Ga direct naar inhoud

Je bankspaarrekening wijzigen

Heb je een bankspaarrekening? Hieronder lees je hoe je een wijziging aan ons doorgeeft.

Contactgegevens wijzigen

Onderstaande gegevens kun je zelf direct wijzigen in mijn.nn:

 • Je woonadres
 • Je e-mailadres
 • Je telefoonnummer

Log in op mijn.nn en kies 'Gegevens en instellingen'. Wijzig vervolgens je gegevens. Je wijziging wordt direct verwerkt.

Tegenrekening wijzigen

Je wijzigt je tegenrekening eenvoudig in mijn.nn:

 • Log in op mijn.nn.
 • Kies de rekening waarvan je de tegenrekening wilt wijzigen.
 • Kies bij ‘Zelf regelen’ voor ‘Tegenrekening wijzigen’.
Bankspaarrekening beëindigen

Je kunt het verzoek om je bankspaarrekening te beëindigen per e-mail aan ons doorgeven. Deze wijziging heeft fiscale en financiële gevolgen.

Nadat wij je verzoek hebben ontvangen, brengen wij je per e-mail op de hoogte van deze gevolgen. Mocht je, ondanks deze gevolgen, je rekening willen beëindigen? Dan geef je per e-mail je akkoord.

Na het akkoord maken wij je saldo en de opgebouwde rente waar je recht op hebt over. Dit doen we naar je vaste tegenrekening, na mindering van de wettelijke verplichte inhoudingen.

Onze contactgegevens

Saldo verdelen als je uit elkaar gaat

Er zijn verschillende mogelijkheden om het saldo van je bankspaarrekening te verdelen als je uit elkaar gaat. Je kunt de rekening:

 • beëindigen of een gedeelte van het saldo opnemen;
 • geheel of gedeeltelijk overdragen aan je ex-partner, of;
 • ongewijzigd laten doorlopen.

Beëindigen of een gedeelte van het saldo opnemen

 • Je betaalt belasting en wettelijke heffingen over het saldo dat je van de rekening opneemt. Deze heffingen en belasting betaal je omdat het door jou gespaarde bedrag eigenlijk bedoeld is voor een lijfrenterekening, waarvan de uitkeringen belast zijn. Als je dit bedrag ineens opneemt, wordt dit bedrag dus ook belast. Wil je een schatting van welk bedrag je aan belasting en heffingen moet betalen? Stuur ons dan een e-mail. Geef bij je verzoek je rekeningnummer(s) door.
 • Als je een rekening Aanvullende PensioenOpbouw of Aanvullende PensioenUitkering hebt, dan kan de Belastingdienst naast de wettelijke inhoudingen ook nog een ‘revisierente’ in rekening brengen. Revisierente is een soort boete en bedraagt maximaal twintig procent van de bruto uitkering.
 • Als je een deposito of een reeks aan uitkering beëindigt voor de einddatum, dan berekenen we opnamekosten. Je kunt een deposito of uitkeringreeks alleen in zijn geheel beëindigen. In de productvoorwaarden lees je hier hoe wij de opnamekosten berekenen.

Wil je de rekening beëindigen of een deel van het saldo opnemen? Dan vragen wij je de volgende gegevens te vermelden bij je wijzigingsverzoek:

 • Bruto opnamebedrag, of percentage, van het bruto saldo.

Geheel of gedeeltelijk overdragen aan je ex-partner

Je kunt het saldo van je (bank)spaarrekening geheel of gedeeltelijk overdragen naar een lijfrenterekening of gouden handdruk rekening op naam van je ex-partner. Draag je een (gedeelte) van het saldo van een deposito of uitkeringsreeks over? Dan moet je de gehele deposito of uitkeringsreeks beëindigen. Hierbij berekenen we opnamekosten. In de productvoorwaarden lees je hoe wij deze opnamekosten berekenen.

Draag je het saldo over aan je ex-partner? Dan vragen wij je de volgende gegevens te vermelden bij je wijzigingsverzoek:

 • Naam en adres van je ex-partner
 • Geboortedatum van je ex-partner
 • Burgerservicenummer van je ex-partner
 • (IBAN-)rekeningnummer van de lijfrentespaarrekening of het polisnummer van de lijfrenteverzekering (of gouden handdruk spaarrekening)
 • Naam van de bank of verzekeraar waar de rekening of verzekering is afgesloten
 • Bedrag van gehele of gedeeltelijke overdracht

Ongewijzigd laten doorlopen

In dit geval hoef je niets te doen. Je hoeft ons ook niet te informeren.

Hoe geef je een wijziging aan ons door als je uit elkaar gaat?

Je stuurt een wijzigingsverzoek aan ons via e-mail of aan je adviseur. Als je deze e-mail aan ons stuurt, dan verzoeken we je dat te doen met het e-mailadres dat bij ons bekend is. Draag je het saldo van de rekening gedeeltelijk over aan je ex-partner? Dan is het belangrijk dat je ex-partner een lijfrentespaarrekening opent of een verzekering afsluit, voordat je het wijzigingsverzoek aan ons stuurt.

Onze contactgegevens

Scheiding regelen

Heb je een rekening Aanvullende PensioenOpbouw, Aanvullende PensioenUitkering of Banksparen OntslagVergoeding? Dan raden we je aan om je goed te laten adviseren, omdat wijzigingen fiscale gevolgen kunnen hebben.

Bekijk de veelgestelde vragen over banksparen en echtscheiding

Meer informatie over advies en onze dienstverlening

Heb je nog andere producten bij Nationale-Nederlanden? We helpen je graag met wat je bij een scheiding nog meer moet regelen.

Lees meer over je scheiding regelen

Overlijden doorgeven

Je kunt een overlijden melden via de Nabestaandendesk. Onze medewerkers helpen je bij het afhandelen van het overlijden voor de producten die de overledene bij Nationale-Nederlanden heeft lopen.

Overlijden doorgeven

Rekeningnummer wijzigen

Wil je je rekeningnummer aanpassen? Kies je rekening op de pagina Rekeningnummer wijzigen en lees hoe je dat doet.

Beleggingsrekening

Hoe je de tegenrekening voor je beleggingsrekening wijzigt, lees je op de pagina Je beleggingsrekening wijzigen

Andere wijziging doorgeven?

Wil je een andere wijziging op je bankspaarrekening doorgeven dan bovengenoemde onderwerpen? Neem dan contact met ons op.

Onze contactgegevens

Wil je wijzigingen doorgeven voor een ander spaarproduct?

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact


Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur