Ga direct naar inhoud

Overwaarde huis opnemen

 • Uw woning verbouwen of aanpassen met geld uit overwaarde
 • Ook voor een schenking of grote aankoop
 • Uw geld 'uit de stenen halen'

Maak een afspraak

Overwaarde opnemen

Als u alweer enige tijd in uw koophuis woont, heeft u wellicht overwaarde op uw huis. Dat betekent dat de waarde van uw woning hoger is dan uw hypotheek. Oftewel: u heeft ‘geld in de stenen’. Dit is ook het geval als u helemaal geen hypotheek meer heeft. Door uw huis te verkopen, komt er een bedrag vrij. Dit bedrag kunt u gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning. Maar ook als u niet wilt verhuizen, zijn er ook mogelijkheden om geld uit de stenen op te nemen. Zo kunt u op basis van uw overwaarde een extra hypotheek aanvragen. Hiermee krijgt u een bedrag dat u vrij kunt besteden. Bijvoorbeeld om uw woning te verbouwen of aan te passen, uw kinderen financieel te ondersteunen, een grote aankoop te doen of om maandelijks extra bestedingsruimte te creëren.

Overwaarde opnemen voor woningaanpassing of verbouwing

Wilt u graag in uw woning blijven wonen, maar is uw huis niet zo geschikt als u op latere leeftijd wat minder mobiel wordt? Het aanpassen van uw huidige woning kan dan een prima optie zijn. Denk aan kleine aanpassingen zoals een verhoogd toilet of een traplift. Of een grotere verbouwing. Zo kunt u bijvoorbeeld een slaapkamer en badkamer op de begane grond krijgen. Wanneer u overwaarde op uw woning heeft, dan is het ook mogelijk om dit deels te gebruiken voor de financiering van de aanpassing. Dit geldt ook als u andere wensen heeft voor uw woning. Bijvoorbeeld een nieuwe vloer of keuken. Ook dan kunt u de overwaarde bij Nationale-Nederlanden gebruiken voor de financiering van de verbouwing van uw woning. U sluit in dit geval bij Nationale-Nederlanden een extra hypotheek af. Hiermee ontvangt u een bedrag dat u vrij kunt besteden. Omdat u de overwaarde gebruikt om uw woning te verbeteren, valt deze lening in box 1 en is de hypotheekrente vaak aftrekbaar. Hierdoor kan dit ook een fiscaal aantrekkelijke optie zijn.

Goed om te weten: Soms kunt u ook vanuit de overheid een vergoeding krijgen als u uw woning gaat aanpassen. Bij uw gemeente kunt u navragen of u voor een vergoeding in aanmerking komt.

Wilt u weten of het gebruiken van overwaarde voor het verbouwen van uw woning een geschikte oplossing is?

Maak een afspraak met een adviseur


Overwaarde opnemen om te schenken aan (klein)kinderen

U hoort het steeds vaker: het geven met een ‘warme’ hand. Oftewel: uw kinderen financieel helpen tijdens uw leven. Ook hiervoor kunt u bij Nationale-Nederlanden uw overwaarde gebruiken. Bijvoorbeeld om uw (klein)kinderen te helpen bij de aankoop van hun eerste huis. Houd er wel rekening mee dat er boven een bepaald bedrag schenkbelasting moet worden betaald.

Voor de aankoop van een woning is er een speciale regeling voor het belastingvrij schenken. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

 • De ontvanger of de fiscaal partner van de ontvanger is tussen de 18 en 40 jaar oud
 • Het bedrag van de schenking is niet hoger dan € 105.302 (in 2021)
 • De schenking mag ook verspreid worden over 2 of 3 jaar
 • De schenking wordt gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van een woning of om de hypotheek af te lossen

Meer informatie over schenken vindt u ook op de website van de Belastingdienst.

Omdat u de overwaarde niet gebruikt om uw woning te verbeteren, valt deze lening in box 3 en is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Wilt u weten of het gebruiken van overwaarde voor u een geschikte oplossing is?

Maak een afspraak met een adviseur

Waarom schenken aan (klein)kinderen voor de aankoop van hun woning?

Voor de aankoop van een woning mag u in principe niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat u eigen geld moet meenemen om de extra kosten rondom de aankoop van een woning en de inrichting te betalen. Het gaat dan al snel om een bedrag van € 10.000 tot € 20.000. Niet alle starters op de woningmarkt hebben dit bedrag ter beschikking. Wanneer u overwaarde op uw woning heeft, dan is het wellicht mogelijk om dit gedeeltelijk op te nemen om uw (klein)kinderen financieel te ondersteunen.


Overwaarde opnemen voor een grote aankoop, meer bestedingsruimte of iets anders

Als u overwaarde heeft op uw woning, dan is het ook mogelijk om die overwaarde te gebruiken voor een grote aankoop. Denk aan de aanschaf van een nieuwe caravan of een tweede woning die u wilt verhuren. Maar ook wanneer u maandelijks meer bestedingsruimte wilt hebben, kunt u daar uw overwaarde voor gebruiken. U sluit in dit geval bij Nationale-Nederlanden een extra hypotheek af. Hiermee ontvangt u een bedrag dat u vrij kunt besteden. Omdat u de overwaarde niet gebruikt om uw woning te verbeteren, valt deze lening in box 3 en is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Toch kan dit een aantrekkelijke optie zijn, als u geld wilt lenen. De rente die u betaalt over de extra hypotheek is vaak een stuk lager dan die van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Wilt u weten of het gebruiken van overwaarde voor uw wensen een geschikte oplossing is?

Maak een afspraak met een adviseur


Waarmee moet u rekening houden als u overwaarde wilt opnemen?

Er zijn bepaalde voorwaarden verbonden aan het afsluiten van een hypotheek op basis van uw overwaarde en andere zaken waar u rekening mee moet houden:

 • De lasten van de nieuwe totale hypotheek moeten wel betaalbaar zijn ten opzichte van uw (pensioen)inkomen.
 • Als u een hypotheek heeft bij een andere geldverstrekker, dan kunt u deze hypotheek oversluiten naar Nationale-Nederlanden en tegelijk verhogen op basis van uw overwaarde.
 • Als er geen hypotheek meer rust op uw woning, dan kunt u voor de overwaarde die u wilt gebruiken een hypotheek aanvragen bij Nationale-Nederlanden.
 • Het totale aflossingsvrije gedeelte van uw hypotheek mag niet meer bedragen dan 50% van de marktwaarde van uw woning.
 • Het totale bedrag aan Box 3 leningen mag niet meer bedragen dan 50% van de marktwaarde van uw woning.
Voorbeeld

U heeft een woning met een actuele waarde van € 200.000,-. U heeft een Annuïteiten Hypotheek van € 100.000,- en een Aflossingsvrije Hypotheek van € 40.000,- dus in totaal € 140.000,-. Beide hypotheken vallen in box 1.
Op basis van uw overwaarde kunt u een Aflossingsvrije Hypotheek afsluiten van maximaal € 60.000,-. Het aflossingsvrij gedeelte van uw hypotheek mag namelijk maximaal € 100.000,- zijn (namelijk 50% van de marktwaarde van uw woning) en u heeft al een Aflossingsvrije Hypotheek van € 40.000,-.


Wilt u een hypotheekgesprek?

Wilt u weten of een hypotheek op basis van uw overwaarde voor u een geschikte oplossing is? Neem dan contact op met uw hypotheekadviseur.

Maak een afspraak