Ga direct naar inhoud

Ander huis kopen

  • Hypotheek meenemen of nieuwe afsluiten?
  • Dubbele woonlasten financieren
  • Wat kun je doen met overwaarde?

Maak een afspraak

Een ander huis

Een huis kopen en een hypotheek afsluiten. Je hebt het allemaal al een keer gedaan. Maar ook voor je volgende koopwoning wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt. Want ga je je huidige hypotheek meenemen of juist een nieuwe hypotheek afsluiten? Kies je voor het voortzetten of voor het aanpassen van je hypotheekvorm? En hoe zit het met de overwaarde? Of de restschuld? Wij zetten je mogelijkheden op een rij.

Wat kan ik maximaal lenen?

Voordat je op zoek gaat naar een volgend huis is het belangrijk om inzicht te hebben in je financiële mogelijkheden. Met onze Maximale Hypotheekberekening kun je eenvoudig zelf berekenen welk bedrag je kunt lenen voor de aankoop van een huis. En welke maandlasten daarbij horen. Zo ga je goed voorbereid op zoek.

Maximale hypotheek berekenen

Huidige hypotheek meenemen of nieuwe hypotheek afsluiten?

Je kunt je hypotheek van Nationale-Nederlanden mee verhuizen naar je nieuwe huis. Dit heet de meeneemregeling en betekent dat de rente voor de resterende rentevaste periode en het hypotheekbedrag gelijk blijven. Wil je een hogere hypotheek? Voor het bedrag dat je extra leent, gelden de actuele voorwaarden.

Hypotheek meenemen

Je kunt er ook voor kiezen om je huidige hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat de rente nu lager is of omdat er andere voorwaarden gelden. Zo kun je de hypotheek afsluiten die op dat moment het beste bij je past. Heb je op dit moment een basis- of budgethypotheek? Dan is het mogelijk dat je bij verhuizen een vergoeding moet betalen als je kiest voor een andere hypotheek. Laat je hierover informeren door een adviseur.

Ik wil advies

Lagere maandlasten zonder te verhuizen?

Is een van de redenen om te verhuizen de lage hypotheekrente? Wist je dat je ook zonder te verhuizen kunt profiteren van de huidige hypotheekrente? Met de OversluitCheck bereken je in een paar stappen of het oversluiten van je hypotheek voordelig is.

Check je besparing

Eerst kopen of eerst verkopen?

Verkoop je eerst je huidige huis of koop je eerst een nieuw huis? Wat verstandig is, hangt af van jouw situatie en wensen:

Eerst verkopen, dan kopen Eerst kopen, dan verkopen
Je verwacht dat je huidige huis niet snel verkocht wordt Je verwacht dat je huidige huis snel wordt verkocht
Je wilt geen dubbele woonlasten Je accepteert een eventueel lagere prijs voor je huidige huis
Je wilt precies weten wat je aan een nieuw huis kunt uitgeven Je wilt je droomhuis niet mislopen
Je hebt de overwaarde nodig om een nieuw huis te kunnen kopen Je vindt het geen probleem dat je nog geen nieuw huis hebt als je huidige huis verkocht is


Tijdelijk twee huizen

Het kan gebeuren dat je tijdelijk twee huizen hebt. Bijvoorbeeld als je een nieuwbouwhuis hebt gekocht dat nog gebouwd moet worden. Of wanneer je een ander huis koopt, maar je oude huis nog niet is verkocht. Voor het opvangen van de dubbele woonlasten kun je een Overbruggingskrediet bij Nationale-Nederlanden afsluiten. Dit is een tijdelijke lening. Ook is het mogelijk om je huis onder bepaalde voorwaarden tijdelijk te verhuren en met de huuropbrengst de dubbele lasten te betalen.
Met een Overbruggingskrediet kun je ook over (een deel van) de overwaarde van je oude huis beschikken om je nieuwe huis te financieren.

Meer over overbruggingskrediet


Heb je overwaarde?

Stel: je hypotheek bedraagt € 250.000 en je verkoopt je woning voor € 280.000. Dan heb je een overwaarde van € 30.000. Koop je vervolgens binnen 3 jaar een andere woning? Dan moet je die overwaarde van de overheid gebruiken bij de aankoop van deze woning. Bijvoorbeeld door een lagere hypotheek te nemen of om de verbouwing te financieren. Dit heet de bijleenregeling. Doe je dat niet, dan mag je van de overheid over het bedrag van de overwaarde geen hypotheekrente aftrekken. Meer informatie over de bijleenregeling vind je op de site van de Belastingdienst.


Heb je restschuld?

Wanneer je je huis met verlies verkoopt, dan blijft een gedeelte van de hypotheek over. Er is dan sprake van een restschuld. Dit bedrag moet je op een andere manier terugbetalen. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en heb je een restschuld die je niet kunt financieren? NHG beoordeelt of de schuld kan worden kwijtgescholden.

Meer over restschuld


Vrijblijvend en gratis oriëntatiegesprek

Je kunt je online al uitgebreid oriënteren. Maar bij het kopen van een ander huis wil je niet over één nacht ijs gaan. Kies voor persoonlijk hypotheekadvies afgestemd op jouw mogelijkheden en wensen. Zodat je de hypotheek afsluit die het beste bij jouw situatie past.

Heb je op dit moment een hypotheek van Nationale-Nederlanden? Dan kun je terecht bij een adviseur van Nationale-Nederlanden. Het oriëntatiegesprek is gratis en vindt online via webcam plaats.

Als je nog geen hypotheek van Nationale-Nederlanden hebt, kun je kiezen voor een van de adviseurs uit het netwerk van onafhankelijke adviseurs waarmee we samenwerken.

Maak een afspraak


Service & Contact

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service & Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur