Ga direct naar inhoud

Overlijdensrisicoverzekering en een lening

  • Je lening wordt (deels) afgelost als je overlijdt
  • Vanaf een paar euro per maand
  • Kies zelf de hoogte en looptijd van je verzekering

Berekenen en aanvragen

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij je lening?

Bij een hypotheek wordt vaak een overlijdensrisicoverzekering (ORV) gesloten. Een overlijdensrisicoverzekering voor andere leningen afsluiten, is ook verstandig. Stel, je hebt een lening gesloten voor een auto of verbouwing. Elke maand los je netjes af om uiteindelijk alles terug te betalen. Maar wat gebeurt er als je overlijdt en je nog niet alles hebt afgelost? Dan moeten je nabestaanden de schuld die overblijft betalen. Sluit je naast je lening ook een overlijdensrisicoverzekering? Dan voorkom je eventuele financiële problemen voor je nabestaanden.


Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij een lening?

Ga je geld lenen voor bijvoorbeeld een auto of verbouwing? Een overlijdensrisicoverzekering is bij dit soort leningen niet verplicht. Maar het is wel goed om hierover na te denken voor het geval je overlijdt.

Welke lening? Welke overlijdensrisicoverzekering?

Bij een persoonlijke lening los je af met een vast bedrag per maand. In het begin bestaat het maandbedrag vooral uit de rente. In de loop van de tijd wordt de aflossing steeds groter en betaal je minder rente. De schuld van de lening neemt daardoor steeds sneller af. Daarom past een overlijdensrisicoverzekering die daalt het beste bij een persoonlijke lening. Zo krijgen nabestaanden aan het begin meer uitgekeerd dan aan het eind. Dan is de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering vaak precies genoeg om de lening af te lossen.

Een voorbeeld van een overlijdensrisicoverzekering bij een persoonlijke lening
Jan (37) en Susanne (34) zijn getrouwd en hebben een persoonlijke lening van € 25.000,-. Deze hebben ze afgesloten voor hun auto. Ze lossen de lening in vijf jaar af. De lening vervalt niet als ze overlijden. Ze willen het bedrag dat ze hebben geleend verzekeren. Daarom hebben ze een dalende overlijdensrisicoverzekering afgesloten van € 25.000,-. Deze heeft een looptijd van vijf jaar.

Als één van de twee overlijdt, kan de ander daarmee de lening afbetalen. Overlijden ze allebei tegelijk? Dan kunnen de nabestaanden de lening afbetalen met de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering. Ze betalen hiervoor € 5,69 per maand (inclusief de korting voor niet roken).

Persoonlijke lening verzekeren


Heb je een doorlopend krediet of creditcard met de mogelijkheid van gespreid betalen? Dan kun je afgeloste bedragen weer opnemen. Je weet vooraf niet hoe hoog je schuld is op een bepaald moment in de toekomst. Kies daarom dan een overlijdensrisicoverzekering waarbij het verzekerd bedrag de hele looptijd hetzelfde blijft. De nabestaanden kunnen de uitkering gebruiken voor de aflossing van de lening als je overlijdt.

Een voorbeeld van een overlijdensrisicoverzekering bij doorlopend krediet
Anniek (47) heeft een doorlopend krediet van € 20.000,- gesloten. Ze heeft een dochter van 19. De lening vervalt niet als Anniek overlijdt. Om het doorlopend krediet te verzekeren heeft ze daarom een overlijdensrisicoverzekering gesloten. Ze heeft gekozen voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering van € 20.000,-. Deze heeft een looptijd van vijf jaar. Ze betaalt hiervoor € 5,34 per maand (inclusief de korting voor niet roken). Overlijdt Anniek tijdens de looptijd van de verzekering? Met de uitkering kan haar dochter de lening helemaal aflossen.

Doorlopend krediet of creditcard verzekeren

Veelgestelde vragen overlijdensrisicoverzekering bij een lening

Kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering aanpassen als mijn lening verandert?

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je vaak af voor een lange periode. In die periode kan er van alles veranderen. Je lening wordt bijvoorbeeld hoger of je lost eerder af. Dan is het handig als je je overlijdensrisicoverzekering ook kunt aanpassen. De overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden mag je altijd aanpassen. Je kunt het verzekerd bedrag verlagen of verhogen. Daarvoor gelden wel regels. Ook kun je de verzekering stopzetten.

Overlijdensrisicoverzekering aanpassen

Wie zijn de verzekerde, verzekeringnemer en begunstigde?

Bij een overlijdensrisicoverzekering heb je een verzekerde, de verzekeringnemer en de begunstigde. De verzekerde is de persoon die je verzekert. Overlijdt hij of zij? Dan keren we het bedrag uit. De persoon die het geld krijgt na overlijden is de begunstigde. Bijvoorbeeld je partner.

De verzekering staat op naam van de verzekeringnemer. De verzekerde en de verzekeringnemer kunnen dezelfde persoon zijn. Bijvoorbeeld als je voor je eigen overlijden een verzekering afsluit. Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af voor als je partner overlijdt? Dan is je partner de verzekerde en ben je zelf de verzekeringnemer.

Waarom sluit ik een overlijdensrisicoverzekering af bij een lening?  

Je sluit de verzekering af om bij overlijden de lening terug te kunnen betalen. Dat kun je zelf zijn of bijvoorbeeld je partner of allebei. Staat de lening op naam van jou en je partner? Dan zijn dit de twee mogelijkheden om allebei te verzekeren:

Eén verzekering
Je kunt ervoor kiezen om allebei als verzekerden op één verzekering te staan. Overlijdt een van jullie? Dan krijgt de ander direct het afgesproken bedrag. We betalen het bedrag in een keer. Daarna stopt de verzekering. De ander is dan niet meer verzekerd. Overlijden jullie tegelijk? Dan keren we maar één keer een bedrag uit. Dit doen we aan de persoon die jullie hebben aangegeven bij het afsluiten van de verzekering.

Twee verzekeringen
Je kunt ook kiezen voor twee verzekeringen. Bij de ene verzekering ben je verzekeringnemer en is je partner de verzekerde. Bij de andere verzekering is dat precies andersom. Overlijdt één van jullie? Dan keren we het afgesproken bedrag uit. De verzekering van de ander loopt dan door. Overlijden jullie allebei? Dan keren beide verzekeringen uit. Je kiest hiervoor als je bijvoorbeeld verschillende bedragen wilt verzekeren. Of omdat je wilt voorkomen dat je over de uitkering erfbelasting moet betalen. De premie is wel hoger.

Waarom is een verklaring van gezondheid of een medische keuring nodig? 

Met de informatie over je gezondheid bepalen we de premie.

Meer over de medische beoordeling

Moet ik erfbelasting betalen over de uitkering bij overlijden?

Je betaalt over de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering erfbelasting. Er zijn situaties waarin je dit kunt voorkomen. Bijvoorbeeld als je samenwoont.

Meer over erfbelasting bij een overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je online of via een adviseur bij jou in de buurt.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis. Hebben we meer medische gegevens nodig? Dan ontvang je van ons een e-mail via ZIVVER. We mailen dan beveiligd. Je medische gegevens zijn tenslotte vertrouwelijk.

ORV berekenen en aanvragen

Handige documenten

Brochure overlijdensrisicoverzekering

In de brochure vind je beknopte informatie over onze overlijdensrisicoverzekering.

Dienstenwijzer overlijdensrisicoverzekering

In de dienstenwijzer vind je informatie over onze organisatie en producten. Ook lees je waar je terecht kunt met klachten.

Voorwaarden overlijdensrisicoverzekering

Hierin staat wat je van ons kunt verwachten. En wat we van jou verwachten. Ook lees je wanneer we
uitkeren en wanneer niet.

Voorwaarden voorlopige dekking overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden staat wanneer je recht hebt op een uitkering, vóórdat de verzekering ingaat.

NN Vergelijkingskaart Risico’s afdekken

In de NN Vergelijkingskaart Risico’s afdekken (5 juli 2023) staat wat we voor je kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo’n document. Zo kun je ons vergelijken met anderen.

Verzekeringskaart

Dit is de Verzekeringskaart van het Verbond van Verzekeraars. Deze helpt je de overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden te vergelijken met verzekeringen van andere aanbieders.

Verzekeringskaart

Andere informatie over de overlijdensrisicoverzekering

Wat kost een ORV?

Een overlijdensrisicoverzekering heb je al voor een paar euro per maand. Met korting als je niet rookt.

De kosten

ORV van Nationale-Nederlanden

Onze ORV kun je makkelijk online aanvragen en is aanpasbaar tijdens de looptijd.

Bekijk alle voordelen

Verklaring van gezondheid

Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een arts of internist.

Meer over de verklaring van gezondheid