Ga direct naar inhoud

Ander beleggingsfonds kiezen

Ieder beleggingsfonds heeft een eigen risicoprofiel. Het beleggingsfonds kan veel risico's hebben. Maar het beleggingsfonds kan ook risicomijdend zijn. Dat noemen we een beleggingsprofiel. Je kiest zelf het beleggingsfonds waarin je wil dat we voor je beleggen. Je kiest dus ook het beleggingsrisico van je verzekering.

Bij veel beleggingsverzekeringen kun je veranderen van beleggingsfonds. Je kunt de fondsen dan beter laten aansluiten op je beleggingsprofiel. Het beleggingsprofiel geeft aan hoeveel risico je kunt en wil lopen met je gekozen beleggingen. Je weet nooit zeker of een wijziging van fondsen voordelig is voor je.

Je kunt soms niet veranderen van beleggingsfonds. Of het is soms niet verstandig om te doen. Bijvoorbeeld als je een beleggingsverzekering met garantieregeling of garantiekapitaal hebt. Bekijk je polis om te zien of je van fonds mag veranderen. En vraag een adviseur om je te helpen bij je keuze. Heb je geen adviseur? Zoek een onafhankelijk adviseur of neem contact met ons op.

Switchen

Je kunt de opgebouwde waarde in een fonds (gedeeltelijk) overzetten naar een ander fonds. We noemen dit switchen. We beleggen dan alleen de waarde die je hebt opgebouwd in het nieuwe fonds. De premie die je nog moet betalen, beleggen we in het fonds waarin je al belegde.

Kosten voor switchen

Je mag maximaal tien keer per jaar wisselen van beleggingsfonds zonder dat je daarvoor mutatiekosten betaalt. Switcht je meer dan tien keer? Dan berekenen we vanaf de elfde keer mutatiekosten. Deze mutatiekosten tellen niet mee voor het kostenmaximum van 1,25%.

We brengen bij een switch aankoopkosten in rekening. De eerste twee keer dat je switcht, tellen de aankoopkosten mee voor het kostenmaximum van 1,25%. Switch je vaker? Dan tellen de aankoopkosten niet mee voor het kostenmaximum.

Heb je de beleggingsverzekering afgesloten bij Delta Lloyd, OHRA of ABN AMRO Levensverzekering? Dan gelden andere regels en kosten voor switchen. Neem dan eerst contact op met ons via het contactformulier.

Premie anders beleggen

Je kunt de premie die je nog moet betalen anders laten beleggen. Het gaat dan over de waarde die je in de toekomst opbouwt. Dit noemen we ‘wijzigen van de verdeelsleutel’ of ‘heraanwijzen’. De waarde die je eerder hebt opgebouwd, blijft belegd in het oorspronkelijke fonds. Verander je alleen het fonds voor de toekomstige premie? Dan betaal je geen kosten.

Toestemming geldverstrekker

Is je beleggingsverzekering gekoppeld (verpand) aan een hypotheek? Dan heb je toestemming nodig van de geldverstrekker om te switchen of je premie anders te beleggen.

Indextrackers

Je kunt de premie die je nog moet betalen laten beleggen in een indextracker. Een indextracker is een beleggingsfonds dat zo goed mogelijk een bepaalde beursindex volgt. We noemen een indextracker ook wel een Exchange Traded Fund (ETF). Op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vind je meer informatie hierover. Denk aan de aandachtspunten voor beleggen in indextrackers. Met indextrackers heb je een ruimere keuze in beleggingsfondsen. Zo kun je een fonds kiezen dat aansluit bij je persoonlijke financiële situatie. Informatie over de koersen van de indextrackers vind je hier.

Wil je meer weten over (de gevolgen van) switchen of je premie anders beleggen? Bel ons dan gerust of vraag het aan je adviseur.

Zo neem je contact op

Chatten

Start de chat

Chat met Sanne, onze digitale assistent.

Bellen

088 663 00 00

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Houd rekening met een wachttijd.