Huizen worden verkocht aan de hoogste bieder, want ruim een derde van de woningen gaat boven de vraagprijs weg. Als zoete broodjes de toonbank over dus. En we staan er letterlijk voor in de rij: met 30 man een huis bezichtigen is tegenwoordig maar heel gewoon.
Weet wat je kunt en wilt
Voordat je een huis binnenstapt, is het goed om te weten of en hoe je het kunt betalen. Want ‘even laten bezinken’ is er vaak niet meer bij: je wilt snel en zelfverzekerd kunnen handelen.
- Ga alvast langs bij een hypotheekadviseur en bepaal jouw mogelijkheden. Hoeveel kan en wil je lenen? Welke maandlasten zijn acceptabel voor jou?
- Misschien kun je op financiële steun van je ouders rekenen? Maak hier afspraken over.
- Bepaal de waarde van het huis, zodat je al een eventueel openingsbod kunt bepalen.
Maak een realistisch en concreet wensenlijstje. Wat vind je écht belangrijk? En waar zou je eventueel concessies kunnen doen? Zo weet je waar je op moet letten bij het ‘scannen’ van het huis. Schrijf die punten ook echt op!
Slim: neem tijdens de bezichtiging iemand mee die bouwkundig onderlegd is, zodat je beter kunt oordelen over de staat van het huis. Dit vervangt natuurlijk niet de bouwkundige keuring, die je eventueel als ontbindende voorwaarde in je koopcontract kunt opnemen.
Bereken hier je maximale hypotheek
Wees assertief
Natuurlijk zorg je ervoor dat je het online woningaanbod dagelijks bekijkt. Maar de populaire woningen halen de bekende huizensites vaak niet eens. En dus moet je ook assertief en creatief zijn:
- Benut je netwerk: laat iedereen weten dat je zoekt en wat je zoekt. Houd hierbij ook de sociale netwerken goed in de gaten.
- Weet je dat een huis binnenkort in de verkoop komt? Je zou op gepaste wijze alvast contact kunnen leggen met de verkoper om je interesse te laten blijken.
- Schakel een aankoopmakelaar in en plaats een zoekopdracht. Een aankoopmakelaar is vaak eerder op de hoogte van het aanbod, kent de woningmarkt goed en adviseert je bij het bieden op een huis. Je betaalt hier wel voor, maar als je zo snel een geschikt huis kunt vinden is het zeker de overweging waard.
- Benader verschillende verkoopmakelaars met jouw woningwensen.
Heb je interesse in een huis? Neem dan direct contact op met de verkoopmakelaar en plan zo snel mogelijk (binnen 2 dagen) een bezichtiging in.
Raak niet in paniek
Een huis is misschien wel de grootste aankoop van je leven. Dus ook al vraagt de woningmarkt nu om doorpakken en snelheid: laat je niet gek maken en ga weloverwogen te werk.
- Richt je pijlen op meerdere huizen, zodat je niet al bij voorbaat te emotioneel gehecht raakt aan één huis. Dit behoedt je voor impulsieve keuzes. Bovendien: vergelijkingsmateriaal is altijd goed.
- Voldoet het huis aan jouw wensen en kun je het betalen? Bepaal dan een goede biedingsstrategie. Zo ga je goed voorbereid én doordacht te werk.
- Je kunt jouw gunfactor verhogen door mee te gaan met de wensen van de verkoper. Bijvoorbeeld door akkoord te gaan met de opleverdatum die de verkoper voorstelt. Maak hierbij steeds de afweging: als ik nu wat water bij de wijn doe, wat levert het me straks dan op?
- Na het tekenen van het voorlopig koopcontract, heb je nog drie dagen bedenktijd. Je kunt dan nog, zonder opgaaf van reden, onder de koop uit.
- Door de juiste ontbindende voorwaarden op te nemen in het koopcontract kun je - ook na die drie dagen bedenktijd - in bepaalde gevallen nog onder de koop uit.
- Kies een hypotheek die bij je past. Niet alleen nu, maar ook later. Denk na over de hypotheeksom, de rentevaste periode en de hypotheekvorm. Het is belangrijk dat jij je er comfortabel bij voelt en dat de hypotheek in de komende jaren bij jouw situatie blijft passen.
Hypotheekadvies nodig?
Snel een afspraak, waar en wanneer je maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.