Ga direct naar inhoud

De kracht van samen ondernemen

In gesprek met MKB-Nederland en Nationale-Nederlanden

Sinds een jaar werken MKB-Nederland en Nationale-Nederlanden samen. Om ondernemers met elkaar te verbinden, kennis uit te wisselen en samen met hen aan nieuwe oplossingen te werken. We spreken hierover met Leendert-Jan Visser, algemeen directeur MKB-Nederland, en Harry van der Zwan, Directeur Business Partners Nationale-Nederlanden. Wat willen zij in deze uitdagende tijd voor ondernemers betekenen?

    Harry van der Zwan en Leendert-Jan Visser Harry van der Zwan en Leendert-Jan Visser


    Continuïteit waarborgen

    Leendert-Jan trapt af: “Begin dit jaar waren ondernemers nog bezig met groei, innovatie en hadden we de laagste werkloosheid ooit. We zijn door COVID-19 van de ene op de andere dag van een bloeiende economie in een crisis beland. Gelukkig konden we direct met het kabinet om de tafel. Met het eerste steunpakket – later volgden er nog twee - als krachtige uitkomst.”

    Harry knikt: “Dat pakket was hard nodig. Wij zijn als Nationale-Nederlanden vanaf de lockdown ook direct aan de slag gegaan. Met het helpen van adviseurs en klanten om de continuïteit van hun bedrijven te waarborgen. Zo hebben we ondernemers premie-uitstel aangeboden. En ook betalingsregelingen voorgesteld om gedupeerden wat extra lucht te geven. Zodat ze niet meteen financieel in de problemen kwamen.”

    MKB-Nederland, met een achterban van meer dan 200.000 mkb-bedrijven, stond vanaf dag 1 in actiestand: voortdurend in overleg met het kabinet over alles wat er gebeurde, en dagelijks op alle mogelijke manieren de leden informeren over de ontwikkelingen en voortgang van de lobby. Nationale-Nederlanden stampte in enkele weken tijd het platform ‘Ondernemen doe je samen’ uit de grond. Een online platform met content door en voor ondernemers. Harry: “Content waar alle mkb’ers in Nederland op dat moment iets aan hadden, en nu nog altijd hebben. Denk aan informatie over de steunpakketten zoals de NOW- en TVL-regeling voor het mkb. Maar ook aan persoonlijke ondernemersverhalen en tips over bijvoorbeeld samenwerken op afstand en personeel aannemen in coronatijd.”


    Ondernemers vragen zich af: moet ik mijn verdienmodel omgooien?

      Nieuwe verdienmodellen

      Elkaar een helpende hand bieden en samen oplossingen zoeken, is nu cruciaal. Leendert-Jan: “Het is echt een onzekere tijd voor ondernemers. Neem de bedrijven in de horeca- en evenementenbranche. Die kunnen pas weer terug naar hun normale verdienmodel als er een coronavaccin of -medicijn is. Met de meest recente maatregelen van het kabinet worden zij met name opnieuw hard geraakt. Zij vragen zich nu echt af: kan en ga ik wachten op een vaccin? Of moet ik mijn verdienmodel volledig omgooien? Andere ondernemers, bijvoorbeeld in het online onderwijs, kunnen de groei daarentegen bijna niet aan. Zij hebben heel andere vraagstukken. We zijn veel in gesprek met ondernemers en hun brancheorganisaties en dat biedt inzicht in de thema’s die spelen.”


      Samen met ondernemers bedenken we de oplossingen van nu.

        En vanuit die inzichten willen de heren doorpakken. “Ook een groot deel van onze klanten is mkb’er”, verklaart Harry. “Daardoor horen wij ook wat er speelt in ondernemend Nederland. Op de behoeften die er bij mkb’ers leven, kunnen en moeten we nu echt inspelen. Zo kunnen we ideeën en nieuwe producten uitproberen in workshops. Of pilots starten voor nieuwe gezamenlijke diensten. Op die manier bedenken we samen met ondernemers in Nederland de oplossingen van nu.”

        Actieteams

        Met welke thema’s gaan ze aan de slag? Leendert-Jan biedt richting: “Een belangrijk thema is natuurlijk de 1,5 meter samenleving. Wat kan wel en wat kan niet? Ondernemers denken in mogelijkheden, dus we zijn vooral bezig met wat wél kan. Een ander thema is het bijstellen van je businessmodel. Er is behoefte aan informatie hoe je dit aanpakt. Ook financiering is een vraagstuk. We moeten investerend de crisis uit, maar ondernemers moeten daarvoor wel de middelen hebben.

        We denken in mogelijkheden en zijn vooral bezig met wat wél kan.

        Vitaliteit en betrokkenheid

        Ook Harry heeft de thema’s op het netvlies: “Vitaliteit is een grote uitdaging op dit moment. Hoe houd je je mensen in deze tijd vitaal en betrokken? Sommige medewerkers vinden het prima om thuis te werken. Anderen werken zielsalleen en voelen zich eenzaam. Of ervaren juist stress doordat zij thuiswerken met een druk gezin om hen heen. Daarnaast is de hele dag voor een scherm zitten ook erg vermoeiend. Het is dan belangrijk dat we regelmatig pauze nemen en bewegen. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen dat ook echt doen? En hoe hou je mensen betrokken bij je team en bedrijf zonder fysiek contact?”

        De risico’s van online ondernemen

        We zijn er nog niet wat betreft gesignaleerde ondernemers-issues. Leendert-Jan haakt in: “Ondernemers lopen ook steeds meer risico om het slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. We zien veel cybersecurity-tools voor grote bedrijven, maar die zijn vaak te kostbaar voor het mkb. Terwijl de kleine ondernemer juist kwetsbaar is omdat hij te weinig kennis en middelen heeft om zich te beschermen tegen een cyberaanval. We werken nu samen met Nationale-Nederlanden aan goede cyberoplossingen voor het mkb. Dat is dus heel concreet.”


        Positief effect van deze crisis is dat er intensiever wordt samengewerkt.

        Van elkaar leren

        Ondernemen zit in je bloed. Of corona er nu is of niet. Harry benadrukt daarom dat ze ondernemers graag structureel met elkaar willen verbinden. Nu. Maar ook straks, in het post-corona tijdperk. “Laten we elkaar dus vooral helpen en veel van elkaar leren. Om zo sterker uit de crisis te komen. En dan heel praktisch: hoe los je samen problemen op? Hoe trek je goede mensen aan? Hoe kun je innoveren? De content op het platform ‘Ondernemen doe je samen’ zal corona dus ook gaan overstijgen.”

        Samen ondernemen

        Samenwerking en kennisdeling tussen mkb’ers; daaraan willen de heren juist nu een extra bijdrage leveren. Leendert-Jan is optimistisch: “We zien dat er door de crisis ook intensiever wordt samengewerkt. En dat ondernemers meer kennis delen dan voorheen.Harry vult aan: “Die kennis brengen we samen op het online platform. Daarnaast heeft Nationale-Nederlanden als grote onderneming veel relevante kennis en ervaring in huis voor het mkb.”



        Alles is in beweging. We zien het als onze taak om daarbij te helpen.

        “Dat klopt. We hebben op verschillende kennisgebieden experts rondlopen”, vult Harry aan. “We beschikken over kennis van verzekeren, juridische vraagstukken en preventie. En die kennis delen we graag. Een voorbeeld is het gratis webinar over cybersecurity dat we op 24 september organiseerden. Elke branche heeft andere vraagstukken. Alles is in beweging. We zien het als onze taak daarbij te helpen. Maar we roepen ondernemers in Nederland ook echt op om onderling kennis en ervaringen uit te wisselen. Want ondernemen, dat kunnen we alleen samen.”

        Ondernemen doe je samen