Ga direct naar inhoud

Variabele Hypotheekrente

Een hypotheek is een lening en dus betaal je rente. De hoogte van de rente is onder meer afhankelijk van het geldende rentepercentage en de marktwaarde van je woning. Ook speelt mee of je kiest voor een vaste of variabele rente.

Wat is variabele rente?

Een kenmerk van variabele rente is dat de rente iedere maand kan wijzigen en dan wijzigen ook je maandlasten. Dalende maandlasten zijn natuurlijk prettig, maar stijgende maandlasten moeten je geen slapeloze nachten bezorgen. De laagste rente is vaak een variabele rente.

Een vaste rente, dat is rente die voor een vooraf bepaalde periode gelijk blijft, is vaak hoger. Maar biedt ook meer zekerheid. Samen met een hypotheekadviseur kun je bepalen of een variabele rente iets is voor je.

Mogelijkheden met variabele rente

Variabele rente kan worden gekozen bij de:

Variabele rente is niet mogelijk bij de:

 • BankSpaar Plus Hypotheek
 • Spaar Hypotheek
 • Optimaal Spaar Hypotheek
 • Flexibel Lenen Hypotheek
 • Overbruggingskrediet

Je kunt een variabele rente op ieder moment kosteloos omzetten naar een vaste rente. Ook kun je leningdelen met variabele rente altijd kosteloos aflossen.

Ontwikkeling variabele rente

De variabele rente kan iedere maand veranderen. Niemand kan voorspellen hoe de rente zich precies ontwikkelt. De grafiek toont hoe de variabele rente (zoals wij hem berekenen) zich in het verleden heeft ontwikkeld. Tot 15 september 2014 zijn we ervan uitgegaan dat de opslag variabele rente gelijk is gebleven omdat wij nog geen variabele rente hadden. Vanaf 15 september 2014 maken wij gebruik van de actuele opslag variabele rente.

In dit indicatieve voorbeeld wordt uitgegaan van een Annuïteiten Hypotheek van € 100.000 en de tariefklasse 'Meer dan 80% tot en met 90% van de marktwaarde'.

Euribor Opslag Variabele rente Maandlasten (bruto)
Hoogste 5,01% 2,56% 7,57% € 704,-
Laagste -0,46% 2,30% 1,84% € 362,-

Je moet je wel realiseren dat er een periode kan zijn dat met variabele rente je lasten hoger zijn.

Wil je meer weten over de variabele rente van Nationale-Nederlanden? Neem hiervoor contact op met je hypotheekadviseur. In een persoonlijk gesprek krijg je advies over de beste oplossing die bij jouw persoonlijke wensen en behoeften past.

Opbouw variabele rente

De variabele rente wordt bepaald door twee elementen: de 1-maands Euribor en de opslag variabele rente.

Euribor

Euribor is een afkorting van Euro InterBank Offered Rate. Dit is het rentetarief waartegen een aantal Europese banken elkaar leningen verstrekken in euro's. De Euribor is een zogeheten rentebenchmark of referentierente. Dit betekent dat de Euribor wordt gebruikt om de rente vast te stellen van allerlei financiële producten. Er bestaan Euribor tarieven met verschillende looptijden. De Euribor tarieven worden dagelijks rond 11:00 uur vastgesteld en gepubliceerd door de European Money Markets Institute (afgekort EMMI). EMMI is de beheerder van Euribor. Op de website van EMMI, emmi-benchmarks.eu kun je alle Euribor tarieven vinden. Wij gebruiken Euribor als basisrente voor onze variabele hypotheekrente. Onze variabele hypotheekrente wordt gebaseerd op het 1-maands Euribor tarief.

Wat zijn de gevolgen van Euribor voor jou?

Een daling of stijging van het 1-maands Euribor tarief heeft gevolgen voor de door jou te betalen variabele hypotheekrente. Je maandlasten kunnen hierdoor fors dalen of stijgen. Belangrijk is dat je je maandlasten kunt blijven betalen. Ook als je hypotheekrente fors stijgt. Je kunt een variabele hypotheekrente op ieder moment kosteloos omzetten naar een vaste hypotheekrente. Wel moet je je realiseren dat die vaste hypotheekrente intussen ook kan zijn gestegen. Ook kun je leningdelen met een variabele hypotheekrente altijd kosteloos aflossen.

Wat gebeurt er als de Euribor niet meer kan worden gebruikt?

Rentebenchmarks zoals de Euribor zijn aan regels gebonden. In Europa geldt hiervoor de Benchmark Verordening. Voldoet een rentebenchmark niet (meer) aan deze Europese wetgeving? Dan mag een bank deze rentebenchmark niet meer gebruiken. Wij mogen de variabele hypotheekrente dan niet meer baseren op de Euribor. Er kunnen ook andere situaties ontstaan waarbij wij je variabele hypotheekrente niet meer kunnen baseren op de Euribor. In die gevallen kiest Nationale-Nederlanden voor een andere benchmark om de variabele hypotheekrente voor je hypotheek te bepalen. Als dit gebeurt informeren wij je hier natuurlijk over. Als dat mogelijk is, informeren wij je tenminste drie maanden van tevoren. Ben je het niet eens met de wijziging, dan is het goed om te weten dat je je leningdelen met variabele hypotheekrente altijd kosteloos mag aflossen of omzetten naar een vaste hypotheekrente.

