Overwaarde huis opnemen

  • Je woning verbouwen of aanpassen met geld uit overwaarde
  • Ook voor een schenking of grote aankoop
  • Je geld 'uit de stenen halen'

Maak een afspraak

Overwaarde opnemen

Als je alweer enige tijd in je koophuis woont, heb je misschien overwaarde op je huis. Dat betekent dat de waarde van je woning hoger is dan je hypotheek. Oftewel: je hebt ‘geld in de stenen’. Dit is ook het geval als je helemaal geen hypotheek meer hebt. Door je huis te verkopen, komt er een bedrag vrij. Dit bedrag kun je gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning. Maar ook als je niet wilt verhuizen, zijn er mogelijkheden om geld uit de stenen op te nemen. Zo kun je op basis van je overwaarde een extra hypotheek aanvragen. Hiermee krijg je een bedrag dat je vrij kunt besteden. Bijvoorbeeld om je woning te verbouwen of aan te passen, je kinderen financieel te ondersteunen, een grote aankoop te doen of om maandelijks extra bestedingsruimte te creëren.

Overwaarde opnemen voor woningaanpassing of verbouwing

Wil je graag in je woning blijven wonen, maar is je huis niet zo geschikt als je op latere leeftijd wat minder mobiel wordt? Het aanpassen van je huidige woning kan dan een prima optie zijn. Denk aan kleine aanpassingen zoals een verhoogd toilet of een traplift. Of een grotere verbouwing. Zo kun je bijvoorbeeld een slaapkamer en badkamer op de begane grond krijgen. Wanneer je overwaarde op je woning hebt, dan is het ook mogelijk om dit deels te gebruiken voor de financiering van de aanpassing. Dit geldt ook als je andere wensen hebt voor je woning. Bijvoorbeeld een nieuwe vloer of keuken. Ook dan kun je de overwaarde bij Nationale-Nederlanden gebruiken voor de financiering van de verbouwing van je woning. Je sluit in dit geval bij Nationale-Nederlanden een extra hypotheek af. Hiermee ontvang je een bedrag dat je vrij kunt besteden. Omdat je de overwaarde gebruikt om je woning te verbeteren, valt deze lening in box 1 en is de hypotheekrente vaak aftrekbaar. Hierdoor kan dit ook een fiscaal aantrekkelijke optie zijn.

Goed om te weten: Soms kun je ook vanuit de overheid een vergoeding krijgen als je je woning gaat aanpassen. Bij je gemeente kun je navragen of je voor een vergoeding in aanmerking komt.

Wil je weten of het gebruiken van overwaarde voor het verbouwen van je woning een geschikte oplossing is?

Maak een afspraak met een adviseur

Overwaarde opnemen om te schenken aan (klein)kinderen

Je hoort het steeds vaker: het geven met een ‘warme’ hand. Oftewel: je kinderen financieel helpen tijdens je leven. Ook hiervoor kun je bij Nationale-Nederlanden je overwaarde gebruiken. Bijvoorbeeld om je (klein)kinderen te helpen bij de aankoop van hun eerste huis. Houd er wel rekening mee dat er boven een bepaald bedrag schenkbelasting moet worden betaald.

Meer informatie over schenken vind je ook op de website van de Belastingdienst.

Omdat je de overwaarde niet gebruikt om je woning te verbeteren, valt deze lening in box 3 en is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Wil je weten of het gebruiken van overwaarde voor jou een geschikte oplossing is?

Maak een afspraak met een adviseur

Voor de aankoop van een woning mag je in principe niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat je eigen geld moet meenemen om de extra kosten rondom de aankoop van een woning en de inrichting te betalen. Het gaat dan al snel om een bedrag van € 10.000 tot € 20.000. Niet alle starters op de woningmarkt hebben dit bedrag ter beschikking. Wanneer je overwaarde op je woning hebt, dan is het wellicht mogelijk om dit gedeeltelijk op te nemen om je (klein)kinderen financieel te ondersteunen.

Waarom schenken aan (klein)kinderen voor de aankoop van hun woning?

Overwaarde opnemen voor een grote aankoop, meer bestedingsruimte of iets anders

Als je overwaarde hebt op je woning, dan is het ook mogelijk om die overwaarde te gebruiken voor een grote aankoop. Denk aan de aanschaf van een nieuwe caravan of een tweede woning die je wilt verhuren. Maar ook wanneer je maandelijks meer bestedingsruimte wilt hebben, kun je daar je overwaarde voor gebruiken. Je sluit in dit geval bij Nationale-Nederlanden een extra hypotheek af. Hiermee ontvang je een bedrag dat je vrij kunt besteden. Omdat je de overwaarde niet gebruikt om je woning te verbeteren, valt deze lening in box 3 en is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Toch kan dit een aantrekkelijke optie zijn, als je geld wilt lenen. De rente die je betaalt over de extra hypotheek is vaak een stuk lager dan die van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Wil je weten of het gebruiken van overwaarde voor jouw wensen een geschikte oplossing is?

Maak een afspraak met een adviseur

Waarmee moet je rekening houden als je overwaarde wilt opnemen?

Er zijn bepaalde voorwaarden verbonden aan het afsluiten van een hypotheek op basis van je overwaarde en andere zaken waar je rekening mee moet houden:

  • De lasten van de nieuwe totale hypotheek moeten wel betaalbaar zijn ten opzichte van je (pensioen)inkomen.
  • Als je een hypotheek hebt bij een andere geldverstrekker, dan kun je deze hypotheek oversluiten naar Nationale-Nederlanden en tegelijk verhogen op basis van je overwaarde.
  • Als er geen hypotheek meer rust op je woning, dan kun je voor de overwaarde die je wilt gebruiken een hypotheek aanvragen bij Nationale-Nederlanden.
  • Het totale aflossingsvrije gedeelte van je hypotheek mag niet meer bedragen dan 50% van de marktwaarde van je woning.
  • Het totale bedrag aan Box 3 leningen mag niet meer bedragen dan 50% van de marktwaarde van je woning.
Voorbeeld

Je hebt een woning met een actuele waarde van € 200.000,-. Je hebt een Annuïteiten Hypotheek van € 100.000,- en een Aflossingsvrije Hypotheek van € 40.000,- dus in totaal € 140.000,-. Beide hypotheken vallen in box 1.
Op basis van je overwaarde kun je een Aflossingsvrije Hypotheek afsluiten van maximaal € 60.000,-. Het aflossingsvrij gedeelte van je hypotheek mag namelijk maximaal € 100.000,- zijn (namelijk 50% van de marktwaarde van je woning) en je hebt al een Aflossingsvrije Hypotheek van € 40.000,-.


Wil je een hypotheekgesprek?

Wil je weten of een hypotheek op basis van je overwaarde voor jou een geschikte oplossing is? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur.

Maak een afspraak

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur