Met handige tips, interviews en achtergrondartikelen werken we samen aan goed werkgeverschap.
Hier vind je alles wat je nodig hebt om het beste uit je bedrijf te halen. We bieden waardevolle inzichten en praktische adviezen om je te helpen aan tevreden werknemers en een gezond bedrijf in een steeds veranderende zakelijke omgeving.
Door regelmatig met werknemers te praten over stress, kun je verzuim voorkomen. Maar hoe pak je zo’n gesprek aan?
Stress op het werk is beroepsziekte nummer één. Dit leidt jaarlijks tot een toename van ziekteverzuim. Gelukkig is werkstress te voorkomen.
Duurzaam inzetbare werknemers: daar wordt iedere werkgever blij van. Onze experts helpen je graag het verschil te maken bij praktisch beleid.
Het kan een uitdaging zijn collega's te begeleiden bij de overstap van een DB- naar een DC-regeling. Pensioenspecialist Jacqueline van der Linden kreeg haar collega’s in beweging.
Elkaar versterken wordt het credo de komende jaren. Vanuit vier verschillende perspectieven wordt besproken hoe je invulling geeft aan goed werkgeverschap en hoe je elkaar versterkt.
De nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp) is een feit. Alle pensioenregelingen worden omgezet naar een beleggingspensioen. Moet jij dat nog doen? Geen zorgen. In dit artikel vertellen we je met welke 9 stappen je rekening moet houden.
We supporten jou en je werknemers om stress aan te pakken en ziekteverzuim te voorkomen. Benieuwd hoe?
Waarom zou je je personeel op workation laten gaan? Hoe draagt het bij aan gezonde en vitale medewerkers, en wat zijn de nadelen? Lees er alles over.
Met een functioneringsgesprek werk je aan een goede relatie tussen werkgever en werknemer. Lees hoe dat werkt en wat een functioneringsgesprek precies is.
Harry wil de familiebrouwerij overdragen aan zijn kinderen, de vijfde generatie. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Dochter Michelle en zoon Martijn hebben hun eigen plannen.
Hidde Stolwijk is mede-eigenaar en CEO van Karma Kebab, dé plantaardige (nacht)snack. Met ons deelt Hidde zijn drie lessen om duurzaam te groeien.
Sociaal ondernemer Ilse zet vol in op het smeden van een hecht, tevreden team. Lees hoe het afsluiten van een pensioenregeling haar daar bij helpt.
Voor veel bedrijfspanden is sinds 1 januari energielabel C verplicht. Lees hier hoe je in tien slimme stappen je pand verduurzaamt en energie bespaart.
Hoe gaat Siebe om met zieke werknemers? Wat moet hij allemaal regelen? En welke ondersteuning krijgt hij daarbij vanuit onze module Ziekteverzuim?
De kans dat je werknemers langdurig ziek worden, is altijd aanwezig. Maar wat als je werknemer ziek wordt en jij geen verzekering hebt?
Energieke en productieve werknemers die tegen een stootje kunnen. Die zie je als leidinggevende graag in je team. Met deze 10 tips zet jij stappen in de goede richting.
Elske pleit niet alléén voor grijs op de werkvloer maar juist voor de mix tussen jong en oud. Stoppen met leeftijdsdenken levert haar veel successen op.
Heb jij een tekort aan personeel? Dat zet je de hele organisatie onder druk. Lees onze checklist en ontdek hoe je je bedrijf zo goed mogelijk draaiende houdt.
Een duurzaam bedrijf dat blijft groeien? Het kan. Deze 10 begrippen over duurzaamheid en het klimaat helpen je op weg.
Het pensioenstelsel gaat de komende jaren ingrijpend veranderen. Wat gaat het nieuwe stelsel betekenen voor de praktijk van het pensioenadvies? Mirjam Verkerk van WTW en Tom Haaring van Nationale-Nederlanden gaan in gesprek.
Kennis, samenwerken en een ondernemende houding. Volgens salesmanager Rob Liefting zorgen deze pijlers ervoor dat veel mensen meer dan 10 jaar bij Busch werken.
Hoe kun je als pensioenfonds het belang van je deelnemers optimaal beschermen? Pensioenfonds Henkel koos vol vertrouwen voor een collectieve waardeoverdracht (buy-out) bij Nationale-Nederlanden.
Verzuim wil je zoveel mogelijk voorkomen. Van sportieve challenges tot verlof voor onverwachte gebeurtenissen: deze zes organisaties weten dat je goed voor je werknemers moet zorgen als je verzuim wilt voorkomen. Wat kun jij als werkgever van hen leren?
Je werknemer voelt zo veel spanning door ruzie met collega’s dat hij zich ziekmeldt: dat kan gebeuren na een arbeidsconflict. Maar hoe voorkom je dat het zover komt? En wat kun je doen om een arbeidsconflict op te lossen?
Het ziekteverzuim in Nederland is nog steeds hoog. Hoge werkdruk en werkstress zijn een belangrijke oorzaak. Lees alles over dit onderwerp.
Ondernemers zorgen voor banen, groei en welvaart. Als supporter van ondernemers vinden wij het belangrijk om waardering uit te spreken voor hun werk.
In de podcast Ondernemerslust vertelt Teun van Leijsen van warmtekussenbedrijf Stoov over een stap opzij doen als CEO. Wat levert hem dat op? Luister nu.
Na een blessure stopt Rocky Hehakaija bij Jong Oranje. Ze begint met ondernemen en zet een succesvolle stichting op. Luister haar verhaal nu.
Wist je dat de overgang ook kan zorgen voor concentratieproblemen, migraine en depressiviteit? En dit vaak wordt verward met een burn-out? Gynaecoloog Manon Kerkhof wat je als werkgever moet weten over de overgang. En hoe je je werknemers hierbij kunt ondersteunen.
Het ziekteverzuim in Nederland blijft hoog. Ziekteverzuim voorkomen is steeds belangrijker. Meer weten? Alle trends en nieuwe inzichten in ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid lees je in het nieuwe trendrapport van Nationale-Nederlanden.
Een griepje, gebroken been of burn-out: dat dit kan leiden tot ziekteverzuim, weten we allemaal. Maar er zijn ook verzuimoorzaken waar je minder snel aan denkt. In dit artikel noemen we elf minder bekende – maar wel belangrijke – verzuimoorzaken.
Ondernemer Douwe Snoek ontdekte zijn empathische kant. De band met zijn werknemers is veel beter en het verzuim lager dan ooit. Luister nu naar zijn verhaal.
Ondernemer Laamia Elyounoussi koestert haar werknemers en hun ambities. En dat is te zien aan het lage ziekteverzuim. Luister naar haar verhaal.
Ondernemer Ruud Zanders van Kipster runt een duurzame pluimveehouderij. Zijn missie: laten zien dat het kippen houden ook anders kan. Luister nu.
Een pensioenregeling is een goede arbeidsvoorwaarde. Je trekt medewerkers aan en behoudt ze. Met deze 6 stappen sluit je een regeling af.
Pensioen als onderdeel van werkgeluk en van goed werkgeverschap. Lees hoe bouwonderneming van Wijnen dit aanpakt.
Pensioenadviseurs Joep Trienekens en Janna Schenk van het Rotterdamse adviesbedrijf Ecclesia EBC geven een inkijkje in hun dagelijkse praktijk.
Mentale en fysieke klachten zijn niet in elk bedrijf even goed bespreekbaar. En dat terwijl het helpt om met je werknemers te praten over mogelijke problemen. Lees hier hoe je met een open sfeer het ziekteverzuim kunt terugdringen.
Verzuim komt in iedere organisatie voor. Helemaal voorkomen dat je werknemers uitvallen, is dan ook onmogelijk. Toch kun je verzuim met een goed beleid wél minimaliseren. In dit artikel vertellen we je alles over verzuimpreventie.
Verzuimexpert Jeroen Beesems van ArboNed geeft in deze checklist tips om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen. Dat is hard nodig nu het verzuim in Nederland hoog is en veel werkgevers te maken hebben met personeelstekort.
Ondernemer Wouter Coenradie besteedt veel aandacht aan goed werkgeverschap. Onder meer om de juiste mensen binnen te halen én te houden.
Voordat hij de eerste vacature had uitgezet, wist ondernemer Marcel Alberts: het pensioen moet goed geregeld zijn. Zo regelt hij dat voor zijn personeel
We worden steeds ouder. Wat betekent dat voor het pensioen van je werknemers? Welke keuzes kunnen zij maken? Hans Kraaijeveld praat je bij.
Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een voorstel voor een pakket aan maatregelen voor de arbeidsmarkt aan de Tweede Kamer gestuurd. Een gedeelte hiervan heeft invloed op (langdurig) verzuim en arbeidsongeschiktheid. In dit artikel lees je hier meer over.
In 2022 had 38% van alle werknemers fysiek belastend werk. Maar wanneer is werk té fysiek belastend? Waar moet je als werkgever op letten? Lees meer over wat je als werkgever wil en moet weten over lichamelijk te zwaar werk.
Een griep, verkoudheid of psychische klachten. Werknemers melden zich om allerlei redenen ziek. Zijn er typische verzuimoorzaken per generatie? Ja, elke generatie kent ook eigen uitdagingen. We vertellen je hier welke dat zijn. En wat je als werkgever kunt doen om generatiegerelateerd verzuim te verminderen.
Steeds meer werknemer ervaren een te hoge emotionele arbeidsbelasting. Maar wat is het? Wat zijn de redenen voor mogelijke emotionele arbeidsbelasting? En nog belangrijker: hoe voorkom je dat jouw werknemers hierdoor uitvallen?
Als werkgever wil je graag dat je werknemers goed in hun vel zitten. Maar hoe realiseer je (meer) werkgeluk? Frank Brinkmans, regisseur duurzame inzetbaarheid bij Nationale-Nederlanden, deelt belangrijke inzichten en tips over werkgeluk.
Gelukkige werknemers zijn productiever, presteren beter en verzuimen minder. Ook is hun positieve energie vaak aanstekelijk. Iets om aan te werken dus: dat werkgeluk! Maar hoe doe je dat? In dit artikel vertellen we je alles wat je wil weten over werkgeluk.
Nationale-Nederlanden is de pensioenuitvoerder van Eternit en Etex Building Performance. Lees hier hoe zij bijdragen aan duurzaam ondernemerschap.
Nationale-Nederlanden is pensioenuitvoerder van Tauw. Dit onafhankelijke adviesbureau is erg milieubewust. Ook bij het beleggen van het pensioengeld.
De nieuwe Wet toekomst pensioenen komt eraan. Werkgevers moeten overstappen van een DB-regeling naar een DC-regeling. We leggen hier alles aan je uit.
Per 1 januari 2023 stegen het minimumloon, het maximum premie- en dagloon en de cao-lonen meer dan gemiddeld. Lees hier wat dit betekent voor je collectieve inkomensverzekering(en).
Psychische termen zoals burn-out of werkstress hoor je steeds vaker. Psychiater Christiaan Vinkers legt uit hoe je daar als werkgever mee om gaat.
Vitale medewerkers? Dat wil iedere werkgever. Maar hoe pak je dat aan? Met deze checklist helpen we je in simpele stappen op weg met jouw vitaliteitsbeleid. Zodat werknemers gezond aan het werk blijven. Vandaag en morgen.
Het leven wordt steeds duurder. De kans is groot dat jouw werknemers ook financiële stress hebben. Met deze 7 tips ga je daar als werkgever goed mee om.
De wachtrijen voor een WIA-keuring bij UWV zijn lang. Daarom heeft de overheid vanaf 1 oktober 2022 een nieuwe maatregel ingevoerd: 60-plussers krijgen een vereenvoudigde WIA-beoordeling. Anna-Marie Beerda, beleidsadviseur sociale zekerheid bij Nationale-Nederlanden, legt uit hoe dit zit.
Na maanden thuis zitten vanwege een burn-out weer op de werkvloer verschijnen: voor de werkgever en de werknemer is re-integreren niet altijd makkelijk. Hoe zorg je er als werkgever voor dat het soepel verloopt? Lees het hier.
Talent aantrekken en behouden doe je met een sterk werkgeversmerk. Lees onze 5 tips en ga direct aan de slag met je employer brand.
Wil jij talent aantrekken én behouden? Employer branding helpt daarbij. Ontdek waarom het belangrijk is om reclame voor jezelf te maken
Wist jij dat 1 op de 5 werknemers betalingsproblemen heeft? Dit geeft veel stress. Lees hier wat je als werkgever kunt doen.
De pensioenpremies van klanten beleggen we op een verantwoorde manier. Hiervoor gebruiken we verschillende benchmarks. Lees direct hoe we scoren.
Duurzaamheid is een thema dat we serieus nemen. Met onze pensioenregelingen beleggen we de pensioenpremies dan ook op verantwoorde wijze, met oog voor mens, milieu en maatschappij.
Wil je weten hoe je kunt starten met verduurzamen bij jouw bedrijf? Lees hier 10 voorbeelden die bijdragen aan een groene toekomst.
Luisteren: het klinkt simpel. Maar écht goed luisteren vraagt aandacht en energie. Hoe kun je dat zo goed mogelijk doen op de werkvloer? Om daarmee werknemers voor je organisatie te behouden en verzuim te voorkomen? Corine Jansen, dé luisterexpert van Nederland, geeft tips.
Vind je financiën een lastig onderwerp om te bespreken met je werknemers? Doe dat toch wel, adviseert Nadja Jungmann, lector en bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek. Financiële stress heeft namelijk veel invloed op het werk en kan leiden tot verzuim.
Nederland is één van de gelukkigste landen ter wereld. Maar wat betekent dit voor het geluk op de werkvloer? En wat kun jij als werkgever leren van die gelukkige landen? Lees hier 5 tips die het werkgeluk van je werknemers een boost geven.
Een persoonlijk pensioen met passende beleggingen, dat wil je als werkgever graag voor je werknemers. Die mogelijkheden worden de komende jaren verruimd.
Een generatieregeling is een mooie arbeidsvoorwaarde. Voor oudere én jongere werknemers. Lees over de voordelen en hoe je de regeling invoert.
Duurzaamheid en klimaat staan hoog op de agenda. In dit artikel lees je hoe we onze klimaatambitie net zero (netto nul) realiseren.
Hoe vaak toon jij je waardering voor je werknemers? Het vergroot het werkplezier van je werknemers en verkleint de kans op verzuim. Wij geven je 10 tips om meer waardering te tonen!
Uit onderzoek blijkt dat werknemers een persoonlijke blijk van waardering belangrijker vinden dan een financiële beloning. Maar wat ís waardering nu precies? En wat levert het jou als werkgever op?
Dienstverlening is maatwerk. Onze dienstverleners stemmen daarom de inzet en kosten van dienstverlening altijd vooraf af met de werkgever en werknemer.
Gezonde voeding: geen makkelijk onderwerp om te bespreken met je werknemers. Maar wél belangrijk. Hoe kun je werknemers op een laagdrempelige manier ondersteunen bij hun vitaliteit, bijvoorbeeld met gezonde voeding? Wij helpen je op weg met tips en tricks.
Werknemers die ook mantelzorgen? Dan kan het lastig zijn om hun werk goed te (blijven) doen. Met deze 6 tips help je jouw mantelzorgende werknemers.
Als werkgever ben je verplicht om een risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) te hebben. Veel werkgevers weten dit niet. Met een RI&E zorg je voor een veilige en gezonde werkomgeving voor je werknemers. Zo toon je goed werkgeverschap!
Medewerkers stimuleren om wél over hun pensioen na te denken. Met pensioencommunicatie doe je dat. En zet je jezelf ook neer als een goede werkgever.
Door de stijging van de pensioenleeftijd blijven werknemers langer aan het werk. Maar hoe zorg je dat werknemers van 55-plus gezond en betrokken blijven?
