Ga direct naar inhoud

Ander huis kopen

  • Hypotheek meenemen of nieuwe afsluiten?
  • Dubbele woonlasten financieren
  • Wat kunt u doen met overwaarde?

Maak een afspraak

Een ander huis

Een huis kopen en een hypotheek afsluiten. U heeft het allemaal al een keer gedaan. Maar ook voor uw volgende koopwoning wilt u zeker weten dat u de juiste keuzes maakt. Want gaat u uw huidige hypotheek meenemen of juist een nieuwe hypotheek afsluiten? Kiest u voor het voortzetten of voor het aanpassen van uw hypotheekvorm? En hoe zit het met de overwaarde? Of de restschuld? Wij zetten uw mogelijkheden op een rij.

Wat kan ik maximaal lenen?

Voordat u op zoek gaat naar een volgend huis is het belangrijk om inzicht te hebben in uw financiële mogelijkheden. Met onze Maximale Hypotheekberekening kunt u eenvoudig zelf berekenen welk bedrag u kunt lenen voor de aankoop van een huis. En welke maandlasten daarbij horen. Zo gaat u goed voorbereid op zoek.

Maximale hypotheek berekenen

Huidige hypotheek meenemen of nieuwe hypotheek afsluiten?

U kunt uw hypotheek van Nationale-Nederlanden mee verhuizen naar uw nieuwe huis. Dit heet de meeneemregeling en betekent dat de rente voor de resterende rentevaste periode en het hypotheekbedrag gelijk blijven. Wilt u een hogere hypotheek? Voor het bedrag dat u extra leent, gelden de actuele voorwaarden.

Hypotheek meenemen

U kunt ook ervoor kiezen om uw huidige hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat de rente nu lager is of omdat er andere voorwaarden gelden. Zo kunt u de hypotheek afsluiten die op dat moment het beste bij u past. Heeft u op dit moment een basis- of budgethypotheek? Dan is het mogelijk dat u bij verhuizen een boete moet betalen als u kiest voor een andere hypotheek. Laat u hierover informeren door een adviseur.

Ik wil advies

Lagere maandlasten zonder te verhuizen?

Is een van de redenen om te verhuizen de lage hypotheekrente? Wist u dat u ook zonder te verhuizen kunt profiteren van de huidige hypotheekrente? Met de OversluitCheck berekent u in een paar stappen of het oversluiten van uw hypotheek voordelig is.

Check uw besparing

Eerst kopen of eerst verkopen?

Verkoopt u eerst uw huidige huis of koopt u eerst een nieuw huis? Wat verstandig is, hangt af van uw situatie en uw wensen:

Eerst verkopen, dan kopen Eerst kopen, dan verkopen
U verwacht dat uw huidige huis niet snel verkocht wordt U verwacht dat uw huidige huis snel wordt verkocht
U wilt geen dubbele woonlasten U accepteert een eventueel lagere prijs voor uw huidige huis
U wilt precies weten wat u aan een nieuw huis kunt uitgeven U wilt uw droomhuis niet mislopen
U heeft de overwaarde nodig om een nieuw huis te kunnen kopen U vindt het geen probleem dat u nog geen nieuw huis heeft als uw huidige huis verkocht is


Tijdelijk twee huizen

Het kan gebeuren dat u tijdelijk twee huizen heeft. Bijvoorbeeld als u een nieuwbouwhuis heeft gekocht dat nog gebouwd moet worden. Of wanneer u een ander huis koopt, maar uw oude huis nog niet is verkocht. Voor het opvangen van de dubbele woonlasten kunt u een Overbruggingskrediet bij Nationale-Nederlanden afsluiten. Dit is een tijdelijke lening. Ook is het mogelijk om uw huis onder bepaalde voorwaarden tijdelijk te verhuren en met de huuropbrengst de dubbele lasten te betalen.
Met een Overbruggingskrediet kunt u ook over (een deel van) de overwaarde van uw oude huis beschikken om uw nieuwe huis te financieren.

Meer over overbruggingskrediet


Heeft u overwaarde?

Stel: uw hypotheek bedraagt € 250.000 en u verkoopt uw woning voor € 280.000. Dan heeft u een overwaarde van € 30.000. Koopt u vervolgens binnen 3 jaar een andere woning? Dan moet u die overwaarde van de overheid gebruiken bij de aankoop van deze woning. Bijvoorbeeld door een lagere hypotheek te nemen of om de verbouwing te financieren. Dit heet de bijleenregeling. Doet u dat niet, dan mag u van de overheid over het bedrag van de overwaarde geen hypotheekrente aftrekken. Meer informatie over de bijleenregeling vindt op de site van de Belastingdienst.


Heeft u restschuld?

Wanneer u uw huis met verlies verkoopt, dan blijft een gedeelte van de hypotheek over. Er is dan sprake van een restschuld. Dit bedrag moet u op een andere manier terugbetalen. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en heeft u een restschuld die u niet kunt financieren? NHG beoordeelt of de schuld kan worden kwijtgescholden.

Meer over restschuld


Vrijblijvend en gratis oriëntatiegesprek

U kunt zich online al uitgebreid oriënteren. Maar bij het kopen van een ander huis wilt u niet over één nacht ijs gaan. Kies voor persoonlijk hypotheekadvies afgestemd op uw mogelijkheden en uw wensen. Zodat u de hypotheek afsluit die het beste bij uw situatie past.

Heeft u op dit moment een hypotheek van Nationale-Nederlanden? Dan kunt u terecht bij een adviseur van Nationale-Nederlanden. Het oriëntatiegesprek is gratis en vindt online via webcam plaats.

Als u nog geen hypotheek van Nationale-Nederlanden hebt, kunt u kiezen voor een van de adviseurs uit het netwerk van onafhankelijke adviseurs waarmee we samenwerken.

Maak een afspraak