Ga direct naar inhoud

Banksparen voor een
aanvulling op je pensioen

Met banksparen kun je:

 • Sparen en/of beleggen met belastingvoordeel
 • Je lijfrente laten uitkeren
 • De uitkering van je lijfrente uitstellen

Met banksparen bouw je zelf vermogen op om je pensioen aan te vullen. Hierbij heb je mogelijk belastingvoordeel. Bij een gewone spaar- of beleggingsrekening heb je geen belastingvoordeel. Met banksparen bouw je vermogen op, op een geblokkeerde rekening. Je kunt dus tussentijds niets opnemen zonder financiële gevolgen. Ook kun je met banksparen het kapitaal van je vrijkomende lijfrenteverzekering laten doorgroeien of laten uitkeren.

Starten met sparen en/of beleggen

 • Sparen en/of beleggen met belastingvoordeel
 • Geblokkeerde bankrekening

Aanvullende PensioenOpbouw

Doorsparen en/of beleggen

 • Sparen en/of beleggen met belastingvoordeel
 • Je lijfrente laten doorgroeien
 • Maximaal tot vijf jaar na je AOW-leeftijd

Doorsparen met je lijfrente

Starten met uitkeren

 • Zelf je startdatum kiezen
 • Meerdere lijfrentes samenvoegen


Aanvullende PensioenUitkering

Sparen met belastingvoordeel?

Wil je voor belastingvoordeel in aanmerking komen? Dan gelden de volgende fiscale spelregels:

 • Je hebt jaarruimte en eventuele reserveringsruimte.
 • Je mag sparen tot vijf jaar na het bereiken van je AOW-leeftijd.
 • Maximaal vijf jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd, laat je het opgebouwde vermogen in termijnen uitkeren.
 • Tussentijds kun je geen geld opnemen.

Banksparen kent twee fases: de opbouwfase en de uitkeerfase.

De opbouwfase

Aanvullende PensioenOpbouw is een bankspaarrekening voor het opbouwen van vermogen. Op deze rekening kun je sparen en/of beleggen. Hoeveel je tijdens de opbouwfase met belastingvoordeel mag sparen, hangt vooral af van je jaarruimte en je eventuele reserveringsruimte. Je mag sparen tot uiterlijk vijf jaar (op 31 december) na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt.

Over de waarde van je bankspaarrekening betaal je geen belasting in box 3.

Meer informatie over belasting en regelgeving lees je op de pagina Fiscale en juridische regels.

De uitkeerfase

Aanvullende PensioenUitkering is een bankspaarrekening voor de uitkeerfase. Komt je opgebouwde vermogen vrij? Dan moet je dit vermogen in termijnen laten uitkeren als aanvulling op je AOW en/of pensioen. Je ontvangt periodieke uitkeringen tijdens een afgesproken looptijd. Bijvoorbeeld vijf jaar lang elke maand een bedrag van € 100,-. Je kunt kiezen voor uitkeren per maand, per kwartaal, per half jaar of per jaar. Op deze uitkeringen worden loonbelasting, premies volksverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet ingehouden. Je ontvangt dus netto uitkeringen van Nationale-Nederlanden.

Voor het uitkeren via banksparen gelden fiscale spelregels. Deze hangen af van je leeftijd op het moment dat je de uitkeringen laat beginnen. Meer informatie over belasting en regelgeving lees je op de pagina Fiscale en juridische regels.

Heb je bij een andere bank of verzekeraar kapitaal opgebouwd op een bankspaarrekening of lijfrenteverzekering? Ook dan kun je voor onze Aanvullende PensioenUitkering kiezen.

Lijfrentekapitaal voortzetten met banksparen 

Komt het kapitaal van je lijfrente vrij? Of wil je wisselen van aanbieder? Dan kun je kiezen om je geld te laten doorgroeien of te laten uitkeren via een bankspaarrekening. Heb je bij een andere uitvoerder lijfrentekapitaal opgebouwd? Ook dan kun je voor banksparen bij Nationale-Nederlanden kiezen.

Aanvullende PensioenOpbouw is een bankspaarrekening waarmee je je lijfrentekapitaal kunt laten doorgroeien als je je uitkeringen wilt uitstellen.

Met de Aanvullende PensioenUitkering kun je je lijfrentekapitaal laten uitkeren.

Op banksparen gelden de belastingregels van het huidige belastingregime. Sommige lijfrenteverzekeringen vallen nog onder het oude regime. Op de pagina Oud regime en huidig regime leggen we de verschillen tussen het oude en het huidige regime verder uit.

Kapitaaloverdracht

Banken, verzekeraars en beleggingsinstellingen hebben afspraken gemaakt. Hierdoor kan kapitaal dat is opgebouwd in een lijfrente, soepel worden overdragen naar een andere aanbieder. Deze afspraken en producten staan in het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten (PSK). Hieronder vind je het protocol.

Meer informatie en deelnemende banken en verzekeraars vind je op de website van de NVB en het Verbond van Verzekeraars:

Kenmerken van Banksparen

 • Je kunt met belastingvoordeel vermogen opbouwen tot maximaal vijf jaar na het bereiken van je AOW-leeftijd.
 • Geld op deze rekening waarmee je niet belegt, is beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. De depositogarantie beschermt je geld bij Nationale-Nederlanden Bank tot € 100.000,- per persoon. Weten hoe het precies zit? Bekijk hier onze informatie over de Nederlandse Depositogarantie of ga naar depositogarantie.nl.
 • Jouw beleggingen worden bewaard door de Stichting Nationale-Nederlanden Bank Beleggersgiro. Omdat je beleggingen apart staan bij deze stichting, zijn ze beschermd bij een faillissement van Nationale-Nederlanden Bank.
 • In het uitzonderlijke geval dat de bescherming via de Stichting niet voldoende is, kun je een beroep doen op het beleggerscompensatiestelsel. Dit stelsel vergoedt maximaal € 20.000,- per persoon, per bank.

Nadelen van Banksparen

 • Je geld staat op een geblokkeerde rekening: je kunt tussentijds geen geld opnemen zonder financiële gevolgen.
 • Het bedrag dat je maximaal met belastingvoordeel kunt inleggen is afhankelijk van je jaarruimte en eventuele reserveringsruimte.
 • Je moet het opgebouwde vermogen in termijnen laten uitkeren, tijdens een afgesproken looptijd. Een levenslange uitkering is niet mogelijk.

Veelgestelde vragen

Hoe vraag ik een bankspaarrekening bij Nationale-Nederlanden aan?

Je kunt een bankspaarrekening online of telefonisch bij ons aanvragen, zonder advies. Voor advies kun je terecht bij een onafhankelijk adviseur. Meer informatie over banksparen lees je op:

Ik heb een nieuwe bankspaarrekening bij jullie aangevraagd. En nu wil ik mijn lijfrentekapitaal overdragen. Hoe regel ik dat?

Na het afronden van je aanvraag en het activeren van mijn.nn, vind je het overdrachtsformulier in mijn.nn onder 'Documenten'. Dit vul je in en stuur je op aan je bank of verzekeraar. Bij een overdracht van de ene naar de andere rekening bij Nationale-Nederlanden, is het niet nodig om het overdrachtsformulier in te vullen. Wij regelen de overdracht dan voor je.

Hoe is mijn vermogen beschermd?

De Nederlandse Depositogarantie

Geld op deze rekening waarmee je niet belegt, is beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. De depositogarantie beschermt je geld bij Nationale-Nederlanden Bank tot € 100.000,- per persoon. Weten hoe het precies zit? Bekijk hier onze informatie over de Nederlandse Depositogarantie of ga naar depositogarantie.nl.

Hoe zijn jouw beleggingen beschermd?

Jouw beleggingen worden bewaard door de Stichting Nationale-Nederlanden Bank Beleggersgiro. Hierdoor zijn deze beleggingen geen onderdeel van het vermogen van Nationale-Nederlanden Bank. Bij een faillissement van Nationale-Nederlanden Bank blijven deze beleggingen dus gewoon van jou.
Je kunt een beroep doen op de Beleggerscompensatie, als de bescherming via de Stichting niet voldoende is. De Beleggerscompensatie vergoedt maximaal € 20.000,- per persoon, per bank.
Weten hoe het precies zit? Bekijk hier onze informatie over vermogensscheiding en de Beleggerscompensatie.


Alle veelgestelde vragen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact


Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur