Waarde overdragen

Je kunt de waarde overdragen als je een van de volgende levensverzekeringen hebt:

 • een lijfrenteverzekering
 • een Kapitaalverzekering Eigen Woning
 • een kapitaalverzekering box 3

Heb je een kapitaalverzekering die in box 3 valt? Dan kun je de waarde alleen overdragen naar een levensverzekering bij een andere verzekeraar.

Heb je een lijfrenteverzekering of een Kapitaalverzekering Eigen Woning? Dan kun je de waarde overdragen naar een bankspaarrekening bij ons. Je mag ook kiezen voor een levensverzekering of bankspaarrekening bij een andere verzekeraar, bank of beleggingsinstelling.

Kijk van te voren goed of je een verzekering hebt die je kunt overdragen. Want dat is niet altijd zo. Bijvoorbeeld door belastingregels die gelden voor jouw verzekering.

Wanneer kun je de waarde overdragen? 

Je kunt de waarde op drie momenten overdragen.

Op de einddatum van je levensverzekering.

Ongeveer drie maanden voor de einddatum van je verzekering krijgt je bericht van ons. De einddatum staat op je polis en in mijn.nn. Je beslist op de einddatum of je de waarde wilt ontvangen. Maar misschien heb je het geld nog niet nodig? Je kunt er dan voor kiezen om de waarde over te dragen. Wil je de waarde overdragen? Houd dan rekening met het volgende:

 • Is je verzekering gekoppeld (verpand) aan je hypotheek? Je kunt de waarde niet altijd overdragen. Het is mogelijk dat je je hypotheek moet aflossen.
 • Gelden voor je verzekering nog oude belastingregels (‘oud regime’-lijfrenteverzekering)? De belastingregels kunnen dan veranderen als je overdraagt. Er kunnen dan strengere regels gaan gelden van het ‘nieuwe regime’.

De verzekerde van een lijfrenteverzekering overlijdt

Degene die de uitkering krijgt wil het geld misschien gebruiken voor een lijfrente-uitkering bij een andere verzekeraar of bank. Of het geld naar een bankspaarrekening laten overmaken.

Voor de einddatum van je levensverzekering

Je kunt de waarde van de verzekering voor de einddatum overdragen. Dat kan naar een bankspaarrekening bij ons. Of naar een bankspaarrekening of verzekering van een andere bank, verzekeraar of beleggingsinstelling. Het is belangrijk dat voor de nieuwe bankspaarrekening of verzekering dezelfde belastingregels gelden. Anders betaal je misschien belasting of gelden andere, strengere regels voor je verzekering.

Belastingregels

Voor levensverzekeringen en bankspaarrekeningen gelden belastingregels. Er zijn ook belastingregels die gelden als je de waarde overdraagt.

Kapitaaloverdracht zonder belastinggevolgen

Draag je de waarde over naar een bankspaarrekening of verzekering met dezelfde belastingregels? Dan blijven dezelfde belastingregels gelden als voor je huidige levensverzekering. Je verzekeringsadviseur kan je meer vertellen. De bank of verzekeraar waar je de waarde naartoe overdraagt kan je ook meer vertellen.

Kapitaaloverdracht mét belastinggevolgen

Gelden voor de nieuwe verzekering of bankspaarrekening niet dezelfde belastingregels? Dan zijn de voorwaarden van je nieuwe verzekering of bankspaarrekening misschien minder gunstig. Ook kan het zijn dat de Belastingdienst de overdracht als afkoop ziet. Dat kan vervelende gevolgen hebben. Je moet dan misschien inkomstenbelasting betalen. Het is dus belangrijk om eerst goed uit te zoeken welke gevolgen kapitaaloverdracht voor je heeft. Neem hiervoor contact op met je verzekeringsadviseur.

Beleggingsverzekering

Heb je een beleggingsverzekering? Houd dan rekening met de volgende voordelen en nadelen als je de waarde overdraagt.

Voordelen

 • Zet je je beleggingsverzekering om naar een bankspaarrekening? Dan loop je geen beleggingsrisico meer. En met een vaste rente weet je zeker welk bedrag je opbouwt.
 • Heb je een eenmalige tegemoetkoming gekregen voor je beleggingsverzekering? Deze mag je houden als je je verzekering omzet.

Nadelen

 • Krijg je periodiek een tegemoetkoming bijgeschreven in je beleggingsverzekering ? Dan krijg je die na de omzetting niet meer.
 • Eventueel meeverzekerde risico’s vervallen. Bijvoorbeeld de overlijdensrisicodekking of arbeidsongeschiktheidsverzekering.
 • Heb je een garantieregeling? Je garantiewaarde of garantiekapitaal vervalt als je de verzekering omzet.

Je verzekering is gekoppeld aan je hypotheek of lening

Heb je jouw levensverzekering gekoppeld (verpand) aan je hypotheek of lening? Dan heb je toestemming nodig van de geldverstrekker als je de waarde wil overdragen. Hieronder staat wat je dan moet doen.

Nationale-Nederlanden of ING is geldverstrekker

Als Nationale-Nederlanden of ING geldverstrekker is, dan hoef je niets te doen. Je krijgt vanzelf bericht.

Nationale-Nederlanden of ING is geen geldverstrekker

Als wij of ING niet de geldverstrekker zijn, dan volg je de volgende stappen:

 • Je vraagt toestemming aan de geldverstrekker. Je kunt het formulier 'Verzoek aan geldverstrekker wijzigen levensverzekering' gebruiken. Vul de gegevens in en stuur het formulier naar de geldverstrekker.
 • De geldverstrekker vult het formulier in en stuurt het formulier terug naar je.
 • Heb je het formulier met de toestemming ontvangen? Stuur het formulier dan naar ons op.
 • De geldverstrekker mag het formulier ook rechtstreeks naar ons sturen.

Afspraken over een snelle overdracht: het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten

Verzekeraars en banken hebben afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat een overdracht snel gaat. Deze afspraken staan in het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten. Wij hebben het protocol ook ondertekend.

Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten

Kapitaaloverdracht in stappen

Aanvraag van de kapitaaloverdracht

Vaak vraagt de nieuwe bank of verzekeraar zelf de kapitaaloverdracht bij ons aan. Je hoeft dan alleen het overdrachtsformulier te ondertekenen. Soms vraagt de nieuwe bank of verzekeraar aan jou om de kapitaaloverdracht zelf te regelen. Draag je de waarde over naar een bankspaarrekening bij ons? Dan regelen wij alles.

We maken het bedrag binnen veertien dagen over

We maken de waarde binnen veertien dagen over nadat we het formulier en eventuele documenten hebben ontvangen.

Rentevergoeding

Soms lukt het ons niet om de waarde binnen veertien dagen over te maken. Is dat onze schuld? Dan krijg je de wettelijke rente over de waarde van je levensverzekering. Je ontvangt rente vanaf het moment dat we het formulier en alle documenten hebben ontvangen.

Ik wil de waarde van mijn verzekering overdragen

Wil je de waarde van je verzekering overdragen? Klik dan op de button hieronder.

Ik wil de waarde overdragen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Chatten

Start de chat

Chat met Sanne, onze digitale assistent.

Bellen

088 663 00 00

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Houd rekening met een wachttijd.