Ga direct naar inhoud

Overlijdensrisicoverzekering

Laat je nabestaanden financieel verzorgd achter

 • Al vanaf een paar euro per maand, extra korting als je niet rookt
 • Makkelijk online af te sluiten
 • Je kiest zelf de hoogte van het verzekerd bedrag en de looptijd

Berekenen en aanvragen

Overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Natuurlijk willen we allemaal gezond oud worden. Maar wat als je overlijdt? Wat zijn dan de financiële gevolgen voor jouw nabestaanden? Kunnen ze blijven wonen waar ze nu wonen? Met een overlijdensrisicoverzekering laat je jouw nabestaanden achter met financiële zekerheid.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering wordt ook wel een ORV of nabestaandenverzekering genoemd. Het is een verzekering met de volgende kenmerken:

 • Keert uit als je binnen de looptijd overlijdt
 • De hoogte van het verzekerd bedrag bepaal je zelf
 • Je kiest zelf de looptijd van de verzekering en de vorm
 • Vangt een wegvallend inkomen op
 • Is niet hetzelfde als een uitvaartverzekering

Bereken je premie

Voordelen van onze overlijdensrisicoverzekering

Mijn ORV

Wijzig het verzekerde bedrag of de begunstigde van je lopende verzekering.

Mijn ORV aanpassen

Contact opnemen

Adreswijziging doorgeven? Verpanding opheffen? Of heb je een vraag?

Neem contact op

Overlijden doorgeven

Onze speciale nabestaandendesk helpt je met de afwikkeling.

Direct doorgeven

Zo werkt het

Een vroegtijdig overlijden brengt vaak niet alleen emotioneel verlies met zich mee, maar kan ook financiële gevolgen hebben. Met een overlijdensrisicoverzekering laat je jouw nabestaanden financieel verzorgd achter.

Een overlijdensrisicoverzekering, ook wel ORV of nabestaandenverzekering genoemd, keert een bedrag uit als je binnen de looptijd komt te overlijden. Je kiest zelf de hoogte van het verzekerde bedrag en voor hoelang je de verzekering wilt afsluiten. Overlijd je tijdens de looptijd van de verzekering? Dan keert de verzekeraar het afgesproken bedrag uit.

Waarom heb je een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Hypotheek en ORV

Ga je een huis kopen? Dan is het waarschijnlijk de grootste aankoop van je leven. En, je betaalt flink wat jaren hypotheek. In die jaren kan er veel gebeuren. Daarom sluiten mensen bij een hypotheek vaak een overlijdensrisicoverzekering.

Huis kopen en ORV

Huis huren en ORV

Je woont met je partner of je gezin in een huurhuis. Jullie kunnen de huur en andere vaste lasten betalen, maar wat als jij of je partner overlijdt? Met een overlijdensrisicoverzekering kun jij je nabestaanden financiële zekerheid bieden.

Huren en ORV

Gezin en ORV

Je kinderen wil je het beste geven. Je wilt bijvoorbeeld graag dat je kinderen later kunnen studeren. Of dat ze in je huis kunnen blijven wonen. Ook als jij of je partner overlijdt. Met een overlijdensrisicoverzekering bied je hen financiële zekerheid.

Gezin en ORV

Welke keuzes heb je?

Verzekerde en begunstigde

Voor dat je een ORV afsluit, bepaal je eerst wie je wil verzekeren. Die persoon is de verzekerde. De begunstigde is degene die de uitkering krijgt als de verzekerde overlijdt. De begunstigde kun je tijdens de looptijd van de verzekering nog wijzigen.

Begunstigde wijzigen

Bedrag en looptijd

Je besluit zelf welk bedrag je wilt verzekeren. Dit hangt af van je persoonlijke situatie. Het maximum bedrag is € 1.000.000,-. Wil je meer verzekeren? Dat kan alleen via een adviseur. Het maximale bedrag is € 5.000.000,- .

Bij het afsluiten van de verzekering bepaal je ook zelf de looptijd van de verzekering. Deze hangt, net als het gewenste bedrag, vaak af van je persoonlijke situatie. Sluit je een verzekering af om je kinderen financieel verzorgd achter te laten? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een looptijd tot je kinderen op zichzelf gaan wonen. Sluit je een verzekering af bij je hypotheek? Dan is het gebruikelijk dat je dezelfde looptijd kiest als je hypotheek.

Verzekeringsvorm

Gelijkblijvende ORV

Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering. Deze keert altijd hetzelfde bedrag uit en is een uitkomst bij gelijkblijvende schulden. Bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek. Of als je na overlijden wilt zorgen voor extra inkomen.

Altijd dezelfde dekking

Lineair dalende ORV

Een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering. Het verzekerd bedrag neemt jaarlijks met gelijke bedragen af. Deze vorm is geschikt bij een lineaire hypotheek of gezinnen met kinderen.

Als je later minder nodig hebt

Annuïtair dalende ORV

Bij annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering neemt het verzekerd bedrag met een percentage af. Deze vorm is vaak geschikt bij een annuïtaire hypotheek.


Bij een annuïteitenhypotheek

Overlijdensrisicoverzekering in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je via je adviseur of direct online.

Stap 2: Gezondheidsverklaring of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar de digitale gezondheidsverklaring. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: Acceptatie

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je gezondheidsverklaring of medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis.

Berekenen en aanvragen

Wil je meer weten?

Wat is het verschil tussen ORV en een levensverzekering?

