Wat kan ik lenen voor de aankoop van een woning? Deze vraag leeft bij vrijwel iedereen die een huis wil kopen;
starters, jonge stellen, alleenstaanden, ondernemers, zzp'ers, flexwerkers, medici, noem maar op. Geldt dit ook voor u? En heeft u het huis van uw dromen gevonden? Of bent u zich aan het oriënteren en wilt u zien wat u nu kunt lenen? Dan kunt u eenvoudig uw maximale hypotheek berekenen! Ook ziet u meteen uw bruto maandlasten.
Tijd om zelf aan de slag te gaan. Wilt u hulp bij het berekenen van uw bruto jaarinkomen? Klik dan op de rekenmachine.
Bij het berekenen van uw maximale hypotheek wordt gekeken naar de volgende factoren:
Heeft u bij de aankoop van uw woning eigen geld nodig? Dan kunt u daarvoor uw spaargeld gebruiken, maar er zijn ook andere mogelijkheden.
Een schenking vragen
U kunt uw omgeving vragen om een eenmalig belastingvrije schenking te doen. Op de website van de Belastingdienst ziet u aan welke voorwaarden u moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.
Overwaarde benutten
Koopt u binnen drie jaar een andere woning? En heeft u overwaarde? Dan moet u de overwaarde gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe woning. Dit heet de bijleenregeling. Doet u dit niet of niet volledig, dan is er in zoverre sprake van een lening in box 3. De rente over die lening kunt u niet aftrekken. Meer informatie over de bijleenregeling vindt u op de site van de Belastingdienst.
Bij het berekenen van uw maximale hypotheek ziet u ook de bijbehorende bruto maandlasten. Dit is het bedrag dat u elke maand aan uw geldverstrekker betaalt. Het berekende bedrag bestaat uit rente en aflossing, omdat u in de rekentool alleen kunt kiezen uit een annuïteiten of lineaire hypotheek.
Een woning kopen doe u niet elke dag en hierdoor is het hypotheekproces voor veel huizenkopers onbekend terrein. Geldt dit ook voor u? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur. Hij kan u hypotheekadvies geven gebaseerd op uw persoonlijke situatie, wensen en (toekomst)plannen.