Ga direct naar inhoud

Vitaliteit op de werkvloer? Dat zit zo

Elke ondernemer wil energieke en gemotiveerde werknemers. Alleen hoe wakker je de levenslust in je werknemers aan? En hoe hou je ze over langere tijd gemotiveerd? In deze blog staat vitaliteit op de werkvloer centraal. We leggen uit wat vitaliteit is. Geven voorbeelden van hoe vitaliteit er in de praktijk uitziet. En laten zien hoe je zorgt voor vitale medewerkers in jouw bedrijf.


Wat is vitaliteit op de werkvloer?

Vitaliteit betekent letterlijk levenskracht en draait om de hoeveelheid levensenergie. Naar de werkvloer vertaalt zich dit in werknemers die energiek, betrokken en geïnspireerd zijn. En die graag een extra stap voor het bedrijf zetten.

Een medewerker die lekker in z’n vel zit, heeft meer energie om het werk goed te doen. En zal een positieve invloed hebben op andere collega’s. Zo leidt vitaliteit op de werkvloer tot hogere productiviteit en minder ziekteverzuim. Ook zullen vitale werknemers meer werkgeluk ervaren.

Vitaliteit bestaat uit 3 elementen

1. Lichamelijke gezondheid voor energie om taken aan te nemen
2. Mentaal welbevinden voor veerkracht om uitdagingen te overwinnen
3. Motivatie voor het bereiken van persoonlijke doelen


Zo houd je je werknemers vitaal

Voldoende bewegen, ontspanning, slaap en gezond eten zijn belangrijk voor vitale medewerkers. Net als motivatie en een goede werk-privé-balans. Als werkgever kun je een stimulerende rol spelen in de vitaliteit van je medewerkers. Maar kijk uit dat je niet doorslaat: je kunt fitte werknemers niet afdwingen.

Zorg dat vitaliteit een vast onderwerp van gesprek is. En probeer medewerkers te motiveren om zelf vitaal te willen zijn. Dit kan door voorlichting, coaching en programma’s die houvast bieden.


Hoe kun je vitaliteit verbeteren?

Staat het onderwerp vitaliteit in jouw bedrijf nog in de kinderschoenen? Denk dan eens na over hoe je de volgende drie thema’s kunt verbeteren. We hebben een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet.

  1. Stimuleer gezond eten en drinken. Dit doe je door gezonde keuzes makkelijk te maken. Denk aan gratis koffie, thee, gekoeld water en fruit. En gezonde lunchopties in het bedrijfsrestaurant die betaalbaar zijn.
  2. Creëer momentjes voor ontspanning. Tegenwoordig is het kantoor meer een ontmoetingsplek dan een individuele werkplek. Zorg dat je werknemers daar ook samen kunnen ontspannen. Bijvoorbeeld met een tafeltennistafel, spelcomputer of een plek waar je samen kunt borrelen en bijkletsen.
  3. Bevorder voldoende beweging. De inrichting van het kantoor kan hier enorm mee helpen. Denk aan bureaus waaraan je staand kunt werken. En ook een fiets van de zaak kan helpen meer te bewegen. Meer bewegen kun je ook stimuleren met een sport-challenge voor het team.


Of pak uit met een vitaliteitsplan

Wil je serieus werk maken van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van je werknemers? Leg dan je ambities vast in een vitaliteitsplan. In een vitaliteitsplan of vitaliteitsbeleid beschrijf je jouw visie op vitaliteit. Dit geeft jezelf en je medewerkers houvast. En richting hoe je je doelen wilt bereiken.

Een goed vitaliteitsplan bestaat uit langetermijndoelen voor verzuim en vitaliteit. Met meetbare verbeterpunten. Daaraan koppel je gerichte acties, zodat je doelen haalbaar worden. In stapjes verbeter je zo de vitaliteit op de werkvloer en dring je het verzuim terug. In een volgende blog bespreken we hoe je zo’n vitaliteitsplan opstelt.


Wees alert op vitaliteit bij het thuiswerken

De zorgplicht voor werkgevers houdt niet op bij de drempel van het kantoor. Ook voor thuiswerkers moet je zorgen voor een goede en veilige werkplek. Wil je stappen zetten om de vitaliteit te verbeteren? Reken er dan op dat je werknemers die stappen voor de helft van de week thuis zetten.

Concreet kun je bijdragen aan het inrichten van een goede werkplek. Erop toezien dat medewerkers voldoende pauze houden en een ommetje maken. Investeer ook op afstand in het behouden van het teamgevoel.


Vanaf vandaag vitaal verder

Je weet nu wat vitaliteit is en wat het betekent voor de werkvloer. Ook ken je de voordelen voor werkgever en werknemers. Dat geeft vast te denken hoe het zit met de vitaliteit in jouw bedrijf.

Welke mogelijkheden zie je voor je bedrijf? Wat kun je nu al doen voor vitalere medewerkers? Laat de voorbeelden in dit blog je inspireren en kom in beweging: vanaf vandaag vitaal verder.Ondernemen doe je samen