Ga direct naar inhoud

Aflossingsvrije Hypotheek

  • Tijdens de looptijd alleen rente betalen
  • Tussentijds aflossen mogelijk
  • Te combineren met een andere hypotheekvorm

Lage maandlasten, maar je lost niet af

Heb je graag lage maandlasten en wil je niet meteen aflossen? Met een Aflossingsvrije hypotheek betaal je tijdens de looptijd alleen hypotheekrente. Financieel aantrekkelijk, maar aan het einde van de looptijd moet de hypotheek helemaal worden afgelost. Dit doe je vaak in één keer.

Tussentijds aflossen

Wil je tussentijds toch aflossen? Als je een variabele rente hebt mag je zoveel aflossen als je wilt. Heb je een vaste rente? Dan mag je elk kalenderjaar 10% per leningdeel aflossen zonder dat je hiervoor een vergoeding hoeft te betalen. Zo ga je van aflossingsvrij naar aflossingsblij! Als je inlogt op je persoonlijke mijn.nn omgeving, kun je zien hoe hoog je hypotheekschuld is en kun je je aflossing zelf regelen.

Let op: Per 1 januari 2013 is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar als je voor de eerste keer een Aflossingsvrije Hypotheek sluit.

Geen aflossing tijdens looptijd

De Aflossingsvrije Hypotheek is interessant als je je maandlasten zo laag mogelijk wil houden. De maandlasten zijn lager omdat je gedurende de looptijd alleen rente betaalt en niet aflost. Je bouwt ook geen vermogen op om af te lossen.

Wel maandelijkse rentebetaling

Tijdens de looptijd van je Aflossingsvrije Hypotheek betaal je maandelijks rente. Hoeveel dat is, hangt af van de hoogte van de lening en het rentepercentage.

Hypotheekrente­aftrek

Per 1 januari 2013 is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar als je voor de eerste keer een Aflossingsvrije Hypotheek sluit. Als je op 31 december 2012 een Aflossingsvrije Hypotheek had, kan deze aflossingsvrij blijven bestaan. Ook als je deze hypotheek wilt oversluiten naar een andere geldverstrekker. Je behoudt dan je hypotheekrenteaftrek.

Huis kopen - Hypotheken - Nationale-Nederlanden

Hypotheken combineren

Het is mogelijk dat een combinatie van verschillende hypotheken voor jou de beste oplossing is. Ook de Aflossingsvrije Hypotheek is prima te combineren met een andere hypotheekvorm. Met een Aflossingsvrije Hypotheek kun je tot maximaal 50% van de marktwaarde van het huis lenen.

Profiteer van onze tariefklassen

Wij berekenen iedere maand in welke tariefklasse jouw hypotheek valt op basis van je hypotheekschuld en de waarde van je woning. Als je tijdens de looptijd toch een aflossing doet, kan je hypotheek bij ons in een lagere tariefklasse vallen. Je betaalt dan direct de rente die past bij de lagere tariefklasse. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Dit geldt voor Aflossingsvrije Hypotheken zonder NHG.

Lees op de pagina tariefklasse meer over de invloed van onze tariefklassen op jouw maandlasten.

Maandlasten Aflossingsvrije Hypotheek

Zoals de grafiek laat zien, betaal je tijdens de looptijd alleen rente over het bedrag dat je leent, je lost dus niets af. Daardoor zijn je maandlasten laag. En de hypotheek los je pas aan het einde van de looptijd af. Omdat je alleen rente betaalt, moet je zelf vermogen opbouwen om de hypotheek aan het einde van de looptijd in één keer terug te betalen.

Aandachtspunten

Huidige hypotheek omzetten

In sommige situaties is het gunstig om je huidige Aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een andere hypotheekvorm. Bijvoorbeeld als je wel maandelijks je hypotheek af wilt lossen of gebruik wilt maken van de hypotheekrenteaftrek. Ga voor meer informatie naar je hypotheekadviseur.

Kans op een restschuld

Je lost niets af en houdt dus de volledige hypotheekschuld. Daardoor loop je het risico dat je je schuld aan het einde van de looptijd niet volledig kunt aflossen. Bijvoorbeeld als je bij verkoop minder voor het huis krijgt dan de hypotheekschuld bedraagt. Of als je aan het einde van de looptijd zelf onvoldoende vermogen hebt opgebouwd.

Stel: Je sluit een Aflossingsvrije Hypotheek af van € 200.000,- met een looptijd van 30 jaar. In die 30 jaar los je niet af op je hypotheek, zodat de volledige hypotheekschuld blijft staan. Na de looptijd moet je deze schuld aflossen. Dat doe je (gedeeltelijk) met de verkoopopbrengst van je huis. Is die opbrengst niet voldoende, dan hou je een restschuld over. Als je je huis aan het einde van de looptijd niet wilt verkopen, dan moet je je schuld uit eigen middelen terugbetalen. Veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken hier nu al over na. Weet jij al hoe je dit straks gaat doen?

Onzekerheid bij korte rentevaste periode

Misschien wil je de hypotheekrente voor bijvoorbeeld 5 jaar vastzetten. Na afloop van deze rentevaste periode kan je vaste maandbedrag veranderen. Als de rente op dat moment hoger is, stijgen ook je maandlasten. Is de rente gedaald, dan nemen je maandlasten juist af.

Zekerheid voor nabestaanden

Een hypotheek sluit je af voor een lange tijd. Maar wat als je in die periode komt te overlijden? Hebben je nabestaanden dan nog voldoende inkomen om de maandlasten te betalen? Met een overlijdensrisicoverzekering kun je die zorg wegnemen. Zo kunnen je nabestaanden in de woning blijven wonen.

Tips

Bekijk de hoogte van je hypotheekschuld

Heb je een aflossingsvrije hypotheek waarvan de looptijd binnenkort eindigt? Dan heb je tijdens de looptijd niet automatisch afgelost en moet je de volledige hypotheekschuld op de einddatum aflossen. Het is daarom verstandig om nu alvast te controleren of je voldoende vermogen opbouwt om dit te doen. Als je inlogt op je persoonlijke mijn.nn omgeving, kun je zien hoe hoog jouw hypotheekschuld is.

Wat kan ik nu al doen?

Je kunt nu alvast actie ondernemen om de restschuld op het einde van de looptijd te beperken of om meer vermogen op te bouwen. Bijvoorbeeld door tussentijds extra af te lossen of te kiezen voor een andere hypotheekvorm waarbij je periodiek aflost.

Tussentijds aflossen

Het is mogelijk om tussentijds af te lossen op je hypotheek. Je mag elk kalenderjaar tot maximaal 10% van je hypotheek aflossen zonder dat je hiervoor een vergoeding hoeft te betalen. Tussentijds aflossen kan gemakkelijk via mijn.nn, je persoonlijke en beveiligde omgeving. Je ziet direct wat het effect is van de aflossing op je maandlasten.

Hypotheekvorm wijzigen

Je kunt je hypotheekvorm wijzigen in een Lineaire Hypotheek of Annuïteiten Hypotheek. Je lost dan maandelijks een gedeelte van je hypotheekschuld af. Neem voor het wijzigen van je hypotheekvorm contact op met je adviseur voor advies. De wijziging kan gevolgen hebben voor je financiële situatie.

Sparen

Je kunt ook zelf een bedrag sparen naast je hypotheek. Het door jou gespaarde bedrag kun je eventueel gebruiken om aan het einde van de looptijd (een deel van) je hypotheek af te lossen.

Beleggen

Ook door te beleggen kun je vermogen opbouwen. Bij Nationale-Nederlanden besteed je je beleggingen uit aan onze experts. Zij beheren dan je geld, zodat je er niet zelf dagelijks mee bezig hoeft te zijn. Houd er wel rekening mee dat bij beleggen de eindwaarde lager kan uitvallen dan je had gedacht en mogelijk levert je belegging onvoldoende op om de volledige hypotheekschuld af te lossen.

Advies nodig?

Meer inzicht in je persoonlijke situatie? Bespreek het met je adviseur.

Maak een afspraak

Extra aflossen

Wil je weten of extra aflossen voor jou verstandig is?

Extra aflossen

Hypotheek aanpassen

Je hebt verschillende mogelijkheden als je je hypotheekvorm wilt aanpassen.

Hypotheekvorm aanpassen

Kosten

Wat zijn de kosten?

Wil je een hypotheek bij Nationale-Nederlanden afsluiten? Dan kan een adviseur van Nationale-Nederlanden bij jou thuis, op locatie of via een webcamgesprek hypotheekadvies geven. Hij of zij adviseert je en geeft aan welk product van Nationale-Nederlanden het beste bij jou past. Je krijgt meer informatie over de kosten.

Je kunt voor hypotheekadvies ook terecht bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt. Deze adviseert je en bekijkt producten van verschillende aanbieders. Deze adviseur kan je vertellen of een product van Nationale-Nederlanden een goede keuze is voor jou en wat de kosten zijn van een adviesgesprek.

Heb je een hypotheek bij Nationale-Nederlanden en wil je iets wijzigen? Dan kun je de meeste wijzigingen gemakkelijk aan ons doorgeven via mijn.nn, je persoonlijke en beveiligde online omgeving.

Wil je iets veranderen aan je hypotheek en kun je het niet zelf doen via mijn.nn? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur.

Service & Contact

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service & Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur