Ga direct naar: inhoud

Variabele Hypotheekrente

Een hypotheek is een lening en dus betaalt u rente. De hoogte van de rente is onder meer afhankelijk van het geldende rentepercentage en de marktwaarde van uw woning. Ook speelt mee of u kiest voor een vaste of variabele rente.

Wat is variabele rente

Een kenmerk van variabele rente is dat de rente iedere maand kan wijzigen en dan wijzigen ook uw maandlasten. Dalende maandlasten zijn natuurlijk prettig, maar stijgende maandlasten moeten u geen slapeloze nachten bezorgen. De laagste rente is vaak een variabele rente.

Een vaste rente, dat is rente die voor een vooraf bepaalde periode gelijk blijft, is vaak hoger. Maar biedt ook meer zekerheid. Samen met een hypotheekadviseur kunt u bepalen of een variabele rente iets is voor u.

Mogelijkheden met variabele rente

U mag voor maximaal de helft van uw totale hypotheek kiezen voor variabele rente. Tenminste een even groot deel van uw hypotheek moet in dat geval tegen minimaal vijf jaar rentevast worden afgesloten. Dat doen we om te voorkomen dat uw maandlasten enorm omhoog kunnen schieten als de rente hoger wordt. U kunt trouwens op ieder moment kosteloos omzetten naar een vaste rente. Variabele rente kan worden gekozen bij de Annuïteiten, Lineaire en Aflossingsvrije hypotheek. Variabele rente is niet mogelijk bij de BankSpaar Plus Hypotheek en ook niet bij een Overbruggingskrediet.

Ontwikkeling variabele rente

De variabele rente kan iedere maand veranderen. Niemand kan voorspellen hoe de rente zich precies ontwikkelt. De grafiek toont hoe de variabele rente (zoals wij hem berekenen) zich in het verleden heeft ontwikkeld. Tot 15 september 2014 zijn we ervan uitgegaan dat de opslag variabele rente gelijk is gebleven omdat wij nog geen variabele rente hadden. Vanaf 15 september 2014 maken wij gebruik van de actuele opslag variabele rente.

In dit indicatieve voorbeeld wordt uitgegaan van een Annuïteiten Hypotheek van € 100.000 en de tariefklasse tot en met 90% van de marktwaarde.

Euribor Opslag Variabele rente Maandlasten (bruto)
Hoogste 5,01% 2,56% 7,57% € 704,-
Laagste -0,37% 2,25% 1,88% € 364,-

U moet zich wel realiseren dat er een periode kan zijn dat met variabele rente uw lasten hoger zijn.

Wilt u meer weten over de variabele rente van Nationale-Nederlanden? Neem hiervoor contact op met uw hypotheekadviseur. In een persoonlijk gesprek krijgt u advies over de beste oplossing die bij uw persoonlijke wensen en behoeften past.

Opbouw variabele rente

De variabele rente wordt bepaald door twee elementen: de 1-maands Euribor en de opslag variabele rente.

1-maands Euribor

Het Euribortarief is het tarief dat banken elkaar in rekening brengen als ze onderling geld lenen. Dit tarief kunt u zelf op internet vinden. Onze variabele rente wordt vastgesteld op basis van het 1-maands Euribor tarief op de een-na-laatste werkdag van de maand.

Opslag variabele rente

In aanvulling op het variabele 1-maands Euribor rentetarief wordt een variabele opslag gerekend. De variabele opslag kan door Nationale-Nederlanden per kwartaal worden gewijzigd. Bij zo’n wijziging geven we aan wat de oorzaak is van de verandering. Een maand voordat wij de wijziging invoeren, informeren we u hierover persoonlijk.

De opslag variabele rente bestaat uit de volgende vier componenten, die alle vier variabel zijn:

1. Opslagen in verband met ontwikkelingen kapitaalmarkten en kapitaalkosten
2. Individuele risico-opslagen
3. Doorlopende dienstverleningskosten
4. Winstopslag

1. Opslagen in verband met ontwikkelingen kapitaalmarkten en kapitaalkosten

Met deze opslagen dekken wij de risicokosten die wij betalen voor het inkopen van geld op de geld- en kapitaalmarkt voor het financieren van hypotheken.

2. Individuele risico-opslagen

Uw persoonlijke situatie bepaalt of u een risico-opslag moet betalen en hoe hoog deze is. Dit hangt onder andere af van de verhouding tussen de waarde van uw woning en de lening die u heeft gesloten. Deze risico-opslag kan worden gewijzigd indien u bijvoorbeeld meer gaat lenen of omdat de waarde van uw woning daalt. Nationale-Nederlanden kent drie tariefklassen namelijk Nationale Hypotheek Garantie (NHG), tot en met 90% marktwaarde en groter dan 90% van de marktwaarde. In de toekomst is het mogelijk dat de individuele risico-opslag omhoog gaat indien u bijvoorbeeld regelmatig te laat rente en aflossing betaalt.

3. Doorlopende dienstverleningskosten

Een deel van de rente die u betaalt, gebruiken wij voor de kosten van de administratie en het beheer van uw hypotheek. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor personeel en kantoren.

4. Winstopslag

Winstopslag kan worden gebruikt voor onder meer het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten, de continuering van bedrijfsactiviteiten en het doen van uitkeringen aan aandeelhouders.

Bekijk de actuele variabele rente

Omzetten naar variabele rente of vaste rente

Heeft u bij ons een hypotheek met variabele rente? Dan kunt u de rente ook tussentijds vastzetten. Als u een e-mail stuurt naar hypotheken@nn.nl, dan maken wij dat voor u in orde. Wilt u ook in de e-mail vermelden:

  • Als onderwerp: Vastzetten variabele rente
  • Uw leningnummer
  • Het leningdeelnummer
  • Uit welke rentevastperiodes (maximaal 5) u wilt kiezen?

U ontvangt dan binnen 10 werkdagen uw voorstel via e-mail. Als u daarmee akkoord gaat, dan kunt u ons voorstel ondertekenen en terugsturen.
Uiteraard geldt voor u de rente van de dag waarop u uw aanvraag stuurt.

Wilt u uw hypotheek met vaste rente omzetten naar een hypotheek met een variabele rente? Dan kunt u ons bellen.

Veelgestelde vragen
uniqueid

Hypotheekrente

Kleine verschillen, grote gevolgen voor uw portemonnee

Bekijk de actuele hypotheekrente


Informatie bij het kiezen van de juiste verzekering.

Wijzer in geldzaken is een initiatief van het Ministerie van Financiën.

Lees meer