Ga direct naar inhoud

Kosten van een overlijdensrisicoverzekering

  • Al vanaf een paar euro per maand verzekerd
  • Korting als je niet rookt

Bereken je premie

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Wist je dat je jouw nabestaanden al voor een paar euro per maand verzorgd kunt achterlaten? Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit als je binnen de looptijd komt te overlijden. Hoeveel premie je betaalt, hangt af van:

  • de hoogte van het verzekerde bedrag;
  • de vorm die je kiest;
  • de looptijd;
  • de leeftijd van de verzekerde;
  • de gezondheid van de verzekerde;
  • of de verzekerde rookt of niet.

€ 90,- afsluitkosten

Sluit je de verzekering online bij ons af? Dan krijg je geen advies. We brengen eenmalig € 90,- afsluitkosten in rekening.

Korting als je niet rookt

Heeft de verzekerde de afgelopen twee jaar niet gerookt of nooit gerookt? Dan ontvang je korting op de premie.

Gegarandeerde premie

We garanderen de premie en de voorwaarden. Die kunnen we niet tussentijds aanpassen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan het dat ik voor een relatief klein bedrag per maand al voor een groot bedrag verzekerd ben?

In Nederland hebben we een hoge levensverwachting, goede voeding en uitstekende medische zorg. De kans dat de verzekerde daadwerkelijk binnen looptijd overlijdt, is klein. In veel gevallen hoeven we dus niet uit te keren. Daarom is de premie relatief laag.

Wat zijn de kosten voor advies bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering?

Een verzekeringsadviseur of financieel adviseur kan je helpen bij het bepalen welke overlijdensrisicoverzekering bij jouw situatie past. Goed advies kan je geld besparen. Houd hierbij rekening met advies- en/of afsluitkosten. Je kunt kiezen voor een adviseur van Nationale-Nederlanden of een onafhankelijke verzekeringsadviseur. Een adviseur van Nationale-Nederlanden kijkt ook naar je financiële situatie en geeft je een totaaladvies.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de niet-rokerskorting?

Je kunt een korting krijgen op de premie als de verzekerde niet rookt. Stopt de verzekerde met roken tijdens de looptijd? Dan kun je vanaf twee jaar na het stoppen met roken alsnog in aanmerking komen voor korting op jouw premie.   

Wil je alsnog in aanmerking komen voor niet-rokerskorting? Stuur dan de door de verzekerde ingevulde niet-rokersverklaring naar ons toe.   

Let op: Geef het direct aan ons door als je niet-rokerskorting krijgt en de verzekerde begint (weer) met roken. Ook als de verzekerde maar af en toe rookt. Het maakt dus niet uit hoeveel de verzekerde rookt. De niet-rokerskorting komt dan te vervallen.

Meer over de korting voor niet rokers

Zijn de kosten van een overlijdensrisicoverzekering aftrekbaar van de belasting?

De premie is niet in mindering te brengen op je inkomstenbelasting. De uitkering is ook niet belast voor de inkomstenbelasting. Wel kan het zijn dat er erfbelasting moet worden betaald over de uitkering.  

Moet ik erfbelasting betalen over de uitkering bij overlijden?

Je betaalt over de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering erfbelasting. Er zijn situaties waarin je dit kunt voorkomen.

Meer over erfbelasting bij een overlijdensrisicoverzekering

Kan ik de verzekering afkopen?

Onze overlijdensrisicoverzekering bouwt geen waarde op en kan dus ook niet worden afgekocht. In de premieberekening houden we er rekening mee dat sommige klanten de verzekering eerder beëindigen. Dit is als een korting in de premie verwerkt.  

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je via je adviseur of direct online.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis.

ORV berekenen en aanvragen

Gerelateerde informatie

Oversluiten overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren veranderd. Het kan zijn dat oversluiten voordeliger is. Met ons stappenplan weet je het.

Lees meer over oversluiten

Overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden

Onze ORV kun je makkelijk online aanvragen en is aanpasbaar tijdens de looptijd.

Ontdek alle voordelen

Gezondheidsverklaring


Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een arts.

Over de gezondheidsverklaring