Ga direct naar inhoud

tot 1,05% rente*

Zelf extra pensioen sparen

Met Aanvullende PensioenOpbouw

Bereken wat het u kan opleveren

* Effectieve rente op jaarbasis per 15 juli 2022, wijzigingen voorbehouden.

Aanvullend PensioenSparen heet vanaf nu Aanvullende PensioenOpbouw

Extra pensioen opbouwen

Aanvullende PensioenOpbouw is een bankspaarrekening voor de opbouwfase. Dit houdt in dat u op een geblokkeerde rekening spaart voor een aanvulling op uw AOW of pensioen. U hoeft geen vast jaarlijks bedrag in te leggen. U bepaalt zelf hoeveel en wanneer u spaart. U kunt periodiek een bedrag sparen of eenmalig een bedrag inleggen.

Met Aanvullende PensioenOpbouw profiteert u van mogelijk belastingvoordeel. Uw inleg mag u bij de belastingaangifte aftrekken van uw inkomen in box 1. Via uw belastingaangifte krijgt u zo een deel van uw inleg terug. Het bedrag dat u in een jaar maximaal mag aftrekken is afhankelijk van uw jaarruimte.

Doorsparen met uw lijfrente?

Komt uw lijfrente vrij en wilt u nog even wachten met uitkeren? Lees dan meer op de pagina Doorsparen met Aanvullende PensioenOpbouw.

Belastingvoordeel

U profiteert op drie manieren van mogelijk belastingvoordeel:

 • Heeft u jaarruimte en/of reserveringsruimte? Dan is uw inleg aftrekbaar van uw inkomen in box 1.
 • Over het saldo op uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw betaalt u geen vermogensrendementsheffing in box 3.
 • U betaalt pas belasting als u de uitkeringen ontvangt. U heeft voordeel als u dan in een lager belastingtarief valt.

Rente

U kunt kiezen tussen een vaste of variabele rente.

Jaarruimte berekenen

Uw jaarruimte is elk jaar anders. Daarom is het belangrijk dat u deze eerst zelf berekent, voordat u inlegt op uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Uw jaarruimte berekent u eenvoudig met onze rekenhulp. Hierbij heeft u uw belastingaangifte over het voorgaande jaar én uw uniform pensioenoverzicht (UPO) nodig. Bent u zzp’er? Dan heeft u uw jaarrekening nodig.


U kunt uw rekening op drie manieren aanvragen

In ons Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen leest u wat u van ons mag verwachten.

Online zelf doen

 • U vult online de aanvraag in.
 • U betaalt € 50,- distributiekosten* via iDEAL tijdens de aanvraag.
 • U bevestigt uw identiteit in mijn.nn.
 • U maakt uw inleg over naar uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw.

Direct zelf aanvragen

Telefonisch met hulp

 • Tijdens het gesprek leggen we de mogelijkheden aan u uit. Dit is geen advies.
 • Na uw akkoord op de offerte, verzorgen wij de aanvraag voor u.
 • U bevestigt zelf uw identiteit in mijn.nn.
 • U maakt uw inleg over naar uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw.
 • U betaalt € 125,- distributiekosten* via eenmalige incasso.

Bel nu 088 663 06 63

Met persoonlijk advies

 • Persoonlijk advies van een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.
 • Uw adviseur bekijkt producten van verschillende aanbieders en vertelt u welk product een goede keuze voor u is. Dat kan een product van Nationale-Nederlanden zijn, maar ook van een andere aanbieder.
 • Vraag naar de kosten die uw adviseur hiervoor in rekening brengt.
 • Na uw akkoord verzorgt de adviseur de aanvraag voor u.
 • U bevestigt zelf uw identiteit in mijn.nn.

Vind een onafhankelijk adviseur

*We zijn wettelijk verplicht om eenmalige distributiekosten in rekening te brengen en inzichtelijk te maken.

Meer informatie over extra pensioen sparen

Voorwaarden belastingvoordeel

Om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel moet u aan de fiscale spelregels voldoen:

 • U heeft een aantoonbaar pensioengat ofwel jaarruimte en reserveringsruimte.
 • U mag sparen tot 5 jaar na het bereiken van uw AOW-leeftijd.
 • Daarna laat u het opgebouwde vermogen in termijnen uitkeren.
 • Tussentijds kunt u geen geld opnemen.

Meer informatie over belasting en regelgeving leest u op de pagina Fiscale en juridische regels.

Van sparen naar uitkeren

U mag met Aanvullende PensioenOpbouw sparen tot uiterlijk 5 jaar (op 31 december) na het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Dit heet de omzettingsdatum.

Om uw spaargeld te laten uitkeren opent u een uitkeringsproduct. Bijvoorbeeld onze Aanvullende PensioenUitkering. Vanaf deze rekening keren wij het geld periodiek uit naar uw betaalrekening. Over deze uitkeringen houden wij loonbelasting, premies volksverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet in. U ontvangt dus steeds een netto uitkering.

Voor het uitkeren gelden bepaalde belastingregels. Deze zijn afhankelijk van uw leeftijd op het moment dat u de uitkeringen laat starten en de hoogte van de uitkeringen.

Heeft u al een rekening Aanvullende PensioenOpbouw en wilt u uw uitkering zelf online aanvragen? Log dan in op mijn.nn en ga naar het productoverzicht van Aanvullende PensioenOpbouw. Onder ‘Zelf regelen’ vindt u de optie ‘Starten met uitkeren’. Daarna kunt u een Aanvullende PensioenUitkering aanvragen. De eenmalige distributiekosten voor een online aanvraag zijn € 50,- (via iDEAL tijdens de aanvraag). U kunt uw uitkering ook telefonisch of met persoonlijk advies aanvragen.

Variabele of vaste rente

U kunt tijdens de aanvraag kiezen voor een variabele of een vaste rente (een deposito). Als u geen keuze maakt, dan ontvangt u een variabele rente. U kunt op een later moment altijd kiezen om (een deel van) uw spaargeld alsnog in een deposito vast te zetten tegen een vaste rente.

Kiest u voor een variabele rente? Dan bent u flexibeler in wanneer u kunt starten met de uitkering van uw opgebouwde kapitaal.

Kiest u voor een vaste rente? Dan heeft u de zekerheid dat de rente voor de gekozen periode vaststaat. De rente die u krijgt hangt af van de looptijd die u kiest. Na het einde van deze periode kunt u opnieuw kiezen tussen vaste of variabele rente. U kunt dit gemakkelijk online regelen via mijn.nn.

Uw jaarruimte en reserveringsruimte berekenen

Uw jaarruimte is elk jaar anders. Daarom is het belangrijk dat u deze eerst zelf berekent, voordat u inlegt op uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Uw jaarruimte berekent u eenvoudig zelf met onze rekenhulp. Heeft u al een rekening Aanvullende PensioenOpbouw bij ons? Gebruik dan de rekenhulp in mijn.nn. Voor het berekenen van uw jaarruimte heeft u uw belastingaangifte over het voorgaande jaar én uw uniform pensioenoverzicht (UPO) nodig. Bent u zzp’er? Dan heeft u uw jaarrekening nodig.

Heeft u over de afgelopen zeven jaar uw jaarruimte nog niet helemaal gebruikt? Dan kunt u deze zogenoemde reserveringsruimte gebruiken om extra te storten op uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Ook uw reserveringsruimte berekent u met onze rekenhulp.

Inleggen op uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw
Nadat u Aanvullende PensioenOpbouw heeft aangevraagd, ontvangt u van ons het rekeningnummer waarop u kunt sparen. U kunt dan vanaf de tegenrekening die u bij uw aanvraag heeft opgegeven het gewenste bedrag overmaken.
Depositogarantiestelsel
Nationale-Nederlanden Bank valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Uw spaargeld is gegarandeerd tot een maximum van € 100.000,- per rekeninghouder.
Uw spaargeld bij overlijden
Bij overlijden gaat het saldo van uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw naar uw erfgenamen. Meer informatie hierover leest u op de pagina Fiscale en juridische regels.

Video Sparen voor een aanvullend pensioen


Veelgestelde vragen over Aanvullende PensioenOpbouw

Wat is banksparen?

Met banksparen bouwt u op een geblokkeerde bankspaarrekening vermogen op voor een van tevoren bepaald doel. Bijvoorbeeld een aanvulling op uw pensioen of voor aflossen van uw hypotheek. Als u voldoet aan de wettelijke voorwaarden, kunt u profiteren van belastingvoordeel.

Wat zijn de verschillen tussen banksparen en verzekeren?

Bij een verzekering kunt u risico's meeverzekeren. Denk hierbij aan een overlijdensrisicodekking of een arbeidsongeschiktheidsdekking. Bij banksparen is dit niet mogelijk binnen het product. U kunt deze risico's echter wel los verzekeren. Ook zijn er op fiscaal en juridisch gebied verschillen, onder andere in het geval van overlijden. Op deze pagina kunt u meer lezen over de verschillen tussen verzekeren en banksparen. Laat u adviseren over wat het beste bij uw persoonlijke situatie en wensen past.

Kan ik een rekening Aanvullende PensioenOpbouw openen als ik in het buitenland woon?

Als u in het buitenland woont, kunt u geen rekening Aanvullende PensioenOpbouw bij ons aanvragen.

Wat zijn de kosten van Aanvullende PensioenOpbouw?

U betaalt alleen eenmalige distributiekosten voor het aanvragen van uw rekening. De distributiekosten zijn € 50,- als u via nn.nl aanvraagt en € 125,- als u telefonisch aanvraagt.

Hoe kan ik geld storten op mijn rekening Aanvullende PensioenOpbouw?

Voordat u geld stort op uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw is het belangrijk dat u uw jaarruimte berekent. Gebruik hiervoor onze rekenhulp jaarruimte berekenen in mijn.nn. Ook uw reserveringsruimte kunt u hier berekenen. Hierbij heeft u uw belastingaangifte over het voorgaande jaar én uw uniform pensioenoverzicht (UPO) nodig.

Nadat u uw jaarruimte heeft berekend, kunt u het geld overmaken naar uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Dit doet u vanaf de tegenrekening die bij ons bekend is. Het rekeningnummer van uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw vindt u in mijn.nn of in de NN App.


Alle veelgestelde vragen