Ga direct naar inhoud

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

  • Je betaalt een deel van de looptijd premie
  • Het verzekerd bedrag neemt elk jaar met een vast bedrag af
  • Je kiest zelf de hoogte van het verzekerde bedrag en de looptijd

Berekenen en aanvragen

Wat is een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering?

Bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering betaal je elke maand een vast bedrag aan premie. De uitkering daalt elk jaar met een vast bedrag. De premie die je betaalt blijft gelijk omdat je een gemiddelde premie betaalt. Deze stopt enkele jaren voor de einddatum. Bij een ORV die 12 jaar loopt, betaal je de laatste vier jaar geen premie. Als de verzekering stopt is de uitkering naar € 0,- gedaald.

De lineair dalende overlijdensrisicoverzekering is over het algemeen de goedkoopste ORV.

Wanneer kies je voor een lineair dalende ORV?

Deze verzekering gaat ervan uit dat als je op korte termijn komt te overlijden, jouw nabestaanden meer financiële ondersteuning nodig hebben dan wanneer je aan het eind van de looptijd overlijdt. Heb je bijvoorbeeld jonge kinderen, dan hebben zij in het begin meer financiële middelen nodig dan wanneer zij 30 jaar oud zijn.

Deze verzekering wordt ook vaak afgesloten bij een lineaire hypotheek. In het begin zijn de hypotheeklasten namelijk hoger, dan aan het eind van de looptijd.

Is het de bedoeling dat bij overlijden een vast bedrag wordt uitgekeerd? Dan is een gelijkblijvende verzekering misschien een betere keuze.

Voorbeeld van een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering 

Lieke en Frits hebben een ORV afgesloten voor een verzekerd bedrag van € 200.000,-. De verzekering heeft een looptijd van 20 jaar. De uitkering daalt tijdens deze 20 jaar elk jaar met een vast bedrag. Van € 200.000,- in het begin tot € 0,- aan het einde van de verzekering. Per jaar neemt de uitkering dus af met € 200.000,- : 20 = € 10.000,-.

Overlijdt een van de twee na 10 jaar? Dan is de uitkering 10 keer met € 10.000,- gedaald. In totaal dus € 100.000,-. De uitkering is dan € 100.000,- . Overlijdt een van de twee 1 dag voor het eind van de verzekering? Dan is de uitkering € 10.000,-.

Je betaalt een deel van de looptijd premie

Bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering betaal je niet de hele looptijd premie. Loopt je verzekering 12 jaar? Dan betaal je de laatste vier jaar geen premie meer. Maar je blijft wel verzekerd. Kies je voor een looptijd van 13 jaar of langer? Dan betaal je de laatste 5 jaar geen premie meer.

Looptijd van de verzekering Aantal jaar waarmee de premieduur verkort wordt
t/m 12 jaar 4 jaar
13 jaar of langer 5 jaar

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je online of via een adviseur bij jou in de buurt.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis. Hebben we meer medische gegevens nodig? Dan ontvang je van ons een e-mail via ZIVVER. We mailen dan beveiligd. Je medische gegevens zijn tenslotte vertrouwelijk.

ORV berekenen en aanvragen

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering is het verzekerde bedrag bij overlijden over de hele looptijd gelijk. Dit kan handig zijn.

Meer over de gelijkblijvende ORV

Verdiep je ook in een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Wat is een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering? Bij deze verzekering daalt het bedrag dat we uitkeren. In het begin daalt het verzekerd bedrag langzaam en aan het eind hard.

Naar annuïtair dalende ORV

Overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek

Als je een hypotheek afsluit, is een ORV sluiten een goed idee. Het kan je nabestaanden veel financiële zorgen besparen.

ORV bij kopen van een huis