Ga direct naar inhoud

Eeuwenoud familiebedrijf overdragen aan de nieuwe generatie

Harry, Michelle en Martijn Meens in ONDERNEMERSLUST

In de podcastserie Ondernemerslust spreken we de eigenaren van zes ondernemingen. Over wat ze drijft en hoe ze elk op hun eigen manier omgaan met continue verandering. Experts geven praktische tips die jij ook direct kunt toepassen in jouw onderneming. In deze aflevering het verhaal van Harry, Michelle en Martijn Meens van Alfa Bier.

Alfa Bier is een Limburgs familiebedrijf. Harry Meens heeft hier al bijna een halve eeuw de dagelijkse leiding. Hij is de vierde generatie. Nu staat hij op het punt om de leiding over te geven aan de vijfde generatie. Aan dochter Michelle (26) en zoon Martijn (24). Tenminste, als het aan hem ligt. Want hoe graag hij ook wil dat het bedrijf in de familie blijft, vanzelfsprekend is dat niet.

De wereld ontdekken

Michelle heeft een paar jaar in het horecagedeelte van de brouwerij gewerkt. Tot het moment waarop ze wist: ik wil de wereld verder ontdekken. Een mooie kans voor de jonge twintiger, maar een grote schrik voor haar vader. Al helemaal toen zijn zoon in met een zelfde soort boodschap kwam. En dat ook nog eens in dezelfde maand. Zijn plannen voor het volgen van een brouwerijopleiding ruilde hij in voor een algemene bedrijfsopleiding.

Een enorme tegenslag voor vader Harry. Want wat doe je als beide beoogde opvolgers aangeven dat ze het familiebedrijf niet willen overnemen? Schrikken – en hopen dat ze tot nieuwe inzichten komen en alsnog kiezen voor die baan binnen het familiebedrijf.

Nieuwe inzichten en een goed gesprek

De periode los van het familiebedrijf deed de Michelle en Martijn goed. Ze kwamen erachter hoe bijzonder het eigenlijk is om onderdeel te zijn van een bedrijf dat al zo lang in de familie is. Inmiddels zitten ze samen met hun vader in het overnameproces.

Een hele nieuwe fase voor beide generaties. Het is een lang proces waar van alles mis kan gaan. Naast familie ben je nu ook zakenpartner. Dat botst wel eens. Om dit proces soepel te laten verlopen, heeft de familie een externe partner ingezet. Die helpt als het tegenzit of als er wrijving is en het even niet zo lekker loopt.

De toekomst van het familiebedrijf

Voor de opvolgers is er één ding heel duidelijk. “Als onze vader de besluiten in de toekomst maar bij Martijn en mij laat”, zegt Michelle. Dat is nu nog wel eens lastig tussen beide generaties. Maar uiteindelijk is dat wel heel belangrijk. Dan heeft de nieuwe generatie het voor het zeggen in een eeuwenoud familiebedrijf.

Expert en arbeidspsycholoog Tosca Gort geeft advies over waar rekening mee te houden bij zo'n overname. Benieuwd naar haar tips? Beluister de aflevering.

Ga naar alle afleveringen

Nieuwsbrief

Als ondernemer ben je continu in beweging. De wereld om je heen verandert, en jij en je onderneming ook. Met onze tips, achtergrondartikelen en interviews helpen we jou om die veranderingen vol vertrouwen aan te gaan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief