Arbeidsrisico’s in de detailhandel? Dat zit zo
In iedere sector krijgen werknemers te maken met arbeidsrisico’s. Als werkgever is het belangrijk om te weten wat die risico’s zijn. Want deze risico’s kunnen leiden tot verzuim. In dit artikel zetten we de belangrijkste arbeidsrisico’s in de detailhandel op een rij. En we geven je tips hoe je deze aanpakt.

Is een werknemer ziek? Dan betaal je (een deel van) het loon door. Vaak moet je ook op zoek naar een vervanger voor je zieke werknemer. De detailhandel is één van de sectoren die het meest te maken heeft met personeelstekorten. Een vervanger regelen is dus een uitdaging. Als werkgever wil je dat je werknemers veilig én gezond blijven werken. We vertellen je de stappen die daarbij helpen.
Te hoge werkdruk
Staat er een lange rij bij de kassa? Het is meestal een goed teken als het druk is in je zaak. Maar blijvende drukte en daardoor te weinig tijd hebben is een oorzaak van werkdruk. Dat is de verzuimoorzaak die het meest voorkomt als gevolg van werk. Werkdruk hoeft niet gelijk negatief te zijn. Maar je wilt niet dat het leidt tot werkstress, of nog erger: een burn-out.
Hoe ga je als werkgever om met werkdruk bij je werknemers? Blijf goed in gesprek met je werknemers. Ervaren ze (te hoge) werkdruk? Stress ontstaat niet alleen door het werk. Privéproblemen veroorzaken ook stress. Luister goed naar je werknemers en toon begrip. Het is belangrijk dat ze zich gehoord voelen. Vraag hoe je als werkgever de werkdruk kunt verlagen.
Teveel lichamelijke belasting
Grote kans dat je werknemers zich na een dienst moe voelen. Ze staan lang en maken soms veel meters. Ook het in- en uitladen van zware artikelen vraagt veel van je werknemers. De tweede verzuimoorzaak die als gevolg van werk het meest voorkomt, is dat het fysiek te zwaar is. Hoe help je je werknemers het werk lichter te maken? Gebruik bijvoorbeeld de volgende tips:
- Voorkom dat je werknemers onnodig tillen of bukken. Zijn er hulpmiddelen om artikelen in- of uit te laden? Zorg ervoor dat ze hier veilig gebruik van maken.
- Laat je werknemers nooit meer dan 25 kilogram per keer tillen.
- Zorg ervoor dat er afwisseling in het werk is. En laat je werknemers regelmatig een pauze nemen.
Het is belangrijk om de risico’s van gezondheid en veiligheid te weten. Een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is verplicht voor alle bedrijven met minimaal één voltijdse werknemer. Met een RI&E breng je de arbeidsrisico’s en oorzaken in kaart. Je voert de RI&E zelf uit, of kunt hier hulp bij krijgen.
Verzuim verzekeren: hoe zit dat?
Het liefst heb je nooit zieke werknemers. Maar de kans dat een werknemer (langdurig) ziek wordt, is altijd aanwezig. Met de verzuimverzekering van Nationale-Nederlanden ben je goed verzekerd voor loondoorbetaling bij ziekte. En we helpen je ziekteverzuim te verkorten en voorkomen. Ook ondersteunen we je om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen.
Ongewenste omgangsvormen
De sfeer op de werkvloer heeft invloed op hoe je werknemers zich voelen. Ongewenste arbeidsvormen, zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie komen nog te vaak voor. In 2023 had 17% van alle werknemers te maken met ongewenst gedrag. Als werkgever ben je verplicht om een beleid psychosociale arbeidsbelasting op te stellen. Dat stel je zelf op, of samen met je arbodienst. Werkgevers met meer dan tien werknemers zijn ook verplicht om een vertrouwenspersoon te hebben. Een vertrouwenspersoon ondersteunt je werknemers en adviseert jou.
Ook maken werknemers ongewenst klantcontact mee. Werknemers van zelfscankassa’s hebben te maken met verbale agressie en intimidatie. Het FNV ontving eind 2024 binnen enkele weken honderden meldingen. Ook in andere winkels zijn er meer incidenten met agressieve klanten en winkeldiefstal. Bespreek met je werknemers hoe ze hier het beste mee omgaan. Bijvoorbeeld door een training te volgen, zodat ze zo goed mogelijk voorbereid zijn op dit soort situaties.
Onprettige omstandigheden in de winkel
Hoe prettig is het om in jouw winkel te werken? Een slecht binnenklimaat veroorzaakt gezondheidsklachten. Zoals hoofdpijn, geïrriteerde ogen of duizeligheid. Zorg voor een goed ventilatiesysteem en zet een raam open, als dat kan. Denk ook aan je binnenverlichting . Te weinig licht is gevaarlijk, want werknemers zien niet goed wat ze doen. Vraag je werknemers hoe ze zich voelen in je zaak. Hoe maak je het werken prettiger en comfortabeler? Zo hou je je werknemers veilig én gezond aan het werk.
Ons aanbod speciaal voor werkgevers in de detailhandel
Werkgevers in de detailhandel kiezen vaak voor onze meest complete oplossing, de module Ziekteverzuim mkb uitgebreid. Deze verzuimverzekering vergoedt niet alleen de loondoorbetaling bij ziekte. Maar ook alle kosten om werknemers weer aan het werk te krijgen. Speciaal voor werkgevers in de detailhandel hebben we een aanbod om ziekteverzuim te verkorten en voorkomen:
- Korting op de premie van de verzuimverzekering.
- Extra 2,5% korting als je ook kiest voor arbodienstverlening.
- Keuze uit meerdere arbodienstverleners.
- Een arbopakket ‘verzuimloket detailhandel’ van arbodienstverlener HCS. Deze heeft een verschillend tarief voor fulltime en parttime werknemers. Je betaalt een lagere prijs om parttime werknemers mee te verzekeren.
- Volledige vergoeding van interventies om werknemers weer (meer) aan het werk te krijgen, bij de verzuimverzekering mkb uitgebreid.
- Wil je meer ondersteuning om verzuim te voorkomen? Kies dan ook voor het preventiepakket.
Extra aanbod: kosteloze gezondheidscheck voor je werknemers
Kies je binnen onze verzuimverzekering voor het arbopakket verzuimloket detailhandel van HCS? Dan kun je al je werknemers een persoonlijke gezondheidscheck aanbieden. We helpen je werknemers graag met een gezonde levensstijl. En je ondersteunt als werkgever zo de fysieke én mentale gezondheid van je werknemers. Lees hier meer over de gezondheidscheck.
Wil je meer weten over onze branchevoordelen voor de detailhandel? Bekijk de voordelen.
