Ga direct naar: inhoud

Aflossingsvrije Hypotheek

  • Tijdens de looptijd alleen rente betalen
  • Te combineren met een andere hypotheekvorm

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Niet aflossen tijdens de looptijd, alleen rente betalen

Liever lage maandlasten dan meteen aflossen? Met een Aflossingsvrije Hypotheek betaalt u tijdens de looptijd alleen hypotheekrente. Let op: Per 1 januari 2013 is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar als u voor de eerste keer een Aflossingsvrije Hypotheek sluit.

Ik wil hypotheekadvies

Zoek een onafhankelijk adviseur

Kunnen wij u helpen?

Geen aflossing tijdens looptijd

De Aflossingsvrije Hypotheek is interessant als u uw maandlasten zo laag mogelijk wilt houden. De maandlasten zijn lager omdat u alleen rente betaalt en niet aflost (en ook geen vermogen opbouwt om af te lossen).

Wel maandelijkse rentebetaling

Tijdens de looptijd van uw Aflossingsvrije Hypotheek betaalt u maandelijks rente. Hoeveel dat is, hangt af van de hoogte van de lening en het rentepercentage.

Bekijk de actuele hypotheekrente

Hypotheekrente­aftrek

Per 1 januari 2013 is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar als u voor de eerste keer een Aflossingsvrije Hypotheek sluit. Als u op 31 december 2012 een Aflossingsvrije Hypotheek had, kan deze aflossingsvrij blijven bestaan. Ook als u deze hypotheek wilt oversluiten naar een andere geldverstrekker. U behoudt dan uw hypotheekrenteaftrek.

Huis kopen - Hypotheken - Nationale-Nederlanden

Hypotheken combineren

Het is mogelijk dat een combinatie van verschillende hypotheken voor u de beste oplossing is. Ook de Aflossingsvrije Hypotheek is prima te combineren met een andere hypotheekvorm. Met een Aflossingsvrije Hypotheek kunt u tot maximaal 50% van de marktwaarde van het huis lenen.

Maandlasten Aflossingsvrije Hypotheek

Zoals de grafiek laat zien, betaalt u tijdens de looptijd alleen rente over het bedrag dat u leent, u lost dus niets af. Daardoor zijn uw maandlasten laag. En de hypotheek lost u pas aan het einde van de looptijd af. Omdat u alleen rente betaalt, moet u zelf vermogen opbouwen om de hypotheek uiteindelijk terug te kunnen betalen.

Aandachtspunten

Huidige hypotheek omzetten

In sommige situaties is het gunstig om uw huidige hypotheek om te zetten in een Aflossingsvrije Hypotheek. Ga voor meer informatie naar uw hypotheekadviseur.

Kans op een restschuld

U lost niets af en behoudt dus de volledige hypotheekschuld. Daardoor loopt u het risico dat u uw schuld aan het einde van de looptijd niet volledig kunt aflossen. Bijvoorbeeld als u bij verkoop minder voor het huis krijgt dan de hypotheekschuld bedraagt. Of als u aan het einde van de looptijd zelf onvoldoende vermogen heeft opgebouwd.

Stel: u sluit een Aflossingsvrije Hypotheek af van € 200.000,- met een looptijd van 30 jaar. In die 30 jaar lost u niet af op uw hypotheek, zodat de volledige hypotheekschuld blijft staan. Na de looptijd moet u deze schuld aflossen. Dat doet u (gedeeltelijk) met de verkoopopbrengst van uw huis. Is die opbrengst niet voldoende, dan houdt u een restschuld over. Als u uw huis aan het einde van de looptijd niet wilt verkopen, dan moet u uw schuld uit eigen middelen terugbetalen.

Onzekerheid bij korte rentevastperiode

Misschien wilt u de hypotheekrente voor bijvoorbeeld 5 jaar vastzetten. Na afloop van deze rentevastperiode kan uw vaste maandbedrag veranderen. Als de rente op dat moment hoger is, stijgen ook uw maandlasten. Is de rente gedaald, dan zullen uw maandlasten juist afnemen.

Zekerheid voor nabestaanden

Een hypotheek sluit u af voor een lange tijd. Maar wat als u in die periode komt te overlijden? Hebben uw nabestaanden dan nog voldoende inkomen om de maandlasten te betalen? Met een overlijdensrisicoverzekering kunt u die zorg wegnemen. Zo kunnen uw nabestaanden in de woning blijven wonen.

Ik wil hypotheekadvies

Zoek een onafhankelijk adviseur

Kosten

Wat zijn de kosten?

De kosten zijn afhankelijk van de wijze waarop u zaken met ons doet.

Lees meer

Veelgestelde vragen
_1409546_