Ga direct naar inhoud

Overlijdensrisicoverzekering en een huurwoning

 • Al vanaf een paar euro per maand, korting als je niet rookt
 • Makkelijk online af te sluiten
 • Je kiest zelf de hoogte van het verzekerde bedrag en de looptijd

Berekenen en aanvragen

Overlijdensrisicoverzekering: ook als je huurt

Je woont samen in een huurwoning. Met zijn tweeën kunnen jullie de huur en andere vaste lasten prima betalen. Maar wat gebeurt er als jij of je partner overlijdt? Kan de ander dan wel blijven wonen waar jullie nu wonen? Kun je de huur, verzekering, gas, water, licht en de belasting betalen als je partner er niet meer is?

Veel mensen sluiten een ORV af als ze een huis kopen. Ook bij een huurhuis is het slim om over een overlijdensrisicoverzekering na te denken. Met deze verzekering laat je je nabestaanden financieel verzorgd achter.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering bij een huurwoning?

Michiel (32) en Linda (29) wonen samen met hun zoontje Jip (2) in een huurhuis. Er is een tweede kind op komst. Ze betalen iedere maand € 1.000 huur.

Nadat een goede vriend overleed maakte het stel zich zorgen. Wat zou er gebeuren als een van hen iets overkwam? Kunnen de overgebleven partner en kinderen wel alleen de huur en vaste lasten betalen? Of is het dan voordeliger om naar een koophuis te verhuizen? Is het salaris dan voldoende om een hypotheek te kunnen sluiten? Een overlijdensrisicoverzekering bleek een goede oplossing om die onzekerheden weg te nemen.

Een overlijdensrisicoverzekering geeft hen die financiële zekerheid. Ze hebben gekozen voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering van € 150.000,- met een looptijd van 25 jaar. Ze willen misschien in de toekomst een huis kopen. Ze kunnen de ORV dan gewoon houden. Overlijdt een van beiden voordat ze een huis hebben gekocht. Dan kan de ander de uitkering gebruiken voor een lagere hypotheek. Ze betalen € 9,25,- per maand voor de verzekering (dit is inclusief de korting die je krijgt als je niet rookt).

Kenmerken van een overlijdensrisicoverzekering huurwoning

 • Keert uit als je binnen de looptijd overlijdt
 • Met de uitkering vangen de nabestaanden jouw wegvallende inkomen op
 • Je kiest zelf of het verzekerd bedrag gelijk blijft of daalt en hoelang de verzekering loopt
 • Deze verzekering is geen uitvaartverzekering
Kan mijn partner of gezin in onze huurwoning blijven wonen als ik overlijd? 

Ben jij er onverhoopt niet meer? Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat je partner de woonlasten kan blijven betalen. Maar kan je partner wel in dit huis blijven wonen? Jij en je partner moeten dan wel allebei op het huurcontract staan. Ook moet het duidelijk zijn wat jullie relatie is. Over het algemeen gelden onderstaande regels.

 • Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap?
  Dan kan jouw partner in het huurhuis blijven wonen. Natuurlijk wel alleen als je partner de huur nog steeds kan betalen. Het huurcontract loopt gewoon door na overlijden.
 • Staat je partner als medehuurder op het huurcontract?
  Dan zijn jullie beiden huurder. Ook als jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben. Als de een overlijdt, dan loopt het huurcontract gewoon door voor de ander.
 • Ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap? En staat alleen jouw naam of de naam van je partner op het huurcontract?
  Dan heeft de ander niet automatisch het recht om in de woning te blijven wonen. Overlijdt degene die op het huurcontract als huurder staat? Dan mag de partner in eerste instantie nog zes maanden in de woning blijven wonen. De partner kan de verhuurder of rechter vragen of hij het huurcontract over mag nemen. Wil je dit anders? Dan kun je je partner bijvoorbeeld als medehuurder in het huurcontract laten zetten.
 • Wonen er volwassen kinderen in de woning?
  Staan de kinderen al als medehuurder in het huurcontract? Dan loopt het huurcontract gewoon door. Is dit niet het geval? Dan kunnen ze bij de verhuurder of kantonrechter vragen om het huurcontract over te mogen nemen.

Tip: Kijk ook zelf wat er in je huurcontract staat.

Hoe kies ik de hoogte van het bedrag bij een overlijdensrisicoverzekering huurwoning? 

