Ga direct naar inhoud

Hypotheek oversluiten naar Nationale-Nederlanden

  • Lagere maandlasten door lagere rente
  • Oversluiten naar NHG
  • Rentedaling mogelijk door aflossing of stijging woningwaarde

Bereken uw besparing

Lagere maandlasten door lagere rente

Een hypotheek oversluiten betekent dat u uw bestaande hypotheek bij uw huidige hypotheekverstrekker aflost en een nieuwe hypotheek afsluit bij een andere geldverstrekker. Dat kan u voordeel opleveren wanneer uw nieuwe rente lager is dan de rente die u eerst betaalde. Uw maandlasten gaan dan omlaag. Zeker nu de hypotheekrente historisch laag is kan dit interessant zijn.

Waarom oversluiten naar Nationale-Nederlanden?

  • Aantrekkelijke hypotheekrente
  • Automatische rentedaling na aflossing
  • 24/7 inzicht en service via mijn.nn en de NN App

Een hypotheek bij een andere bank?

Met de OversluitCheck berekent u in een paar stappen of oversluiten naar Nationale-Nederlanden voordelig is.

Check uw besparing

Een hypotheek bij Nationale-Nederlanden?

Naast het oversluiten van uw hypotheek heeft u bij Nationale-Nederlanden ook andere mogelijkheden om te besparen. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor rentemiddeling.

Bekijk uw mogelijkheden

Wanneer is oversluiten interessant?

Uw rentevaste periode loopt af
Vaak kunt u dan uw hypotheek boetevrij aflossen en oversluiten naar een andere bank.
U wilt de huidige lage rente
Is uw huidige rente hoger dan de actuele hypotheekrente? Door het oversluiten naar een hypotheek met een lagere rente kunt u besparen op uw maandlasten. Houdt u echter wel rekening met het bedrag dat oversluiten kost. Er kan namelijk een vergoeding voor vervroegd aflossen in rekening worden gebracht. Dat is een boete voor de rente-inkomsten die de bank misloopt omdat u uw hypotheek eerder aflost. Daarnaast maakt u kosten voor bijvoorbeeld de notaris.
U wilt verbouwen
Wilt u hiervoor een extra hypotheek afsluiten? U kunt er dan voor kiezen om uw bestaande hypotheek over te sluiten en met een verhoogd bedrag een nieuwe hypotheek af te sluiten. Op die manier kunt u profiteren van een lagere rente.

U wilt een hypotheek met NHG
Kwam u bij de aankoop van uw woning niet in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? De NHG-grens is inmiddels verhoogd naar € 310.000 (2020). Wanneer uw hypotheek onder dit bedrag ligt, dan kunt u nu mogelijk oversluiten naar een hypotheek met NHG en profiteren van de voordelen die dit biedt.

Uw persoonlijke situatie is gewijzigd
U bent bijvoorbeeld meer gaan verdienen. Of uw uitgavenpatroon is gewijzigd door een verandering in uw gezinssituatie. Wellicht sluit uw huidige hypotheek hier niet meer zo goed op aan.

U wilt een andere hypotheek
Op het gebied van wetgeving voor hypotheken is er de afgelopen tijd veel veranderd. En misschien zijn uw wensen inmiddels ook gewijzigd. Het is dan verstandig om te checken of uw huidige hypotheekvorm daar nog wel bij past. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw bankspaarhypotheek of aflossingsvrije hypotheek over te sluiten naar een hypotheekvorm waarbij u aflost tijdens de looptijd van de hypotheek.

Met welke kosten moet u rekening houden?

Bij het oversluiten van uw hypotheek krijgt u te maken met verschillende kosten:

Boeterente
Wilt u uw hypotheek binnen de rentevaste periode oversluiten? Dan kan het zijn dat u een boete moet betalen aan uw huidige bank. Deze boete is voor het renteverlies dat de bank lijdt als de actuele rente op het moment van oversluiten lager is dan de rente die u betaalt voor uw huidige hypotheek. Uw bank kan u precies vertellen hoe hoog de boete is die u in dat geval moet betalen.

Advieskosten
Voor het inschakelen van een hypotheekadviseur betaalt u kosten. Deze advieskosten verschillen per adviseur.

Taxatie- en notariskosten
Daarnaast krijgt u te maken met kosten voor de notaris en meestal ook met kosten voor een taxatie van uw woning.

Heeft u al een hypotheek bij Nationale-Nederlanden?

Ook als u een hypotheek bij Nationale-Nederlanden heeft, kunt u uw hypotheek oversluiten. Naast het oversluiten van uw hypotheek heeft u bij Nationale-Nederlanden ook andere mogelijkheden om te besparen. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor rentemiddeling.

Bekijk uw mogelijkheden

Wilt u advies over uw situatie?

Denkt u dat oversluiten naar Nationale-Nederlanden interessant voor u is? Een hypotheekadviseur denkt graag met u mee.

Hypotheekadvies van een adviseur

Meenemen opgebouwd vermogen

Heeft u vermogen opgebouwd met uw huidige hypotheek en u wilt uw hypotheek oversluiten naar Nationale-Nederlanden? Dat kan bij Nationale-Nederlanden met Fiscaal Voortzetten. Hiermee neemt u het opgebouwd vermogen mee en behoudt u de fiscale voordelen. Uw hypotheekadviseur vertelt u hier graag meer over.

Rentedaling mogelijk door aflossing of stijging woningwaarde

Sluit u een hypotheek bij Nationale-Nederlanden? Dan sluit u een hypotheek met een rente die zich automatisch aanpast aan de tariefklasse die past bij uw actuele hypotheekbedrag en de waarde van uw woning. Lost u (extra) af op uw hypotheek of stijgt de marktwaarde van uw woning? Dan betaalt u direct een lagere rente als uw hypotheek daarvoor in aanmerking komt. Ook als uw rentevaste periode nog niet is afgelopen.

Lees meer over de tariefklassen van Nationale-Nederlanden

Download het stappenplan en het e-book Hypotheek oversluiten

Uw hypotheek in mijn.nn

Zodra u een hypotheek heeft bij Nationale-Nederlanden kunt u de meeste wijzigingen gemakkelijk aan ons doorgeven via mijn.nn, uw persoonlijke en beveiligde online omgeving. Hieronder een kort overzicht van de vele mogelijkheden.

Wat betekent het oversluiten van een hypotheek?

U sluit een hypotheek over als u de lening aflost bij de ene aanbieder en daarna afsluit bij een andere aanbieder.

Moet ik een boete betalen bij oversluiten van mijn hypotheek?

Als de rentevastperiode van uw hypotheek is afgelopen, kunt u zonder een boete te betalen overstappen naar een andere hypotheekverstrekker.

Wilt u uw hypotheek binnen een rentevaste periode oversluiten? Dan kan het zijn dat u een boete moet betalen aan uw huidige hypotheekverstrekker voor het renteverlies als de marktrente op het moment van oversluiten lager is dan de rente die u betaalt voor uw huidige hypotheek. Wij lenen het geld op de Kapitaalmarkt om het vervolgens aan u uit te lenen. Wij betalen zelf ook rente over dat geleende geld. Dat doen we met de rente die u aan ons betaalt. Als u uw hypotheek oversluit naar een andere aanbieder of een andere hypotheekvorm, moeten wij de oorspronkelijk afgesproken rente blijven betalen. Die kosten lopen dus door. Om die kosten te dekken, proberen we het geld dat we aan u hadden uitgeleend opnieuw uit te lenen voor de nog resterende rentevastperiode. Maar soms is de hypotheekrente gedaald en lijden we verlies. Dit verlies wordt aan u doorberekend.

Waarom moet ik een boete betalen voor het omzetten van mijn hypotheek?

Als u een hypotheek afsluit, gaat u verplichtingen aan. Om uw huis te kunnen financieren, moet Nationale-Nederlanden ook verplichtingen aangaan. Wij lenen het geld op de Kapitaalmarkt om het vervolgens aan u uit te lenen. Wij betalen zelf ook rente over dat geleende geld. Dat doen we met de rente die u aan ons betaalt. Als u uw hypotheek eerder aanpast door bijvoorbeeld een nieuwe rentevaste periode te kiezen of een gedeelte eerder terug te betalen, moeten wij de oorspronkelijk afgesproken rente blijven betalen. Die kosten lopen dus door. Om die kosten te dekken, proberen we het geld dat we aan u hadden uitgeleend opnieuw uit te lenen voor de nog resterende rentevaste periode. Maar soms is de hypotheekrente gedaald en lijden we verlies. Dit verlies wordt aan u doorberekend.


Hypotheekgesprek met een adviseur?

Wilt u uw mogelijkheden voor het oversluiten van uw hypotheek bespreken met adviseur?

Maak een afspraak