Ga direct naar inhoud

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

  • De hoogte van het verzekerd bedrag daalt met een bepaald percentage
  • De premie blijft gelijk en de laatste jaren betaal je geen premie meer
  • Meestal in combinatie met annuïteitenhypotheek

Berekenen en aanvragen

Wat is een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering?

Een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering sluit je vaak af bij een annuïteitenhypotheek. Het bedrag dat je verzekert bij je ORV daalt op dezelfde manier als de aflossing van je annuïteitenhypotheek. Namelijk op basis van een bepaald percentage. Dit noemen we het annuïteitspercentage.

Vaak zijn de percentages van de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering en het rentepercentage van de hypotheek hetzelfde. Op die manier loopt de dekking van de overlijdensrisicoverzekering gelijk met de hypotheekschuld. De hoogte van de premie blijft tijdens de looptijd gelijk. De laatste jaren van de verzekering betaal je geen premie meer.

Wanneer kies ik voor een annuïtair dalende ORV?

Deze verzekering is een logische keuze als je een annuïteitenhypotheek hebt. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je over de hele looptijd elke maand een vast bedrag. Een deel daarvan is rente en met een deel los je de hypotheek af. Het rentedeel is in het begin relatief groot. Dit komt, omdat je dan nog over het hoge bedrag rente betaalt.

Na verloop van tijd los je meer af en daalt de hypotheekschuld. De rente die je betaalt, neemt daardoor ook af. Omdat je wel elke maand hetzelfde bedrag betaalt, los je steeds meer af. Kort gezegd, daalt de hypotheekschuld dus in het begin langzaam en aan het eind snel.

Zo werkt het ook voor het bedrag dat je verzekert met een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. In het begin daalt je verzekerd bedrag in verhouding weinig. Maar hoe dichter je bij de einddatum komt, hoe sneller het verzekerd bedrag daalt. Net als de schuld van je lening.

Voorbeeld van een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering 

Jan heeft bij zijn annuïteitenhypotheek een annuïtair dalende ORV afgesloten. De dekking van zijn ORV is gelijk aan de hoogte van zijn hypotheek. Namelijk € 300.000,-,. De verzekering heeft een looptijd van 30 jaar. Het annuïteitenpercentage is net als zijn hypotheekrente 2,79%.

Jan wil graag weten hoe hoog de uitkering is als hij op de helft van de looptijd overlijdt. Doordat de dekking met een percentage afneemt, is dit niet gewoon de helft. In de gegevens van zijn verzekering staat wat het verzekerd bedrag is op welk moment. Na 15 jaar is dit € 180.525,-.

Je betaalt een deel van de looptijd premie

Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering betaal je niet de hele looptijd premie. Bij een verzekering die tot 12 jaar loopt, betaal je de laatste vier jaar geen premie meer. Maar je blijft wel verzekerd. Kies je voor een looptijd van 13 jaar of langer? Dan betaal je de laatste 5 jaar geen premie meer.

Stel, Jan kiest voor een annuïtair dalende ORV met een looptijd van 20 jaar. De verzekering loopt langer dan 13 jaar. Daarom betaalt hij alleen over de eerste 15 jaar van zijn verzekering premie. De laatste 5 jaar van de looptijd is Jan nog wel verzekerd. Hij betaalt alleen geen premie meer.

Looptijd van de verzekering Aantal jaar waarmee de premieduur verkort wordt
t/m 12 jaar 4 jaar
13 jaar of langer 5 jaar

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je online of via een adviseur bij jou in de buurt.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis. Hebben we meer medische gegevens nodig? Dan ontvang je van ons een e-mail via ZIVVER. We mailen dan beveiligd. Je medische gegevens zijn tenslotte vertrouwelijk.

ORV berekenen en aanvragen

Verdiep je ook in een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Wat is een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering? Bij deze verzekering neemt het bedrag elk jaar af. Tijdens de looptijd daalt het verzekerd bedrag met een vast bedrag. Dit kan soms handig zijn.

Lees meer over deze verzekering

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering is het verzekerde bedrag bij overlijden over de hele looptijd gelijk. Dit kan handig zijn.


Naar gelijkblijvende ORV

Overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek

Als je een hypotheek afsluit, is een ORV sluiten een goed idee. Het kan je nabestaanden veel financiële zorgen besparen.


ORV bij kopen van een huis