Ga direct naar inhoud

De risico’s van beleggen

Bij beleggen horen risico’s. Welke vorm van beleggen je ook kiest. Want beleggen zonder risico bestaat niet. Maar welke risico’s loop je dan? Op deze pagina leggen we dat aan je uit.

Ook vertellen we je hoe we bij beheerd beleggen omgaan met risico’s. En wat je zelf kunt doen om je risico te beperken. De risico’s die je loopt als je gaat beleggen hangen helemaal af van waarin je belegt. Bijvoorbeeld in aandelen of obligaties. In elk geval moet je rekening houden met deze zes algemene risico’s:

1. Koersrisico

Dat is het risico dat de koers van een belegging in waarde daalt. Daalt de koers? Dan wordt de belegging minder waard.

2. Marktrisico

Dat is het risico dat beleggingen minder waard worden door algemene economische ontwikkelingen in de markt. Als het slecht gaat met de economie, kan dat een negatief effect hebben op ondernemingen. Waardoor aandelen van deze ondernemingen bijvoorbeeld minder waard worden.

3. Renterisico

Dat is het risico dat beleggingen minder waard worden door schommelingen van de rentestand. Renteschommelingen hebben invloed op de financiële markten. Als de rente stijgt, kan bijvoorbeeld de waarde van aandelen en obligaties met een vaste rente dalen.

4. Kredietrisico

Dat is het risico dat de onderneming of het land (bij staatsobligaties) waarin wordt belegd, niet kan voldoen aan de betalingsverplichtingen. Hierdoor kunnen deze beleggingen vervolgens in waarde dalen. Daarnaast kan het zo zijn dat er geen rente wordt uitbetaald. Of dat de inleg niet wordt terugbetaald. Het kan zelfs voorkomen dat de beleggingen helemaal niets meer waard zijn.

5. Verhandelbaarheid

Een belegging kan tijdelijk (bijna) niet verhandelbaar zijn. Bijvoorbeeld omdat er weinig of geen vraag naar is. Dat betekent dat die beleggingen op zo’n moment niet omgezet kunnen worden naar (contant) geld. Of de beleggingen leveren bij verkoop een lagere prijs op dan verwacht.

6. Valutarisico

Valutarisico speelt een rol als in andere munteenheden dan de euro wordt belegd. Denk aan de Amerikaanse dollar. Daalt de koers van een andere munteenheid ten opzichte van de euro? Dan heeft dat een negatieve invloed op de waarde van die beleggingen.

7. Duurzaamheidsrisico

Dit is het risico dat gebeurtenissen of omstandigheden op ecologisch, sociaal of governancegebied een negatief effect hebben op de waarde van de beleggingen. Deze risico's kunnen een op zichzelf staand risico vormen voor de waarde van beleggingen. Of ze kunnen invloed hebben op andere risico’s, zoals bijvoorbeeld het marktrisico of het kredietrisico.

Zo gaan onze experts om met beleggingsrisico’s

Als je kiest voor Aanvullende PensioenOpbouw met beheerd beleggen van Nationale-Nederlanden dan laat je je geld beleggen door onze experts. Dat heet ook wel vermogensbeheer. Onze experts volgen dagelijks de ontwikkelingen op de financiële markten en houden rekening met bovenstaande risico’s. Ook ze stellen de beleggingsportefeuille samen die past bij jouw beleggingsprofiel en bij het risico dat jij wilt en kunt lopen.

1. We beleggen volgens het profiel dat bij jou past

Voordat je start met beheerd beleggen willen we jou eerst beter leren kennen. Niet alleen je vermogens- en inkomenssituatie, maar ook je beleggingsvoorkeuren. En wil je veel risico nemen? Dan willen we zeker weten of je dat risico ook kúnt nemen.

Daarom stellen we je bij het aanvragen van beleggen op je rekening Aanvullende PensioenOpbouw een aantal vragen om te kijken of beheerd beleggen bij je past. En over je financiële en persoonlijke situatie. Heb je voldoende geld om te beleggen? Kun je dit geld missen voor langere tijd? En hoe sta je tegenover tussentijdse waardedalingen? Durf je risico te nemen of zoek je juist zekerheid?

Nadat je alle vragen hebt beantwoord, bepalen wij het beleggingsprofiel dat het beste bij jou past. Bij Nationale-Nederlanden werken we met zeventien beleggingsprofielen. Dat zijn er meer dan bij veel andere vermogensbeheerders.

De beleggingsprofielen zijn onderverdeeld in vier risicocategorieën:

Per profiel verschillen de verhoudingen tussen de soorten beleggingen. Bij een offensief profiel beleggen onze experts bijvoorbeeld het grootste deel van jouw geld in aandelenfondsen met meer risico. Bij een defensief profiel beleggen zij het grootste deel in obligatiefondsen met minder risico.

2. We beleggen gespreid

Met beheerd beleggen spreiden we jouw geld altijd over meerdere beleggingsfondsen. Deze fondsen worden beheerd door experts en beleggen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of vastgoed gespreid over verschillende landen en sectoren. Vaak zijn ze gespecialiseerd in bijvoorbeeld een regio, sector of thema. Bovendien beleggen we alleen in dagelijks verhandelbare beleggingsfondsen.

Onze beleggingsexperts stellen jouw beleggingsportefeuille dus samen uit veel verschillende beleggingsfondsen. Zo krijg je veel variatie in je beleggingsportefeuille en worden je risico’s gespreid.

3. Risico’s beperken met de lifecycle-methode

Om je risico’s verder te beperken, beleggen we voor je volgens de zogenaamde ‘lifecycle-methode’. Met de lifecycle-methode nemen we steeds minder risico met je beleggingen, naarmate je dichter bij je doeldatum komt. Dat is de datum waarop je wilt beschikken over jouw vermogen.

Wat jij zelf kunt doen om je risico te beperken

Onze experts dus alles op alles om een zo goed mogelijk rendement voor jou te behalen, met het risico dat bij jou past. Daarnaast kun je zelf ook een aantal dingen doen om de risico’s te beperken.

1. Bereid je goed voor

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je start met beleggen. Je doel is duidelijk: je belegt voor extra inkomsten na je pensioen. Bedenk ook wat je verwachtingen zijn. Welk verlies ben je bereid te accepteren op het geld dat je inlegt?

Bij beleggen kun je namelijk (een deel van) je inleg verliezen. Daarom beleg je in principe voor een langere termijn. Denk daarbij aan een beleggingshorizon van vier jaar of meer. Want hoe langer je belegt, hoe meer kans je hebt om eventuele verliezen goed te maken.

Ook is het belangrijk dat je belegt met geld dat je kunt missen. En dat je ervoor zorgt dat je genoeg geld achter de hand houdt voor je vaste lasten en onverwachte uitgaven. Zo beperk je niet de risico’s van beleggen, maar doet het wel minder pijn als je beleggingen het niet goed doen. Je zorgt er zo voor dat je niet in financiële problemen komt door tegenvallende beleggingsresultaten.

2. Houd je profiel actueel

We beleggen volgens jouw profiel bij Aanvullende PensioenOpbouw met beheerd beleggen. Maar je voorkeuren en je financiële situatie kunnen met de tijd veranderen. Het is dus belangrijk om jouw beleggingsprofiel actueel te houden door tenminste elk jaar opnieuw de profielvragen te beantwoorden. Zo beleg je bij ons altijd met het juiste beleggingsrisico en loop je geen onnodige risico’s.

3. Leg regelmatig in

Door gespreid in te leggen, verminder je het risico dat je op het verkeerde moment belegt. Dat klinkt misschien raar, maar telkens als je geld inlegt worden er beleggingen voor jou gekocht. De ene keer tegen een wat hogere koers en de andere keer tegen een wat lagere koers. Als je regelmatig inlegt zorg je er dus voor dat je tegen een gemiddelde koers aankoopt.

Wil je liever een groter bedrag ineens inleggen? Ook dan kan het slim zijn om niet het gehele bedrag ineens, maar juist verdeeld over meerdere weken te verschuiven naar je beleggingsdeel.

Bereken je maximale inleg

Bij Aanvullende PensioenOpbouw profiteer je van mogelijk belastingvoordeel. Je inleg mag je bij de belastingaangifte aftrekken van je inkomen in box 1. Via je belastingaangifte krijg je zo een deel van je inleg terug. Het bedrag dat je in een jaar maximaal mag aftrekken is vooral afhankelijk van je jaarruimte of reserveringsruimte. Leg je meer in, dan geldt daarvoor geen aftrek. Je jaarruimte en reserveringsruimte bereken je hier.

Lees meer over Aanvullende PensioenOpbouw

Bereken wat het je kan opleveren

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact


Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur