Ga direct naar inhoud

Variabele Hypotheekrente

Een hypotheek is een lening en dus betaal je rente. De hoogte van de rente is onder meer afhankelijk van het geldende rentepercentage en de marktwaarde van je woning. Ook speelt mee of je kiest voor een vaste of variabele rente.

Wat is variabele rente?

Een kenmerk van variabele rente is dat de rente iedere maand kan wijzigen en dan wijzigen ook je maandlasten. Dalende maandlasten zijn natuurlijk prettig, maar stijgende maandlasten moeten je geen slapeloze nachten bezorgen. De laagste rente is vaak een variabele rente.

Een vaste rente, dat is rente die voor een vooraf bepaalde periode gelijk blijft, is vaak hoger. Maar biedt ook meer zekerheid. Samen met een hypotheekadviseur kun je bepalen of een variabele rente iets is voor je.

Mogelijkheden met variabele rente

Variabele rente kan worden gekozen bij de:

Variabele rente is niet mogelijk bij de:

  • BankSpaar Plus Hypotheek
  • Spaar Hypotheek
  • Optimaal Spaar Hypotheek
  • Flexibel Lenen Hypotheek
  • Overbruggingskrediet

Je kunt een variabele rente op ieder moment kosteloos omzetten naar een vaste rente. Ook kun je leningdelen met variabele rente altijd kosteloos aflossen.

Ontwikkeling variabele rente

De variabele rente kan iedere maand veranderen. Niemand kan voorspellen hoe de rente zich precies ontwikkelt. De grafiek toont hoe de variabele rente (zoals wij hem berekenen) zich in het verleden heeft ontwikkeld. Tot 15 september 2014 zijn we ervan uitgegaan dat de opslag variabele rente gelijk is gebleven omdat wij nog geen variabele rente hadden. Vanaf 15 september 2014 maken wij gebruik van de actuele opslag variabele rente.

In dit indicatieve voorbeeld wordt uitgegaan van een Annuïteiten Hypotheek van € 100.000 en de tariefklasse 'Meer dan 80% tot en met 90% van de marktwaarde'.

Euribor Opslag Variabele rente Maandlasten (bruto)
Hoogste 5,01% 2,56% 7,57% € 704,-
Laagste -0,46% 2,30% 1,84% € 362,-

Je moet je wel realiseren dat er een periode kan zijn dat met variabele rente je lasten hoger zijn.

Wil je meer weten over de variabele rente van Nationale-Nederlanden? Neem hiervoor contact op met je hypotheekadviseur. In een persoonlijk gesprek krijg je advies over de beste oplossing die bij jouw persoonlijke wensen en behoeften past.

Opbouw variabele rente

De variabele rente wordt bepaald door twee elementen: de 1-maands Euribor en de opslag variabele rente.

1-maands Euribor

Euribor is een afkorting van Euro InterBank Offered Rate. Dit is het rentetarief waartegen een aantal Europese banken elkaar leningen verstrekken in euro's. De Euribor is een zogeheten rentebenchmark of referentierente. Dit betekent dat de Euribor wordt gebruikt om de rente vast te stellen van allerlei financiële producten. Wij gebruiken de Euribor als basisrente voor onze variabele hypotheekrente. Er bestaan Euribor tarieven met verschillende looptijden. Onze variabele rente wordt vastgesteld op basis van het 1-maands Euribor tarief op de een-na-laatste werkdag van iedere maand.

Wie beheert de Euribor?

De beheerder van de Euribor is EMMI (European Money Markets Institute). EMMI is verantwoordelijk voor het vaststellen en publiceren van de benchmark. Op de website van EMMI kun je het 1-maands Euribor tarief vinden.

Wat betekent het gebruik van de Euribor voor jou?

Nationale-Nederlanden gebruikt de Euribor als rentebenchmark voor je variabele hypotheekrente. Als de Euribor stijgt of daalt, heeft dit invloed op je hypotheekrente en daarmee je maandlasten. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt, zodat je hypotheek ook betaalbaar is bij een sterke stijging van de Euribor. Wij raden je aan om goed te kijken of je in staat bent een eventuele stijging in je maandlasten op te vangen.

Wat gebeurt er als de Euribor stopt of wijzigt?

Rentebenchmarks zoals de Euribor zijn belangrijk voor de financiële stabiliteit, omdat de prijs van veel financiële producten ervan afhangt. Daarom zijn rentebenchmarks aan regels gebonden. In Europa geldt hiervoor de Benchmark Verordening. Voldoet een rentebenchmark niet (meer) aan deze Europese wetgeving? Dan mag een bank deze rentebenchmark niet meer gebruiken.

Door internationale afspraken en de Benchmark Verordening wordt een aantal veel gebruikte rentebenchmarks hervormd of stopgezet en vervangen door een alternatieve benchmark. De beheerder van de Euribor, EMMI, heeft de Euribor hervormd, waardoor deze nu voldoet aan de huidige wetgeving. Zolang er niets verandert, mogen we de Euribor dus blijven gebruiken als rentebenchmark.

Als de Euribor op enig moment niet meer aan de geldende wetgeving voldoet, dan mogen we de variabele rente niet meer baseren op de Euribor. Dan kiest Nationale-Nederlanden een alternatieve benchmark om de variabele rente voor je hypotheek te bepalen. Als dit gebeurt, dan informeren wij je hier natuurlijk over. Ben je het niet eens met de wijziging, dan is het goed om te weten dat je leningdelen met variabele rente altijd kosteloos mag aflossen of omzetten in een vaste rente.

Meer informatie over de actuele ontwikkelingen van de hervormingen van rentebenchmarks kun je vinden op de website van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Opslag variabele rente

In aanvulling op het variabele 1-maands Euribor rentetarief wordt een variabele opslag gerekend. De variabele opslag kan door Nationale-Nederlanden per maand worden gewijzigd. Bij zo’n wijziging geven we aan wat de oorzaak is van de verandering. Een maand voordat wij de wijziging invoeren, informeren we je hierover persoonlijk.

De opslag variabele rente bestaat uit de volgende vier componenten, die alle vier variabel zijn:

1. Opslagen in verband met ontwikkelingen kapitaalmarkten en kapitaalkosten
2. Risico-opslagen
3. Doorlopende dienstverleningskosten
4. Winstopslag

1. Opslagen in verband met ontwikkelingen kapitaalmarkten en kapitaalkosten

Met deze opslagen dekken wij de risicokosten die wij betalen voor het inkopen van geld op de geld- en kapitaalmarkt voor het financieren van hypotheken.

2. Risico-opslag

Jouw situatie bepaalt of je een risico-opslag moet betalen en hoe hoog deze is. Dit hangt onder andere af van de tariefklasse waarin je hypotheek valt op basis van de verhouding hypotheek/woningwaarde. Deze risico-opslag kan bij variabele rente zowel omlaag als omhoog. Bijvoorbeeld als je (extra) aflost, meer gaat lenen of omdat de waarde van je woning stijgt of daalt. Een maand van tevoren informeren wij je over deze wijziging. Nationale-Nederlanden heeft verschillende tariefklassen.

3. Doorlopende dienstverleningskosten

Een deel van de rente die je betaalt, gebruiken wij voor de kosten van de administratie en het beheer van je hypotheek. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor personeel en kantoren.

4. Winstopslag

Winstopslag kan worden gebruikt voor onder meer het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten, de continuering van bedrijfsactiviteiten en het doen van uitkeringen aan aandeelhouders.

Bekijk de actuele variabele rente

Omzetten naar variabele rente of vaste rente

Heb je bij ons een hypotheek met variabele rente? Dan kun je de rente altijd kosteloos omzetten naar een vaste rente. Als je een e-mail stuurt naar hypotheken@nn.nl, dan maken wij dat voor je in orde. Wil je ook in de e-mail vermelden:

  • Als onderwerp: Vastzetten variabele rente
  • Je leningnummer
  • Het leningdeelnummer
  • Uit welke rentevaste periodes (maximaal 5) je wilt kiezen?

Je ontvangt dan binnen 10 werkdagen je voorstel via e-mail. Als je daarmee akkoord gaat, dan kun je ons voorstel ondertekenen en terugsturen. Uiteraard geldt voor jou de rente van de dag waarop je je aanvraag stuurt.

Wil je je hypotheek met vaste rente omzetten naar een hypotheek met een variabele rente? Dit regel je eenvoudig zelf in mijn.nn via ‘Rente wijzigen’. Je ziet dan per leningdeel wat de hoogte is van de eventuele vergoeding die je moet betalen en wat de wijziging voor je maandlasten betekent. Je zit dan nog nergens aan vast. Zo kun je je mogelijkheden bekijken en afwegen. Heb je definitief je keuze gemaakt? Dan kun je de rentewijziging direct online regelen. De administratiekosten voor het omzetten van vaste naar variabele rente zijn € 250,-.


Hypotheekrente

Kleine verschillen, grote gevolgen voor uw portemonnee

Bekijk de actuele hypotheekrente


Wil je meer informatie bij het kiezen van de juiste verzekering? Wijzer in geldzaken kan je hierbij helpen.

Wijzer in geldzaken is ontwikkeld door het Ministerie van Financiën.

Lees meer