Ga direct naar inhoud

Overlijdensrisicoverzekering kind

 • Al vanaf een paar euro per maand, korting als je niet rookt
 • Makkelijk online af te sluiten
 • Je kiest zelf de hoogte van het verzekerd bedrag en de looptijd

Berekenen en aanvragen

Waarom een overlijdensrisicoverzekering voor je kind?

Als ouder werk je hard om je kind(eren) een goede start in het leven te geven. Maar wat als een van de ouders er door ziekte of een ongeval ineens niet meer is? Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor je kind kan dan financiële onzekerheid wegnemen. Zo kan het gezin door de uitkering blijven wonen in het huis. En eventueel andere kosten nog steeds betalen.

Zo werkt een overlijdensrisicoverzekering voor je kinderen

Voorbeeld 1

Frans (30) en Lotte (27) hebben twee kinderen van 1 en 3 jaar. Na de geboorte van hun kinderen zijn ze allebei minder gaan werken. Bij de aankoop van hun huis hebben ze een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Nu, met de komst van hun kinderen, zijn hun behoeften voor financiële zekerheid veranderd.

Daarom sluiten ze een tweede overlijdensrisicoverzekering af. Ze kiezen een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering van € 150.000,- met een looptijd van 20 jaar. Overlijdt een van de twee? Dan kan de ander de boodschappen, een eventuele studie, vakanties en extra kinderopvang betalen. Ze betalen hiervoor € 7,77,- per maand (dit is inclusief de korting die je krijgt als je niet rookt).

Voorbeeld 2

Kees (47) en Anja (44) hebben twee kinderen van 17 en 15 jaar en wonen in een koophuis. Toen ze hun hypotheek regelden, hebben ze ook een ORV afgesloten. Valt een van de twee weg? Dan willen ze nog wel de opleiding van de kinderen kunnen blijven betalen. Ze verwachten € 30.000,- aan studiekosten per kind. Daarom besluiten ze om een extra overlijdensrisicoverzekering af te sluiten van € 60.000,-. Daarbij kiezen ze voor een gelijkblijvende verzekering met een looptijd van 10 jaar. Per maand betalen ze € 11,86,- premie.

Kenmerken van een overlijdensrisicoverzekering kind

 • Keert uit als je binnen de looptijd overlijdt
 • Met de uitkering vangen de nabestaanden jouw wegvallende inkomen op
 • De hoogte van het verzekerd bedrag bepaal je zelf
 • Je kiest zelf of het verzekerd bedrag gelijk blijft of daalt. En hoelang de verzekering loopt
 • Deze verzekering is geen uitvaartverzekering
Kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering aanpassen?

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je vaak af voor een lange tijd. In die tijd kan er van alles veranderen binnen je gezin. Dan is het handig als je je overlijdensrisicoverzekering ook kunt aanpassen. De overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden kun je altijd aanpassen. Aanpassingen die je kunt doen zijn:

 • de personen die de uitkering krijgen veranderen
 • het verzekerd bedrag verlagen of verhogen
 • de verzekering stopzetten

ORV aanpassen

Wie zijn de verzekerde, verzekeringnemer en begunstigde?

Bij een overlijdensrisicoverzekering heb je een verzekerde, de verzekeringnemer en de begunstigde. De verzekerde is de persoon die je verzekert. Overlijdt hij of zij? Dan keren we uit. De persoon die het geld krijgt na overlijden is de begunstigde. Dit zijn dan bijvoorbeeld de kinderen. Er kunnen meer personen zijn die een uitkering krijgen.

De verzekering staat op naam van de verzekeringnemer. De verzekerde en de verzekeringnemer kunnen dezelfde persoon zijn. Bijvoorbeeld als je voor je eigen overlijden een verzekering afsluit. Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af voor het geval je partner overlijdt? Dan is je partner de verzekerde en ben je zelf de verzekeringnemer.

Wanneer wordt het bedrag uitgekeerd?

Je sluit de verzekering af voor je eigen overlijden. Of voor het overlijden van iemand anders, zoals je partner. Sluit je de verzekering af voor jezelf en je partner samen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Twee verzekerden op één polis
Kies je ervoor om allebei verzekerd te zijn? Dan krijgt de ander direct het afgesproken bedrag bij overlijden. We betalen het bedrag in een keer uit. Daarna stopt de verzekering. De ander is dan niet meer verzekerd. Overlijden jullie tegelijkertijd? Dan keren we maar één keer een bedrag uit.

Twee losse polissen
Kies je voor twee losse verzekeringen waarop jullie wisselend als verzekeringnemer en verzekerde staan? Dan keren we het afgesproken bedrag uit bij overlijden. En blijft de verzekering van de ander doorlopen. Overlijden jullie allebei? Dan keert de verzekering twee keer uit. De premie is wel hoger. Deze vorm is bijvoorbeeld een uitkomst als jullie allebei een ander bedrag willen verzekeren. Of een andere looptijd of een vorm.

Op wie je de verzekering afsluit, bepaalt ook of je erfbelasting moet betalen.

Waarom is een medische vragenlijst of medische keuring nodig?

Met de informatie over je gezondheid bepalen we de premie. 

Meer over de medische beoordeling

Meer over de overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je online of via een adviseur bij jou in de buurt.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis. Hebben we meer medische gegevens nodig? Dan ontvang je van ons een e-mail via ZIVVER. We mailen dan beveiligd. Je medische gegevens zijn tenslotte vertrouwelijk.

ORV berekenen en aanvragen

Handige documenten

Brochure overlijdensrisicoverzekering

In de brochure vind je beknopte informatie over onze overlijdensrisicoverzekering.

Dienstenwijzer overlijdensrisicoverzekering

In de dienstenwijzer vind je informatie over onze organisatie en producten. Ook lees je waar je terecht kunt met klachten.

Voorwaarden overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden staat wat je van ons kunt verwachten. En wat we van jou verwachten. Ook lees je wanneer we
uitkeren en wanneer niet.

Voorwaarden voorlopige dekking overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden staat wanneer je recht hebt op een uitkering, vóórdat de verzekering ingaat.

NN Vergelijkingskaart Risico’s afdekken

In de NN Vergelijkingskaart Risico’s afdekken (5 juli 2023) staat wat we voor je kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo’n document. Zo kun je ons vergelijken met anderen.

Verzekeringskaart

Dit is de Verzekeringskaart van het Verbond van Verzekeraars. Deze helpt je de overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden te vergelijken met verzekeringen van andere aanbieders.

Verzekeringskaart

Andere informatie over de overlijdensrisicoverzekering

Wat kost een ORV?

Een overlijdensrisicoverzekering heb je al voor een paar euro per maand. Met korting als je niet rookt.

De kosten

ORV van Nationale-Nederlanden

Onze ORV kun je makkelijk online aanvragen en kun je aanpassen tijdens de looptijd.

Bekijk alle voordelen

Verklaring van gezondheid

Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een arts of internist.

Over de gezondheidsverklaring