Ga direct naar inhoud

Banksparen voor een
aanvulling op uw pensioen

Met banksparen kunt u:

 • Sparen met belastingvoordeel
 • De uitkering van uw lijfrente uitstellen
 • Uw lijfrente laten uitkeren

Wat is banksparen?

Met banksparen spaart u met belastingvoordeel voor een aanvulling op uw AOW of pensioen. Bij een gewone spaarrekening heeft u geen belastingvoordeel. U spaart met banksparen op een geblokkeerde rekening. U kunt dus tussentijds niets opnemen. Ook kunt u met banksparen het kapitaal van uw vrijkomende lijfrenteverzekering laten doorgroeien of laten uitkeren.

Starten met sparen

 • Sparen met belastingvoordeel
 • Geblokkeerde bankrekening

Aanvullende PensioenOpbouw

Doorsparen

 • Uw lijfrente laten doorgroeien
 • Tot vijf jaar na uw AOW-leeftijd

Doorsparen met uw lijfrente

Starten met uitkeren

 • Zelf uw startdatum kiezen
 • Meerdere lijfrentes samenvoegen

Aanvullende PensioenUitkering

Sparen met belastingvoordeel?

Om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel moet u aan de fiscale spelregels voldoen:

 • U heeft een aantoonbaar pensioengat ofwel jaarruimte.
 • U mag sparen tot 5 jaar na het bereiken van uw AOW-leeftijd.
 • Daarna laat u het opgebouwde vermogen in termijnen uitkeren.
 • Tussentijds kunt u geen geld opnemen.

Banksparen kent twee fases: de opbouwfase en de uitkeerfase.

De opbouwfase

Aanvullende PensioenOpbouw is een bankspaarrekening voor de opbouwfase. Hoeveel u tijdens de opbouwfase met belastingvoordeel mag sparen hangt af van uw pensioengat ofwel jaarruimte. U mag sparen tot uiterlijk 5 jaar (op 31 december) na het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt.

Over het saldo van uw bankspaarrekening betaalt u geen vermogensrendementsheffing in box 3.

Meer informatie over belasting en regelgeving leest u op de pagina Fiscale en juridische regels.

De uitkeerfase

Aanvullende PensioenUitkering is een bankspaarrekening voor de uitkeerfase. Komt uw opgebouwde vermogen vrij? Dan moet u dit vermogen in termijnen laten uitkeren als aanvulling op uw AOW en/of pensioen. U ontvangt periodieke uitkeringen tijdens een afgesproken looptijd. Bijvoorbeeld 5 jaar lang elke maand een bedrag van € 100,-. U kunt kiezen voor uitkeren per maand, per kwartaal, per half jaar of per jaar. Over deze uitkeringen wordt wordt loonbelasting, premies volksverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet ingehouden. U ontvangt dus netto uitkeringen van Nationale-Nederlanden.

Voor het uitkeren via banksparen gelden fiscale spelregels. Deze hangen af van uw leeftijd op het moment dat u de uitkeringen laat beginnen. Meer informatie over belasting en regelgeving leest u op de pagina Fiscale en juridische regels.

Heeft u bij een andere bank kapitaal opgebouwd op een bankspaarrekening? Ook dan kunt u voor onze Aanvullende PensioenUitkering kiezen.

Lijfrentekapitaal voortzetten met Banksparen 

Komt het kapitaal van uw lijfrente vrij? Of wilt u wisselen van aanbieder? Dan kunt u kiezen om uw geld te laten doorgroeien of te laten uitkeren via een bankspaarrekening. Heeft u bij een andere uitvoerder lijfrentekapitaal opgebouwd? Ook dan kunt u voor banksparen bij Nationale-Nederlanden kiezen.​

Aanvullende PensioenOpbouw is een bankspaarrekening waarmee u uw lijfrentekapitaal kunt laten doorgroeien als u uw uitkeringen wilt uitstellen. Met de Aanvullende PensioenUitkering kunt u uw lijfrentekapitaal laten uitkeren.

Op banksparen zijn de belastingregels van het nieuwe regime van toepassing. Sommige lijfrenteverzekeringen vallen nog onder het oude regime. Op de pagina Oud regime en nieuw regime leggen we de verschillen tussen het oude en het nieuwe regime verder uit.

Kapitaaloverdracht

Banken, verzekeraars en beleggingsinstellingen hebben afspraken gemaakt zodat kapitaal dat is opgebouwd in een lijfrente soepel kan worden overdragen naar een andere aanbieder. Deze afspraken en producten staan in het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten (PSK). Hieronder vindt u het protocol.

Meer informatie en deelnemende banken en verzekeraars vindt u op de website van de NVB en het Verbond van Verzekeraars:

Voordelen van Banksparen

 • U kunt met belastingvoordeel sparen tot maximaal 5 jaar na het bereiken van uw AOW-leeftijd.
 • Uw spaargeld valt onder het depositogarantiestelsel.

Nadelen van Banksparen

 • Uw geld staat op een geblokkeerde rekening: u kunt tussentijds geen geld opnemen.
 • Het bedrag dat u maximaal met belastingvoordeel kunt sparen is afhankelijk van uw pensioengat ofwel jaarruimte.
 • U moet het opgebouwde vermogen in termijnen laten uitkeren tijdens een afgesproken looptijd. Een levenslange uitkering is niet mogelijk.

Veelgestelde vragen

Hoe vraag ik een bankspaarrekening bij Nationale-Nederlanden aan?

U kunt een bankspaarrekening online of telefonisch bij ons aanvragen, zonder advies. Voor advies kunt u terecht bij een onafhankelijk adviseur. Meer informatie over banksparen leest u op:

Ik heb een nieuwe bankspaarrekening bij jullie aangevraagd en nu wil ik mijn lijfrentekapitaal overdragen. Hoe regel ik dat?

Na het afronden van uw aanvraag en het activeren van mijn.nn vindt u het overdrachtsformulier in mijn.nn onder 'Mijn documenten'. Dit vult u in en stuurt u op aan uw bank of verzekeraar. Bij een overdracht van de ene naar de andere rekening bij Nationale-Nederlanden is het niet nodig om het overdrachtsformulier in te vullen. Wij regelen de overdracht dan voor u.

Geldt het depositogarantiestelsel ook voor de bankspaarproducten van Nationale-Nederlanden?

Ja, de bankspaarproducten van Nationale-Nederlanden vallen onder het depositogarantiestelsel. Dit is een regeling die het spaargeld van rekeninghouders beschermt als een bank failliet gaat. Het depositogarantiestelsel garandeert een bedrag van € 100.000,- per rekeninghouder per bank.


Alle veelgestelde vragen


Kunnen wij je helpen?

Je kunt met ons bellen en chatten van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur.