Ga direct naar inhoud

6 tips voor fysiek en mentaal fitte werknemers

Je werknemers helpen om mentaal en fysiek gezond te blijven. Hoe doe je dat? Health Manager Rik-Jan Modderkolk adviseert bedrijven hier dagelijks over. In dit artikel deelt hij zijn zes beste tips, zodat ook jij je werknemers kunt helpen fysiek en mentaal fit te blijven. Ook in tijden van corona.

1. Ga in gesprek: wat doe je zelf om fit te blijven?

“Maak jij je zorgen over de inzetbaarheid van je werknemers? Bijvoorbeeld omdat je ziet dat ze fysieke of mentale klachten hebben? Of omdat je werknemers steeds ouder worden? Ga hier dan met je werknemers over in gesprek. Vraag of zij zich ook zorgen maken over hun inzetbaarheid. Informeer wat zij zelf doen om fit te blijven voor hun werk. En hoe jij ze hierbij kunt ondersteunen.

Werken je werknemers door de coronamaatregelen thuis? Zorg er dan voor dat je elkaar digitaal ontmoet. Organiseer regelmatig een koffiegesprek of neem samen de week door. Je kunt ook een externe spreker uitnodigen die je werknemers tips geeft over bijvoorbeeld thuiswerken met kinderen.”

2. Zorg dat er aandacht is voor de oorzaak van klachten

“Stel, je werknemer zit thuis met een burn-out. Wat heeft diegene dan nodig? Mijn ervaring is dat bedrijfsartsen en arbodiensten vaak de klacht aanpakken. Zo wordt een werknemer met een burn-out vaak doorverwezen naar een psycholoog die hem moet helpen terugkeren op de werkvloer. Maar misschien is je werknemer naast zijn werk mantelzorger en voelt hij zich daardoor opgebrand. Of zijn er financiële zorgen. Dan is er andere hulp nodig.

Mijn advies: zorg ervoor dat de bedrijfsarts of de arbodienst met wie je samenwerkt goed kijkt naar de onderliggende oorzaak van de klachten van je werknemer. En dat de vervolgstappen ook echt gericht zijn op het aanpakken van die oorzaak.”

Omdat het niet meer onder werktijd kon, besloten werknemers helemaal te stoppen met roken.

3. Motiveer je mensen om zelf gezonde keuzes te maken

“Zeg je als werkgever dat je werknemers gezonder moeten eten? Of dat ze moeten stoppen met roken? Dan roept dit vaak discussies op. Het werkt vaak beter om ongezond gedrag niet te faciliteren. En gezond gedrag te stimuleren.

Zo bezocht ik een bedrijf waar 22% van de werknemers rookte. Samen met het management en de ondernemingsraad heb ik aangekondigd dat roken onder werktijd niet langer werd gefaciliteerd. Dat riep in eerste instantie veel weerstand op. Maar toen de rookvrije werkomgeving een feit was, besloten werknemers zelf helemaal te stoppen met roken. ‘Als ik vier uur lang niet mag roken, is de lol eraf’, zei een werknemer. Het percentage rokers
in dit bedrijf daalde naar 13%.”

4. Zoek naar interventies die passen bij je werknemers

“Hoe beter je een interventie afstemt op jouw werknemers, hoe succesvoller deze is. Stimuleer je werknemers om zelf na te denken over interventies die ze helpen om hun werk beter te doen. En ga vervolgens op zoek naar een specialist die jouw werknemers aanspreekt op een manier die bij ze past.

Een voorbeeld: Hebben jouw werknemers veel verantwoordelijkheden? En staan ze onder hoge druk? Informeer dan eerst hoe je werknemers die druk zelf ervaren. Doordat je hier aandacht aan besteedt, stimuleer je mensen zelf na te denken over wat zij nodig hebben om de druk goed aan te kunnen. Bijvoorbeeld een training stressmanagement, die jij vervolgens kunt faciliteren.”

Een bedrijf in de fietsbranche sluit op donderdag eerder zodat medewerkers samen kunnen fietsen.

5. Organiseer gezamenlijke activiteiten

“Samen een activiteit ondernemen is goed voor het werkplezier. En dat draagt weer bij aan de inzetbaarheid van jouw mensen. Ook hiervoor geldt: kies een activiteit die past bij jouw werknemers en bedrijf.

Ik ken een bedrijf in de fietsbranche dat op initiatief van de medewerkers iedere donderdag om 16.00 uur sluit. De medewerkers gaan dan samen een stuk fietsen. Ze waarderen het dat het bedrijf dit initiatief ondersteunt, wat weer zorgt voor tevreden mensen. En het mooie is dat zo’n buitenactiviteit ook ‘coronaproof’ is.”

Je werknemers motiveren om fit te blijven

Meer weten over hoe Rik-Jan Modderkolk bedrijven helpt bij het vergroten van de inzetbaarheid van hun werknemers? Je leest het in dit interview.

6. Zoek de samenwerking op

“Wil je specialisten als een coach of personal trainer inhuren om de inzetbaarheid van je werknemers te verbeteren? Maar is dit voor jou als kleine ondernemer te kostbaar? Zoek dan de samenwerking op met collega-bedrijven. Misschien heeft de ondernemer met wie je een kantoor deelt ook zorgen over de stress die zijn werknemers ervaren. En kunnen jullie samen iemand inhuren die jullie leert omgaan met stress.

Ook slim: heb je een inkomensverzekering of een arbeidsgeschiktheidsverzekering? De meeste verzekeraars hebben specialisten in huis die jou en je werknemers kunnen helpen om de inzetbaarheid van je werknemers te vergroten. Wie weet kunnen zij iets voor je betekenen.”

Meer weten over duurzame inzetbaarheid?

Bij Nationale-Nederlanden Inkomen Collectief delen we graag onze kennis en expertise om verzuim te verkorten en voorkomen. En om de duurzame inzetbaarheid van je werknemers te vergroten. Wil je meer weten over hoe we dit doen? Of heb je vragen? Mail dan naar regisseur Duurzame Inzetbaarheid Frank Brinkmans via f.brinkmans@nn.nl. Wij denken graag met je mee.

Valt een van je werknemers toch uit? Dan zetten we al onze middelen en specialisten in om jou en je werknemer te helpen. Bekijk onze inkomensverzekeringen voor meer informatie.