Ga direct naar inhoud

Aflossingsvrije Hypotheek

  • Tijdens de looptijd alleen rente betalen
  • Tussentijds aflossen mogelijk
  • Te combineren met een andere hypotheekvorm

Lage maandlasten, maar u lost niet af

Heeft u graag lage maandlasten en wilt u niet meteen aflossen? Met een Aflossingsvrije hypotheek betaalt u tijdens de looptijd alleen hypotheekrente. Financieel aantrekkelijk, maar aan het einde van de looptijd moet de hypotheek helemaal worden afgelost. Bekijk hoe u uw hypotheek kunt aflossen aan het einde van de looptijd.

Tussentijds aflossen

Wilt u tussentijds toch aflossen? Als u een variabele rente heeft mag u zoveel aflossen als u wilt. Heeft u een vaste rente? Dan mag u elk kalenderjaar 10% per leningdeel boetevrij aflossen. Zo gaat u van aflossingsvrij naar aflossingsblij! Als u inlogt op uw persoonlijke mijn.nn omgeving, kunt u zien hoe hoog uw hypotheekschuld is en kunt u uw aflossing regelen.

Log in op mijn.nn

Let op: Per 1 januari 2013 is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar als u voor de eerste keer een Aflossingsvrije Hypotheek sluit.


Geen aflossing tijdens looptijd

De Aflossingsvrije Hypotheek is interessant als u uw maandlasten zo laag mogelijk wilt houden. De maandlasten zijn lager omdat u gedurende de looptijd alleen rente betaalt en niet aflost (en ook geen vermogen opbouwt om af te lossen).

Wel maandelijkse rentebetaling

Tijdens de looptijd van uw Aflossingsvrije Hypotheek betaalt u maandelijks rente. Hoeveel dat is, hangt af van de hoogte van de lening en het rentepercentage.

Bekijk de actuele hypotheekrente

Hypotheekrente­aftrek

Per 1 januari 2013 is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar als u voor de eerste keer een Aflossingsvrije Hypotheek sluit. Als u op 31 december 2012 een Aflossingsvrije Hypotheek had, kan deze aflossingsvrij blijven bestaan. Ook als u deze hypotheek wilt oversluiten naar een andere geldverstrekker. U behoudt dan uw hypotheekrenteaftrek.

Huis kopen - Hypotheken - Nationale-Nederlanden

Hypotheken combineren

Het is mogelijk dat een combinatie van verschillende hypotheken voor u de beste oplossing is. Ook de Aflossingsvrije Hypotheek is prima te combineren met een andere hypotheekvorm. Met een Aflossingsvrije Hypotheek kunt u tot maximaal 50% van de marktwaarde van het huis lenen.

Profiteer van onze tariefklassen

Wij berekenen iedere maand in welke tariefklasse uw hypotheek valt op basis van uw hypotheekschuld en de waarde van uw woning. Als u tijdens de looptijd toch een aflossing doet, kan uw hypotheek bij ons in een lagere tariefklasse vallen. U betaalt dan direct de rente die past bij de lagere tariefklasse. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Dit geldt voor Aflossingsvrije Hypotheken zonder NHG.

Lees op de pagina ‘tariefklasse’ meer over de invloed van onze tariefklassen op uw maandlasten.

Maandlasten Aflossingsvrije Hypotheek

Zoals de grafiek laat zien, betaalt u tijdens de looptijd alleen rente over het bedrag dat u leent, u lost dus niets af. Daardoor zijn uw maandlasten laag. En de hypotheek lost u pas aan het einde van de looptijd af. Omdat u alleen rente betaalt, moet u zelf vermogen opbouwen om de hypotheek aan het einde van de looptijd in één keer terug te betalen.

Aandachtspunten

Huidige hypotheek omzetten

In sommige situaties is het gunstig om uw huidige Aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een andere hypotheekvorm. Bijvoorbeeld als u wel maandelijks uw hypotheek af wilt lossen of gebruik wilt maken van de hypotheekrenteaftrek. Ga voor meer informatie naar uw hypotheekadviseur.

Kans op een restschuld

U lost niets af en houdt dus de volledige hypotheekschuld. Daardoor loopt u het risico dat u uw schuld aan het einde van de looptijd niet volledig kunt aflossen. Bijvoorbeeld als u bij verkoop minder voor het huis krijgt dan de hypotheekschuld bedraagt. Of als u aan het einde van de looptijd zelf onvoldoende vermogen heeft opgebouwd.

Stel: u sluit een Aflossingsvrije Hypotheek af van € 200.000,- met een looptijd van 30 jaar. In die 30 jaar lost u niet af op uw hypotheek, zodat de volledige hypotheekschuld blijft staan. Na de looptijd moet u deze schuld aflossen. Dat doet u (gedeeltelijk) met de verkoopopbrengst van uw huis. Is die opbrengst niet voldoende, dan houdt u een restschuld over. Als u uw huis aan het einde van de looptijd niet wilt verkopen, dan moet u uw schuld uit eigen middelen terugbetalen. Veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken hier nu al over na. Weet u al hoe u dit straks gaat doen? Bekijk onze vijf tips en ga van aflossingsvrij naar aflossingsblij!

Onzekerheid bij korte rentevastperiode

Misschien wilt u de hypotheekrente voor bijvoorbeeld 5 jaar vastzetten. Na afloop van deze rentevastperiode kan uw vaste maandbedrag veranderen. Als de rente op dat moment hoger is, stijgen ook uw maandlasten. Is de rente gedaald, dan zullen uw maandlasten juist afnemen.

Zekerheid voor nabestaanden

Een hypotheek sluit u af voor een lange tijd. Maar wat als u in die periode komt te overlijden? Hebben uw nabestaanden dan nog voldoende inkomen om de maandlasten te betalen? Met een overlijdensrisicoverzekering kunt u die zorg wegnemen. Zo kunnen uw nabestaanden in de woning blijven wonen.

Ik wil hypotheekadvies

Zoek een onafhankelijk adviseur

Tips

Bekijk de hoogte van uw hypotheekschuld

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek waarvan de looptijd binnenkort eindigt? Dan heeft u tijdens de looptijd niet automatisch afgelost en moet u de volledige hypotheekschuld op de einddatum aflossen. Het is daarom verstandig om nu alvast te controleren of u voldoende vermogen opbouwt om dit te doen. Als u inlogt op uw persoonlijke mijn.nn omgeving, kunt u zien hoe hoog uw hypotheekschuld is.

Log in op mijn.nn

Wat kan ik nu al doen?

U kunt nu alvast actie ondernemen om de restschuld op het einde van de looptijd te beperken of om meer vermogen op te bouwen. Bijvoorbeeld door tussentijds extra af te lossen of te kiezen voor een andere hypotheekvorm waarbij u periodiek aflost.

Tussentijds aflossen

Het is mogelijk om tussentijds af te lossen op uw hypotheek. U mag elk kalenderjaar tot maximaal 10% van uw hypotheek boetevrij aflossen. Tussentijds aflossen kan gemakkelijk via mijn.nn, uw persoonlijke en beveiligde omgeving. U ziet direct wat het effect is van de aflossing op uw maandlasten.

Bekijk de voor- en nadelen van extra aflossen

Hypotheekvorm wijzigen

U kunt uw hypotheekvorm wijzigen in een Lineaire Hypotheek of Annuïteiten Hypotheek. U lost dan maandelijks een gedeelte van uw hypotheekschuld af. Neem voor het wijzigen van uw hypotheekvorm contact op met uw adviseur voor advies. De wijziging kan gevolgen hebben voor uw financiële situatie.

Lees meer over het wijzigen van uw hypotheek

Sparen

U kunt ook zelf een bedrag sparen naast uw hypotheek. Het door u gespaarde bedrag kunt u eventueel gebruiken om aan het einde van de looptijd (een deel van) uw hypotheek af te lossen.

Bekijk onze spaarmogelijkheden

Beleggen

Ook door te beleggen kunt u vermogen opbouwen. Bij Nationale-Nederlanden besteedt u uw beleggingen uit aan onze experts. Zij beheren dan uw geld, zodat u er niet zelf dagelijks mee bezig hoeft te zijn. Houd er wel rekening mee dat bij beleggen de eindwaarde lager kan uitvallen dan u had gedacht en mogelijk levert uw belegging onvoldoende op om de volledige hypotheekschuld af te lossen.

Lees meer over beleggen bij Nationale-Nederlanden

Advies nodig?

Meer inzicht in uw persoonlijke situatie? Bespreek het met uw adviseur.

Maak een afspraak

Extra aflossen

Wilt u weten of extra aflossen voor u verstandig is?

Extra aflossen

Hypotheek wijzigen

U heeft verschillende mogelijkheden als u uw hypotheekvorm wilt wijzigen.

Lees meer over je hypotheek wijzigen

Kosten

Wat zijn de kosten?

Wilt u een hypotheek bij Nationale-Nederlanden afsluiten? Dan kan een adviseur van Nationale-Nederlanden bij u thuis, op locatie of via een webcamgesprek hypotheekadvies geven. Hij of zij adviseert u en geeft aan welk product van Nationale-Nederlanden het beste bij u past. U krijgt meer informatie over de kosten.

U kunt voor hypotheek advies ook terecht bij een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt. Deze adviseert u en bekijkt producten van verschillende aanbieders. Deze adviseur kan u vertellen of een product van Nationale-Nederlanden een goede keuze is voor u en wat de kosten zijn van een adviesgesprek.

Heeft u een hypotheek bij Nationale-Nederlanden en wilt u iets wijzigen? Dan kunt u de meeste wijzigingen gemakkelijk aan ons doorgeven via mijn.nn, uw persoonlijke en beveiligde online omgeving.
Wilt u iets veranderen aan uw hypotheek en kunt u het niet zelf doen via mijn.nn? Neem dan contact op met uw hypotheekadviseur.

_1409546_