Een levensverzekering is niet hetzelfde als een overlijdensrisicoverzekering. ‘Levensverzekering’ is een verzamelnaam voor alle verzekeringen die te maken hebben met leven en dood. Een overlijdensrisicoverzekering is dus wel een levensverzekering. Maar niet elke levensverzekering is een overlijdensrisicoverzekering.

Wanneer wordt een ORV uitgekeerd en wanneer niet?

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af voor een bepaalde looptijd. Overlijdt de verzekerde tijdens deze looptijd? Dan vragen we de begunstigde(n) om bepaalde informatie om te kunnen uitkeren. Denk aan de akte van overlijden en het rekeningnummer. Nadat we alle informatie hebben ontvangen, keren we het verzekerde bedrag binnen tien werkdagen uit.

Leeft de verzekerde nog als de einddatum van de overlijdensrisicoverzekering is bereikt? Dan keren we niets uit. Soms keren we niet of een lager bedrag uit dan waarvoor je verzekerd bent. Is er bijvoorbeeld een betalingsachterstand op de premie, dan heeft dit gevolgen voor de uitkering. De nabestaanden krijgen ook geen uitkering als de verzekerde overlijdt door zelfmoord binnen twee jaar na de ingangsdatum van de verzekering. In de volgende gevallen keren we ook niet uit:

 • Als de verzekerde overlijdt door oorlogshandelingen in niet-Nederlandse krijgs- of gewapende dienst.
 • Als de nabestaanden ons niet binnen vijf jaar informeren over het overlijden.
 • Als de begunstigde een rol heeft gespeeld bij het overlijden van de verzekerde en als hij daarvoor is veroordeeld.
 • Als nationale of internationale sanctieregelgeving ons dat verbiedt.
 • Als je liegt of informatie achterhoudt in je medische verklaring.
 • Als je onterecht aanspraak hebt gemaakt op de niet-rokerskorting.

In de polisvoorwaarden lees je hier meer over.

Wie ontvangt de uitkering na overlijden?

Aan wie we het verzekerde bedrag uitkeren na overlijden, kun je zelf bepalen. Je partner of je kinderen kunnen bijvoorbeeld je zogenoemde begunstigde zijn of een zakelijk compagnon. Het is ook mogelijk om meerdere personen als begunstigden aan te wijzen, zoals bijvoorbeeld je kinderen. De uitkering wordt dan onder hen verdeeld.  

Sluit je de verzekering online bij ons af dan kies je voor de standaardbegunstiging: eerst je partner, dan de kinderen en dan overige erfgenamen. Wil je een andere begunstiging? Neem dan contact op met een verzekeringsadviseur van Nationale-Nederlanden of een onafhankelijke verzekeringsadviseur.  

Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af bij het kopen van een huis? Dan wordt de verzekering soms aan de hypotheek gekoppeld, dat noemen we verpanden. Het uit te keren bedrag maken we dan over naar de hypotheekverstrekker, zodat de hypotheek (deels) wordt afgelost.  

Afsluiten via een adviseur of direct bij Nationale-Nederlanden. Wat is het verschil?

Je kunt de overlijdensrisicoverzekering aanvragen via een adviseur of direct bij Nationale-Nederlanden. Welke manier voor jou de beste is, hangt af van je persoonlijke wensen.

Wanneer kies je voor afsluiten via een adviseur?

 • Je wilt advies.
 • Je sluit een zakelijke overlijdensrisicoverzekering zoals een compagnons-, keyman- of belastingclaimverzekering.
 • Online kun je tot € 1.000.000,- verzekeren. Wil je een hoger bedrag verzekeren? Neem dan contact op met een adviseur.
 • Je wilt meer dan één verzekeringnemer en premiesplitsing.
 • Je wilt de verzekering verpanden aan een hypotheekverstrekker.
 • Je wilt vanaf de startdatum een andere dan de standaard begunstigde.

Een adviseur brengt hier advieskosten voor in rekening.

Online afsluiten

Als je ervoor kiest om een overlijdensrisicoverzekering online af te sluiten (zonder tussenkomst van een adviseur), vind je online alle informatie over ons product. Op basis van deze informatie beoordeel je zelf of ons product bij jou past en aansluit bij jouw financiële situatie. Wij geven je hierover geen persoonlijk advies. Dit heet execution only dienstverlening. Het direct afsluiten zonder advies kost € 90,-.

In ons Dienstverleningsdocument lees je hier meer over.

Kan ik mijn ORV wijzigen?

Wil je iets wijzigen aan je overlijdensrisicoverzekering. Bijvoorbeeld iemand anders aanwijzen als begunstigde of de verpanding opheffen? Of wil jij je overlijdensrisicoverzekering opzeggen? Ga dan naar de pagina over ORV wijzigen.

ORV wijzigen


Meer veelgestelde vragen

Dienstverleningsdocument

Verzekeringskaart

De Verzekeringskaart van het Verbond van Verzekeraars, helpt u de Overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden te vergelijken met andere aanbieders.

Verzekeringskaart

Gerelateerde informatie

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering heb je al vanaf een paar euro per maand. Korting als je niet rookt.

Bereken de kosten

Oversluiten overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren veranderd. Het kan zijn dat oversluiten voordeliger is. Met ons stappenplan weet je het.

Ontdek hoe je kunt overstappen

Medische acceptatie


Voor aanvragen t/m € 500.000,- en jonger dan 56 jaar? Dan volstaat meestal een online vragenlijst (gezondheidsverklaring).

Over de medische beoordeling