Geen praatjes bij het koffiezetapparaat, minder schouderklopjes en ook geen vrijdagmiddagborrels meer. Sinds we massaal thuiswerken, hebben we minder fysiek contact met collega’s. Hoe zorg je er als werkgever toch voor dat je werknemers zich met elkaar verbonden voelen? Zeven tips van Frank Brinkmans, regisseur Duurzame Inzetbaarheid bij Nationale-Nederlanden.
“Door de coronamaatregelen voelen sommige werknemers zich momenteel minder verbonden met hun teamcollega’s en leidinggevenden”, stelt Frank. “Maar ook met de missie van het bedrijf waar ze voor werken.” In de wandelgangen van je kantoor zie je de missie van het bedrijf misschien op de muren staan, thuis krijg je minder goed mee waarvoor je het allemaal doet.
Ook voelen veel werknemers meer afstand tot elkaar doordat ze elkaar al maanden minder fysiek zien, weet Frank. Ze praten minder vaak over koetjes en kalfjes en hebben minder snel in de gaten of er iets speelt bij collega’s. Zo’n gebrek aan verbinding kan invloed hebben op de prestaties van het hele team.
Deze tijd van thuiswerken is een test voor veel leidinggevenden.
“Als het goed is, heb je als team gezamenlijke doelen”, legt Frank uit. “Maar als één iemand zich bijvoorbeeld eenzaam voelt, wordt het hele team kwetsbaar. Het gemis aan onderlinge steun of complimenten heeft invloed op de verbinding tussen teamleden onderling. En kan ertoe leiden dat je werknemers minder gemotiveerd zijn om dat gezamenlijke doel te bereiken.”
Gelukkig kun je als werkgever verschillende dingen doen om het teamgevoel in stand te houden.
“Deze tijd van thuiswerken is een test voor veel leidinggevenden”, stelt Frank. “Kunnen ze de controle loslaten, nu ze minder goed zien hoe hard hun mensen werken?” Volgens de regisseur Duurzame Inzetbaarheid betaalt ruimte en vertrouwen geven zich meestal dubbel en dwars uit. Je hebt toch professionals in dienst?
Uit recent onderzoek blijkt dat veel mensen thuis efficiënter kunnen werken dan op kantoor. “Vertrouw erop dat je werknemers hun taken doen. Dat is goed voor hun motivatie. Ze voelen zich serieus genomen en doen hun best dat vertrouwen waar te maken.”
Vertrouwen geven betekent ook dat je je werknemers erop aan kunt spreken als ze hun werk niet goed doen, volgens Frank. Feedback laat een werknemer zien: het is belangrijk wat ik doe. Als ík mijn werk nog niet af heb, redden we het als team niet.
“Ook daardoor voelt je werknemer zich serieus genomen”, vertelt Frank. “En dat is goed voor het teamgevoel.” Stimuleer je werknemers om elkaar ook feedback en tips te geven. Het voordeel is dat je zo ook hulpvragen van teamleden op tafel krijgt en elkaar steun kunt geven.
Frank kan het niet vaak genoeg benadrukken: complimenten zijn goed voor het teamgevoel. De ontvanger voelt zich geweldig en de gever krijgt ook positieve energie. “Normaal gesproken geven we elkaar vaker complimenten”, denkt Frank. “We zien elkaar op de gang en zeggen bijvoorbeeld dat iemand uitstekend werk geleverd heeft. Of er goed uitziet vandaag. Virtueel schiet dat er sneller bij in.”
Bij Nationale-Nederlanden gebruiken sommige werknemers daarom de interne website Workday, waarmee je collega’s via een persoonlijk bericht een compliment kunt geven. “Dat is zo gedaan”, weet Frank uit ervaring. Zelf heeft hij laatst een collega van de afdeling Claims laten weten dat ze een klant geweldig geholpen had.
Complimenten geven kan ook telefonisch. Neem je bijvoorbeeld voor om deze week twee werknemers te bellen en die een compliment te geven. “Dat is een kleine moeite. Je zult zien dat de ontvanger zelf ook eerder geneigd is de ander te complimenteren.”
Op kantoor waren je werknemers misschien eerder geneigd dat leuke telefoontje met die klant even te delen. Je kreeg een succes sneller mee. “Een succes melden via een online communicatietool doe je minder snel”, zegt Frank. “Maar doe het wél. Spreek als team bijvoorbeeld af dat iedereen wekelijks één persoonlijk succes deelt. Hoe klein het ook is. Op die manier versterk je het teamgevoel. Iedereen in het team doet ertoe. En mag dat weten.”
Spreek af dat iedereen wekelijks één succes deelt.
Waar streef je naar als organisatie? Wat is het lange termijndoel? En welke tussenstapjes zijn daarvoor nodig? Zorg ervoor dat je werknemers hiervan op de hoogte zijn. “Het motiveert om te weten waar jullie als team naartoe werken”, legt Frank uit. “En hoeveel vooruitgang jullie boeken.” Vergeet niet die tussenstapjes ook te vieren (zie tip 4).
Een sterk team heeft begrip voor elkaar. Hoe je daarvoor zorgt? Het team van Frank deed een teamanalyse, via een (online) tool. Hiermee krijg je inzicht in de motivatie, valkuilen en onderlinge interacties tussen je werknemers. Wat zijn iemands drijfveren en competenties? En waar is hij of zij minder goed in?
Je werknemers zien hun eigen profiel, maar ook de profielen van collega’s. Frank: “Stel dat iemand zelf niet zo goed is in schrijven. Dan kan hij een collega die dat wel kan en leuk vindt, gemakkelijk om hulp vragen.”
Een bijkomend voordeel: als je elkaars persoonlijkheid beter kent, weet je ook waarom je collega op een bepaalde manier reageert. Je krijgt meer begrip voor elkaar en dat vergroot de verbinding.
Waar je op kantoor samen wandelpauzes nam, ben je thuis op jezelf aangewezen. Toch zijn er leuke manieren om elkaar toch te spreken. Denk aan een gezamenlijke dagstart, een virtuele vrijdagmiddagborrel of een pubquiz.
Je kunt ook bellend vergaderen terwijl je tegelijkertijd, maar apart van elkaar, een wandeling maakt. Of je werknemers om de beurt vragen een leuke digitale activiteit te verzinnen. Zoals een gezamenlijke kook- of sportsessie.
“Ik hoorde recent over een organisatie die de hele dag een call aan had staan op de luidspreker”, geeft Frank als voorbeeld. “Iedereen was gewoon aan het werk, maar af en toe maakte iemand een opmerking. Of hoorde je je collega op de achtergrond koffiezetten. Net als op kantoor. Zo creëerde dit bedrijf dat gevoel van samenzijn virtueel.”
Nationale-Nederlanden Inkomen Collectief ondersteunt klanten actief om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te vergroten. Wil je meer weten over hoe Nationale-Nederlanden dit doet? Of heb je vragen? Stuur gerust een e-mail naar Frank Brinkmans via f.brinkmans@nn.nl. Wij denken graag met je mee. Samen maken we Nederland vitaal en veerkrachtig, met oplossingen van nu.