Ga direct naar inhoud

Energiezuinige verbouwing financieren

Een energiezuinig en duurzaam huis heeft voordelen voor zowel je portemonnee als het milieu. Ben je van plan om een energiezuinige verbouwing te doen, dan biedt dit nieuwe mogelijkheden voor de financiering.

Lees meer over het energiezuinig maken van je woning

Extra hypotheek voor het verduurzamen van je huis

Wil je jouw huidige of nieuwe huis verduurzamen? Ook dan zijn er financiële mogelijkheden. Je kunt namelijk extra hypotheek krijgen voor het energiezuinig maken van je woning. Hierbij geldt: hoe lager het energielabel, hoe hoger het extra hypotheekbedrag dat mogelijk is. Want voor een woning met een laag label zijn nu eenmaal meer verduurzamingsmaatregelen nodig dan voor een woning met een beter label.

Zo kun je bij een E, F of G label maximaal € 20.000,- extra lenen, bij een C of D label € 15.000,- en € 10.000,- bij labels B tot en met A+++. Voor woningen met een energielabel A++++ of hoger is geen extra hypotheek voor verduurzaming mogelijk.

We leggen het graag aan je uit met twee rekenvoorbeelden:

Rekenvoorbeeld 1:

Je koopt een woning met een bestaand label E en op basis van jouw inkomen kun je een hypotheek van € 300.000,- krijgen. Voor deze woning kun je niet extra lenen op basis van het energielabel; daar is het label te laag voor. Maar als je energiebesparende voorzieningen voor deze woning gaat treffen, kun je tot maximaal € 20.000,- extra lenen. In totaal kan de hypotheek voor deze woning met E-label dus maximaal € 320.000,- worden.*

Rekenvoorbeeld 2:

Je koopt een woning met een bestaand label D en op basis van jouw inkomen kun je een hypotheek van € 400.000,- krijgen. Vanwege het energielabel van de woning (D) kun je nog € 5.000,- extra lenen. De maximale hypotheek voor deze woning met dit label wordt dan € 405.000,-. Als je energiebesparende voorzieningen voor deze woning treft dan kun je daarvoor nog maximaal € 15.000,- bijlenen. In totaal is de hypotheek voor deze woning met D-label dus maximaal € 420.000,-.*

*Het bedrag dat je extra leent voor energiebesparende voorzieningen wordt in een apart depot geplaatst. Uit dat ‘potje’ kun je de energiebesparende verbouwing betalen. De hypotheekverstrekker controleert alle rekeningen die je hiervoor indient. Zo is het zeker dat de extra lening die je hebt gekregen voor energiebesparende maatregelen daar ook echt aan wordt uitgegeven.

Naast extra lenen binnen je hypotheek zijn er ook andere mogelijkheden om een energiezuinige verbouwing te betalen. Bijvoorbeeld door je spaargeld in te zetten of een lening af te sluiten. Ook biedt de overheid verschillende subsidies, leningen en andere regelingen.

Hoeveel je precies extra kunt lenen bij je hypotheek hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Bespreek de mogelijkheden met je financieel adviseur

Een lening voor zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is een investering in een duurzame toekomst én zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening. Maar de kosten voor zonnepanelen kunnen flink oplopen. Met een lening voor zonnepanelen kun je alsnog een energiebesparende investering in je huis doen.

Subsidies, leningen en regelingen van de overheid

De overheid stelt verschillende subsidies, leningen en andere regelingen beschikbaar voor het energiezuiniger maken van je woning.

Op energiesubsidiewijzer.nl vind je de subsidies en gunstige leningen in jouw gemeente of provincie. Hier kun je onder andere bekijken of jouw gemeente een Duurzaamheidslening aanbiedt. Hiermee kun je, bij je gemeente, tegen een gunstig rentetarief geld lenen om je woning energiezuinig te maken.

Op warmtefonds.nl lees je alles over de Energiebespaarlening, die onder gunstige voorwaarden wordt verstrekt uit het Nationaal Warmtefonds.

Huren of leasen

Zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp kun je ook huren of leasen. Het voordeel hiervan: je hoeft niet in één keer een groot bedrag uit te geven. Uiteindelijk ben je meestal wel duurder uit. Bij huren wordt de apparatuur bovendien nooit je eigendom, waardoor het niets toevoegt aan de marktwaarde van je woning.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur