Ga direct naar inhoud

Ander huis kopen

  • Hypotheek meenemen of nieuwe afsluiten?
  • Dubbele woonlasten financieren
  • Wat kun je doen met overwaarde?

Maak een afspraak

Een ander huis

Een huis kopen en een hypotheek afsluiten. Je hebt het allemaal al een keer gedaan. Maar ook voor je volgende koopwoning wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt. Want ga je je huidige hypotheek meenemen of juist een nieuwe hypotheek afsluiten? Kies je voor het voortzetten of voor het aanpassen van je hypotheekvorm? En hoe zit het met de overwaarde? Of de restschuld? Wij zetten je mogelijkheden op een rij.

Wat kan ik maximaal lenen?

Voordat je op zoek gaat naar een volgend huis is het belangrijk om inzicht te hebben in je financiële mogelijkheden. Met onze Maximale Hypotheekberekening kun je eenvoudig zelf berekenen welk bedrag je kunt lenen voor de aankoop van een huis. En welke maandlasten daarbij horen. Zo ga je goed voorbereid op zoek.

Hoeveel je kunt lenen voor een koopwoning is afhankelijk van je inkomen en van de waarde van de woning. Maar vanaf 2024 heeft ook het energielabel invloed op je maximale hypotheek. Voor een woning met een goed energielabel kan je namelijk meer lenen dan voor een woning met een laag energielabel. Want een energiezuinige woning zorgt voor een lagere energierekening en daardoor houd je meer geld over om de hypotheek van te betalen.

Bij Nationale-Nederlanden kan je voor een huis met energielabel C of D € 5.000,- extra lenen. Dit kan oplopen tot € 40.000,- extra hypotheek voor een woning zonder energiekosten (A++++). Deze extra hypotheek is onafhankelijk van je inkomen en van de waarde van de woning die je wilt kopen.  

Wil je weten wat jij kunt lenen voor het kopen van een woning? Of heb je een huis op het oog en ben je benieuwd of het binnen je budget past? Bereken dan hoeveel je maximaal kunt lenen voor de aankoop. Je ziet dan ook direct wat de rente wordt en wat je per maand gaat betalen. En hoeveel eigen geld je nodig hebt om de woning te kunnen kopen.

Maximale hypotheek berekenen

Extra hypotheek voor het verduurzamen van je huis

Wil je jouw nieuwe huis meteen verduurzamen? Dan is het goed om te weten dat je ook extra kunt lenen voor het energiezuinig maken van je woning. Hoe lager het energielabel, hoe hoger het extra hypotheekbedrag dat hiervoor mogelijk is.

Meer informatie over extra lenen voor woningverduurzaming

Huidige hypotheek meenemen of nieuwe hypotheek afsluiten?

Je kunt je hypotheek van Nationale-Nederlanden mee verhuizen naar je nieuwe huis. Dit heet de meeneemregeling en betekent dat de rente voor de resterende rentevaste periode en het hypotheekbedrag gelijk blijven. Wil je een hogere hypotheek? Voor het bedrag dat je extra leent, gelden de actuele voorwaarden.

Hypotheek meenemen

Je kunt er ook voor kiezen om je huidige hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat de rente nu lager is of omdat er andere voorwaarden gelden. Zo kun je de hypotheek afsluiten die op dat moment het beste bij je past. Heb je op dit moment een basis- of budgethypotheek? Dan is het mogelijk dat je bij verhuizen een vergoeding moet betalen als je kiest voor een andere hypotheek. Laat je hierover informeren door een adviseur.

Ik wil advies

Lagere maandlasten zonder te verhuizen?

Is een van de redenen om te verhuizen de lage hypotheekrente? Wist je dat je ook zonder te verhuizen kunt profiteren van de huidige hypotheekrente? Met de OversluitCheck bereken je in een paar stappen of het oversluiten van je hypotheek voordelig is.

Check je besparing

Eerst kopen of eerst verkopen?

Verkoop je eerst je huidige huis of koop je eerst een nieuw huis? Wat verstandig is, hangt af van jouw situatie en wensen:

Eerst verkopen, dan kopen Eerst kopen, dan verkopen
Je verwacht dat je huidige huis niet snel verkocht wordt Je verwacht dat je huidige huis snel wordt verkocht
Je wilt geen dubbele woonlasten Je accepteert een eventueel lagere prijs voor je huidige huis
Je wilt precies weten wat je aan een nieuw huis kunt uitgeven Je wilt je droomhuis niet mislopen
Je hebt de overwaarde nodig om een nieuw huis te kunnen kopen Je vindt het geen probleem dat je nog geen nieuw huis hebt als je huidige huis verkocht is


Tijdelijk twee huizen

In bepaalde situaties heb je tijdelijk twee huizen. Je koopt een nieuw huis, terwijl je je huidige woning nog niet hebt verkocht. Of je koopt een nieuwbouwhuis dat nog gebouwd moet worden en je blijft tot die nieuwe woning klaar is in je huidige woning wonen. In deze situaties is het mogelijk om een Overbruggingskrediet aan te vragen. Er moet dan wel aantoonbaar overwaarde zijn op je huidige woning.

Met een Overbruggingskrediet is het mogelijk (een deel van) de overwaarde op je huidige woning te gebruiken bij de aankoop van je nieuwe woning. Je kunt er ook de tijdelijke dubbele woonlasten mee opvangen. Een Overbruggingskrediet is een tijdelijke lening die eindigt als je je huidige woning verkoopt.

Meer over overbruggingskrediet


Heb je overwaarde?

Stel: je hypotheek bedraagt € 250.000 en je verkoopt je woning voor € 280.000. Dan heb je een overwaarde van € 30.000. Koop je vervolgens binnen 3 jaar een andere woning? Dan moet je die overwaarde van de overheid gebruiken bij de aankoop van deze woning. Bijvoorbeeld door een lagere hypotheek te nemen of om de verbouwing te financieren. Dit heet de bijleenregeling. Doe je dat niet, dan mag je van de overheid over het bedrag van de overwaarde geen hypotheekrente aftrekken. Meer informatie over de bijleenregeling vind je op de site van de Belastingdienst.


Heb je restschuld?

Wanneer je je huis met verlies verkoopt, dan blijft een gedeelte van de hypotheek over. Er is dan sprake van een restschuld. Dit bedrag moet je op een andere manier terugbetalen. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en heb je een restschuld die je niet kunt financieren? NHG beoordeelt of de schuld kan worden kwijtgescholden.

Meer over restschuld


Vrijblijvend en gratis oriëntatiegesprek

Je kunt je online al uitgebreid oriënteren. Maar bij het kopen van een ander huis wil je niet over één nacht ijs gaan. Kies voor persoonlijk hypotheekadvies afgestemd op jouw mogelijkheden en wensen. Zodat je de hypotheek afsluit die het beste bij jouw situatie past.

Heb je op dit moment een hypotheek van Nationale-Nederlanden? Dan kun je terecht bij een adviseur van Nationale-Nederlanden. Het oriëntatiegesprek is gratis en vindt online via webcam plaats.

Als je nog geen hypotheek van Nationale-Nederlanden hebt, kun je kiezen voor een van de adviseurs uit het netwerk van onafhankelijke adviseurs waarmee we samenwerken.

Maak een afspraak


Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur