Als een groot deel van je omzet wegvalt door de coronacrisis, moet je innovatief zijn. En je aanpassen aan de nieuwe situatie. Kirsten van Schaik (32), eigenaar van De Regelmeisjes, weet hier alles van. We vroegen haar naar haar creatieve aanpak om haar onderneming ook de tweede golf door te helpen.
Met De Regelmeisjes helpt Kirsten bedrijven met uiteenlopende werkzaamheden. Van marketingcampagnes opzetten tot evenementen organiseren. En van projectmanagement tot administratieve klussen.
Kirsten start haar onderneming in 2017. Begin 2020 neemt ze haar tiende werknemer aan, de vierde fulltimer. Ze verhuist naar een groter kantoor in Rotterdam. De agenda voor 2020 is al goed gevuld. Maar dan gooit corona roet in het eten.
Kirsten: “De annuleringen van evenementen stroomden binnen. In vijf dagen tijd werd de omzet die we voor 2020 hadden staan voor 70% weggeslagen. Daar lag ik wel wakker van.”
Dankzij de overheidssteun voor ondernemers herpakt Kirsten zich snel. “Ik hoefde me geen zorgen te maken over mijn vaste werknemers. Daardoor bleef ik positief. Ik dacht: we gaan samen op zoek naar innovatieve manieren om hier doorheen te komen.”
Kirsten neemt contact op met al haar opdrachtgevers, waaronder veel bedrijven in de horecabranche. “Ik vroeg hoe zij hun diensten aanpasten. En of wij daarbij konden helpen. Bijvoorbeeld door online aandacht te vragen voor de bezorgservice van een horecaondernemer.”
Voor sommige opdrachtgevers is de toekomst zo onzeker, dat ze hun lopende contract willen stopzetten. Kirsten: “Daar ging ik mee akkoord. Ik zag het als steun voor die ondernemers. Ik wist: mijn bedrijf is gezond. Wij kunnen dit een paar maanden volhouden. Ik vond het belangrijker ervoor te zorgen dat opdrachtgevers een positief gevoel aan ons overhielden. Zodat ze in betere tijden bij ons terugkomen.”
Andere opdrachtgevers komen juist met nieuwe klussen. Kirsten: “Zo vroeg een bedrijf of we online bijeenkomsten konden regelen in plaats van fysieke. Dat bracht ons op het idee deze dienst ook aan andere bedrijven aan te bieden. Een van mijn collega’s is inmiddels expert op dit gebied. We zetten haar regelmatig in.”
Ik maakte me zorgen over de toekomst van mijn bedrijf, maar mijn team ook.
Een van de belangrijkste lessen die Kirsten tijdens de eerste golf leert, is om open te zijn naar haar team. Kirsten: “Ik maakte me zorgen over de toekomst van mijn bedrijf, maar mijn team ook. Toen een collega vroeg hoe we er eigenlijk voor stonden, besloot ik gewoon open te zijn.”
Kirsten geeft aan dat De Regelmeisjes een paar maanden vooruit kan. Ook als ze geen omzet draaien. "Maar dat wilden we natuurlijk niet. We wilden bezig blijven en zorgen voor omzet. Samen brainstormden we over hoe we dit konden realiseren. Collega’s kwamen ineens met allerlei ideeën voor nieuwe opdrachten waarmee we aan de slag konden. Heel gaaf.”
Zo organiseert De Regelmeisjes een pubquiz voor een groot internationaal bedrijf. Ook borrelboxen in elkaar zetten en rondbrengen wordt een nieuwe dienst. Kirsten: “Een zakelijke kennis vroeg of we een bierpakket konden bezorgen bij een man die afscheid nam van zijn netwerkvereniging. We besloten iets extra’s te doen. Omdat deze man erg van carnaval houdt, gingen we verkleed als piccolo en kip.” Al zingend leveren ze het bierpakket af. Kirsten: “Die dag besefte ik wat een topteam ik heb. We blijven bezig, verdienen geld en hebben lol. Ook dat is belangrijk in crisistijd.”
Dat Kirsten zich flexibel opstelt en constant naar nieuwe kansen zoekt, blijft niet onopgemerkt. “We hebben zelfs nieuwe opdrachtgevers mogen verwelkomen. Die hopelijk blijven als de coronacrisis voorbij is.”
Hoewel ze er qua opdrachtgevers niet op achteruit is gegaan, ziet Kirsten haar winst wel dalen. “Nieuwe klussen aantrekken kost veel tijd. En opdrachten als borrelboxen rondbrengen leveren qua winst weinig op. Toch houden we zo de omzet op peil. Tijdens de eerste golf was onze omzet boven verwachting. De steun die ik van de overheid ontving, betaal ik daarom netjes terug.”
Dat ze bezig blijven, houdt Kirsten en haar team scherp en positief. “Eigenlijk voelt het weer als toen ik in 2017 begon”, zegt Kirsten. “Constant nieuwe kansen zien en grijpen.”
Er is veel vraag naar flexibele invalkrachten. Daar zetten wij nu op in
Ook de komende periode blijven Kirsten en haar team op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Kirsten: “We kijken waar behoefte aan is en spelen daarop in. Doordat werknemers thuis moeten blijven bij klachten, zien we dat er veel vraag is naar flexibele invalkrachten. Bijvoorbeeld voor achter een receptie of in een winkel. Dat is een dienst die wij kunnen bieden. Daar zetten we nu meer op in.”