Ga direct naar inhoud

Dit is Rob

Rob (65) is net gestopt met ondernemen. Hij is getrouwd met Petra (60 jaar) die nog vijf jaar wil doorwerken. Rob kan zijn lijfrentekapitaal nu laten uitkeren als aanvulling op zijn inkomen. Hij kan zijn uitkering ook nog een aantal jaar uitstellen.

De plannen van Rob

Rob en Petra hebben een koopwoning met een aflossingsvrije hypotheek. Ze willen hier blijven wonen. Zolang Petra werkt is er een riant inkomen. De lijfrenteverzekering van Rob is daarom nu niet nodig om het inkomen aan te vullen. Deze aanvulling is wel nodig zodra Petra stopt met werken.

De mogelijkheden

Rob kan fiscaal gezien nu al starten met uitkeren van zijn lijfrentekapitaal. Voorwaarde is dan wel dat de looptijd van de uitkering minimaal het aantal hele jaren is tot aan zijn AOW-leeftijd, plus twintig jaar. Rob kan de uitkering ook uitstellen en het kapitaal nog verder laten groeien. Dit kan tot maximaal vijf jaar na zijn AOW-leeftijd. Dat komt goed uit, want als Petra stopt met werken, is een inkomensaanvulling nodig. Door de uitkering van het lijfrentekapitaal uit te stellen, kunnen ze als Petra is gestopt met werken genieten van een vast inkomen.

De fiscale gevolgen van zijn keuze

Als Petra over vijf jaar stopt met werken, daalt haar inkomen. Het inkomen van Petra valt dan in een lagere belastingschijf. Daardoor daalt het belastingpercentage van (een deel van) het inkomen van 49,5% naar 36,93%. Dit is op basis van de in 2023 verwachte toekomstige fiscale cijfers.

Financiële gegevens

Pensioeninkomen Rob
€ 10.000,- bruto per jaar (pensioen)

Inkomen Petra
€ 112.000,-  bruto per jaar

Gezamenlijke hypotheek
€ 560.000,-

Opgebouwd lijfrentekapitaal dat nu vrijkomt
€ 210.000,-

Conclusie

Rob vindt het belangrijk om het gezamenlijke inkomen goed te plannen. Hij wil voorkomen dat ze fors in inkomen achteruitgaan. En Rob wil zo optimaal mogelijk de hypotheekrenteaftrek gebruiken. Hij kiest ervoor om advies te vragen.

Lees meer over Aanvullende PensioenUitkering

Service & Contact

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service & Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur