Ga direct naar inhoud

Begunstiging wijzigen

Je kiest zelf wie de uitkering krijgt op de einddatum of bij overlijden. Die persoon is de begunstigde van de verzekering. Er gelden fiscale regels voor de keuze van de begunstigde. Op deze pagina lees je meer over de begunstiging en de regels.

Hoe ziet de begunstiging eruit?

De begunstiging is een lijst met de personen. Deze personen kunnen recht hebben op de uitkering op de einddatum van de verzekering of bij eerder overlijden. De lijst staat op je polis. In de lijst kan een omschrijving staan, bijvoorbeeld ‘de echtgenoot/echtgenote van de verzekeringnemer'.

Volgorde van begunstiging

De persoon die in de lijst van begunstiging op nummer 1 staat heeft recht op de uitkering. De volgende begunstigden op de lijst hebben geen recht op de uitkering. Leeft de eerste begunstigde niet meer? Of is er niemand die aan de omschrijving voldoet? Dan heeft de persoon die op de tweede plaats staat recht op de uitkering. En zo verder. Er kunnen ook meer personen op een plek staan. Hebben daardoor meer personen recht op de uitkering? Dan verdelen we de uitkering onder hen.

Regels voor begunstiging wijzigen

De verzekeringnemer van de levensverzekering mag de begunstiging veranderen. Daarvoor gelden wel regels. Heb je een goudenhanddrukverzekering? Neem dan contact met ons op. Want er gelden dan extra regels.

Schenkingsbelasting

Is de eerste begunstigde voor de uitkering bij leven iemand anders dan de verzekeringnemer? En is verzekeringnemer niet in gemeenschap van goederen getrouwd met deze begunstigde? Dan ziet de Belastingdienst de uitkering als een schenking.

Fiscale gevolgen bij een lijfrenteverzekering

Bij een zogenaamde 'nieuw regime'-lijfrenteverzekering moet de eerste begunstigde altijd de verzekeringnemer zijn. Dat geldt alleen voor de uitkering op de einddatum. Wordt de eerste begunstigde voor de uitkering bij leven iemand anders? En heeft deze wijziging niets te maken met een scheiding? Dan behandelt de Belastingdienst de lijfrenteverzekering alsof je deze afkoopt. Dit betekent dat je belasting betaalt over de afkoopwaarde van de verzekering. Soms betaal je de Belastingdienst ook nog 20% extra revisierente over de afkoopwaarde.

Toestemming

Aanvaarde begunstiging

Heeft iemand in het verleden de begunstiging schriftelijk aanvaard? Dan moet die persoon toestemming geven voor de wijziging van de begunstiging.

Ik wil de begunstiging wijzigen

Wil je de begunstiging wijzigen? Klik dan op de button hieronder.

Begunstiging wijzigen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Chatten

Start de chat

Chat met Sanne, onze digitale assistent.

Bellen

088 663 00 00

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Houd rekening met een wachttijd.