Ga direct naar inhoud

5 redenen om vandaag te beginnen aan een RI&E

Werk jij al met een risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) in jouw bedrijf? Zo niet, dan sta je niet alleen. Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven heeft de risico’s voor werknemers nog niet in kaart gebracht, onderzocht TNO. Terwijl het jou als werkgever veel op kan leveren. Dit is waarom je vandaag nog moet starten met een RI&E.

Steeds meer bedrijven hebben oog voor vitaliteitsbeleid en goed werkgeverschap. Onder andere door werknemers yogalessen, bootcamps of mindfulness aan te bieden. Of een gezonde lunch. Daar zijn wij natuurlijk enorm blij mee. Toch zien werkgevers vaak één belangrijke zaak over het hoofd: de RI&E.

Gezonde en veilige werkplek

De RI&E is een voor werkgevers verplicht middel om de gezondheid en veiligheid op de werkvloer te bevorderen. Toch heeft slechts 52% van de Nederlandse bedrijven de arbeidsrisico’s in kaart gebracht. Terwijl een RI&E heeft bewezen tot minder ongelukken, meer betrokken werknemers en lager ziekteverzuim te leiden. Hoe zit dat precies? Dat leggen we graag uit.

Reden 1: met een RI&E heb je alle veiligheidsrisico’s binnen je onderneming in beeld

Zoals gezegd is de RI&E het startpunt om de veiligheid en arbeidsomstandigheden in jouw bedrijf te verbeteren. Tijdens een inventarisatie breng je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf in beeld. Vaak zijn deze verdeeld in drie risicosoorten.

- Fysieke risico’s en ergonomie (tillen, kracht zetten en beeldschermwerk)
- Psychosociale risico’s (grensoverschrijdend gedrag, pesten en stress)
- Veiligheids- en omgevingsrisico’s (val- en aanrijdgevaar, contact met gevaarlijke stoffen)

Zoals je ziet, helpt het om systematisch te werk te gaan. Zo wordt ook snel duidelijk welke arbeidsrisico’s je als eerste moet aanpakken. Hoe je dat vervolgens doet, werk je uit in een Plan van Aanpak. Zo kun je gericht aan de slag met het wegnemen of verkleinen van de arbeidsrisico’s. Het resultaat: minder gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen. Heb je meer dan 25 werknemers in dienst? Dan moet je jouw RI&E laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst.

Veilig werken: 8 arbeidsrisico’s om goed op te letten

Elke werkomgeving brengt arbeidsrisico’s met zich mee. Bekijk hier 8 veelvoorkomende arbeidsrisico’s én slimme tips om hiermee om te gaan.

Reden 2: het opstellen van een RI&E kost minder tijd dan je denkt

Stel je je plannen voor een RI&E uit? Omdat je niet weet waar je moet beginnen? Of omdat je denkt dat het veel tijd kost? In de praktijk valt dit gelukkig mee. Er zijn namelijk genoeg voorbeelden voor een RI&E te vinden.

Zo bieden brancheorganisaties vaak een ‘RI&E-instrument’ aan. Hierin benoemen ze arbeidsrisico’s die vaak voorkomen in een specifieke branche. Voorbeelden van sectoren waarvoor een RI&E-instrument is ontwikkeld zijn de bouw, horeca, industrie, overheid en detail- en groothandel.

Maak je gebruik van een branche-RI&E-instrument en heb je minder dan 25 werknemers in dienst? Dan hoef je je RI&E meestal niet te laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst.

Tip: het Steunpunt RI&E biedt verschillende branche-RI&E-instrumenten aan.

Vraag om ondersteuning

Is er voor jouw branche geen RI&E-instrument beschikbaar? Of heb je meer dan 25 werknemers in dienst? Dan kun je ervoor kiezen om het maken van je RI&E uit te besteden. Veel arbodiensten pakken dit graag voor je op en nemen al het werk uit handen. Vaak bieden zij ook gelijk de verplichte toetsing aan. Bij Nationale-Nederlanden werken we bijvoorbeeld veel samen met arbodienstverleners HCS, ArboNed, ArboDuo en Zorg van de Zaak.

Reden 3: je toont goed werkgeverschap

Veilig en gezond werken is een basisbehoefte van iedere werknemer. Toch is dat nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Jaarlijks vinden er zo’n 425 ernstige ongevallen plaats op de werkvloer, blijkt uit cijfers van ArboNed.

Besef dat je niet alle arbeidsrisico’s kan voorkomen.

Met een RI&E laat je zien dat je aan de veiligheid van je mensen denkt. Dat waarderen ze. De kans is groot dat ze je als een goede en professionele werkgever beoordelen! Maar wees ook weer niet te streng voor jezelf. Niet álles is te voorkomen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Controle? Dit kun je verwachten

De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet erop toe of bedrijven een goede RI&E hebben opgesteld. Vaak gebeurt dit tijdens een onaangekondigd bezoek. Zij controleren of je alle risico’s in kaart hebt gebracht. En of je de juiste maatregelen neemt.

Mochten er aandachtspunten zijn, dan krijg je vaak een waarschuwing. Meestal moet je het probleem binnen een bepaalde tijd oplossen. Heb je helemaal geen RI&E en Plan van Aanpak? Dan mag er direct een boete worden opgelegd. Die kan oplopen tot 4.500 euro.

Reden 4: je werknemers raken meer gemotiveerd en betrokken

Natuurlijk is het fijn dat een veilige werkomgeving jou als werkgever punten oplevert. Maar naast lof, zijn er meer voordelen. Het blijkt namelijk dat werkgevers die hun RI&E op orde hebben, zien dat hun werknemers productiever zijn. Bovendien blijft personeel langer in dienst. De betrokkenheid van je werknemers neemt dus toe.

Sterker nog: je kunt de RI&E ook gebruiken om de betrokkenheid van je werknemers een extra impuls te geven. Door je werknemers te betrekken bij de vraag ‘hoe kunnen we veiliger, gezonder en beter werken?’ draag je bij aan een gezonde en positieve werkcultuur.

Stel werknemers de vraag: hoe ziet veiliger, gezonder en beter werken er voor jullie uit?

Reden 5: de investering in een RI&E verdien je op termijn terug

Denk je dat een RI&E een grote kostenpost is? Draai het eens om: zie de RI&E als een investering in je personeel en bedrijf. Een werknemer die uitvalt brengt extra kosten met zich mee. Gemiddeld zo’n € 250,- per dag.

Zeker bij langdurig verzuim kan dat in de papieren lopen. Want je moet niet alleen het salaris doorbetalen, je moet ook een vervanger regelen of genoegen nemen met productieverlies.

Het is daarom belangrijk dat je nu aandacht geeft aan de veiligheid in je bedrijf. Zo voorkom je niet alleen hoge kosten in de toekomst, maar geniet je ook van alle voordelen die de RI&E gaat bieden. Ga daarom vandaag nog aan de slag!

Tips en oplossingen

Bij Nationale-Nederlanden werken we samen met werkgevers en adviseurs aan een vitaal en veerkrachtig Nederland. Zo delen we graag inzichten over het verkorten en voorkomen van verzuim. Meer weten over de RI&E? Lees het artikel over het belang van een RI&E en hoe je daar zelf mee aan de slag kunt gaan met expert Ronald Hoevers van HCS. Of bekijk zijn 5 tips voor een RI&E.