De wereld om ons heen verandert razendsnel. In deze serie praten we je bij. Zo ben jij snel weer up-to-date. Deze keer: wat is goed werkgeverschap?
Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven heeft de risico’s voor werknemers nog niet in kaart gebracht. Terwijl het jou als werkgever veel op kan leveren. Dit is waarom je vandaag nog moet starten met een RI&E.
Elke werkgever krijgt er mee te maken: een langdurig zieke werknemer. Wettelijk ben je twee jaar verplicht te begeleiden bij de re-integratie én het loon door te betalen. Deze checklist geeft jou als werkgever beter inzicht in het verzuimproces.
Harry Meens wil de familiebrouwerij overdragen aan zijn kinderen. Maar zo vanzelfsprekend is een overname door de nieuwe generatie niet. Lees meer.
Je spijsvertering is de bron van je gezondheid, maar mogelijk ook het startpunt voor verschillende ziektes. Een slechte spijsvertering kan leiden tot verzuim en uiteindelijk zelfs tot arbeidsongeschiktheid.
Een goede leider is empathisch. En kan zich dus goed inleven in de gevoelens van werknemers. Maar hoe doe je dat eigenlijk, empathisch leidinggeven? En kun je ook té empathisch zijn?
Aan de gezondheid werken in de baas z’n tijd: steeds meer bedrijven maken het mogelijk. Want fitte en vitale werknemers in dienst hebben werkt ook in jouw voordeel als werkgever.
Zolang Bert van meerwaarde is voor zijn werkgever, blijft hij met plezier doorwerken. Daar is zijn werkgever ook blij mee. Welke voordelen biedt dit?
Weet jij hoe je pensioenregeling in elkaar zit? Bij SHV nemen ze werknemers hier zo goed mogelijk in mee. Lees meer.
Duurzame inzetbaarheid is beleid dat zorgt voor gezonde, productieve en betrokken werknemers. Leer hoe je dit maakt. En waarom het zo belangrijk is.
We geven je in dit artikel antwoord op de 11 meest gestelde vragen over de verzuimverzekering. Zo leggen we je uit wat een verzuimverzekering is, wat verzekerd is en welke keuzes je kunt maken.
Een werknemer die slecht slaapt: veel werkgevers vinden het een privézaak. Maar is dat wel zo? Als werkgever kun jij een rol spelen bij het verbeteren van de slaap van je werknemers.
In dit artikel gaan we in op de meest gestelde vragen rond het eigenrisicodragerschap. Wat houdt het WGA eigenrisicodragerschap in en welke afwegingen zijn hiervoor belangrijk?
Wat weet jij van loonbegrippen? Of van verzekerd loon? Om je zoektocht naar antwoorden makkelijker te maken leggen we in dit artikel veel voorkomende loonbegrippen uit.
Weet jij welke risico’s de werknemers in je organisatie lopen? Als je dat weet, kun je actief beleid maken op het voorkomen van ongelukken en gezondheidsklachten.
Langdurig thuiswerken brengt uitdagingen met zich mee. Met deze do’s en don’ts zorg je dat je personeel ook in de toekomst tevreden thuiswerkt.
Door een employee journey te ontwikkelen, zorg je ervoor dat werknemers enthousiast zijn én blijven over je organisatie. Zo maak jij van jouw werknemers echte ambassadeurs.
Burn-out lijkt dé ziekte van deze tijd te zijn. Meer dan een miljoen werknemers hebben burn-outklachten. Maar bij welke klachten kun je dan spreken van een échte burn-out? En wat kun je als werkgever doen om te helpen?
Al jaren ligt het ziekteverzuim in de bouw hoog. Hoe dat komt? Wij noemen 6 oorzaken. En lees onze 7 tips om dit verzuim te voorkomen.
55+'ers zijn van grote meerwaarde voor je bedrijf. Je moet ze alleen wel op de goede manier inzetten. Lees hoe je dat doet.
Heeft jouw bedrijf al een generatieregeling? Lees hoe DSV Solutions dit heeft aangepakt, met tevreden oude én jonge werknemers.