Ga direct naar inhoud

Overlijdensrisicoverzekering zzp

  • Al vanaf een paar euro per maand
  • Makkelijk online af te sluiten
  • Je kiest zelf de hoogte van het verzekerd bedrag en de looptijd

Berekenen en aanvragen

Waarom een overlijdensrisicoverzekering voor jou als zzp'er?

Als zzp’er heb je veel vrijheid. Maar je draagt voor een groot deel je eigen risico’s. Er zijn dan ook veel zzp verzekeringen. Wat gebeurt er als je overlijdt? De financiële gevolgen kunnen groot zijn voor je nabestaanden. Er valt misschien wel een volledig inkomen weg. Met een overlijdensrisicoverzekering kun je dit opvangen. Overlijd je? Dan zorg je met een ORV dat je partner of gezin een bedrag krijgen.

Heb je een hypotheek? Dan heb je daarvoor misschien al een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Maar deze verzekering is alleen voor de aflossing van (een deel van) van de hypotheek. Wil je ook andere kosten verzekeren naast de kosten van de hypotheek? Dan is het verstandig ook daarvoor een overlijdensrisicoverzekering te sluiten.

Verschil tussen loondienst en zzp

Werk je in loondienst? Dan bouw je in Nederland meestal pensioen op bij je werkgever. Het gaat dan om ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen. Ga je verder als zzp'er? Controleer dan goed je pensioenregeling. Het is namelijk vaak zo dat je voor het nabestaandenpensioen alleen verzekerd bent als je in dienst bent. Overlijd je nadat je uit dienst bent gegaan? Dan krijgen je nabestaanden geen nabestaandenpensioen of een lager nabestaandenpensioen. Het is als zzp'er verstandig om alvast na te denken hoe je het financieel regelt voor je nabestaanden.

Voorbeeld overlijdensrisicoverzekering zzp

Anna (30) en Joeri (27) wonen samen. Ze hebben twee dochters. Anna en Joeri zijn allebei zzp’er. Hun inkomens zijn ongeveer hetzelfde. Ze hebben gekozen voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering van € 150.000,- met een looptijd van 20 jaar en twee verzekerden op een verzekering. Overlijdt een van de twee? Dan keren we direct € 150.000,- uit. De ander kan daarmee de woonlasten, boodschappen, studiekosten, vakanties en extra kinderopvang betalen. Ze betalen hiervoor € 7,77 per maand (dit is inclusief de korting die je krijgt als je niet rookt).

Tips voor overlijdensrisicoverzekering zzp afsluiten

  • Heb je in loondienst gewerkt? Controleer of er nog een nabestaandenpensioen verzekerd is.
  • Heb je een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek afgesloten? Bekijk dan of deze nog naar wens is.
  • Denk goed na over welke kosten je wel en niet af wilt dekken voor je nabestaanden. Je bepaalt zelf de hoogte van het verzekerde bedrag. .

Veelgestelde vragen overlijdensrisicoverzekering zzp

Wij zijn partners en allebei zzp’er. Hoe sluiten we dan een overlijdensrisicoverzekering af?  

Je wilt ervoor zorgen dat de ander de uitkering van de verzekering krijgt. Dat kan op twee manieren.

Twee verzekerden op één polis
Kies je ervoor om allebei verzekerde te zijn? Dan krijgt de ander direct het afgesproken bedrag bij overlijden. We betalen het bedrag in een keer uit. Daarna stopt de verzekering. De overgebleven persoon is dan niet meer verzekerd. Overlijden jullie tegelijkertijd, dan keren we maar één keer een bedrag uit. Dit doen we aan de persoon die jullie hebben aangegeven bij het afsluiten van de verzekering.

Twee losse verzekeringen
Kies je voor twee losse verzekeringen waarop jullie wisselend als verzekeringnemer en verzekerde staan? Dan keren we het afgesproken bedrag uit en blijft de verzekering van de ander doorlopen. Overlijden jullie allebei? Dan keert de verzekering twee keer uit. De premie is wel hoger. Deze vorm is bijvoorbeeld een uitkomst als jullie ieder een ander bedrag willen verzekeren. 

Moet ik erfbelasting betalen over de uitkering bij overlijden?

Je betaalt misschien erfbelasting over de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering.

Meer over erfbelasting bij een overlijdensrisicoverzekering

Wie zijn de verzekerde, verzekeringnemer en begunstigde?

Bij een overlijdensrisicoverzekering heb je een verzekerde, de verzekeringnemer en de begunstigde. De verzekerde is de persoon die je verzekert. Overlijdt hij of zij? Dan keren we uit. De persoon die het geld krijgt na overlijden is de begunstigde. Dit zijn bijvoorbeeld de kinderen.

De verzekering staat op naam van de verzekeringnemer. De verzekerde en de verzekeringnemer kunnen dezelfde persoon zijn. Bijvoorbeeld als je voor je eigen overlijden een verzekering afsluit. Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af voor het geval je partner overlijdt? Dan is je partner de verzekerde en ben je zelf de verzekeringnemer.

Kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering aanpassen als er iets aan onze situatie verandert?

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je vaak af voor een lange tijd. In die tijd kan er van alles veranderen binnen je gezin. Dan is het handig als je je overlijdensrisicoverzekering ook kunt aanpassen. Aanpassingen die je kunt doen zijn: 

  • de personen die de uitkering krijgen veranderen 
  • het verzekerde bedrag verlagen of verhogen
  • de verzekering stopzetten 

Overlijdensrisicoverzekering aanpassen

Waarom is een verklaring van gezondheid of een medische keuring nodig?  

Met de informatie over je gezondheid bepalen we de premie. 

Meer over de medische beoordeling

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je online of via een adviseur bij jou in de buurt.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis. Hebben we meer medische gegevens nodig? Dan ontvang je van ons een e-mail via ZIVVER. We mailen dan beveiligd. Je medische gegevens zijn tenslotte vertrouwelijk.

ORV berekenen en aanvragen

Handige documenten

Brochure overlijdensrisicoverzekering

In de brochure vind je beknopte informatie over onze overlijdensrisicoverzekering.

Dienstenwijzer overlijdensrisicoverzekering

In de dienstenwijzer vind je informatie over onze organisatie en producten. Ook lees je waar je terecht kunt met klachten.

Voorwaarden overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden staat wat je van ons kunt verwachten. En wat we van jou verwachten. Ook lees je wanneer we uitkeren en wanneer niet. 

Voorwaarden voorlopige dekking overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden staat wanneer je recht hebt op een uitkering, vóórdat de verzekering ingaat. 

NN Vergelijkingskaart Risico’s afdekken

In de NN Vergelijkingskaart Risico’s afdekken (5 juli 2023) staat wat we voor je kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo’n document. Zo kun je ons vergelijken met anderen.

Verzekeringskaart

Dit is de Verzekeringskaart van het Verbond van Verzekeraars. Deze helpt je de overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden te vergelijken met verzekeringen van andere aanbieders.

Verzekeringskaart

Andere informatie over de overlijdensrisicoverzekering

Wat kost een ORV?

Een overlijdensrisicoverzekering heb je al voor een paar euro per maand. Met korting als je niet rookt.

De kosten

ORV van Nationale-Nederlanden

Onze ORV kun je makkelijk online aanvragen en kun je aanpassen tijdens de looptijd.

Bekijk alle voordelen

Verklaring van gezondheid

Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een arts of internist.

Over de gezondheidsverklaring