Nationale-Nederlanden kiest in de volgende situaties een alternatieve rentebenchmark:

 1. Als Euribor niet meer aan de geldende wetgeving voldoet.
 2. Als Euribor niet meer wordt gepubliceerd.
 3. Als Euribor vanaf een bepaalde datum niet meer representatief of geschikt is volgens de beheerder van Euribor of een toezichthouder van die beheerder van Euribor.

Als de wetgever, een toezichthouder, de Europese Centrale Bank of de beheerder van Euribor een alternatieve rentebenchmark aanwijst als opvolger van Euribor, dan volgen wij dat natuurlijk op. Wijst de wetgever, een toezichthouder, de Centrale Bank of de beheerder van Euribor geen alternatieve Benchmark aan, dan brengen we de actuele rente behorende bij de kortste rentevaste periode die Nationale-Nederlanden op dat moment aanbiedt bij je in rekening. De opslag variabele rente komt dan te vervallen. Drie maanden voor het aflopen van deze rentevaste periode ontvang je een nieuw rentevoorstel. Als Euribor niet meer aan de geldende wetgeving voldoet, de systematiek van Euribor fundamenteel wijzigt of niet meer gepubliceerd wordt, zal Nationale-Nederlanden je hierover, indien mogelijk, tenminste drie maanden van tevoren informeren. Als je het niet eens bent met het bericht van Nationale-Nederlanden kun je de leningdelen van je hypotheek met variabele rente kosteloos aflossen tot het moment genoemd in het bericht. Je moet je bezwaar dan schriftelijk binnen twee maanden na dagtekening van het bericht van de Bank kenbaar maken.

Opslag variabele rente

In aanvulling op het variabele 1-maands Euribor rentetarief wordt een variabele opslag gerekend. De variabele opslag kan door Nationale-Nederlanden per maand worden gewijzigd. Bij zo’n wijziging geven we aan wat de oorzaak is van de verandering. Een maand voordat wij de wijziging invoeren, informeren we je hierover persoonlijk.

De opslag variabele rente bestaat uit de volgende vier componenten, die alle vier variabel zijn:

1. Opslagen in verband met ontwikkelingen kapitaalmarkten en kapitaalkosten
2. Risico-opslagen
3. Doorlopende dienstverleningskosten
4. Winstopslag

1. Opslagen in verband met ontwikkelingen kapitaalmarkten en kapitaalkosten

Met deze opslagen dekken wij de risicokosten die wij betalen voor het inkopen van geld op de geld- en kapitaalmarkt voor het financieren van hypotheken.

2. Risico-opslag

Jouw situatie bepaalt of je een risico-opslag moet betalen en hoe hoog deze is. Dit hangt onder andere af van de tariefklasse waarin je hypotheek valt op basis van de verhouding hypotheek/woningwaarde. Deze risico-opslag kan bij variabele rente zowel omlaag als omhoog. Bijvoorbeeld als je (extra) aflost, meer gaat lenen of omdat de waarde van je woning stijgt of daalt. Een maand van tevoren informeren wij je over deze wijziging. Nationale-Nederlanden heeft verschillende tariefklassen.

3. Doorlopende dienstverleningskosten

Een deel van de rente die je betaalt, gebruiken wij voor de kosten van de administratie en het beheer van je hypotheek. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor personeel en kantoren.

4. Winstopslag

Winstopslag kan worden gebruikt voor onder meer het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten, de continuering van bedrijfsactiviteiten en het doen van uitkeringen aan aandeelhouders.

Bekijk de actuele variabele rente

Omzetten naar variabele rente of vaste rente

Heb je bij ons een hypotheek met variabele rente? Dan kun je de rente altijd kosteloos omzetten naar een vaste rente. Als je een e-mail stuurt naar hypotheken@nn.nl, dan maken wij dat voor je in orde. Wil je ook in de e-mail vermelden:

 • Als onderwerp: Vastzetten variabele rente
 • Je leningnummer
 • Het leningdeelnummer
 • Uit welke rentevaste periodes (maximaal 3) je wilt kiezen?

Je ontvangt dan binnen 10 werkdagen je voorstel via e-mail. Als je daarmee akkoord gaat, dan kun je ons voorstel ondertekenen en terugsturen. Uiteraard geldt voor jou de rente van de dag waarop je je aanvraag stuurt.

Wil je je hypotheek met vaste rente omzetten naar een hypotheek met een variabele rente? Dit regel je eenvoudig zelf in mijn.nn via ‘Rente wijzigen’. Je ziet dan per leningdeel wat de hoogte is van de eventuele vergoeding die je moet betalen en wat de wijziging voor je maandlasten betekent. Je zit dan nog nergens aan vast. Zo kun je je mogelijkheden bekijken en afwegen. Heb je definitief je keuze gemaakt? Dan kun je de rentewijziging direct online regelen. De administratiekosten voor het omzetten van vaste naar variabele rente zijn € 250,-.


Hypotheekrente

Kleine verschillen, grote gevolgen voor uw portemonnee

Bekijk de actuele hypotheekrente


Wil je meer informatie bij het kiezen van de juiste verzekering? Wijzer in geldzaken kan je hierbij helpen.

Onafhankelijk platform Wijzer in geldzaken is een initiatief van de Rijksoverheid en partners.

Naar de website Wijzer in geldzaken

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur