Ga direct naar: inhoud

Maximale hypotheek berekenen

 • Snel en eenvoudig weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen
 • Inzicht in uw bruto maandlasten en benodigd eigen geld
 • Kosten voor de aankoop van uw woning overzichtelijk op een rij

Maak een afspraak

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Wat kan ik lenen voor de aankoop van een woning? Deze vragen leven bij vrijwel iedereen die een huis wil kopen; werknemers, zzp’ers, ondernemers, flexwerkers, medici, noem maar op. Geldt dit ook voor u? En heeft u het huis van uw dromen gevonden? Of bent u zich aan het oriënteren en wilt u zien wat u nu kunt lenen? Dan kunt u eenvoudig uw maximale hypotheek berekenen! Ook ziet u meteen uw bruto maandlasten.

Maximale hypotheek berekenen: zelf aan de slag

Tijd om zelf aan de slag te gaan. Wilt u hulp bij het berekenen van uw bruto jaarinkomen? Klik dan op de rekenmachine.


uniqueid

Hoe wordt uw maximale hypotheek berekend?

Uw bruto jaarinkomen
Dit is het inkomen in een kalenderjaar vóór aftrek van loon- en/of inkomstenbelasting. Exclusief de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw) en inclusief vakantiegeld, 13e maand en vaste toeslagen.
Uw financiële verplichtingen
Dit zijn de maandelijkse kosten die u betaalt voor bijvoorbeeld het aflossen van uw studieschuld of het betalen van alimentatie. Ook een aantal leningen en kredietlimieten die bij het BKR geregistreerd staan vallen onder deze financiële verplichtingen. Denk aan een doorlopend krediet of de toestelkosten voor uw mobiel.
De woning die u op het oog heeft
De hoogte van uw hypotheek mag maximaal 100% van de waarde van de woning zijn. U kunt meer lenen als u energiebesparende voorzieningen wilt treffen voor de woning.
Uw eigen middelen
Dit is het bedrag dat u aan eigen geld kunt besteden voor de aankoop van de woning. Dit kan spaargeld zijn, maar ook de verwachte overwaarde van uw huidige woning.
De hypotheekvorm
Kiest u voor een Annuïteiten hypotheek of een Lineaire Hypotheek? Hoelang is uw rentevaste periode? En welk rentepercentage hoort hierbij? Alle antwoorden op deze vragen hebben ook invloed op hoeveel u kunt lenen.

Maximale hypotheek & eigen geld

Bij het berekenen van uw maximale hypotheek ziet u een aanvullend bedrag dat u gemiddeld kwijt bent aan eigen geld. Dit bedrag kunt u niet hypothecair lenen bij een bank. U zult dit uit eigen middelen moeten betalen. Dit bedrag is gebaseerd op:

 • Overdrachtsbelasting
  In 2018 is de overdrachtsbelasting voor een woning 2% van de aankoopprijs.
 • Notariskosten
  De notariskosten bestaan onder andere uit kosten voor de overdracht en de hypotheekakte.
 • Makelaarskosten
  De kosten voor het kopen van uw huis onder begeleiding van een aankoopmakelaar.
 • Hypotheekadvies
  Het bedrag dat u uw hypotheekadviseur betaalt voor zijn advies.
 • Taxatiekosten
  De kosten voor het taxeren van uw nieuwe woning.

Hoeveel eigen geld heeft u nodig?

Heeft u bij de aankoop van uw woning eigen geld nodig? Dan kunt u daarvoor uw spaargeld gebruiken, maar er zijn ook andere mogelijkheden.

Een schenking vragen

U kunt uw omgeving vragen om een eenmalig belastingvrije schenking te doen. Op de website van de Belastingdienst ziet u aan welke voorwaarden u moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Overwaarde benutten

Koopt u binnen drie jaar een andere woning? En heeft u overwaarde? Dan moet u de overwaarde gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe woning. Dit heet de bijleenregeling. Doet u dit niet of niet volledig, dan is er in zoverre sprake van een lening in box 3. De rente over die lening kunt u niet aftrekken. Meer informatie over de bijleenregeling vindt u op de site van de Belastingdienst.

Lees meer over overwaarde benutten


Maximale hypotheek & bruto maandlasten

Bij het berekenen van uw maximale hypotheek ziet u ook de bijbehorende bruto maandlasten. Dit is het bedrag dat u elke maand aan uw geldverstrekker betaalt. Het berekende bedrag bestaat uit rente en aflossing, omdat u in de rekentool alleen kunt kiezen uit een annuïteiten of lineaire hypotheek. Lees meer over hoe het zit met uw maandlasten.


Wat kan een hypotheekadviseur voor u betekenen?

Een woning kopen doe u niet elke dag en hierdoor is het hypotheekproces voor veel huizenkopers onbekend terrein. Geldt dit ook voor u? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur. Hij kan u hypotheekadvies geven gebaseerd op uw persoonlijke situatie, wensen en (toekomst)plannen.

Ik wil hypotheekadvies