Ga direct naar inhoud

Overlijdensrisicoverzekering

Laat je nabestaanden financieel verzorgd achter

 • Al vanaf een paar euro per maand, extra korting als je niet rookt
 • Makkelijk online af te sluiten
 • Je kiest zelf de hoogte van het verzekerde bedrag en de looptijd

Berekenen en aanvragen

Overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Natuurlijk hopen we allemaal dat we in goede gezondheid oud worden, maar dit heb je niet altijd in de hand. Wat als je om wat voor reden dan ook vroegtijdig komt te overlijden? Kunnen jouw nabestaanden dan blijven leven zoals ze nu leven? Kunnen ze blijven wonen waar ze nu wonen? Met een overlijdensrisicoverzekering laat je jouw nabestaanden financieel verzorgd achter.

Kenmerken van een overlijdensrisicoverzekering

 • Keert uit als je binnen de looptijd overlijdt
 • De hoogte van het verzekerd bedrag bepaal je zelf
 • Je kiest zelf het soort verzekering en de looptijd
 • Is bedoeld om een wegvallend inkomen op te vangen
 • Is niet hetzelfde als een uitvaartverzekering

Bereken je premie

Mijn ORV

Wijzig het verzekerde bedrag of de begunstigde van je lopende verzekering.

Mijn ORV aanpassen

Contact opnemen

Adreswijziging doorgeven? Verpanding opheffen? Of heb je een vraag?

Neem contact op

Overlijden doorgeven

Onze speciale nabestaandendesk helpt je met de afwikkeling.

Direct doorgeven

Overlijdensrisicoverzekering: zo werkt het

Een vroegtijdig overlijden brengt vaak niet alleen emotioneel verlies met zich mee, maar kan ook financiële gevolgen hebben. Met een overlijdensrisicoverzekering laat je jouw nabestaanden financieel verzorgd achter.

Een overlijdensrisicoverzekering, ook wel ORV of nabestaandenverzekering genoemd, keert een bedrag uit als je binnen de looptijd komt te overlijden. Je kiest zelf de hoogte van het verzekerde bedrag en voor hoelang je de verzekering wilt afsluiten. Overlijdt je tijdens de looptijd van de verzekering? Dan keert de verzekeraar het afgesproken bedrag uit.

Deze video bekijken?

U heeft ervoor gekozen om ons geen toestemming te geven om de persoonsgegevens die wij verkrijgen en afleiden uit uw gebruik van onze website door middel van cookies en vergelijkbare technieken te mogen gebruiken om: Te adverteren op social media platforms.
Om die reden kunt u deze video niet bekijken. Klik op ‘Toestemming geven’ om de video alsnog te bekijken of lees meer.

Toestemming geven

Wanneer heb ik een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Hypotheek en ORV

Een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek is niet het leukste om over na te denken. Maar met een ORV kun jij je nabestaanden veel financiële zorgen besparen.

Huis kopen en ORV

Huis huren en ORV

Je woont met je partner of je gezin in een huurhuis. Jullie kunnen de huur en andere vaste lasten betalen, maar wat als jij of je partner overlijdt? Met een ORV kun jij je nabestaanden financiële zorgen besparen.

Huren en ORV

Gezin en ORV

Je kinderen wil je het allerbeste geven, maar wat gebeurt er als je er niet meer bent? Met een overlijdensrisicoverzekering regel je het goed voor je gezin.

Gezin en ORV

Hoe hoog is de uitkering?

Gelijkblijvende ORV

Het verzekerde bedrag blijft gedurende de hele looptijd gelijk.

Altijd dezelfde dekking

Lineaire dalende ORV

Het verzekerde bedrag neemt elk jaar met een vast bedrag af.

Als je later minder nodig hebt

Annuïtair dalende ORV

Het verzekerde bedrag daalt elk jaar met een bepaald percentage.

Bij een annuïteitenhypotheek

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het te verzekeren bedrag, de looptijd en aan wie het bedrag uitgekeerd moet worden. Aanvragen doe je via een adviseur of direct online.

Stap 2: Gezondheidsverklaring of medische keuring

We sturen je een mail met een link naar de digitale gezondheidsverklaring en in een enkel geval een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: Acceptatie

Aan de hand van je gezondheidsverklaring of medische keuring beoordelen we je aanvraag. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis.

Berekenen en aanvragen

Wil je meer weten?

Hoe bepaal ik welke ORV bij mijn situatie past

Om de juiste keuze voor een overlijdensrisicoverzekering te kunnen maken, is het goed om je af te vragen wat jouw overlijden of dat van je partner betekent voor jullie financiële situatie. Kun je met één inkomen de vaste lasten prima betalen of kom je dan in financiële problemen. Helpt het als de hypotheek (deels) wordt afgelost of is er meer nodig? Heb je bijvoorbeeld meer hulp in huis nodig of extra kinderopvang? En hoe is dat over tien, twintig of dertig jaar? Dit alles samen vormt een goed vertrekpunt om te kijken wat bij jouw situatie past. Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen waar je uit kunt kiezen.

 • Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering keert altijd hetzelfde bedrag uit en is een uitkomst bij gelijkblijvende schulden, zoals een aflossingsvrije hypotheek of als je na overlijden een vast bedrag wilt nalaten als extra inkomen.

Je bepaalt zelf welk bedrag je verzekert, welk type ORV je kiest en hoe lang de looptijd is. Hiervoor hanteren we wel bepaalde grenzen. Zo moet bijvoorbeeld de verzekering minimaal vijf jaar lopen. Bij een gelijkblijvende dekking geldt een minimumbedrag van € 9.250,- en voor de dalende overlijdensrisicoverzekeringen is het minimum € 18.500,-. Maximaal kun je € 1.000.000,- verzekeren als je de verzekering online bij ons afsluit. Wil je meer verzekeren? Dat kan alleen via een adviseur. Het maximale bedrag is € 5.000.000,- .

Advies

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering? Dan kan je altijd advies vragen aan een verzekeringsadviseur van Nationale-Nederlanden of een onafhankelijke verzekeringsadviseur. Houd wel rekening met advieskosten.

Wanneer wordt een ORV uitgekeerd en wanneer niet?

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af voor een bepaalde looptijd. Overlijdt de verzekerde tijdens deze looptijd? Dan vragen we de begunstigde(n) om bepaalde informatie om te kunnen uitkeren. Denk aan de akte van overlijden en het rekeningnummer. Nadat we alle informatie hebben ontvangen, keren we het verzekerde bedrag binnen tien werkdagen uit.  

Leeft de verzekerde nog als de einddatum van de overlijdensrisicoverzekering is bereikt? Dan keren we niets uit. Soms keren we niet of een lager bedrag uit dan waarvoor je verzekerd bent. Is er bijvoorbeeld een betalingsachterstand op de premie, dan heeft dit gevolgen voor de uitkering. De nabestaanden krijgen ook geen uitkering als de verzekerde overlijdt door zelfmoord binnen twee jaar na de ingangsdatum van de verzekering. In de volgende gevallen keren we ook niet uit:

 • Als de verzekerde overlijdt door oorlogshandelingen in niet-Nederlandse krijgs- of gewapende dienst.
 • Als de nabestaanden ons niet binnen vijf jaar informeren over het overlijden.
 • Als de begunstigde een rol heeft gespeeld bij het overlijden van de verzekerde en als hij daarvoor is veroordeeld.
 • Als nationale of internationale sanctieregelgeving ons dat verbiedt.
 • Als je liegt of informatie achterhoudt in je medische verklaring.
 • Als je onterecht aanspraak hebt gemaakt op de niet-rokerskorting.

 In de polisvoorwaarden lees je hier meer over.

Wie ontvangt de uitkering na overlijden?

Aan wie we het verzekerde bedrag uitkeren na overlijden, kun je zelf bepalen. Je partner of je kinderen kunnen bijvoorbeeld je zogenoemde begunstigde zijn of een zakelijk compagnon. Het is ook mogelijk om meerdere personen als begunstigden aan te wijzen, zoals bijvoorbeeld je kinderen. De uitkering wordt dan onder hen verdeeld.  

Sluit je de verzekering online bij ons af dan kies je voor de standaardbegunstiging: eerst je partner, dan de kinderen en dan overige erfgenamen. Wil je een andere begunstiging? Neem dan contact op met een verzekeringsadviseur van Nationale-Nederlanden of een onafhankelijke verzekeringsadviseur.  

Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af bij het kopen van een huis? Dan wordt de verzekering soms aan de hypotheek gekoppeld, dat noemen we verpanden. Het uit te keren bedrag maken we dan over naar de hypotheekverstrekker, zodat de hypotheek (deels) wordt afgelost.  

Kan ik mijn ORV wijzigen?

Wil je iets wijzigen aan je overlijdensrisicoverzekering, bijvoorbeeld iemand anders aanwijzen als begunstigde, de verzekering opzeggen of de verpanding opheffen?

Ga naar ORV wijzigen

Afsluiten via een adviseur of direct bij Nationale-Nederlanden. Wat is het verschil?

Je kunt de overlijdensrisicoverzekering aanvragen via een adviseur of direct bij Nationale-Nederlanden. Welke manier voor jou de beste is, hangt af van je persoonlijke wensen. 

Wanneer kies je voor afsluiten via een adviseur?

 • Je wilt advies.
 • Je sluit een zakelijke overlijdensrisicoverzekering zoals een compagnons-, keyman of belastingclaimverzekering.
 • Online kun je tot € 1.000.000,- verzekeren. Wil je een hoger bedrag verzekeren? Neem dan contact op met een adviseur.
 • Je wilt meer dan één verzekeringnemer en premiesplitsing.
 • Je wilt de verzekering verpanden aan een hypotheekverstrekker.
 • Je wilt vanaf de startdatum een andere dan de standaard begunstigde.

Een adviseur brengt hier advieskosten voor in rekening.

Direct online afsluiten

Als je ervoor kiest om een overlijdensrisicoverzekering online af te sluiten (zonder tussenkomst van een adviseur), vind je online alle informatie over ons product. Op basis van deze informatie beoordeel je zelf of ons product bij jou past en aansluit bij jouw financiële situatie. Wij geven je hierover geen persoonlijk advies. Dit heet execution only-dienstverlening. Het direct afsluiten zonder advies kost € 90,-. 

In ons Dienstverleningsdocument lees je hier meer over.

Waar vind ik meer informatie over mijn OHRA Overlijdensrisicoverzekering?

Alle informatie over je overlijdensrisicoverzekering ontvang je voortaan van Nationale-Nederlanden. Inhoudelijk wijzigt je verzekering niet. Wel veranderen er enkele praktische zaken. 

Meer over de OHRA Overlijdensrisicoverzekering


Meer veelgestelde vragen

Gerelateerde informatie

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering heb je al vanaf een paar euro per maand. Korting als je niet rookt.

Bereken de kosten

Oversluiten overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren veranderd. Het kan zijn dat oversluiten voordeliger is. Met ons stappenplan weet je het.

Ontdek hoe je kunt overstappen

Medische acceptatie


Een overlijdensrisicoverzekering aanvragen t/m € 500.000,- en jonger dan 56 jaar? Dan volstaat meestal een online vragenlijst.

Over de medische beoordeling