Ga direct naar inhoud

tot 3,05%*rente

Je lijfrente laten uitkeren

Bereken je uitkering

* Effectieve rente op jaarbasis vanaf 31 mei 2024 bij een looptijd vanaf 16 jaar. Wijzigingen voorbehouden.

Aanvullende PensioenUitkering

Aanvullende PensioenUitkering is een bankspaarrekening voor de uitkeerfase. Het vrijkomende kapitaal van je lijfrenteverzekering of het saldo van je bankspaarrekening voor de opbouwfase wordt via de Aanvullende PensioenUitkering aan je uitgekeerd. Je ontvangt vaste periodieke bedragen gedurende een vaste looptijd.

Heb je kapitaal opgebouwd op een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening bij een andere bank of verzekeraar? Ook dan kun je voor onze Aanvullende PensioenUitkering kiezen.Lijfrentes samenvoegen

Heb je meerdere lijfrentekapitalen en/of bankspaartegoeden opgebouwd en wil je deze samenvoegen? Dit kun je tijdens de aanvraag in één keer regelen.

Start uitkering zelf kiezen

Je kiest zelf de startdatum of startmaand van je uitkeringen. De eerste uitkering is binnen twaalf maanden nadat je lijfrente(s) zijn gestort op je uitkeringsrekening. Dit is verplicht.

Rente

De hoogte van de rente is afhankelijk van de looptijd die je kiest voor je uitkeringen. Bekijk hier de verschillende rentes en looptijden:

Je kunt je uitkering op drie manieren aanvragen

In de Vergelijkingskaart Vermogen opbouwen lees je wat je van ons mag verwachten.

Online zelf doen

 • Je vult zelf online de aanvraag in. Wij geven geen advies.
 • Je bepaalt zelf je uitkeringsduur en de startmaand van je uitkering. We keren je uitkering altijd uit op de eerste van elke maand als je online aanvraagt.
 • Je betaalt € 50,- distributiekosten* via iDEAL tijdens de aanvraag.
 • Je bevestigt zelf je identiteit in mijn.nn.
 • Je zorgt er zelf voor dat je ergens anders opgebouwde kapitaal naar je Aanvullende PensioenUitkering wordt overgemaakt.

Direct zelf aanvragen

Telefonisch met hulp

 • Tijdens het gesprek leggen we de mogelijkheden aan je uit. Dit is geen advies.
 • Je bepaalt zelf je uitkeringsduur en de startdatum van je uitkering.
 • Je ontvangt van ons een e-mail zodra de offerte in mijn.nn staat. De offerte is 42 dagen geldig.
 • Na je akkoord op de offerte, verzorgen wij de aanvraag voor je.
 • Je bevestigt zelf je identiteit in mijn.nn.
 • Je maakt de inleg over naar je rekening Aanvullende PensioenUitkering.
 • Je betaalt € 175,- distributiekosten* via eenmalige incasso.

Open telefonisch met hulp

Met persoonlijk advies

 • Persoonlijk advies van een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.
 • Je adviseur bekijkt producten van verschillende aanbieders. En adviseert welk product een goede keuze voor je is. Dat kan een product van Nationale-Nederlanden zijn, maar ook van een andere aanbieder.
 • Vraag naar de kosten die je adviseur hiervoor in rekening brengt.
 • Na je akkoord verzorgt de adviseur de aanvraag voor je.
 • Je bevestigt zelf je identiteit in mijn.nn.

Vind een onafhankelijk adviseur

*We zijn wettelijk verplicht om eenmalige distributiekosten in rekening te brengen en inzichtelijk te maken.

Meer informatie over het uitkeren van je lijfrente

Je lijfrente-uitkering plannen

Als je een Aanvullende PensioenUitkering opent, kies je zelf wanneer je de eerste lijfrente-uitkering ontvangt. En hoe lang je de uitkeringen wilt ontvangen. Ook kies je of je de uitkeringen per maand, per kwartaal, per half jaar of per jaar wilt ontvangen. De eerste uitkering moet binnen twaalf maanden na de storting van je lijfrente(s) op de uitkeringsrekening plaatsvinden.

Houd bij het plannen van je lijfrente-uitkeringen rekening met het effect op je inkomen, het belastingtarief en eventuele inkomensafhankelijke toeslagen.

Wil je dit jaar starten met het uitkeren van je lijfrente? Dan gelden de volgende fiscale regels:

 • Bereik je dit jaar de AOW-leeftijd of heb je al eerder de AOW-leeftijd bereikt? Dan moet je lijfrente-uitkering minimaal vijf jaar duren. Als je kiest voor een looptijd tussen de vijf en twintig jaar, dan mag de uitkering per jaar niet meer dan € 26.462,- (2024) zijn.
 • Bereik je volgend jaar of later de AOW-leeftijd? Dan moet je lijfrente-uitkering minimaal twintig jaar lopen. Plus het aantal volle jaren tot je AOW-leeftijd.
 • De lijfrente-uitkeringen moeten uiterlijk ingaan op 31 december, vijf jaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd hebt bereikt.
 • Ben je die datum inmiddels gepasseerd? Dan kun je alleen nog een bancaire lijfrente aanvragen als je een lijfrenteverzekering hebt die vóór 2001 is afgesloten. In dit specifieke geval kun je alleen via een (onafhankelijk) adviseur een Aanvullende PensioenUitkering aanvragen.
 • De hoogte van de lijfrente-uitkeringen moet tijdens de hele looptijd gelijk blijven.

Nationale-Nederlanden houdt loonbelasting, premies volksverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet in. Je ontvangt dus netto uitkeringen.

Meer informatie vind je in de Fiscale en juridische regels.

Je eerste uitkering langer dan 12 maanden uitstellen

Wil je je eerste lijfrente-uitkering langer dan twaalf maanden uitstellen? Kies dan voor een rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Dan kun je je lijfrentekapitaal verder door laten groeien. Dit kan maximaal tot vijf jaar na het bereiken van je AOW-leeftijd.

Meerdere lijfrentes samenvoegen

Heb je kapitaal opgebouwd in meerdere lijfrentepolissen? Of op meerdere bankspaarrekeningen en wil je deze samenvoegen tot een uitkering? Met een Aanvullende PensioenUitkering kun je dit in één keer regelen. In het aanvraagproces kies je onder storting(en) voor ‘storting toevoegen’. Per lijfrente vul je daar de gevraagde gegevens in.

De verwachte stortingsdatum mag per lijfrente anders zijn. De lijfrentes kunnen dus op verschillende data op je uitkeringsrekening worden gestort. Je ontvangt direct rente over de stortingen. Het geld van de laatste storting moet binnen twaalf maanden na je aanvraag zijn ontvangen.

Voor elke lijfrente wordt de bijbehorende uitkering apart berekend. Je ontvangt de uitkeringen telkens op dezelfde dag van de maand. Je kiest zelf de startdatum van je uitkeringen.

Oud regime en huidig regime

Niet voor alle vrijkomende lijfrentes gelden dezelfde belastingregels. Op sommige lijfrenteverzekeringen is het oude regime van toepassing. Andere vallen onder het huidige regime. Bekijk dus eerst welke regime op je vrijkomende lijfrente van toepassing is. Voor Aanvullende PensioenUitkering geldt het huidige regime. Op de pagina Oud regime en huidig regime leggen we de verschillen verder uit.

Kapitaaloverdracht van je lijfrente

Heb je Aanvullende PensioenUitkering geopend? Dan start het uitkeren nadat je geld vanaf je lijfrenteverzekering of opbouwrekening naar de Aanvullende PensioenUitkering is overgeboekt. Dit heet de kapitaaloverdracht.

Heb je kapitaal opgebouwd in een lijfrentepolis bij Nationale-Nederlanden? Of heb je een rekening Aanvullende PensioenOpbouw bij ons? Dan is het niet nodig om een overdrachtsformulier in te vullen. Wij zorgen dan voor de overboeking naar je Aanvullende PensioenUitkering.

Komt je opgebouwde lijfrente niet van Nationale-Nederlanden? Dan vind je in mijn.nn onder ‘Mijn documenten’ het overdrachtsformulier. Deze vul je in en stuur je op naar je oude bank of verzekeraar.

Houd er rekening mee dat het ongeveer twee weken kan duren voordat de kapitaaloverdracht plaatsvindt. Daarna wordt je geld na de belastingheffing in termijnen overgemaakt vanaf je Aanvullende PensioenUitkering naar je betaalrekening.

Je inleg niet altijd opgegeven bij de aangifte inkomstenbelasting? Vraag een saldoverklaring aan.

Ben je in het verleden vergeten om je betalingen bij je belastingaangifte in aftrek te brengen? Dan kan het zijn dat je geen belasting hoeft te betalen over (een deel van) de lijfrente-uitkeringen. Dit heet een onbelast saldodeel.

Om aan te tonen dat je een onbelast saldodeel hebt, moet de Belastingdienst een saldoverklaring verstrekken. Een verzoek om een saldoverklaring kun je indienen bij de Belastingdienst. In dit blogartikel lees je hoe je een saldoverklaring indient bij de Belastingdienst.

Uitkeren bij overlijden

Bij overlijden komt het geld van je Aanvullende PensioenUitkering toe aan je erfgenamen. Zij ontvangen periodiek de resterende termijnen.

Wil je bij overlijden het geld aan iemand specifiek toewijzen? Dan is het nodig om dit via een testament vast te leggen.

Meer informatie over uitkeren bij overlijden vind je in de Fiscale en juridische regels.

Je geld is beschermd

Geld op deze rekening is beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. De depositogarantie beschermt je geld bij Nationale-Nederlanden Bank tot € 100.000,- per persoon. Weten hoe het precies zit? Bekijk hier onze informatie over de Nederlandse Depositogarantie.

Video Uitkeren van je aanvullend pensioen

Bijzondere situaties voor ondernemers

Stakingswinst

Staak je je onderneming? Dan kun je mogelijk (een deel van) de stakingswinst inleggen op een Aanvullende PensioenUitkering. Wil je weten wat voor jou mogelijk is? Neem dan contact op met je adviseur.

Lees meer over stakingswinst in ons blog

Lees meer op de site van de Belastingdienst

Oudedagsreserve

Je kunt het bedrag van je fiscale oudedagsreserve (FOR) inleggen op een Aanvullende PensioenUitkering. Wil je weten wat voor jou mogelijk is? Neem dan contact op met je adviseur.

Lees meer over de fiscale oudedagsreserve in ons blog

Veelgestelde vragen over Aanvullende PensioenUitkering

Wanneer kan ik een Aanvullende PensioenUitkering laten starten?

Je kunt een Aanvullende PensioenUitkering starten vanaf het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. De looptijd is minimaal vijf jaar en maximaal 20 jaar. Ook kun je ervoor kiezen om je uitkeringen in te laten gaan tot tien jaar vóór het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. De minimale looptijd is dan 20 jaar plus het aantal jaren dat je jonger bent dan de AOW-leeftijd. Uitgebreide informatie over deze en andere fiscale regels vind je in de Fiscale en juridische regels.

Wat is de looptijd van de uitkeringen als ik kies voor Aanvullende PensioenUitkering?

De looptijd van de uitkering van je Aanvullende PensioenUitkering is minimaal vijf jaar en maximaal 30 jaar. Je mogelijkheden hangen af van je leeftijd, de hoogte van je lijfrentekapitaal en de manier waarop je het aanvraagt. Uitgebreide informatie over deze en andere fiscale regels vind je in de Fiscale en juridische regels.

Kan ik meerdere lijfrentekapitalen samenvoegen op mijn Aanvullende PensioenUitkering?

Ja, je kunt bij het aanvragen van je Aanvullende PensioenUitkering meerdere lijfrentekapitalen samenvoegen. Per lijfrentekapitaal geef je aan wat de verwachte stortingsdatum is. De bedragen moeten dan binnen twaalf maanden na aanvraag op de rekening van je Aanvullende PensioenUitkering staan.

Moet ik belasting betalen over de uitkeringen van mijn Aanvullende PensioenUitkering?

Ja, je betaalt belasting over de uitkeringen van je Aanvullende PensioenUitkering. Je ontvangt netto uitkeringen van ons. Wij houden loonheffing (belasting, premies volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)) in. Als deze belastingtarieven veranderen, kan je netto uitkering dus ook veranderen.

Wat kan ik doen als ik de inleg voor mijn bankspaarrekening niet heb afgetrokken bij mijn belastingaangifte?

Wil je de inleg voor je bankspaarrekening doorgeven aan de Belastingdienst en is jouw belastingaanslag nog niet definitief? Dan kun je een correctie doorgeven aan de Belastingdienst. Is deze wel definitief? Dan kun je een ‘Verklaring niet-afgetrokken premies’ ofwel ‘saldo verklaring’ aanvragen bij de Belastingdienst. Na ontvangst van deze verklaring zullen wij de wettelijke inhoudingen doen op de uitkeringen, rekening houdend met de verklaring. Kijk voor meer informatie over niet-afgetrokken premies op de website van de Belastingdienst.

Alle veelgestelde vragen


Je identiteit opnieuw bevestigen

Heb je bij ons een spaar-, bankspaar- of beleggingsrekening? Dan vragen we je om je identiteit te bevestigen in mijn.nn. Dit maakt online bankieren veiliger voor jou én voor ons.

Lees meer over je identiteit opnieuw bevestigen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact


Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur