Ga direct naar inhoud

Variabele Hypotheekrente

Een hypotheek is een lening en dus betaalt u rente. De hoogte van de rente is onder meer afhankelijk van het geldende rentepercentage en de marktwaarde van uw woning. Ook speelt mee of u kiest voor een vaste of variabele rente.

Wat is variabele rente

Een kenmerk van variabele rente is dat de rente iedere maand kan wijzigen en dan wijzigen ook uw maandlasten. Dalende maandlasten zijn natuurlijk prettig, maar stijgende maandlasten moeten u geen slapeloze nachten bezorgen. De laagste rente is vaak een variabele rente.

Een vaste rente, dat is rente die voor een vooraf bepaalde periode gelijk blijft, is vaak hoger. Maar biedt ook meer zekerheid. Samen met een hypotheekadviseur kunt u bepalen of een variabele rente iets is voor u.

Mogelijkheden met variabele rente

Variabele rente kan worden gekozen bij de Annuïteiten, Lineaire en Aflossingsvrije hypotheek. Variabele rente is niet mogelijk bij de BankSpaar Plus Hypotheek en ook niet bij een Overbruggingskrediet. U kunt een variabele rente op ieder moment kosteloos omzetten naar een vaste rente. Ook kunt u leningdelen met variabele rente altijd kosteloos aflossen.

Ontwikkeling variabele rente

De variabele rente kan iedere maand veranderen. Niemand kan voorspellen hoe de rente zich precies ontwikkelt. De grafiek toont hoe de variabele rente (zoals wij hem berekenen) zich in het verleden heeft ontwikkeld. Tot 15 september 2014 zijn we ervan uitgegaan dat de opslag variabele rente gelijk is gebleven omdat wij nog geen variabele rente hadden. Vanaf 15 september 2014 maken wij gebruik van de actuele opslag variabele rente.

In dit indicatieve voorbeeld wordt uitgegaan van een Annuïteiten Hypotheek van € 100.000 en de tariefklasse meer dan 80% tot en met 90% van de marktwaarde.

Euribor Opslag Variabele rente Maandlasten (bruto)
Hoogste 5,01% 2,56% 7,57% € 704,-
Laagste -0,46% 2,30% 1,84% € 362,-

U moet zich wel realiseren dat er een periode kan zijn dat met variabele rente uw lasten hoger zijn.

Wilt u meer weten over de variabele rente van Nationale-Nederlanden? Neem hiervoor contact op met uw hypotheekadviseur. In een persoonlijk gesprek krijgt u advies over de beste oplossing die bij uw persoonlijke wensen en behoeften past.

Opbouw variabele rente

De variabele rente wordt bepaald door twee elementen: de 1-maands Euribor en de opslag variabele rente.

1-maands Euribor

Het Euribor tarief is het tarief dat banken elkaar in rekening brengen als ze onderling geld lenen. Dit tarief kunt u zelf op internet vinden. Onze variabele rente wordt vastgesteld op basis van het 1-maands Euribor tarief op de een-na-laatste werkdag van iedere maand.

De gevolgen van de Euribor voor u

Nationale-Nederlanden gebruikt de Euribor als benchmark om de variabele rente voor uw hypotheek te bepalen. De Euribor is daarmee één van de componenten die effect heeft uw hypotheekrente. Als de Euribor stijgt of daalt, heeft dit invloed op uw hypotheekrente en daarmee uw maandlasten. Het is belangrijk dat u hier rekening mee houdt, zodat uw hypotheek ook betaalbaar is bij een sterke stijging van de Euribor. Wij raden u aan om goed te kijken of u in staat bent een eventuele stijging in uw maandlasten op te vangen.

Stopt de Euribor of wijzigt de Euribor fundamenteel? Dan kiest Nationale-Nederlanden een alternatieve benchmark om de variabele rente voor uw hypotheek te bepalen. U kunt de leningdelen van uw hypotheek met variabele rente altijd kosteloos aflossen.

De beheerder van Euribor

De beheerder van de Euribor is EMMI (European Money Markets Insitute). EMMI is verantwoordelijk voor het vaststellen en publiceren van de benchmark.
Meer informatie over de beheerder van de Euribor vindt u op emmi-benchmarks.eu.

Opslag variabele rente

In aanvulling op het variabele 1-maands Euribor rentetarief wordt een variabele opslag gerekend. De variabele opslag kan door Nationale-Nederlanden per maand worden gewijzigd. Bij zo’n wijziging geven we aan wat de oorzaak is van de verandering. Een maand voordat wij de wijziging invoeren, informeren we u hierover persoonlijk.

De opslag variabele rente bestaat uit de volgende vier componenten, die alle vier variabel zijn:

1. Opslagen in verband met ontwikkelingen kapitaalmarkten en kapitaalkosten
2. Risico-opslagen
3. Doorlopende dienstverleningskosten
4. Winstopslag

1. Opslagen in verband met ontwikkelingen kapitaalmarkten en kapitaalkosten

Met deze opslagen dekken wij de risicokosten die wij betalen voor het inkopen van geld op de geld- en kapitaalmarkt voor het financieren van hypotheken.

2. Risico-opslag

Uw situatie bepaalt of u een risico-opslag moet betalen en hoe hoog deze is. Dit hangt onder andere af van de tariefklasse waarin uw hypotheek valt op basis van de verhouding hypotheek/woningwaarde. Deze risico-opslag kan bij variabele rente zowel omlaag als omhoog. Bijvoorbeeld als u (extra) aflost, meer gaat lenen of omdat de waarde van uw woning stijgt of daalt. Een maand van tevoren informeren wij u over deze wijziging. Nationale-Nederlanden heeft verschillende tariefklassen.

3. Doorlopende dienstverleningskosten

Een deel van de rente die u betaalt, gebruiken wij voor de kosten van de administratie en het beheer van uw hypotheek. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor personeel en kantoren.

4. Winstopslag

Winstopslag kan worden gebruikt voor onder meer het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten, de continuering van bedrijfsactiviteiten en het doen van uitkeringen aan aandeelhouders.

Bekijk de actuele variabele rente

Omzetten naar variabele rente of vaste rente

Heeft u bij ons een hypotheek met variabele rente? Dan kunt u de rente ook tussentijds vastzetten. Als u een e-mail stuurt naar hypotheken@nn.nl, dan maken wij dat voor u in orde. Wilt u ook in de e-mail vermelden:

  • Als onderwerp: Vastzetten variabele rente
  • Uw leningnummer
  • Het leningdeelnummer
  • Uit welke rentevastperiodes (maximaal 5) u wilt kiezen?

U ontvangt dan binnen 10 werkdagen uw voorstel via e-mail. Als u daarmee akkoord gaat, dan kunt u ons voorstel ondertekenen en terugsturen.
Uiteraard geldt voor u de rente van de dag waarop u uw aanvraag stuurt.

Wilt u uw hypotheek met vaste rente omzetten naar een hypotheek met een variabele rente? Dit regelt u eenvoudig zelf in mijn.nn via ‘Rente wijzigen’. U ziet dan per leningdeel wat de hoogte is van de eventuele boete die u moet betalen en wat de wijziging voor uw maandlasten betekent. U zit dan nog nergens aan vast. Zo kunt u uw mogelijkheden bekijken en afwegen. Heeft u definitief uw keuze gemaakt? Dan kunt u de rentewijziging direct online regelen. De administratiekosten voor het omzetten van vaste naar variabele rente zijn € 250,-.

Veelgestelde vragen
uniqueid

Hypotheekrente

Kleine verschillen, grote gevolgen voor uw portemonnee

Bekijk de actuele hypotheekrente


Informatie bij het kiezen van de juiste verzekering.

Wijzer in geldzaken is een initiatief van het Ministerie van Financiën.

Lees meer