Met handige tips, interviews en achtergrondartikelen werken we samen aan goed werkgeverschap.
Hier vind je alles wat je nodig hebt om het beste uit je bedrijf te halen. We bieden waardevolle inzichten en praktische adviezen om je te helpen aan tevreden werknemers en een gezond bedrijf in een steeds veranderende zakelijke omgeving.
Zorgen dat mensen plezier hebben en houden in hun werk. Daar begint verzuimpreventie mee voor Margreet Drijvers, directeur-bestuurder van Sportbedrijf Schiedam. Samen met de adviseur, arbodienst en Nationale-Nederlanden werkt Sportbedrijf Schiedam eraan om verzuim te verkorten en voorkomen.
Word je werknemer ziek? Met een verzuimverzekering kun je de kosten van een zieke werknemer opvangen. Kies een verzuimverzekering die bij je bedrijf past.
Je ontdekt vaak pas hoe je verzekerd bent wanneer je een zieke werknemer hebt. Start het nieuwe jaar met een verzuimverzekering die bij je past.
De pensioenbusiness is nooit saai. Hoe houd je je als pensioenadviseur staande in alle ontwikkelingen? 9 lessen uit de loopbaan van pensioenexpert Hugo van Kuijeren.
Nationale-Nederlanden (NN), Herenvest en Swissport deden een pilot met keuzebegeleidingsgesprekken. "Een-op-eengesprekken maken het verschil. Meer dan de helft van de doelgroep heeft keuzes gemaakt en het risicoprofiel ingevuld.”
Een generatieregeling is een mooie arbeidsvoorwaarde. Voor oudere én jongere werknemers. Lees over de voordelen en hoe je de regeling invoert.
Soms kan het even teveel worden voor je werknemers. Wil je ziekteverzuim verkorten en voorkomen? Je staat er niet alleen voor.
Als ondernemer ben je continu in beweging. De wereld om je heen verandert, en jij en je onderneming ook. Met onze tips, achtergrondartikelen en interviews helpen we jou om die veranderingen vol vertrouwen aan te gaan.
Ondernemers zorgen voor banen, groei en welvaart. Als supporter van ondernemers vinden wij het belangrijk om waardering uit te spreken voor hun werk.
Situationeel leiderschap: ontdek wat het is. En hoe je deze effectieve manier van leidinggeven aan een team toepast.
Harry wil de familiebrouwerij overdragen aan zijn kinderen, de vijfde generatie. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Dochter Michelle en zoon Martijn hebben hun eigen plannen.
Vanaf 1 januari 2025 voert een aantal steden en gemeenten in Nederland zero-emissiezones in. Dit betekent het voor jou als ondernemer.
Op deze 6 manieren stimuleer je innovatieve ideeën bij je werknemers en gebruik je hun input om innovatie op de werkvloer vorm te geven.
Met toiletpapier de wereld verbeteren? Vrienden en compagnons Sander de Klerk en Melle Schellekens laten met The Good Roll zien dat het kan.
Een goede mentale gezondheid is niet alleen fijn voor je werknemers zelf, maar heeft ook veel voordelen voor jou als werkgever.
Mede-eigenaar van Humanoid, Daan Berkhoff, zet in op het voorkomen en verkorten van verzuim. "Binnen een klein bedrijf heb je elkaar hard nodig. Aandacht voor preventie en verzuimbeleid is daarom extra belangrijk."
Begin juli 2024 maakte UWV de gedifferentieerde premie WGA voor 2025 bekend. Wat betekent deze premiestijging voor werkgevers?
Nina Hooimeijer zegt haar topbaan bij de overheid op en kiest voor het moederschap en een rustigere baan. Maar dan hoort ze over jazzpodium BIRD.
Een verandering aangaan kan je helpen om succesvoller te zijn. Dat weet ook Sezer Duygulu, eigenaar van uitzendorganisatie Home of People.
Volg deze 9 stappen en ontdek hoe je als ondernemer kunt overstappen op elektrisch rijden - van een enkele bedrijfsauto tot een compleet wagenpark.
Maak jij al gebruik van de Human Capital Planner (HCP)? Deze handige online tool geeft inzicht in je pensioenregeling aan de hand van data. In één oogopslag zie je hoe betrokken je werknemers zijn bij hun pensioen.
Hoe kun je die grijze vlek als werkgever of adviseur inkleuren? Met andere woorden: wat kun je doen om teleurstelling bij je werknemers over hun uiteindelijke pensioenopbouw te voorkomen?
Met een goede pensioenregeling help je niet alleen je werknemers, maar ook hun eventuele partners en kinderen. Want wist je dat het nabestaandenpensioen vaak onderdeel is van de pensioenregeling?
Neurobioloog Brankele Frank had als consultant een flinke burn-out. Als geen ander weet ze wat langdurige stress doet met je hersenen, lichaam en geest.
Je gedrag veranderen: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar met kleine stappen kun je veel bereiken. Lees meer over de aanpak van zorgorganisatie Cello.
Word je werknemer ziek? Met een verzuimverzekering kun je de kosten van een zieke werknemer opvangen. Maar wat kost dat? En hoe is de premie opgebouwd?
Deborah Luetolf, eigenaresse van Workplayz, ondervond aan den lijve de kracht van werken op een andere locatie, en besloot daar iets mee te doen.
Waarom zou je je personeel op workation laten gaan? Hoe draagt het bij aan gezonde en vitale medewerkers, en wat zijn de nadelen? Lees er alles over.
Een goed gesprek tussen werkgever en werknemer is in de huidige arbeidsmarkt, belangrijker dan ooit. Lees wat een functioneringsgesprek je oplevert.
Met de tijdelijke WIA-maatregel ‘Praktisch beoordelen’ vervalt in sommige gevallen de theoretische beoordeling. Waarom is dat en wat betekent dit voor werknemers en werkgevers? Dat vroegen we aan Anna-Marie Beerda, beleidsadviseur sociale zekerheid bij Nationale-Nederlanden.
Er ligt een coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB en Dick Schoof is benoemd als nieuwe premier. Wat willen de vier partijen veranderen rond de sociale zekerheid? En wat vinden wij daar als verzekeraar van? Dat vertelt expert Anna-Marie Beerda.
Door het ontwikkelen van een employee journey, creëer je enthousiaste werknemers. Deze tips helpen je om dit voor je organisatie succesvol in kaart te brengen.
Sociaal ondernemer Ilse zet vol in op het smeden van een hecht, tevreden team. Lees hoe het afsluiten van een pensioenregeling haar daar bij helpt.
Voor veel bedrijfspanden is sinds 1 januari energielabel C verplicht. Lees hier hoe je in tien slimme stappen je pand verduurzaamt en energie bespaart.
Elske pleit niet alléén voor grijs op de werkvloer maar juist voor de mix tussen jong en oud. Stoppen met leeftijdsdenken levert haar veel successen op.
Hoe kijken de pensioenadviseurs van Alpina naar hun werk? Welke ontwikkelingen zien ze in pensioenland? En wat kunnen de beide generaties van elkaar leren? Een gesprek over het verleden, heden en de toekomst.
Hans Rutten (Aon) en Gerard van Rooijen (Nationale-Nederlanden) in gesprek over goed werkgeverschap en sociale impact.
De pensioensector staat nooit stil. Van nieuwe pensioenregels tot persoonlijke groei: een goede adviseur leert steeds weer bij. In deze eerste aflevering: Marlies Hensen van advieskantoor Herenvest.
Empathisch leiderschap zorgt voor een veilige en prettige werksfeer, minder stress en meer geluk. Maar hoe doe je dat eigenlijk, empathisch leidinggeven?
Met een verzuimverzekering kun je de kosten van een zieke werknemer opvangen en hulp krijgen om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Welke verzuimverzekering kies je en waar moet je op letten als mkb’er?
De oprichters van FullCharge geloven dat geen grote veranderingen nodig zijn om je mentale gezondheid te verbeteren. Hoe help je daar als werkgever bij?
Waarom overstappen naar een nieuw pensioenstelsel? Die vraag krijgt Kees Swinkels vaak. De country business leader van Mercer bespreekt het antwoord met Tom Haaring van Nationale-Nederlanden. “Als we met de oude pensioenregels doorgaan, bungelen we straks onderaan de lijst."
Heleen Vaandrager en Willem Wesselink, beiden gedreven door maatschappelijke verantwoordelijkheid, vertellen over het belang van pensioencommunicatie en persoonlijke keuzebegeleiding.
Het kan een uitdaging zijn collega's te begeleiden bij de overstap van een DB- naar een DC-regeling. Pensioenspecialist Jacqueline van der Linden kreeg haar collega’s in beweging.
Het ziekteverzuim onder werknemers is nog steeds hoog. Wat kun je als werkgever doen om langdurig verzuim te voorkomen als werkgever?
Hoe hoog was de WGA-uitstroom in 2023? Wat zijn de oorzaken van het beëindigen van WGA-uitkeringen? En wat verklaart het verschil in WGA-uitstroom tussen WGA eigenrisicodragers en publiek verzekerde werkgevers?
Steeds meer mensen doen een beroep op de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Hoewel lang niet alle aanvragen worden toegewezen, is die toename wel reden tot zorg.
Hoe denken werknemers en werkgevers over thema’s als ziekteverzuim en preventie? En maakt het hierbij verschil in welke levensfase een werknemer zit?
Het ziekteverzuim in Nederland is in 2023 licht gedaald. Ondanks de lagere verzuimfrequentie en kortere verzuimduur zijn we toch nog steeds vaker en langer ziek dan vóór het coronavirus. Wat vertellen de cijfers ons verder over de verzuimontwikkeling in het afgelopen jaar?
Wat zijn de ontwikkelingen rond ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid in Nederland? Hoe denken werknemers en werkgevers over deze thema’s?
Vanuit vier verschillende perspectieven wordt besproken hoe je goed werkgeverschap, meer plezier voor werknemers en een besparing voor werkgevers kunt realiseren.
Lees hoe Friesland Lease met hulp van 100%helder, overstapte naar een beschikbare premieregeling van Nationale-Nederlanden.
De nieuwe Wet toekomst pensioenen is een feit. In dit artikel vertellen we je met welke stappen je rekening moet houden bij het omzetten van pensioenregelingen.
Nationale-Nederlanden heeft alle trends in ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid verzameld in een compleet trendrapport. We delen de belangrijkste inzichten.
De kans dat je werknemers langdurig ziek worden, is altijd aanwezig. Maar wat als je werknemer ziek wordt en jij geen verzekering hebt?
Het liefst heb je nooit zieke werknemers. Maar helaas heb je daar als ondernemer wel mee te maken. Dit moet je doen als je werknemer ziek is.
Laura viel in 2022 uit op haar werk en keerde terug op de werkvloer op een nieuwe werkplek. Wat is re-integratie tweede spoor en wat is Laura’s ervaring?
Commissie Octas kwam eind februari met aanbevelingen om het WIA stelsel toekomstbestendig te maken. Igno Schings en Anna-Marie Beerda hun visie op deze voorstellen.
Een leidinggevende die continu over je schouder meekijkt? Nee, bedankt. Iedereen heeft behoefte aan autonomie. Leer alles over het belang van autonomie.
Heb jij een tekort aan personeel? Dat zet je de hele organisatie onder druk. Lees onze checklist en ontdek hoe je je bedrijf zo goed mogelijk draaiende houdt.
Een duurzaam bedrijf dat blijft groeien? Het kan. Deze 10 begrippen over duurzaamheid en het klimaat helpen je op weg.
In de podcast Ondernemerslust vertelt Teun van Leijsen van warmtekussenbedrijf Stoov over een stap opzij doen als CEO. Wat levert hem dat op? Luister nu.
Wat gaat het nieuwe pensioenstelsel betekenen voor de praktijk van het pensioenadvies? Mirjam Verkerk van WTW en Tom Haaring gaan in gesprek en blikken vooruit.
Kennis, samenwerken en een ondernemende houding. Volgens salesmanager Rob Liefting zorgen deze pijlers ervoor dat veel mensen meer dan 10 jaar bij Busch werken.
Hoe kun je als pensioenfonds het belang van je deelnemers optimaal beschermen? Pensioenfonds Henkel koos voor een collectieve waardeoverdracht (buy-out) bij NN
Om je mentale gezondheid te verbeteren, moet je vaak je gedrag veranderen. Expert Doeschka Anschutz van The Lab of Life vertelt hoe je dat aanpakt.
Door regelmatig met werknemers te praten over stress, kun je verzuim voorkomen. Maar hoe pak je zo’n gesprek aan?
Stress op het werk is beroepsziekte nummer één. Dit leidt jaarlijks tot een toename van ziekteverzuim. Gelukkig is werkstress te voorkomen.
Een pensioenregeling is een goede arbeidsvoorwaarde. Je trekt medewerkers aan en behoudt ze. Met deze 6 stappen sluit je een regeling af.
Pensioen als onderdeel van werkgeluk en van goed werkgeverschap. Lees hoe bouwonderneming van Wijnen dit aanpakt.
Pensioenadviseurs Joep Trienekens en Janna Schenk van het Rotterdamse adviesbedrijf Ecclesia EBC geven een inkijkje in hun dagelijkse praktijk.
Duurzaam inzetbare werknemers: daar wordt iedere werkgever blij van. Onze experts helpen je graag het verschil te maken bij praktisch beleid.
Hoe gaat Siebe om met zieke werknemers? Wat moet hij allemaal regelen? En welke ondersteuning krijgt hij daarbij vanuit onze module Ziekteverzuim?
Als leidinggevende zie je graag meer vitaliteit bij je werknemers. Gezondheidsdeskundige Lisa Hendriks geeft 10 tips voor stappen in de goede richting.
