Overlijdensrisicoverzekering

Laat je nabestaanden financieel verzorgd achter

 • Al vanaf een paar euro per maand, korting als je niet rookt
 • Makkelijk online af te sluiten
 • Je kiest zelf de hoogte van het verzekerd bedrag en de looptijd

Bereken je premie

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Natuurlijk willen we allemaal gezond oud worden. Maar wat als dat niet gebeurt? Wat zijn dan de financiële gevolgen voor jouw nabestaanden? Kunnen ze de huur of hypotheek blijven betalen als jij er niet meer bent? Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, zorg je voor meer financiële zekerheid voor jouw nabestaanden.

We noemen een overlijdensrisicoverzekering ook wel ORV of nabestaandenverzekering. Deze verzekeringen hebben de volgende kenmerken:

Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?

 • Keert uit als je binnen de looptijd overlijdt
 • Met de uitkering vangen de nabestaanden jouw wegvallende inkomen op
 • De hoogte van het verzekerd bedrag bepaal je zelf
 • Je kiest zelf de vorm van de verzekering en hoelang de verzekering loopt
 • Deze verzekering is geen uitvaartverzekering

De ORV bij Nationale-Nederlanden

 • Snel geregeld en direct verzekerd
 • Elke dag de verzekering opzeggen
 • Korting op je premie als je niet rookt

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

ORV bij een hypotheek

Een huis is waarschijnlijk een van je grootste aankopen ooit. En, je betaalt flink wat jaren de lasten voor de hypotheek. In die jaren kan er veel gebeuren. Daarom sluiten mensen bij een hypotheek vaak een ORV af. En soms is het zelfs verplicht.

Overlijdensrisicoverzekering bij hypotheek

ORV bij een huurwoning

Je woont met je partner of je gezin in een huurhuis. Jullie kunnen samen de huur en andere vaste lasten betalen. Maar is dat nog steeds zo als jij of je partner overlijdt? Met een ORV bied jij je nabestaanden financiële zekerheid.

Overlijdensrisicoverzekering bij huurwoning

ORV voor je kind(eren)

Je wilt het beste voor je kinderen. Met een overlijdensrisicoverzekering krijgen je kinderen een bedrag als jij of je partner overlijdt. Zodat ze op dat moment geen financiële zorgen hebben.


Overlijdensrisicoverzekering voor je kind

 Lees ook meer over een overlijdensrisicoverzekering bij een lening. Of lees meer over een overlijdensrisicoverzekering afsluiten als je zzp'er bent.

Kies de vorm van de verzekering die bij je past

Je kiest uit drie verschillende vormen van de overlijdensrisicoverzekering.

Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering 

Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Bij deze vorm blijft het verzekerd bedrag tijdens de looptijd van de verzekering gelijk. Deze vorm kies je vaak bij schulden die gelijk blijven, zoals een aflossingsvrije hypotheek. Of je kiest deze vorm als je wilt zorgen voor extra inkomen na jouw overlijden.

Meer over deze vorm van verzekeren

Een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Bij een lineair dalende ORV daalt het verzekerd bedrag elk jaar met hetzelfde bedrag. Hoe langer de verzekering dus loopt, hoe lager de uitkering bij overlijden is. Deze vorm past bij een lineaire hypotheek.

Meer over deze vorm van verzekeren

Een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering 

Een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Bij een annuïtair dalende ORV daalt het verzekerd bedrag elk jaar op basis van een percentage. Hoe langer de verzekering loopt, hoe lager de uitkering bij overlijden is. Deze vorm past bij een annuïtaire hypotheek, omdat dan altijd precies het juiste bedrag verzekerd is tijdens de looptijd.

Meer over deze vorm van verzekeren

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je online of via een adviseur bij jou in de buurt.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis. Hebben we meer medische gegevens nodig? Dan ontvang je van ons een e-mail via ZIVVER. We mailen dan beveiligd. Je medische gegevens zijn tenslotte vertrouwelijk.

ORV berekenen en aanvragen

Veelgestelde vragen over overlijdensrisicoverzekering

Wat is het verschil tussen ORV en een levensverzekering?

De term ‘Levensverzekering’ staat voor alle verzekeringen die te maken hebben met leven en dood. Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering.

Welk bedrag kan ik verzekeren?

Je kiest zelf welk bedrag je wilt verzekeren. Als je de verzekering online aanvraagt, kun je tot en met € 1.000.000,- verzekeren. Wil je meer verzekeren? Dat is mogelijk via een adviseur. Het maximale bedrag is dan € 5.000.000,- .

Hoelang kan de verzekering lopen? 

Bij de start van de verzekering bepaal je zelf hoelang de verzekering loopt. De minimale looptijd is wel vijf jaar. Welke looptijd voor jou het handigst is, hangt vaak af van je situatie. Sluit je een verzekering af om je kinderen financieel verzorgd achter te laten? Dan laat je de verzekering bijvoorbeeld lopen tot een leeftijd waarop ze zelfstandig gaan wonen. Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af bij je hypotheek? Dan kies je vaak dezelfde periode als de duur van die hypotheek. De maximale leeftijd van de verzekerde is 75.

Afsluiten via een adviseur of direct bij Nationale-Nederlanden. Wat is het verschil?

Je kunt de overlijdensrisicoverzekering aanvragen via een adviseur of direct bij Nationale-Nederlanden. Welke manier voor jou de beste is, hangt af van je persoonlijke wensen.

Wanneer kies je voor afsluiten via een adviseur?

 • Je wilt advies.
 • Je sluit een zakelijke overlijdensrisicoverzekering zoals een compagnons-, keyman- of belastingclaimverzekering.
 • Online kun je tot en met € 1.000.000,- verzekeren. Wil je een hoger bedrag verzekeren? Neem dan contact op met een adviseur.
 • Je wilt de verzekering koppelen aan je hypotheek (verpanden).

Kosten

Een adviseur brengt kosten voor advies en afsluiten in rekening.

Online afsluiten

Kies je ervoor om onze overlijdensrisicoverzekering online af te sluiten (zonder tussenkomst van een adviseur)? Online vind je alle informatie over ons product. Met deze informatie beoordeel je zelf of ons product bij jou en je nabestaanden past. We geven je hierover geen persoonlijk advies. Dit heet execution only dienstverlening. Je betaalt dus geen kosten voor advies.

Je betaalt wel één keer kosten voor het afsluiten. Deze afsluitkosten zijn € 45,- per polis. Met afsluitkosten worden onder andere de kosten voor administratieve handelingen voor het afsluiten bedoeld. We zijn als verzekeraar wettelijk verplicht deze kosten voor levensverzekeringen apart in rekening te brengen.

In ons Dienstverleningsdocument en onze Dienstenwijzer lees je hier meer over.

Welk legitimatiebewijs kan ik gebruiken voor de aanvraag van een overlijdensrisicoverzekering?

Een legitimatiebewijs waarop je volledige voornaam/voornamen staan vermeld. Dit zijn de volgende documenten: paspoort, identiteitskaart en verblijfsdocument.

Let op: een rijbewijs kun je ook gebruiken, maar alleen als hier al je voornamen op staan. Is dat niet het geval? Gebruik dan een van de eerdergenoemde legitimatiebewijzen.

Mijn ORV aanvraag is door het medisch advies afgewezen. Wat nu?

Als je ORV aanvraag door het medisch advies is afgewezen, zijn er verschillende opties die je kunt overwegen.

Wanneer keert een ORV uit en wanneer niet?

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af voor een bepaalde periode. Overlijdt de verzekerde tijdens deze periode? Dan moet de degene die de uitkering krijgt (de begunstigde) bepaalde gegevens aanleveren. Denk aan de akte van overlijden en het rekeningnummer. Nadat we alles hebben ontvangen, keren we het verzekerde bedrag binnen tien werkdagen uit.

Leeft de verzekerde nog op de einddatum van de overlijdensrisicoverzekering? Dan keren we niets uit. Ook in sommige andere gevallen keren we niet uit of is de uitkering lager. Bijvoorbeeld als er een achterstand in het betalen van premie is. Dan keren we minder uit. Of als de verzekerde door zelfdoding overlijdt. Maar alleen als dit binnen twee jaar gebeurt nadat de verzekering is ingegaan. De begunstigden krijgen dan geen uitkering. 

Begunstigden krijgen ook geen uitkering als:

 • de verzekerde sterft door oorlogshandelingen in niet-Nederlandse krijgs- of gewapende dienst.
 • de nabestaanden niet binnen vijf jaar het overlijden aan ons melden.
 • de begunstigde een rol speelde bij het overlijden van de verzekerde en daarvoor is veroordeeld.
 • nationale of internationale sanctieregelgeving ons dat verbiedt.
 • de verzekerde informatie bewust verzwijgt of achterhoudt in zijn medische verklaring.
 • de verzekerde toch heeft gerookt. Terwijl hij korting kreeg voor niet roken.
Wie krijgt de uitkering na overlijden?

Degene die de uitkering krijgt noemen we de begunstigde. Jij bepaalt wie dit is. Je kunt bijvoorbeeld je partner, je kinderen of je compagnon aanwijzen.

Sluit je de verzekering online bij ons af? Dan is de volgorde: eerst je partner, dan de kinderen en dan overige erfgenamen. Wil je dit anders? Neem dan contact op met ons of een onafhankelijke adviseur. Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af als je een huis koopt? Dan wordt de verzekering soms aan de hypotheek gekoppeld. Dit noemen we verpanden. Het uit te keren bedrag maken we dan over naar de hypotheekverstrekker. De geldverstrekker kan met het bedrag de hypotheek (voor een deel) aflossen.

Kan ik mijn ORV aanpassen?

Wil je iets aanpassen aan je overlijdensrisicoverzekering? Wil je de begunstigde(n) veranderen? Of wil je een hoger bedrag verzekeren? Dit regel je op de pagina ORV aanpassen. Daar kun je ook je overlijdensrisicoverzekering opzeggen.

ORV aanpassen

Is een overlijdensrisicoverzekering nodig bij een hypotheek met NHG? 

Een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Toch kan het een goed idee zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Want dan krijgen jouw nabestaanden het verzekerd bedrag. En biedt dat meer financiële ruimte.

Kan ik overstappen met mijn overlijdensrisicoverzekering naar Nationale-Nederlanden?

De afgelopen jaren is de overlijdensrisicoverzekering vaak goedkoper geworden.

Meer over oversluiten van je overlijdensrisicoverzekering

Is een overlijdensrisicoverzekering hetzelfde als een uitvaartverzekering?

Nee. Een uitvaartverzekering keert altijd uit bij overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering keert alleen uit als de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering.

Wat gebeurt er als twee verzekerden op dezelfde overlijdensrisicoverzekering tegelijk overlijden?

We keren het verzekerde bedrag uit als een van de verzekerden overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering. Daarna stopt de verzekering. We keren dus maar één keer uit. Ook als beide verzekerden tegelijk overlijden. Wil je dat er in dat geval twee keer wordt uitgekeerd? Dan kies je voor twee losse polissen.

Welke sporten en beroepen verzekeren jullie niet?

We sluiten geen sporten, hobby’s of beroepen uit.

Ben je militair?
Dan gelden de volgende voorwaarden voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering:

 • je sluit de ORV bij een hypotheek wanneer je een woning koopt en
 • het verzekerd bedrag is maximaal € 400.000,- en
 • het verzekerd bedrag daalt annuïtair of lineair.

De voorwaarden hierboven gelden voor alle Defensiemedewerkers, reservisten meegerekend. Want de kans op uitzending blijft bestaan.

Wanneer schrijven jullie de premie af als ik kies voor automatische incasso?

We schrijven de premie van je overlijdensrisicoverzekering af rond de premievervaldatum. De premievervaldatum hangt af van hoe vaak je de premie betaalt: per maand, kwartaal, half jaar of jaar. Je betaalt de premie dan op dezelfde dag als de dag waarop de verzekering inging. Bijvoorbeeld, de verzekering startte op 3 februari 2019 en je betaalt per jaar. Dan betaal je daarna ieder jaar op 3 februari.

Hoe zit het met een overlijdensrisicoverzekering als ik in het buitenland woon?

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten als je in het buitenland woont
De verzekeringnemer en verzekerde moeten bij de start van de verzekering in Nederland wonen. Bij Nederland horen ook de BES-eilanden (Bonaire, St Eustatius en Saba).

Bankrekening veranderen in een buitenlandse bankrekening?
Je kunt niet je bankrekening aanpassen naar een bankrekening in het buitenland. De verzekering kan alleen blijven lopen op het moment dat we van een Nederlands rekeningnummer kunnen blijven incasseren.

Hoe regel ik de uitkering als de verzekerde in het buitenland overlijdt?
Geef het overlijden van de verzekerde zo snel mogelijk aan ons door. De beste manier om een overlijden door te geven, is via ons online formulier. Wij zoeken vervolgens uit welke verzekeringen of bankproducten de overledene bij Nationale-Nederlanden heeft.

Stuur de volgende documenten en gegevens mee:

 • Een scan in kleur van de originele akte van overlijden van de verzekerde.
 • De naam, het adres, het telefoonnummer en het e-mailadres van de contactpersoon.
 • Het polisnummer van de overlijdensrisicoverzekering.
 • Het rekeningnummer van de begunstigde. Als dit een buitenlands rekeningnummer is, hebben we een kopie van het bankafschrift nodig. Hierop moeten de naam en adresgegevens van de begunstigde duidelijk zichtbaar zijn.
Kan ik de overlijdensrisicoverzekering afkopen?

Nee, onze overlijdensrisicoverzekering bouwt geen waarde op en kan dus ook niet worden afgekocht. In de premieberekening houden we er rekening mee dat sommige klanten de verzekering eerder beëindigen. Dit is als een korting in de premie verwerkt.

Kan ik de overlijdensrisicoverzekering premievrij maken?

Nee, onze overlijdensrisicoverzekering bouwt geen waarde op en kan dus niet premievrij worden gemaakt. Als er geen premie betaald wordt, eindigt de verzekering zonder uitkering.

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Nee, je bent niet bij wet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering te hebben. Maar soms moet je er wel een hebben als je een hypotheek afsluit. De hypotheekverstrekker vertelt je dit dan. Waarom wil de hypotheekverstrekker dit? Met een overlijdensrisicoverzekering weet de hypotheekverstrekker zeker dat de hypotheek wordt afbetaald, ook als jij (of je partner) overlijdt.

Worden mijn medische gegevens beveiligd gemaild?

Ja, dat begint bij het inloggen in de online gezondheidsverklaring. Je krijgt alleen toegang tot je gezondheidsverklaring door een 2-stappen-verificatie. Eerst voer je een unieke code en je geboortedatum in. Vervolgens ontvangt je een SMS-code via het telefoonnummer dat je hebt opgegeven. Daarna heb je toegang tot je gezondheidsverklaring.

Als we meer medische informatie van je nodig hebben, dan sturen we je een mail via ZIVVER. Je ontvangt een aparte code om het bericht te openen. Ook de uitwisseling met de arts gebeurt op een beveiligde manier. Zo zorgen we ervoor dat we op een beveiligde manier alleen met elkaar mailen.

Kan ik het polisblad in het Engels ontvangen?

Nee, het polisblad is alleen beschikbaar in het Nederlands. Wel hebben wij een voorbeeld polisblad in het Engels:

Handige documenten

Brochure overlijdensrisicoverzekering

In de brochure vind je beknopte informatie over onze overlijdensrisicoverzekering.

Dienstenwijzer overlijdensrisicoverzekering

In de dienstenwijzer vind je informatie over onze organisatie en producten. Ook lees je waar je terecht kunt met klachten.

Voorwaarden overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden staat wat je van ons kunt verwachten. En wat we van jou verwachten. Ook lees je wanneer we
uitkeren en wanneer niet.

Voorwaarden voorlopige dekking overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden staat wanneer je recht hebt op een uitkering, vóórdat de verzekering ingaat.

NN Vergelijkingskaart Risico’s afdekken

In de NN Vergelijkingskaart Risico’s afdekken (5 juli 2023) staat wat we voor je kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo’n document. Zo kun je ons vergelijken met anderen.

Verzekeringskaart

Dit is de Verzekeringskaart van het Verbond van Verzekeraars. Deze helpt je de overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden te vergelijken met verzekeringen van andere aanbieders.

Verzekeringskaart

Voorbeeld polisblad Overlijdensrisicoverzekering - Engelstalig

In dit voorbeeld polisblad vind je de Engelse vertaling.

Overlijdensrisicoverzekering berekenen

Wil je weten hoeveel een overlijdensrisicoverzekering kost voor jou? Bereken je premie eenvoudig online. Geef aan hoe oud je bent, bepaal het bedrag dat je wilt verzekeren en voor welke periode. Tot slot kies je de vorm van de verzekering. Je ziet dan meteen hoeveel premie je per maand betaalt.

ORV berekenen en aanvragen

Andere informatie over de overlijdensrisicoverzekering

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Een ORV heb je al vanaf een paar euro per maand. Je krijgt korting als je niet rookt.

Bereken de kosten

Oversluiten overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren goedkoper geworden. Soms is oversluiten voordeliger.

Ontdek hoe je kunt overstappen

Verklaring van gezondheid

Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een internist.

Over de gezondheidsverklaring

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Chatten

Start de chat

Chat met Sanne, onze digitale assistent.

Bellen

088 663 00 00

Toets # 3 voor contact over de Overlijdensrisicoverzekering

Wil je advies?

Vind je adviseur

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.