Ga direct naar inhoud

Onderzoek: werkgevers verwachten minder ziekteverzuim

Vitaliteit en veerkracht zijn belangrijker dan ooit. Naast de krapte op de arbeidsmarkt zien we een recordaantal ziekmeldingen in het eerste kwartaal van 2022. Terwijl uit onderzoek in opdracht van Nationale-Nederlanden blijkt dat werkgevers juist minder verzuim verwachten. Werkgevers staan voor flink wat uitdagingen.


Werkgevers verwachten minder ziekteverzuim

De eerste drie maanden van 2022 lag het ziekteverzuim ruim 75% hoger dan in 2021. Genoeg aanleiding voor Nationale-Nederlanden om met werkgevers terug te kijken op de afgelopen twee coronajaren en hoe zij omgaan met de inzetbaarheid van werknemers in de huidige krappe arbeidsmarkt. Maar liefst 88% van de werkgevers geeft aan op minder ziekteverzuim te rekenen sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen. Terwijl het ziekteverzuim enorm gestegen is. Corona en psychische klachten zijn de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim, blijkt uit het onderzoek dat onderzoeksbureau Kantar uitvoerde onder ruim 1.000 leidinggevenden. Hoe gaan werkgevers nu om met het ziekteverzuim van werknemers en hun inzetbaarheid in de huidige krappe arbeidsmarkt? Volgens Igno Schings, directeur collectieve inkomensverzekeringen “is de krapte op de arbeidsmarkt een uitdaging voor werkgevers, het hoge ziekteverzuim vergroot dit. Werkgevers vinden goed werkgeverschap in deze tijden een uitdaging, maar ze staan er niet alleen voor.”

Wil je meer weten over het onderzoek over ziekteverzuim?

Nationale-Nederlanden biedt inzichten over verzuim op basis van jarenlange kennis, ervaring
en data. Wij staan niet voor niets al meer dan 175 jaar garant voor de financiële zekerheid van
miljoenen Nederlanders. Graag delen wij onze inzichten over het verkorten en voorkomen van
verzuim in onze infographic.

Werk proactief aan de inzetbaarheid van werknemers

“Natuurlijk realiseren we ons dat de stijging van het aantal ziekmeldingen een forse impact heeft op de bedrijven en organisaties in Nederland. Tegelijkertijd zien wij als verzuimverzekeraar dat het record aantal ziekmeldingen voornamelijk kortdurend ziekteverzuim is. We maken werkgevers bewust van de aanhoudende stijging van het ziekteverzuim, zodat zij proactief hun werknemers aandacht kunnen geven en ze inzetbaar kunnen houden”, aldus Schings.


Oplossingen voor ziekteverzuim

Werkgevers en werknemers staan er niet alleen voor bij een hoog ziekteverzuim. Met onze oplossingen en dienstverlening helpen we graag om verzuim te verkorten en voorkomen. We zetten alle middelen en specialisten in die nodig zijn om mensen weer in hun kracht te zetten. Om te zorgen dat zij gezond aan het werk blijven, vandaag en morgen.

Wil je weten welke oplossing bij je organisatie past?

Wil je meer weten over hoe we je kunnen helpen bij het verkorten en voorkomen van ziekteverzuim? Neem dan contact op met je adviseur. Je adviseur weet precies welke oplossing in deze uitdagende tijd het beste bij je organisatie past.