs- en verzuimgegevens vandaan?
De bedrijfsgegevens bepalen we met de werknemersgegevens die je jaarlijks aan ons doorgeeft via de loonopgave. Met de ziek- en betermeldingen uit Meldverzuim, geven we inzicht in de verzuimcijfers van je bedrijf.
Ik zie geen bedrijfsgegevens, hoe komt dat?
Dat kan komen omdat we de werknemersgegevens niet ontvingen via de jaarlijkse loonopgave. Je vindt de reden in de HCP bij de grafiek in een blauw tekstvlak.
Ik heb een verzuimverzekering, maar krijg een melding dat de HCP niet beschikbaar is. Hoe komt dat?
Je geeft geen werknemersgegevens aan ons door via de jaarlijkse loonopgave. We kunnen daarom de verzuimgegevens van je bedrijf niet laten zien. In de HCP zie je daarom alleen het gemiddelde ziekteverzuim van de bedrijven in je sector en werkend Nederland.
In de HCP zie ik hele hoge verzuimcijfers en een grafiek die niet klopt. Hoe kan dat?
Je geeft één keer per jaar je werknemersgegevens aan ons door. Het kan daardoor voorkomen dat onze gegevens over jouw bedrijf niet hetzelfde zijn als het aantal werknemers dat echt bij je bedrijf in dienst is. Je kunt bijvoorbeeld meer werknemers bij ons hebben ziekgemeld, dan het aantal werknemers dat op de polis vermeld staat. Hierdoor zie je hele hoge verzuimcijfers en ontstaat er een grafiek die niet klopt. Bij het doorgeven van de loonopgave in januari volgend jaar worden deze gegevens weer aangepast.
Ik zie geen verzuimgegevens, hoe komt dat?
Dat kan komen omdat je in een jaar geen verzuim aan ons gemeld had. Of omdat we de werknemersgegevens niet ontvingen via de jaarlijkse loonopgave. Zonder werknemersgegevens kunnen we geen verzuimpercentage bepalen. Je vindt de reden in de HCP bij de grafiek in een blauw tekstvlak.
Ik zie niet overal sectordata. Hoe komt dat?
Dat komt omdat de sectordata van het betreffende jaar nog niet beschikbaar is. De sectordata van een jaar komt in mei het jaar erna beschikbaar.
Hoe zit het met privacy?
De getoonde data is niet terug te leiden tot specifieke personen.

Waar vind ik de HCP?

Je vindt de HCP onder de verzuimverzekering op Mijn NN Zakelijk. De HCP is gratis beschikbaar.