Verzuim wil je zoveel mogelijk voorkomen. Met sportieve challenges en verlof voor onverwachte gebeurtenissen. Lees wat ze bij andere organisaties nog meer doen.
Arbeidsconflicten kunnen verzuim veroorzaken. Hoe voorkom je dit als werkgever? En wat kun je doen om het arbeidsconflict op te lossen?
Het ziekteverzuim in Nederland is nog steeds hoog. Hoge werkdruk en werkstress zijn een belangrijke oorzaak. Lees alles over dit onderwerp.
Ondernemer Wouter Coenradie besteedt veel aandacht aan goed werkgeverschap. Onder meer om de juiste mensen binnen te halen én te houden.
Voordat hij de eerste vacature had uitgezet, wist ondernemer Marcel Alberts: het pensioen moet goed geregeld zijn. Zo regelt hij dat voor zijn personeel
We worden steeds ouder. Wat betekent dat voor het pensioen van je werknemers? Welke keuzes kunnen zij maken? Hans Kraaijeveld praat je bij.
Over de overgang bestaat nog veel onwetendheid. Gynaecoloog Manon Kerkhof vertelt wat je als werkgever moet weten en hoe je je werknemers kunt ondersteunen.
Er zijn verzuimoorzaken waar je niet zo snel aan denkt. Als werkgever kun je hierbij het verschil maken. Weten hoe?
Na een blessure stopt Rocky Hehakaija bij Jong Oranje. Ze begint met ondernemen en zet een succesvolle stichting op. Luister haar verhaal nu.
Met een open sfeer op de werkvloer kun je het ziekteverzuim terugdringen. Deze praktische tips helpen jou als werkgever om een open werkcultuur te creëren.
Helemaal voorkomen dat je werknemers uitvallen is onmogelijk. Je kunt verzuim wel verminderen. Starten met verzuimpreventie?
Verzuimexpert Jeroen Beesems van ArboNed geeft in deze checklist tips om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen.
Nationale-Nederlanden is de pensioenuitvoerder van Eternit en Etex Building Performance. Lees hier hoe zij bijdragen aan duurzaam ondernemerschap.
Nationale-Nederlanden is pensioenuitvoerder van Tauw. Dit onafhankelijke adviesbureau is erg milieubewust. Ook bij het beleggen van het pensioengeld.
Duurzaamheid is voor ons echt het allerbelangrijkste. In Ondernemerslust vertelt Shirley Schijvens hoe ze haar familiebedrijf verduurzaamde. Luister nu.
Wanneer is werk té fysiek belastend? Waar moet je als werkgever op letten? Lees meer over wat je als werkgever wilt en moet weten over lichamelijk te zwaar werk
Per generatie zijn er typische verzuimrisico's en uitdagingen. Dit kun je als werkgever doen om generatiegerelateerd verzuim te verminderen.
Steeds meer werknemer ervaren een te hoge emotionele arbeidsbelasting. Maar wat is het en hoe voorkom je dat jouw werknemers hierdoor uitvallen?
Ontdek hoe het P3F-model kan bijdragen aan (meer) werkgeluk in jouw organisatie. Frank Brinkmans deelt belangrijke inzichten en tips over werkgeluk.
Gelukkige werknemers zijn productiever, presteren beter en verzuimen minder. Iets om aan te werken, dat werkgeluk. In dit artikel lees je hoe je dat kunt doen.
Per 1 januari 2023 stegen het minimumloon, het maximum premie- en dagloon en de cao-lonen meer dan gemiddeld. Wat betekent dit voor je inkomensverzekering(en)?
Psychische termen zoals burn-out of werkstress hoor je steeds vaker. Psychiater Christiaan Vinkers legt uit hoe je daar als werkgever mee om gaat.
Iedere werkgever wilt vitale werknemers. Maar hoe pak je dat aan? Met deze checklist helpen we je in simpele stappen op weg met jouw vitaliteitsbeleid.
Het leven wordt steeds duurder. De kans is groot dat jouw werknemers ook financiële stress hebben. Met deze 7 tips ga je daar als werkgever goed mee om.
De nieuwe Wet toekomst pensioenen komt eraan. Werkgevers moeten overstappen van een DB-regeling naar een DC-regeling. We leggen hier alles aan je uit.
De pensioenpremies van klanten beleggen we op een verantwoorde manier. Hiervoor gebruiken we verschillende benchmarks. Lees direct hoe we scoren.
Duurzaamheid is een thema dat we serieus nemen. Nationale-Nederlanden heeft bij het beleggen van de pensioenpremies oog voor mens, milieu en maatschappij.