Ga direct naar inhoud

Dit is Willem

Willem (63) is gestopt met werken. Hij ontvangt vanaf 67 jaar AOW. Tot die tijd wil hij zijn inkomen aanvullen. Binnenkort komt een lijfrenteverzekering (oud regime) vrij. Willem vraagt zich af of hij deze dan direct zal uit laten keren. Of dat hij zijn spaargeld zal gebruiken om van te leven tot zijn AOW-leeftijd. Welke looptijd kan hij kiezen en wat is voordelig qua belasting?

De mogelijkheden voor Willem

Willem heeft een aantal mogelijkheden met zijn lijfrenteverzekering (oud regime):

1. In één keer uitkeren

Willem mag zijn lijfrenteverzekering in één keer uit laten keren. De eenmalige uitkering wordt direct belast. De hoogte van de belasting is afhankelijk van zijn totale inkomsten (in box 1). Er is geen boete verschuldigd bij het volledig afkopen van de lijfrente (oud regime). Willem wil voorkomen dat zijn uitkering in de hoogste belastingschijf belast wordt. Het kan daarom handiger zijn om het lijfrentekapitaal niet in één keer, maar in meerdere jaren te laten uitkeren.

2. Periodiek uitkeren met een bankspaarproduct

Willem kan kiezen om het bedrag periodiek te laten uitkeren met een bankspaarproduct. Hij verliest hiermee wel zijn oud regime rechten. Hij mag bijvoorbeeld niet boven een maximaal bedrag per jaar laten uitkeren. Wel mag hij op zijn 63e al starten met uitkeren. Hij hoeft dan niet te wachten tot zijn AOW-leeftijd. Maar hierdoor is de looptijd van de uitkering minimaal twintig jaar. Plus het aantal hele jaren dat hij jonger is dan zijn AOW-leeftijd. Dat is in zijn geval 24 jaar.

Na zijn AOW-leeftijd, betaalt Willem over (een deel van) zijn inkomen (in box 1) een lager tarief in de eerste belastingschijf. Dit komt doordat hij geen AOW-premie meer verschuldigd is. Hij moet hier rekening mee houden omdat dit effect heeft op zijn totale netto uitkering.

3. Periodiek uitkeren na AOW-leeftijd met een bankspaarproduct

Willem kan zijn spaargeld ook gebruiken om van te leven tot zijn AOW-leeftijd (67 jaar). Zijn lijfrentekapitaal kan hij dan stallen in een rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Hij ontvangt dan nog een aantal jaren rente over het saldo. Hiermee vervallen de oud regime rechten en kan hij bijvoorbeeld het lijfrentekapitaal niet meer in één keer laten uitkeren zonder een boete te betalen. Wil hij na zijn AOW-leeftijd starten met periodiek uitkeren? Dan kan dat met een bankspaarproduct en geldt er een minimale looptijd van vijf jaar.

Combinaties van de hiervoor genoemde drie opties zijn natuurlijk ook mogelijk.

Financiële gegevens

Pensioeninkomen vanaf AOW-leeftijd per jaar:
€ 40.000,- bruto (pensioen en AOW)

Spaargeld:
€ 98.000,-

Opgebouwd lijfrentekapitaal dat nu vrijkomt:
€ 71.000,-

Benodigd inkomen per maand:
€ 2.000,- netto

De keuze

Willem kan de fiscale gevolgen van de mogelijkheden niet goed overzien.

  • Vanaf welke leeftijd wil hij starten met de uitkering voor de aanvulling op zijn inkomen?
  • Welke looptijd voor de uitkering kiest hij?
  • Wat is het effect van zijn keuzes op de belasting die hij gaat betalen?
  • Welke variant (bancair- of verzekeringsproduct) levert hem het meeste op?

Willem kiest ervoor om advies te vragen.

Lees meer over Aanvullende PensioenUitkering

Service & Contact

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service & Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur