Ga direct naar inhoud

Je hypotheekrente wijzigen

  • Lager rentepercentage
  • Tijdens je rentevaste periode
  • Rentemiddeling, rentewijziging of oversluiten mogelijk

Log in

Je hypotheekrente aanpassen.

Is de actuele hypotheekrente lager dan de rente die jij betaalt voor je hypotheek? Dan kan het gunstig zijn om je hypotheekrente opnieuw vast te zetten voor het einde van je rentevaste periode.  

In veel gevallen betaal je dan een vergoeding voor het renteverlies van de bank. Deze vergoeding kun je in één keer betalen of gespreid: met rente middelen. Bereken je mogelijkheden eenvoudig zelf op mijn.nn.


Je hypotheekrente wijzigen en de vergoeding in één keer betalen

Je kiest een nieuwe rentevaste periode met bijbehorende actuele rente. De vergoeding die hiervoor geldt, de boeterente, betaal je in één keer.

Je berekent je rentewijziging en vergoeding gemakkelijk zelf.

Hypotheekrente wijzigen en de vergoeding in één keer betalen

Log in

Rentemiddeling. Je hypotheekrente wijzigen en de vergoeding gespreid betalen

Je kunt ervoor kiezen om de vergoeding voor het renteverlies van de bank gespreid te betalen. Dan verrekenen wij deze vergoeding met je nieuwe rente. Daardoor wordt je nieuwe hypotheekrente hoger dan de actuele rente.

Je berekent je rentewijziging met rentemiddeling gemakkelijk zelf.

Hypotheekrente wijzigen met rentemiddeling

Log in

Je hypotheek oversluiten. Je hypotheekrente wijzigen en de vergoeding financieren

Bij oversluiten kies je ook een nieuwe rentevaste periode met de bijbehorende actuele rente. De vergoeding die je moet betalen, financier je mee in je nieuwe hypotheek.

Je hypotheek oversluiten kun je niet zelf doen. Je doet dit samen met je hypotheekadviseur.
Je betaalt dan kosten voor hypotheekadvies en de notaris.

Je hypotheek oversluiten

Maak een afspraak

Is een tussentijdse rentewijziging voor mijn hypotheek altijd mogelijk?

Een tussentijdse rentewijziging is niet voor elke hypotheek mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld niet binnen drie maanden voor de einddatum van je huidige rentevaste periode. Verder is een tussentijdse rentewijziging niet toegestaan bij de Flexibel Lenen Hypotheek en Overbruggingshypotheek.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Bekijk in mijn.nn per leningdeel of een tussentijdse rentewijziging mogelijk is.

Fiscale gevolgen

De vergoeding die je betaalt voor de tussentijdse rentewijziging is meestal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Voorwaarde is dat de lening een eigenwoningschuld in box 1 is. Je adviseur kan je hier meer over vertellen. Ook op belastingdienst.nl kun je zien aan welke voorwaarden een lening moet voldoen om aangemerkt te worden als een eigenwoningschuld in box 1.

Verder verandert door een rentewijziging ook de hoogte van de hypotheekrente die je kunt aftrekken bij je belastingaangifte. Krijg je maandelijks een bedrag terug van de Belastingdienst? Dan is het verstandig dat je dat bedrag aanpast. Zo voorkom je dat je bij je aanslag inkomstenbelasting moet bijbetalen.

Je tariefklasse verlagen

Je kunt je hypotheekrente ook verlagen door het risico van je lening kleiner te maken. Dit kan door af te lossen op je hypotheek. Ook kun je je woningwaarde aan ons doorgeven als deze gestegen is. Als je hypotheek daardoor in een tariefklasse met een lagere risico-opslag terecht komt, daalt je hypotheekrente.

Aflossen op je hypotheek en het doorgeven van je woningwaarde doe je gemakkelijk zelf.

Tariefklassen

Extra aflossen