Ga direct naar inhoud

Stappenplan hypotheek oversluiten

Ben je van plan om je bestaande hypotheek te vervangen door een hypotheek van Nationale-Nederlanden? Dan wil je vast weten wat er allemaal komt kijken bij het oversluiten van je bestaande hypotheek. Deze 10 stappen helpen je in de voorbereiding.

Oriënteren op mogelijkheden hypotheek oversluiten

Er zijn diverse redenen om eens kritisch naar je huidige hypotheek te kijken: je uitgavenpatroon of je inkomsten zijn misschien gewijzigd, je wilt verbouwen of je huidige hypotheekvorm en de daarbij behorende rente past niet meer bij jouw wensen. Als blijkt dat je een hypotheek kunt afsluiten die voordeliger is of beter bij jouw actuele persoonlijke situatie past, dan kan dat een argument zijn om je hypotheek over te sluiten. Je sluit een hypotheek over als je de bestaande hypotheek aflost bij je huidige hypotheekverstrekker en daarna een nieuwe hypotheek afsluit bij Nationale-Nederlanden.

Een hypotheek bij een andere bank?

Met de OversluitCheck bereken je in een paar stappen of oversluiten naar Nationale-Nederlanden voordelig is.

Bereken jouw besparing

Kosten aflossen hypotheek en afsluiten nieuwe hypotheek

Het oversluiten van je hypotheek naar een andere aanbieder brengt kosten met zich mee. Je betaalt bijvoorbeeld taxatiekosten (ongeveer € 600,-) en notariskosten (ongeveer € 600,- tot € 1.000,-). Bij het oversluiten binnen de lopende rentevastperiode van je huidige hypotheek moet je misschien ook een vergoeding voor vervroegde aflossing betalen aan je huidige hypotheekverstrekker. Je kunt vrijblijvend een pro-forma aflosnota aanvragen bij je huidige hypotheekverstrekker. Daarin staat hoe hoog jouw hypotheek nu nog is en hoeveel de eventuele vergoeding is bij oversluiten. Ook is het belangrijk om de voorwaarden van de aan jouw hypotheek gekoppelde producten te bekijken. Zo kan het bij een (bank)spaarhypotheek financieel onaantrekkelijk zijn om de hypotheek en het gekoppelde spaarproduct te stoppen.

Is oversluiten de oplossing?

Oversluiten kan interessant zijn als de hypotheekrente lager is dan jouw huidige rente. Wel krijg je waarschijnlijk te maken met kosten voor het aflossen van je huidige hypotheek en met kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Jouw hypotheekadviseur kan samen met jou bepalen of het voordelig is om je hypotheek over te sluiten naar Nationale-Nederlanden en binnen welke termijn je de kosten van oversluiten terugverdient.

Aanvraag nieuwe hypotheek

Je vraagt een hypotheek aan bij Nationale-Nederlanden via een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt of via een adviseur van Nationale-Nederlanden. Je kunt bij ons online de status van jouw aanvraag volgen via Mijn Hypotheekaanvraag. Je vindt er de stappen die nog komen en een overzicht van wat wij doen en wat jij samen met jouw adviseur kunt doen.

Het rentevoorstel

Als de beoordeling van jouw aanvraag akkoord is, ontvang je van ons een rentevoorstel via je adviseur. In dit voorstel staan onder andere de hypotheekvorm(en), de hypotheeksom, de rentevastperiode, de hoogte van de rente en het bruto maandbedrag. Ook vind je hierin welke aanvullende informatie en documenten we nog van je nodig hebben. Mede op basis daarvan bepalen we of we je een offerte kunnen bieden.

Documenten aanleveren

Voordat wij je een definitieve offerte kunnen aanbieden, hebben we aanvullende informatie van je nodig. Denk hierbij aan een loonstrook, taxatierapport en werkgeversverklaring. Je levert deze documenten via je adviseur aan.

De hypotheekofferte

Als alle documenten zijn aangeleverd en goedgekeurd, ontvang je via jouw adviseur een offerte. Hiermee heb je de zekerheid dat je een hypotheek van Nationale-Nederlanden kunt krijgen. Je kunt de offerte ondertekenen en via je adviseur terugsturen.

Eventuele verzekeringen regelen

Voordat je naar de notaris gaat en eigenaar wordt van de woning, heb je verplicht een opstalverzekering nodig. Daarnaast is het verstandig een aantal andere verzekeringen af te sluiten. Denk hierbij aan een overlijdensrisicoverzekering, inboedelverzekering, glasverzekering en rechtsbijstandverzekering. Houd er rekening mee dat bijvoorbeeld een medische keuring voor een verzekering even kan duren. Kijk daarom tijdens het aanvragen van je hypotheek alvast naar de gewenste verzekeringen.

Naar de notaris

Bij oversluiten is er geen sprake van een nieuw huis, maar wel van een nieuwe hypotheek. Hiervoor beoordeelt Nationale-Nederlanden jouw huidige situatie. Als je in aanmerking komt voor een hypotheek ontvang je een offerte. Nadat je deze hebt ondertekend, stelt de notaris de hypotheekakte op. Het aflossen van de oude hypotheek en het passeren van de nieuwe hypotheek vindt plaats op het kantoor van de door jou gekozen notaris. Als je de hypotheekakte hebt ondertekend, wordt de oude hypotheek afgelost en uit het Kadaster verwijderd. Jouw nieuwe hypotheek wordt ingeschreven in het Kadaster. Je hypotheek is nu overgesloten.

Je hypotheek is geregeld

Je hypotheek is geregeld en je kunt deze inzien en beheren in mijn.nn.

Download het stappenplan hypotheek oversluiten

Heb je al een hypotheek bij Nationale-Nederlanden?

Ook als je een hypotheek bij Nationale-Nederlanden hebt, kun je je hypotheek oversluiten. Naast het oversluiten van je hypotheek heb je bij Nationale-Nederlanden ook andere mogelijkheden om te besparen. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor rentemiddeling.

Bekijk jouw mogelijkheden


Hypotheekgesprek met een adviseur?

Wil je je mogelijkheden voor het oversluiten van jouw hypotheek bespreken met een adviseur?

Maak een afspraak

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur