Ga direct naar inhoud

tot 1,95% rente*

Zelf extra pensioen sparen

Met Aanvullende PensioenOpbouw

Bereken wat het je kan opleveren

* Effectieve rente op jaarbasis per 17 maart 2023, wijzigingen voorbehouden.

Extra pensioen opbouwen

Aanvullende PensioenOpbouw is een bankspaarrekening voor de opbouwfase. Dit houdt in dat je op een geblokkeerde rekening spaart voor een aanvulling op je AOW of pensioen. Je hoeft geen vast jaarlijks bedrag in te leggen. Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je spaart. Je kunt periodiek een bedrag sparen of eenmalig een bedrag inleggen.

Met Aanvullende PensioenOpbouw profiteer je van mogelijk belastingvoordeel. Je inleg mag je bij de belastingaangifte aftrekken van je inkomen in box 1. Via je belastingaangifte krijg je zo een deel van je inleg terug. Het bedrag dat je in een jaar maximaal mag aftrekken is afhankelijk van je jaarruimte.

Doorsparen met je lijfrente?

Komt je lijfrente vrij en wil je nog even wachten met uitkeren? Lees dan meer op de pagina Doorsparen met Aanvullende PensioenOpbouw.

Belastingvoordeel

Je profiteert op drie manieren van mogelijk belastingvoordeel:

 • Heb je jaarruimte en/of reserveringsruimte? Dan is je inleg aftrekbaar van je inkomen in box 1.
 • Over het saldo op je rekening Aanvullende PensioenOpbouw betaal je geen vermogensrendementsheffing in box 3.
 • Je betaalt pas belasting als je de uitkeringen ontvangt. Je hebt voordeel als je dan in een lager belastingtarief valt.

Rente

Je kunt kiezen tussen een vaste of variabele rente.

Bereken wat het jou kan opleveren

Jaarruimte berekenen

Je jaarruimte is elk jaar anders. Daarom is het belangrijk dat je deze eerst zelf berekent, voordat je inlegt op je rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Je jaarruimte bereken je eenvoudig met onze rekenhulp. Hierbij heb je je belastingaangifte over het voorgaande jaar én je uniform pensioenoverzicht (UPO) nodig. Ben je zzp’er? Dan heb je je jaarrekening nodig.


Je kunt je rekening op drie manieren aanvragen

In ons Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen lees je wat je van ons mag verwachten.

Online zelf doen

 • Je vult online de aanvraag in.
 • Je betaalt € 50,- distributiekosten* via iDEAL tijdens de aanvraag.
 • Je bevestigt je identiteit in mijn.nn.
 • Je maakt de inleg over naar je rekening Aanvullende PensioenOpbouw.

Direct zelf aanvragen

Telefonisch met hulp

 • Tijdens het gesprek leggen we de mogelijkheden aan je uit. Dit is geen advies.
 • Na je akkoord op de offerte, verzorgen wij de aanvraag voor je.
 • Je bevestigt zelf je identiteit in mijn.nn.
 • Je maakt de inleg over naar je rekening Aanvullende PensioenOpbouw.
 • Je betaalt € 125,- distributiekosten* via eenmalige incasso.

Bel nu 088 663 06 63

Met persoonlijk advies

 • Persoonlijk advies van een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.
 • Je adviseur bekijkt producten van verschillende aanbieders en vertelt je welk product een goede keuze voor jou is. Dat kan een product van Nationale-Nederlanden zijn, maar ook van een andere aanbieder.
 • Vraag naar de kosten die je adviseur hiervoor in rekening brengt.
 • Na je akkoord verzorgt de adviseur de aanvraag voor je.
 • Je bevestigt zelf je identiteit in mijn.nn.

Vind een onafhankelijk adviseur

*We zijn wettelijk verplicht om eenmalige distributiekosten in rekening te brengen en inzichtelijk te maken.

Meer informatie over extra pensioen sparen

Voorwaarden belastingvoordeel

Om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel moet je aan de fiscale spelregels voldoen:

 • Je hebt een aantoonbaar pensioengat ofwel jaarruimte en reserveringsruimte.
 • Je mag sparen tot 5 jaar na het bereiken van je AOW-leeftijd.
 • Daarna laat je het opgebouwde vermogen in termijnen uitkeren.
 • Tussentijds kun je geen geld opnemen.

Meer informatie over belasting en regelgeving lees je op de pagina Fiscale en juridische regels.

Van sparen naar uitkeren

Je mag met Aanvullende PensioenOpbouw sparen tot uiterlijk 5 jaar (op 31 december) na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Dit heet de omzettingsdatum.

Om je spaargeld te laten uitkeren open je een uitkeringsproduct. Bijvoorbeeld onze Aanvullende PensioenUitkering. Vanaf deze rekening keren wij het geld periodiek uit naar je betaalrekening. Over deze uitkeringen houden wij loonbelasting, premies volksverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet in. Je ontvangt dus steeds een netto uitkering.

Voor het uitkeren gelden bepaalde belastingregels. Deze zijn afhankelijk van je leeftijd op het moment dat je de uitkeringen laat starten en de hoogte van de uitkeringen.

Heb je al een rekening Aanvullende PensioenOpbouw en wil je je uitkering zelf online aanvragen? Log dan in op mijn.nn en ga naar het productoverzicht van Aanvullende PensioenOpbouw. Onder ‘Zelf regelen’ vind je de optie ‘Starten met uitkeren’. Daarna kun je een Aanvullende PensioenUitkering aanvragen. De eenmalige distributiekosten voor een online aanvraag zijn € 50,- (via iDEAL tijdens de aanvraag). Je kunt je uitkering ook telefonisch of met persoonlijk advies aanvragen.

Variabele of vaste rente

Je kunt tijdens de aanvraag kiezen voor een variabele of een vaste rente (een deposito). Als je geen keuze maakt, dan ontvang je een variabele rente. Je kunt op een later moment altijd kiezen om (een deel van) je spaargeld alsnog in een deposito vast te zetten tegen een vaste rente.

Kies je voor een variabele rente? Dan ben je flexibeler in wanneer je kunt starten met de uitkering van je opgebouwde kapitaal.

Kies je voor een vaste rente? Dan heb je de zekerheid dat de rente voor de gekozen periode vaststaat. De rente die je krijgt hangt af van de looptijd die je kiest. Na het einde van deze periode kun je opnieuw kiezen tussen vaste of variabele rente. Je kunt dit gemakkelijk online regelen via mijn.nn.

Je jaarruimte en reserveringsruimte berekenen

Je jaarruimte is elk jaar anders. Daarom is het belangrijk dat je deze eerst zelf berekent, voordat je inlegt op je rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Je jaarruimte bereken je eenvoudig zelf met onze rekenhulp. Heb je al een rekening Aanvullende PensioenOpbouw bij ons? Gebruik dan de rekenhulp in mijn.nn. Voor het berekenen van je jaarruimte heb je de belastingaangifte over het voorgaande jaar én je uniform pensioenoverzicht (UPO) nodig. Ben je zzp’er? Dan heb je de jaarrekening nodig.

Heb je over de afgelopen zeven jaar je jaarruimte nog niet helemaal gebruikt? Dan kun je deze zogenoemde reserveringsruimte gebruiken om extra te storten op je rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Ook je reserveringsruimte bereken je met onze rekenhulp.

Inleggen op je rekening Aanvullende PensioenOpbouw
Nadat je Aanvullende PensioenOpbouw hebt aangevraagd, ontvang je van ons het rekeningnummer waarop je kunt sparen. Je kunt dan vanaf de tegenrekening die je bij je aanvraag hebt opgegeven het gewenste bedrag overmaken.
Depositogarantiestelsel
Nationale-Nederlanden Bank valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Je spaargeld is gegarandeerd tot een maximum van € 100.000,- per rekeninghouder.
Je spaargeld bij overlijden
Bij overlijden gaat het saldo van je rekening Aanvullende PensioenOpbouw naar je erfgenamen. Meer informatie hierover lees je op de pagina Fiscale en juridische regels.

Video Sparen voor een aanvullend pensioen


Veelgestelde vragen over Aanvullende PensioenOpbouw

Wat is banksparen?

Met banksparen bouw je op een geblokkeerde bankspaarrekening vermogen op voor een van tevoren bepaald doel. Bijvoorbeeld een aanvulling op je pensioen of voor aflossen van je hypotheek. Als je voldoet aan de wettelijke voorwaarden, kun je profiteren van belastingvoordeel.

Wat zijn de verschillen tussen banksparen en verzekeren?

Bij een verzekering kun je risico's meeverzekeren. Denk hierbij aan een overlijdensrisicodekking of een arbeidsongeschiktheidsdekking. Bij banksparen is dit niet mogelijk binnen het product. Je kunt deze risico's echter wel los verzekeren. Ook zijn er op fiscaal en juridisch gebied verschillen, onder andere in het geval van overlijden. Op deze pagina lees je meer over de verschillen tussen verzekeren en banksparen. Laat je adviseren over wat het beste bij jouw persoonlijke situatie en wensen past.

Kan ik een rekening Aanvullende PensioenOpbouw openen als ik in het buitenland woon?

Als je in het buitenland woont, kun je geen rekening Aanvullende PensioenOpbouw bij ons aanvragen.

Wat zijn de kosten van Aanvullende PensioenOpbouw?

Je betaalt alleen eenmalige distributiekosten voor het aanvragen van je rekening. De distributiekosten zijn € 50,- als je via nn.nl aanvraagt en € 125,- als je telefonisch aanvraagt.

Hoe kan ik geld storten op mijn rekening Aanvullende PensioenOpbouw?

Voordat je geld stort op je rekening Aanvullende PensioenOpbouw is het belangrijk dat je je jaarruimte berekent. Gebruik hiervoor onze rekenhulp jaarruimte berekenen in mijn.nn. Ook je reserveringsruimte kun je hier berekenen. Hierbij heb je je belastingaangifte over het voorgaande jaar én je uniform pensioenoverzicht (UPO) nodig.

Nadat je je jaarruimte hebt berekend, kun je het geld overmaken naar je rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Dit doe je vanaf de tegenrekening die bij ons bekend is. Het rekeningnummer van je rekening Aanvullende PensioenOpbouw vind je in mijn.nn of in de NN App.


Alle veelgestelde vragen