Ga direct naar inhoud

Eerste huis kopen

 • Bereken eenvoudig uw maximale hypotheek
 • Hypotheek met of zonder NHG
 • Online uw hypotheekaanvraag volgen

Maak een afspraak

Uw eerste huis kopen. Wat komt er allemaal bij kijken?

Voor het eerst een woning kopen is een hele stap. Leuk, maar ook spannend. Het begint met de zoektocht naar uw droomhuis. Maar wat moet u vervolgens allemaal regelen om het ook echt van uzelf te maken? Nationale-Nederlanden helpt u op weg.

 • Wat kan ik maximaal lenen?
 • Kies ik voor bestaande bouw of nieuwbouw?
 • Welke hypotheekvormen zijn er voor starters?
 • Een hypotheek kiezen, hoe doe ik dat?
 • Met welke bijkomende kosten moet ik rekening houden?

Hoogste score van MoneyView

MoneyView geeft 5 sterren aan de prijs van de Annuïteiten en Lineaire Hypotheek van Nationale-Nederlanden. We verlagen namelijk automatisch uw rente als uw hypotheek door aflossingen hiervoor in aanmerking komt.

Wat kan ik maximaal lenen?

Voordat u op zoek gaat naar een huis is het belangrijk om inzicht te hebben in uw financiële mogelijkheden. Met onze Maximale Hypotheekberekening kunt u eenvoudig zelf berekenen welk bedrag u kunt lenen voor de aankoop van een huis. En welke maandlasten daarbij horen. Zo gaat u goed voorbereid op zoek.

Maximale hypotheek berekenen


Hypotheekvormen voor starters

De meest afgesloten hypotheekvormen zijn de Annuïteiten Hypotheek en de Lineaire Hypotheek. Wanneer u uw eerste huis koopt, zijn dit de enige hypotheekvormen waarbij u recht heeft op hypotheekrenteaftrek.

Annuïteiten Hypotheek

 • Vaste bruto maandlasten bestaande uit rente en aflossing
 • De verhouding rente en aflossing wijzigt tijdens de looptijd. In het begin is het aflossingsdeel klein en het rentedeel groot
 • Door de aflossing daalt de hypotheekschuld
 • Uw belastingvoordeel wordt tijdens de looptijd kleiner omdat u steeds minder rente betaalt
 • Uw hypotheek is afgelost aan het einde van de looptijd

Lineaire Hypotheek

 • U betaalt rente en aflossing. U lost elke maand een vast bedrag af
 • Dalende bruto maandlasten omdat u steeds minder rente betaalt
 • Uw hypotheek is afgelost aan het einde van de looptijdLees meer over hypotheekvormen


Hoe werkt het aanvragen van een hypotheek?

Nadat u het koopcontract van uw eerste huis heeft getekend, moet u binnen een bepaalde tijd uw hypotheek regelen. U kunt een hypotheek van Nationale-Nederlanden aanvragen via onze eigen adviseurs of een onafhankelijke adviseur bij u in de buurt.

Bij het afsluiten van een hypotheek doorloopt u zes stappen:

 • U vraagt via uw adviseur een hypotheek bij ons aan.
 • U ontvangt van ons na één werkdag een Rentevoorstel.
 • U levert de documenten aan die wij nodig hebben om een offerte te kunnen maken.
 • Als alle documenten zijn aangeleverd en uw aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u een hypotheekofferte van ons. Na ondertekening stuurt u de offerte naar ons retour.
 • De datum voor het passeren van de hypotheekakte bij de notaris wordt gepland. Vanaf dat moment is het huis officieel van u!
 • Gedurende de looptijd kunt u uw hypotheek eenvoudig beheren in mijn.nn.

Vraagt u een hypotheek van Nationale-Nederlanden aan, dan kunt u de status van uw aanvraag online volgen in Mijn Hypotheekaanvraag.

Mijn Hypotheekaanvraag


Als uitzendkracht een huis kopen met perspectiefverklaring

Werkt u als uitzendkracht en bent u langer dan 1 jaar werkzaam? Dan is het mogelijk om via uw uitzendbureau een perspectiefverklaring aan te vragen en daarmee een hypotheek af te sluiten.

Bij de aanvraag van een perspectiefverklaring kijkt het uitzendbureau naar uw toekomstige kansen op de arbeidsmarkt. Bij een positieve uitkomst ontvangt u een perspectiefverklaring, waarin vermeld staat dat u in staat bent om een bestendig inkomen te verwerven. Dit document is geldig tot een half jaar na uitgifte. Met een perspectiefverklaring op zak kunt u een hypotheek aanvragen bij
Nationale-Nederlanden. Dit is mogelijk voor zowel een hypotheek met als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Meer over perspectiefverklaring


Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die u kunt krijgen bij het afsluiten van een hypotheek. Wanneer u uw hypotheeklasten niet meer kunt betalen omdat u bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt bent geworden, dan moet u wellicht uw huis verkopen. Wanneer u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft, dan blijft u onder bepaalde voorwaarden niet met een schuld zitten. Een ander voordeel van een hypotheek met NHG is dat u een korting op de hypotheekrente krijgt. Uw hypotheekadviseur kan u vertellen of u in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG.


Vrijblijvend en gratis oriëntatiegesprek

U kunt zich online al uitgebreid oriënteren. Maar bij het kopen van uw eerste huis wilt u niet over één nacht ijs gaan. Kies voor persoonlijk hypotheekadvies afgestemd op uw mogelijkheden en uw wensen, zodat u de hypotheek afsluit die het beste bij uw situatie past.

Het eerste oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur is gratis en vrijblijvend. U kunt voor een afspraak terecht bij een adviseur van Nationale-Nederlanden of bij een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.

Maak een afspraak


Verzekeringen voor uw eerste huis

Uw eigen huis is een kostbaar bezit. Begrijpelijk dat u daarmee geen risico wilt lopen. Gelukkig kunt u zich uitstekend tegen risico’s verzekeren. De drie belangrijkste verzekeringen voor een eigen woning zijn de opstalverzekering, inboedelverzekering en overlijdensrisicoverzekering.