Ga direct naar inhoud

Overlijdensrisicoverzekering

Laat je nabestaanden financieel verzorgd achter

 • Al vanaf een paar euro per maand, extra korting als je niet rookt
 • Makkelijk online af te sluiten
 • Je kiest zelf de hoogte van het verzekerd bedrag en de looptijd

Berekenen en aanvragen

Overlijdensrisicoverzekering

Natuurlijk willen we allemaal gezond oud worden. Maar wat als je vroeg overlijdt? Wat zijn dan de financiële gevolgen voor jouw nabestaanden? Kunnen ze de huur of hypotheek blijven betalen als jij er niet meer bent? Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, zorg je voor financiële zekerheid voor jouw nabestaanden.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering wordt ook wel ORV of nabestaandenverzekering genoemd en heeft de volgende kenmerken:

 • Keert uit als je binnen de looptijd overlijdt
 • Met de uitkering kunnen je nabestaanden jouw wegvallende inkomen opvangen
 • De hoogte van het verzekerd bedrag bepaal je zelf
 • Je kiest zelf hoe lang de verzekering loopt en de vorm
 • Is niet hetzelfde als een uitvaartverzekering

Bereken je premie

Voordelen van onze overlijdensrisicoverzekering

Mijn ORV

Wijzig het verzekerde bedrag of de begunstigde van je lopende verzekering.

Mijn ORV aanpassen

Contact opnemen

Adreswijziging doorgeven? Verpanding opheffen? Of heb je een vraag?

Neem contact op

Overlijden doorgeven

Onze nabestaandendesk helpt je met de afwikkeling.

Direct doorgeven

Zo werkt het

Wanneer iemand (vroeg) overlijdt is dat een emotioneel verlies. Maar het kan ook financiële gevolgen hebben voor de nabestaanden. Met een overlijdensrisicoverzekering laat je jouw nabestaanden financieel verzorgd achter.

Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit aan je nabestaanden als je binnen de verzekerde periode overlijdt. Je kiest zelf de hoogte van het verzekerde bedrag. En voor hoelang je de verzekering wilt afsluiten. Met de uitkering kunnen je nabestaanden jouw wegvallende inkomen opvangen. Ze kunnen de vaste lasten blijven betalen als jij er niet meer bent.

Waarom heb je een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Hypotheek en ORV

Ga je een huis kopen? Dat is waarschijnlijk een van je grootste aankopen ooit. En, je betaalt flink wat jaren hypotheek. In die jaren kan er veel gebeuren. Daarom sluiten mensen bij een hypotheek vaak een overlijdensrisicoverzekering af.

Huis kopen en ORV

Huis huren en ORV

Je woont met je partner of je gezin in een huurhuis. Jullie kunnen de huur en andere vaste lasten betalen, maar wat als jij of je partner overlijdt? Met een overlijdensrisicoverzekering bied jij je nabestaanden financiële zekerheid.

Huren en ORV

Gezin en ORV

Je kinderen wil je het beste geven. Je wilt bijvoorbeeld graag dat ze later kunnen studeren. Of dat ze in je huis kunnen blijven wonen, als jij of je partner overlijdt. Met een overlijdensrisicoverzekering bied je hen financiële zekerheid.

Gezin en ORV

Welke keuzes heb je?

Verzekerde en begunstigde

Voordat je onze ORV afsluit, bepaal je eerst wie je wilt verzekeren. Die persoon is de verzekerde. De begunstigde is degene die de uitkering krijgt als de verzekerde overlijdt.. De begunstigde kun je tijdens de looptijd van de verzekering nog wijzigen.

Begunstigde wijzigen

Bedrag en looptijd

Je besluit zelf welk bedrag je wilt verzekeren. Dit hangt af van je persoonlijke situatie. Het maximum bedrag is € 1.000.000,-. Wil je meer verzekeren? Dat is mogelijk via een adviseur. Het maximale bedrag is dan € 5.000.000,- .

Bij het afsluiten van onze verzekering bepaal je ook zelf hoe lang de verzekering loopt. Dit hangt vaak af van je persoonlijke situatie. Sluit je een verzekering af om je kinderen financieel verzorgd achter te laten? Dan kun je de verzekering bijvoorbeeld laten lopen tot een leeftijd waarop ze zelfstandig gaan wonen. Sluit je een overlijdensverzekering af bij je hypotheek? Dan is het gebruikelijk dat je dezelfde periode kiest als de looptijd van die hypotheek.

Verzekeringsvorm

Je kunt kiezen uit drie verschillende verzekeringsvormen wanneer je een overlijdensrisicoverzekering bij ons afsluit.

Gelijkblijvende

Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering blijft het verzekerd bedrag tijdens de looptijd gelijk. Deze vorm past bij schulden die gelijk blijven, zoals een aflossingsvrije hypotheek. Of als je wilt zorgen voor extra inkomen na jouw overlijden.

Altijd dezelfde dekking

Lineair dalende

Bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het verzekerd bedrag elk jaar met een gelijk bedrag. Hoe langer de verzekering loopt, hoe lager de uitkering bij overlijden is. Deze vorm is geschikt bij een lineaire hypotheek of voor gezinnen.

Als je later minder nodig hebt

Annuïtair dalende

Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het verzekerd bedrag elk jaar met een percentage. Hoe langer de verzekering loopt, hoe lager de uitkering bij overlijden is. Deze vorm wordt vaak gekozen bij een annuïtaire hypotheek.

Bij een annuïteitenhypotheek

Overlijdensrisicoverzekering in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je via je adviseur of direct online.

Stap 2: Gezondheidsverklaring of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar de digitale gezondheidsverklaring. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: Acceptatie

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je gezondheidsverklaring of medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis.

Berekenen en aanvragen

Wil je meer weten?

Wat is het verschil tussen ORV en een levensverzekering?

Een levensverzekering is niet hetzelfde als een overlijdensrisicoverzekering. ‘Levensverzekering’ is een verzamelnaam voor alle verzekeringen die te maken hebben met leven en dood. Een overlijdensrisicoverzekering is dus wel een levensverzekering. Maar niet elke levensverzekering is een overlijdensrisicoverzekering.

Wanneer wordt een ORV uitgekeerd en wanneer niet?

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af voor een bepaalde periode. Overlijdt de verzekerde tijdens deze periode? Dan vragen we de begunstigde(n) bepaalde gegevens om te kunnen uitkeren. Denk aan de akte van overlijden en het rekeningnummer. Nadat we alles hebben ontvangen, keren we het verzekerde bedrag binnen tien werkdagen uit.

Leeft de verzekerde nog als de einddatum van de overlijdensrisicoverzekering is bereikt? Dan keren we niets uit. Ook in sommige andere gevallen keren we niet uit. Of is de uitkering lager dan waarvoor je verzekerd bent. Is er bijvoorbeeld een betalingsachterstand op de premie, dan heeft dit gevolgen voor de uitkering. Dat geldt ook als de verzekerde overlijdt door zelfdoding binnen twee jaar na de ingangsdatum van de verzekering. De nabestaanden krijgen dan geen uitkering. In de volgende gevallen keren we ook niet uit:

 • Als de verzekerde sterft door oorlogshandelingen in niet-Nederlandse krijgs- of gewapende dienst.
 • Als de nabestaanden ons niet binnen vijf jaar informeren over het overlijden.
 • Als de begunstigde een rol heeft gespeeld bij het overlijden van de verzekerde en als hij daarvoor is veroordeeld.
 • Als nationale of internationale sanctieregelgeving ons dat verbiedt.
 • Als de verzekerde liegt of informatie achterhoudt in zijn medische verklaring.
 • Als de verzekerde onterecht aanspraak heeft gemaakt op de niet-rokerskorting.

Je kunt hier meer over lezen in onze polisvoorwaarden.

Wie ontvangt de uitkering na overlijden?
Je kunt zelf bepalen aan wie we het verzekerd bedrag uitkeren na overlijden. We noemen deze persoon de begunstigde. Je kunt bijvoorbeeld je partner, je kinderen of je compagnon aanwijzen als begunstigde. Het is ook mogelijk om meerdere personen als begunstigden aan te wijzen. De uitkering wordt dan onder hen verdeeld.

Sluit je de verzekering online bij ons af? Dan kies je voor de standaardbegunstiging: eerst je partner, dan de kinderen en dan overige erfgenamen. Wil je een andere begunstiging? Neem dan contact op met een verzekeringsadviseur van Nationale-Nederlanden of een onafhankelijke verzekeringsadviseur.

Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af bij het kopen van een huis? Dan wordt de verzekering soms aan de hypotheek gekoppeld. Dit noemen we verpanden. Het uit te keren bedrag maken we dan over naar de hypotheekverstrekker, zodat de hypotheek (voor een deel) wordt afgelost.
Afsluiten via een adviseur of direct bij Nationale-Nederlanden. Wat is het verschil?

Je kunt de overlijdensrisicoverzekering aanvragen via een adviseur of direct bij Nationale-Nederlanden. Welke manier voor jou de beste is, hangt af van je persoonlijke wensen.

Wanneer kies je voor afsluiten via een adviseur?

 • Je wilt advies.
 • Je sluit een zakelijke overlijdensrisicoverzekering zoals een compagnons-, keyman- of belastingclaimverzekering.
 • Online kun je tot € 1.000.000,- verzekeren. Wil je een hoger bedrag verzekeren? Neem dan contact op met een adviseur.
 • Je wilt meer dan één verzekeringnemer en de premie splitsen.
 • Je wilt de verzekering koppelen aan je hypotheek (verpanden).
 • Je wilt vanaf de startdatum een andere dan de standaard begunstigde.

Kosten

Een adviseur brengt kosten voor advies en afsluiten in rekening.

Online afsluiten

Kies je ervoor om onze overlijdensrisicoverzekering online af te sluiten (zonder tussenkomst van een adviseur)? Online vind je alle informatie over ons product. Met deze informatie beoordeel je zelf of ons product bij jou en je nabestaanden past. We geven je hierover geen persoonlijk advies. Dit heet execution only dienstverlening. Je betaalt dus geen kosten voor advies.

Je betaalt wel één keer kosten voor het afsluiten. Deze afsluitkosten zijn € 90,- per polis. Met afsluitkosten worden onder andere de kosten voor administratieve handelingen voor het afsluiten bedoeld. We zijn als verzekeraar wettelijk verplicht deze kosten voor levensverzekeringen apart in rekening te brengen.

In ons Dienstverleningsdocument en onze Dienstenwijzer lees je hier meer over.

Kan ik mijn ORV wijzigen?

Wil je iets wijzigen aan je overlijdensrisicoverzekering? Bijvoorbeeld iemand anders aanwijzen als begunstigde, de verpanding opheffen of een hoger bedrag verzekeren? Of wil je jouw overlijdensrisicoverzekering opzeggen? Je kunt het regelen op de pagina ORV wijzigen.

ORV wijzigen

Vragen over de overlijdenrisicoverzekering en corona

Meer veelgestelde vragen


Handige documenten

Brochure overlijdensrisicoverzekering

In de brochure vind je beknopte informatie over onze overlijdensrisicoverzekering.

Dienstenwijzer overlijdensrisicoverzekering

In de dienstenwijzer vind je informatie over onze organisatie en producten. Ook lees je waar je terecht kunt met klachten.

Voorwaarden overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden lees je wat je van ons kunt verwachten en wat we van jou verwachten. Ook lees je wanneer we
uitkeren en wanneer niet.

Voorwaarden voorlopige dekking overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden lees je in welke gevallen je recht hebt op een uitkering als de verzekerde overlijdt vóórdat de verzekering ingaat.

Dienstverleningsdocument

In het dienstverleningsdocument staat wat we voor je kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo’n document. Zo kun je ons vergelijken met anderen.

Verzekeringskaart

De Verzekeringskaart van het Verbond van Verzekeraars helpt je de Overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden te vergelijken met verzekeringen van andere aanbieders.

Verzekeringskaart

Gerelateerde informatie

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering heb je al vanaf een paar euro per maand. Je krijgt korting als je niet rookt.

Bereken de kosten

Oversluiten overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren veranderd. Het kan zijn dat oversluiten voordeliger is. Met ons stappenplan weet je het.

Ontdek hoe je kunt overstappen

Gezondheidsverklaring


Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een arts.

Over de gezondheidsverklaring