Ga direct naar inhoud

Hybride werken? Dat zit zo

Hybride werken wordt steeds meer de standaard. Geen verrassing, want tijdens de coronacrisis hebben we ontdekt welke voordelen deze flexibele manier van werken biedt. In dit artikel lees je wat hybride werken oplevert, hoe je het succesvol invoert en wat er komt kijken bij een hybride werkplek.


Wat is hybride werken?

Hybride werken betekent dat werknemers hun werkplek flexibel kiezen. Dat kan op kantoor zijn of thuis. Maar bijvoorbeeld ook in een koffietentje. Hierbij is het type werk leidend voor het kiezen van de werklocatie. Zo kunnen werknemers ’s morgens vanuit huis beginnen aan een rapport. Na de ochtendspits de mailbox bijwerken in de trein op weg naar kantoor. Om daar met collega’s samen te werken aan een project.

Locatie-onafhankelijk werken is een blijvertje

Door de coronacrisis heeft het hybride kantoor een enorme vlucht genomen. Werknemers zijn gehecht geraakt aan het zelf kiezen van de werkplek. De Monitor Hybride Werken die KPN publiceerde in maart 2022 is er helder over: 85 procent van de werknemers wil zelf beslissen op welke dagen ze naar kantoor afreizen. Een derde geeft aan van baan te wisselen als hun werkgever ze verplicht volledig naar kantoor te komen.

Nederlandse werkgevers zetten sinds de coronacrisis dan ook fors in op meer thuiswerken, blijkt uit een groot onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uit juli 2021. De ondervraagde bedrijven bieden hun werknemers bijvoorbeeld een budget aan om een goede thuiswerkplek mee in te richten, mogelijkheden om online te vergaderen en flexibele werktijden.

Daarmee lijkt hybride werken een blijvertje. En dat is niet zo gek, want hybride werken levert veel op.


Wat levert hybride werken op?

Zowel de werknemer als werkgever zien het 'nieuwe werken’ zitten. Maar waarom eigenlijk? Hieronder zie je de vijf voordelen. Gelden ze ook voor jouw bedrijf?

5 voordelen van hybride werken:

1. Productief werken door minder afleiding
2. Betere balans tussen werk en privé
3. Keuzevrijheid zorgt voor meer werkgeluk
4. Lagere reiskosten en CO2-uitstoot
5. Afstand woning tot kantoor minder belangrijk


Ook de Rijksoverheid stimuleert het hybride werken

De voordelen van hybride werken zijn ook onze overheid niet ontgaan. Hybride werken draagt namelijk bij aan oplossingen voor allerlei landelijke problemen: files, klimaat, druk op de zorg. Deels thuis, deels op kantoor werken is daarom het uitgangspunt voor alle ambtenaren van de Rijksoverheid.

Met een campagne wil het Rijk breed de voordelen van hybride werken promoten. Ze zijn daarover met werkgevers in gesprek. En er worden financiële prikkels verkend. Je mag bijvoorbeeld sinds 1 januari 2022 werknemers die thuiswerken een vergoeding geven. De vergoeding is onbelast tot maximaal 2 euro per dag. Zo kun je kosten die je werknemers thuis maken compenseren.


Wat is belangrijk bij hybride werken?

Het is belangrijk dat je als werkgever het goede voorbeeld geeft, blijkt uit een onderzoek dat onafhankelijk onderzoeksbureau I&O Research uitvoerde onder werkend Nederland in opdracht van de Coalitie Anders Reizen. Lead by example, zoals de Amerikanen zeggen. Dat doe je door zelf het thuiswerken en werken op kantoor af te wisselen. En te delen welke voordelen dit je biedt. Bijvoorbeeld dat je zo tijd hebt voor een rondje hardlopen voor de lunch. Daardoor voelen je medewerkers zich ook vrij om hun werkplek flexibel te kiezen. Geef daarbij aan wat de spelregels zijn, zodat je werknemers weten welke ruimte ze mogen nemen.

Ook vraagt hybride werken om een andere manier van leidinggeven. Namelijk leiderschap dat uitgaat van vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid. Leidinggevenden met een neiging tot micromanagen zullen hier misschien wat meer moeite mee hebben. Bied daarom de managers binnen je bedrijf begeleiding om ook op afstand effectief leiding te leren geven.

Hybride werken biedt ook kansen om het personeelsbestand te verrijken. In de war for talent wil je goede werknemers behouden en aantrekken. Dankzij hybride werken vergroot je je vijver om nieuw talent aan te trekken, want het is geen must meer dat iemand vlakbij kantoor woont.


Hoe ziet een moderne werkplek er uit?

Bij een hybride werkplek staat prettig samenwerken centraal. Hoe zorg je ervoor dat mensen die deels thuis en deels op kantoor werken als team goed functioneren? Goede communicatie is daarbij heel belangrijk. Investeer daarom in techniek om overleggen en vergaderen op afstand net zo makkelijk te maken als op kantoor. Denk aan een online vergadertool zoals Teams of een handige headset. En draagbare speakers zodat collega’s op kantoor kunnen videobellen met thuiswerkers.

Daarnaast vraagt het kantoor om voldoende plaats voor samenwerken. Zorg daarom voor plekken om (hybride) te vergaderen, informele hoekjes voor onderling overleg en focusruimtes voor individuele taken.


Voorbeelden van bedrijven die hybride werken

Airbnb trekt z’n conclusies na twee jaar pandemie: ondanks gesloten kantoren waren het de twee meest productieve jaren ooit voor het bedrijf. Geheel dankzij flexibiliteit en werken op afstand. Daarom kondigde het bedrijf in april 2022 aan dat hun werknemers overal mogen wonen en werken. Op deze manier hoopt Airbnb ook talenten uit de hele wereld aan te trekken.

En hoe zit dat in het mkb? Daar zie je toch iets meer van de Nederlandse nuchterheid terug. Steven de Lira van iSeekMe beschrijft dat je als bedrijf niet meer moet bepalen hoe je mensen werken, maar moet kijken naar wat ze nodig hebben. Sommigen ervaren stress van de terugkeer naar kantoor, vanwege de reistijd en dat je meer wordt geleefd door collega’s die iets van je willen. Anderzijds vindt hij het goed voor de creativiteit en het sociale aspect om wél naast collega’s te zitten. Een mix van thuis en kantoor is voor hem dus een blijvertje.


          Wees alert op de nadelen van hybride werken

          Bij hybride werken liggen enkele valkuilen op de loer, en die wil je voorkomen. Dit zijn de grootste uitdagingen, plus manieren om er goed mee om te gaan.

          1. Werknemers kunnen het contact met collega’s missen en zich zelfs alleen voelen. Stimuleer daarom het contact tussen collega’s en investeer in het teamgevoel. Zorg ook dat het kantoor een plek is waar mensen elkaar ontmoeten en ruimte is voor plezier.

          2. De balans tussen werk en privé kan naar beiden kanten doorslaan: een werknemer kan te veel werken zonder dat daar zicht op is, of juist te veel afgeleid raken door privézaken. Bespreek met elkaar hoe je daarmee omgaat. Zo kun je bijvoorbeeld van elkaar leren hoe je afleiding weerstaat. Of hoe je voorkomt dat je ’s avonds steeds weer aan het werk gaat.

          3. Er kunnen lichamelijk klachten optreden als een goede thuiswerkplek ontbreekt. Goed werkgeverschap houdt in dat werknemers op een gezonde manier aan het werk kunnen. En dat geldt ook voor de thuiswerkplek. Leg daarom een potje aan voor bijvoorbeeld een verstelbaar bureau, los beeldscherm of ergonomische bureaustoel.


          Haal méér uit het nieuwe werken

          Hybride werken is het nieuwe werken. En op die verandering kun jij als ondernemer goed inspelen. Er liggen veel kansen om je werknemers een fijne tijd bij jouw bedrijf te bieden. Dat is nodig om goed personeel aan je te binden. En te zorgen dat je een aantrekkelijke werkgever blijft voor toekomstige collega’s.


          Ondernemen doe je samen