Wat betekent jouw overlijden of dat van je partner voor jullie financiële situatie? Kun je met één inkomen de vaste lasten betalen. Of kom je dan in financiële problemen? Kun je de huur nog steeds betalen? Heb je meer hulp in huis nodig of extra kinderopvang. Misschien wil je dan wel dat er een potje voor de studie van de kinderen is. Allemaal belangrijke vragen. En hoe is dat over tien, twintig of dertig jaar? Deze vragen samen zijn een goed begin om te kijken wat bij jouw situatie past.

Je kunt ervoor kiezen om het verzekerd bedrag de hele looptijd gelijk te houden. Dit is het geval bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering. Heb je na verloop van tijd minder geld nodig, bijvoorbeeld omdat de kinderen dan op eigen benen staan? Dan is een dalende verzekering een mogelijkheid. Kun je wel wat hulp bij deze keuze gebruiken? Vraag dan advies aan een onafhankelijke adviseur. Houd wel rekening met de kosten voor advies.

Voor wie kun je een ORV afsluiten?

Je kunt de verzekering afsluiten voor je eigen overlijden. Of voor het overlijden van iemand anders, zoals je partner. Sluit je de verzekering af voor jezelf en je partner samen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.    

 • Twee verzekerden op één polis 

Kies je ervoor allebei verzekerd te zijn? Dan krijgt de ander direct het afgesproken bedrag bij overlijden. We betalen het bedrag in een keer uit. Daarna stopt de verzekering. De overgebleven persoon is dan niet meer verzekerd. Overlijden jullie tegelijkertijd, dan keren we maar één keer een bedrag uit. 

 • Twee losse polissen 

Kies je voor twee losse verzekeringen waarop jullie wisselend als verzekeringnemer en verzekerde staan? Dan keren we het afgesproken bedrag uit en blijft de verzekering van de ander doorlopen. Overlijden jullie allebei? Dan keert de verzekering twee keer uit. De premie is wel hoger. Deze vorm is bijvoorbeeld een uitkomst als jullie ieder een ander bedrag willen verzekeren. Of een andere looptijd of vorm.

Op wie je de polis afsluit, bepaalt ook of je erfbelasting moet betalen.  

Waarom is een verklaring van gezondheid of een medische keuring nodig? 

Met deze informatie bepalen we de hoogte van de premie. 

Meer over de medische beoordeling

Kies de vorm van de verzekering die bij je past

Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering 

Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Bij deze vorm blijft het verzekerd bedrag tijdens de looptijd van de verzekering gelijk. Deze vorm kies je vaak bij schulden die gelijk blijven, zoals een aflossingsvrije hypotheek. Of je kiest deze vorm als je wilt zorgen voor extra inkomen na jouw overlijden.

Meer over deze vorm van verzekeren

Een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Bij een lineair dalende ORV daalt het verzekerd bedrag elk jaar met hetzelfde bedrag. Hoe langer de verzekering dus loopt, hoe lager de uitkering bij overlijden is.

Meer over deze vorm van verzekeren

Meer over de overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je online of via een adviseur bij jou in de buurt.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis. Hebben we meer medische gegevens nodig? Dan ontvang je van ons een e-mail via ZIVVER. We mailen dan beveiligd. Je medische gegevens zijn tenslotte vertrouwelijk.

ORV berekenen en aanvragen

Handige documenten

Brochure overlijdensrisicoverzekering

In de brochure vind je beknopte informatie over onze overlijdensrisicoverzekering.

Dienstenwijzer overlijdensrisicoverzekering

In de dienstenwijzer vind je informatie over onze organisatie en producten. Ook lees je waar je terecht kunt met klachten.

Voorwaarden overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden lees je wat je van ons kunt verwachten en wat we van jou verwachten. Ook lees je wanneer we
uitkeren en wanneer niet.

Voorwaarden voorlopige dekking overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden lees je in welke gevallen je recht hebt op een uitkering als de verzekerde overlijdt vóórdat de verzekering ingaat.

NN Vergelijkingskaart Risico’s afdekken

In de NN Vergelijkingskaart Risico’s afdekken (5 juli 2023) staat wat we voor je kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo’n document. Zo kun je ons vergelijken met anderen.

Verzekeringskaart

Dit is de Verzekeringskaart van het Verbond van Verzekeraars. Deze helpt je de overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden te vergelijken met verzekeringen van andere aanbieders.

Verzekeringskaart

Andere informatie over de overlijdensrisicoverzekering

Wat kost een ORV?

Een ORV heb je al vanaf een paar euro per maand. Je krijgt korting als je niet rookt.


Bereken de kosten

ORV van Nationale-Nederlanden

Onze ORV kun je makkelijk online aanvragen en kun je aanpassen als dat nodig is.

Ontdek de voordelen

Verklaring van gezondheid

Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een arts of internist.

Over de gezondheidsverklaring