Ga direct naar inhoud

Dit is Rob

Rob (65) is net gestopt met ondernemen. Hij is getrouwd met Petra (60 jaar) die nog 5 jaar wil doorwerken.
Rob kan zijn lijfrentekapitaal nu laten uitkeren als aanvulling op zijn inkomen. Hij kan zijn uitkering ook nog een aantal jaar uitstellen.

De plannen van Rob

Rob en Petra hebben een koopwoning met een aflossingsvrije hypotheek waarin ze willen blijven wonen. Zolang Petra werkt, is er een riant inkomen. De lijfrenteverzekering van Rob is nu niet nodig om het inkomen aan te vullen. Deze aanvulling is wel nodig zodra Petra stopt met werken.

De mogelijkheden

Rob kan fiscaal gezien nu al starten met uitkeren van zijn lijfrentekapitaal. Voorwaarde is dan wel dat de looptijd van de uitkering minimaal het aantal hele jaren is tot aan zijn AOW-leeftijd plus 20 jaar. Hij kan de uitkering ook uitstellen en het kapitaal nog verder laten groeien. Dit kan tot maximaal 5 jaar na zijn AOW-leeftijd. Dat komt goed uit, want als Petra stopt met werken is een inkomensaanvulling nodig. Door de uitkering van het lijfrentekapitaal uit te stellen, kunnen ze dus ook als Petra is gestopt met werken genieten van een vast inkomen.

De fiscale gevolgen van zijn keuze

Als Petra over 5 jaar stopt met werken daalt haar inkomen. Het inkomen van Petra valt dan in een lagere belastingschijf waardoor het belastingpercentage daalt van 49,5% naar 37,07%.
Op basis van de in 2022 veronderstelde toekomstige fiscale cijfers.

Financiële gegevens

Pensioeninkomen Rob
€ 10.000,- bruto per jaar (pensioen)

Inkomen Petra
€ 112.000,-  bruto per jaar

Gezamenlijke hypotheek
€ 560.000,-

Opgebouwd lijfrentekapitaal dat nu vrijkomt
€  210.000,-

Conclusie

Rob vindt het belangrijk om het gezamenlijke inkomen goed te plannen. Hij wil voorkomen dat ze fors in inkomen achteruitgaan. En wil zo optimaal mogelijk gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Hij kiest er voor om advies in te winnen.