Ga direct naar: inhoud

Dit is Rob

Rob (65) is net gestopt met ondernemen. Hij is getrouwd met Petra (60 jaar) die nog 5 jaar wil doorwerken.
Rob kan zijn lijfrentekapitaal nu laten uitkeren als aanvulling op zijn inkomen. Hij kan zijn uitkering ook nog een aantal jaar uitstellen.

De plannen van Rob

Rob en Petra hebben een koopwoning met een aflossingsvrije hypotheek waarin ze willen blijven wonen. Zolang Petra werkt is er een riant inkomen. De lijfrenteverzekering van Rob is nu niet nodig om het inkomen aan te vullen. Deze aanvulling is wel nodig zodra Petra stopt met werken.

De mogelijkheden

Rob kan nu starten met uitkeren van zijn lijfrentekapitaal. Dit kan met een looptijd van minimaal 5 jaar. Hij kan de uitkering ook uitstellen en het kapitaal nog verder laten groeien Dit kan tot maximaal 5 jaar na zijn AOW-leeftijd. Dat komt goed uit, want dan stopt Petra met werken en is een inkomensaanvulling nodig. Door de uitkering van het lijfrentekapitaal uit te stellen, kunnen ze ook als Petra is gestopt met werken genieten van een gelijkmatig inkomen.

De fiscale gevolgen van zijn keuze

Als Petra stopt met werken daalt het inkomen van Rob en Petra. Het inkomen valt dan in een lagere belastingschijf waardoor het belastingpercentage daalt van 52% naar 22,9%. Ook de hypotheekrenteaftrek vindt dan plaats tegen het lagere belastingtarief. Zij krijgen dan dus veel minder belasting terug bij de aangifte inkomstenbelasting.

Berekening op basis van de fiscale cijfers 2017.

Financiële gegevens

Pensioeninkomen Rob
€ 10.000,- bruto per jaar (pensioen en AOW)

Inkomen Petra
€ 112.000,-  bruto per jaar

Gezamenlijke hypotheek
€ 560.000,-

Opgebouwd lijfrentekapitaal dat nu vrijkomt
€  210.000,-

Conclusie

Rob vindt het belangrijk om het gezamenlijke inkomen goed te plannen. Hij wil voorkomen dat ze fors in inkomen achteruitgaan. En wil zo optimaal mogelijk gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Hij kiest er voor om advies in te winnen.