Steeds meer ondernemers willen hun bedrijf verduurzamen. Een mooie ontwikkeling, die het meeste oplevert als er ook oog is voor de risico’s. Met deze tips vermijd je die risico’s en kun jij je onderneming veilig verduurzamen.
Veel ondernemers zijn bezig met verduurzaming. Niet alleen vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar ook als reactie op de sterk gestegen energieprijzen. Want het gebruik van steeds meer elektrische apparaten en vervoersmiddelen draagt bij aan een hogere energierekening. Denk aan elektrische bedrijfsauto’s en elektrische fietsen die ondernemers inzetten voor bijvoorbeeld bezorging. Op steeds meer bedrijfsdaken verschijnen dan ook grote aantallen zonnepanelen om de benodigde extra elektriciteit op een duurzame manier op te wekken. En zo de energierekening betaalbaar te houden.
“Dit is een niet te stoppen ontwikkeling”, zegt Arjan Nollen, commercieel directeur Schade Intermediair van Nationale-Nederlanden. “Wij juichen die ontwikkeling van harte toe. Tegelijkertijd willen we als verzekeraar dat de transitie naar duurzaam veilig gebeurt. Met allerlei duurzame, vooral elektrische toepassingen zoals zonnepanelen en lithium-ion-accu’s hebben we er namelijk ook risico’s bijgekregen, vooral veroorzakers van brand. En we weten dat één op de vijf bedrijven, hoe goed ook verzekerd, een brand uiteindelijk niet overleeft. Mijn belangrijkste advies is dus om bij verduurzaming niet alleen naar de goedkoopste oplossing te kijken, maar ook naar de gevolgen op de langere termijn, zoals risico’s voor de bedrijfscontinuïteit.”
Joeri Jedeloo, senior manager bij Schade Intermediair: “Je dak vol leggen met zonnepanelen is een voorbeeld waarbij een fors groter risico ontstaat. Zo is de constructie van het dak niet altijd op het hogere gewicht berekend en past men niet altijd onbrandbare isolatie toe. Verder laat de bekabeling nogal eens te wensen over of worden stekkers gebruikt van verschillende merken om de kabels te koppelen. Dan past het nét niet, met grote risico’s op zogenaamde ‘vlambogen’ waarbij de elektriciteit door de lucht overspringt van het ene contact op het andere. Met brandbaar materiaal erbij gaat het dan snel mis.” Allemaal zaken die je met onderstaande tips makkelijk kunt voorkomen.
Bespreek vooraf je plannen voor verduurzaming met je verzekeringsadviseur. Die kent de risico’s, weet hoe je die beperkt en hoe je aan alle eisen voldoet. Zo kun je al in de planvormingsfase de grootste risico’s vermijden.
Laat je zonnestroominstallatie installeren door een specialist, bij voorkeur door een Zonnekeur Installateur. Zij kijken bij zonnepanelen ook naar de draagconstructie van het dak. Bedenk daarbij dat regenwater of sneeuw óók voor extra gewicht kunnen zorgen.
Vervang je dakbedekking vóór je er zonnepanelen op legt en laat brandveilige dakisolatie aanbrengen zodat brand niet overslaat. Voorkom dat zonnepanelen en kabels over brandwanden worden gelegd en vraag de installateur om de vlamboogdetectie in te schakelen. De installatie schakelt zichzelf dan uit bij kans op brand.
Laat valbeveiliging langs de dakranden aanbrengen voor een veilige installatie-reiniging en inspectie van zonnepanelen. Laat zonnepanelen bovendien altijd reinigen door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf.
Door elke vijf jaar een Scope 12-inspectie te laten uitvoeren, ben je er zeker van dat de zonnestroominstallatie nog steeds veilig is. De isolatie van bedrading kan bijvoorbeeld onder invloed van zonlicht ‘slijten’. Je verzekeringsadviseur kan je alles vertellen over een dergelijke inspectie.
In steeds meer gereedschappen en elektrische fietsen en scooters zitten Lithium-Ion accu’s. Die zijn bij een brand nauwelijks te blussen. Er ontstaan dan zeer hoge temperaturen, die zelfs de constructie van een gebouw kunnen aantasten. Sla ze dus apart op een in een brandwerende kast op een veilige plek.
Je verzekeringsadviseur kan meedenken over praktische oplossingen omtrent verduurzamingsmaatregelen, zoals slimme sensoren waarmee nu een proef loopt in de horeca en agrarische sector. Die signaleren afwijkingen in de stroom en temperatuur en geven al een signaal af vóór dat er een brandgevaarlijke situatie ontstaat.