Ga direct naar inhoud

Energiezuinige verbouwing financieren

Een energiezuinig en duurzaam huis heeft voordelen voor zowel je portemonnee als het milieu. Ben je van plan om een energiezuinige verbouwing te doen, dan biedt dit nieuwe mogelijkheden voor de financiering.

Lees meer over het energiezuinig maken van je woning

Extra lenen voor een energiezuinige verbouwing

Ga je je bestaande woning energiezuinig verbouwen? Of koop of herfinancier je een woning waarin je energiebesparende maatregelen gaat verbouwen? Dan kun je op twee manieren extra lenen binnen je hypotheek:

  • Je mag je hypotheek verhogen of afsluiten tot maximaal 106% van de woningwaarde. Normaal gesproken is dit 100%.

    De woningwaarde is de waarde van je woning vóór de energiebesparende verbouwing. Om deze woningwaarde te bepalen moet je je woning laten taxeren. Vermenigvuldig deze taxatiewaarde vervolgens met 1,06: dit is het bedrag dat je maximaal kunt lenen.


    Let op: de waarde van je woning stijgt niet per definitie met hetzelfde bedrag als het bedrag dat je investeert. Als je € 5.000,- investeert, stijgt je woningwaarde dus meestal niet óók met € 5.000,-.

Of

  • Je mag tot € 9.000,- extra lenen, bovenop je maximale hypotheek. Voor deze lening moet je bruto gezinsinkomen minimaal € 33.000,- per jaar zijn.

Heb je al een maximale hypotheek? Dan kan de hypotheek niet verhoogd worden. Maar je mag wel tot € 9.000,- extra lenen, bovenop je maximale hypotheek.  We leggen het graag nog wat beter uit met twee rekenvoorbeelden:

Rekenvoorbeeld 1:

Je koopt een woning van € 250.000,- euro en gaat energiebesparend verbouwen voor een bedrag van € 9.000,-. In totaal heb je dan een financiering van € 259.000,- nodig. Nu heb je een overwaarde op je oude woning van € 59.000,-. Dit bedrag gebruik je voor de aankoop van de woning en de energiezuinige verbouwing. De hypotheek die je dan nog nodig hebt bedraagt € 200.000,-. Op basis van je inkomen mag je echter maar € 191.000,- lenen. Maar omdat de verbouwing die je doet energiezuinig is, kun je gebruik maken van de extra leen-mogelijkheid van € 9.000,-. Op die manier kom je dus wél in aanmerking voor de hypotheek van € 200.000,-. Hiervoor moet je bruto gezinsinkomen dan wel minimaal € 33.000,- per jaar zijn.

Rekenvoorbeeld 2:

Je koopt een woning van € 200.000,-. Op basis van je inkomen kun je een hypotheek afsluiten van € 250.000,-. Je hebt dus geen maximale hypotheek afgesloten: er is nog ruimte. Je mag je hypotheek daarom verhogen naar 106%. Je nieuwe hypotheekbedrag zou dan € 212.000,- zijn. Dit betekent dat je voor de energiebesparende verbouwing € 12.000,- extra kunt lenen, binnen je hypotheek.

Je moet wel aan kunnen tonen dat je dit extra hypotheekbedrag ook écht gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Je moet daarom een kostenspecificatie tonen voor de energiebesparende maatregelen die je wilt treffen. Dit kan bijvoorbeeld een offerte zijn van een bedrijf dat zonnepanelen plaatst.

Het bedrag dat je leent zetten wij vervolgens om in een bouwdepot. Uit dit ‘potje’ kun je de energiezuinige verbouwing betalen. Je moet hierbij wel met aankoopnota’s aan kunnen tonen dat de kosten die je maakt ook echt aan de energiezuinige maatregelen worden besteed.

Hoeveel je precies extra kunt lenen bij je hypotheek hangt af van je persoonlijke situatie.

Bespreek de mogelijkheden met je financieel adviseur

Een lening voor zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is een investering in een duurzame toekomst én zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening. Maar de kosten voor zonnepanelen kunnen flink oplopen. Met een lening voor zonnepanelen kun je alsnog een energiebesparende investering in je huis doen.

Subsidies, leningen en regelingen van de overheid

De overheid stelt verschillende subsidies, leningen en andere regelingen beschikbaar voor het energiezuiniger maken van je woning.

Op energiesubsidiewijzer.nl vind je de subsidies en gunstige leningen in jouw gemeente of provincie. Hier kun je onder andere bekijken of jouw gemeente een Duurzaamheidslening aanbiedt. Hiermee kun je, bij je gemeente, tegen een gunstig rentetarief geld lenen om je woning energiezuinig te maken.

Op warmtefonds.nl lees je alles over de Energiebespaarlening, die onder gunstige voorwaarden wordt verstrekt uit het Nationaal Warmtefonds.

Huren of leasen

Zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp kun je ook huren of leasen. Het voordeel hiervan: je hoeft niet in één keer een groot bedrag uit te geven. Uiteindelijk ben je meestal wel duurder uit. Bij huren wordt de apparatuur bovendien nooit je eigendom, waardoor het niets toevoegt aan de marktwaarde van je woning.

Service & Contact

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service & Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur