Hypotheek oversluiten berekenen

Wil je weten hoeveel je kunt besparen door je hypotheek over te sluiten naar Nationale-Nederlanden? Als de hypotheekrente lager is dan jouw huidige rente kan oversluiten interessant zijn. Bereken in 5 stappen de kosten van oversluiten en ontdek wat je hypotheek oversluiten je oplevert.


Doe de OversluitCheck

Met de Hypotheek OversluitCheck weet je binnen een paar minuten of je kunt besparen. Je hebt hiervoor de gegevens van je huidige hypotheek nodig.

Heb je een (Bank)Spaar Hypotheek? Dan is de Oversluitcheck is niet geschikt voor je. Een lagere rente is in jouw geval namelijk meestal niet gunstig.

Heb je al een hypotheek bij Nationale-Nederlanden? Dan heb je verschillende mogelijkheden om te besparen. Bekijk je mogelijkheden.

De kosten van oversluiten

Oversluiten naar een lagere hypotheekrente klinkt interessant, maar is niet altijd voordelig. Je maakt hiervoor namelijk ook kosten. Zo betaal je meestal een vergoeding voor vervroegde aflossing aan je huidige bank, omdat je je hypotheek eerder opzegt dan afgesproken. Ook heb je advies- en bemiddelingskosten als je je nieuwe hypotheek via een adviseur afsluit. En betaal je notaris- en taxatiekosten. Onderzoek dus goed of je deze kosten goedmaakt met de nieuwe, lagere maandlasten. Wist je dat onze OversluitCheck deze kosten voor je berekent? Een hypotheekadviseur kan je hierbij ook helpen.

Veelgestelde vragen over oversluiten

Wat is hypotheek oversluiten?

Als je je hypotheek vervroegd gaat oversluiten, beëindig je je huidige hypotheek voordat je rentevaste periode of de looptijd van je hypotheek afloopt. Je sluit een hypotheek af met een nieuwe, vaak lagere, hypotheekrente en rentevaste periode. Dit kan bij je huidige bank of je kiest voor oversluiten naar een andere bank. Voor de rente die je huidige bank misloopt door de vervroegde aflossing, betaal je vaak een vergoeding.

Wanneer is mijn hypotheek oversluiten berekenen interessant?

Oversluiten is met name interessant als je nieuwe maandlasten lager worden dan de maandlasten die je nu betaalt. Maar je moet verder kijken dan alleen de maandlasten. Voor het oversluiten betaal je vaak een vergoeding voor vervroegde aflossing aan de bank. Ook betaal je eventuele advies- en bemiddelingskosten. En heb je kosten voor de notaris en het laten taxeren van je huis. Als je deze kosten 'terugverdient' met je nieuwe lagere maandlasten, is oversluiten interessant.

Meer over oversluiten naar Nationale-Nederlanden

Ik heb een hypotheek van Nationale-Nederlanden, kan ik ook oversluiten berekenen?

Ook als je al een hypotheek bij ons hebt, kun je een lagere hypotheekrente krijgen. Dit kan op verschillende manieren:

Je hypotheek oversluiten
Je krijgt dan een nieuwe hypotheek bij Nationale-Nederlanden en betaalt de actuele hypotheekrente. Je betaalt vaak wel een vergoeding voor vervroegde aflossing en eventuele kosten voor hypotheekadvies, administratie, notaris en taxatie. Heb je een (Bank)Spaar Hypotheek? Of is het grootste deel van je hypotheek een (Bank)Spaar Hypotheek? Dan is oversluiten naar een lagere hypotheekrente in jouw geval meestal niet gunstig.

Een tussentijdse rentewijziging met rentemiddeling
Bij rentemiddeling doe je een tussentijdse rentewijziging. We berekenen het renteverlies en verrekenen dit in een opslag op het nieuwe rentepercentage. Zo hoef je het renteverlies niet in een keer te betalen. Je betaalt dan een iets hogere rente dan de actuele rente, maar de rente is altijd nog lager dan de rente die je nu betaalt. Je betaalt ook geen advieskosten. Een tussentijdse rentewijziging is niet altijd mogelijk. Zo is dit niet toegestaan bij de Flexibel Lenen Hypotheek en Overbruggingshypotheek. Verder kun je na rentemiddeling tijdens je rentevaste periode niet opnieuw voor rentemiddeling kiezen.

Een tussentijdse rentewijziging waarbij je de vergoeding uit eigen middelen betaalt
Als je een tussentijdse rentewijziging wilt, kun je er ook voor kiezen om de vergoeding voor het renteverlies uit eigen middelen te betalen. Je betaalt dan de actuele hypotheekrente en de kosten over de hele looptijd van uw hypotheek zijn vaak lager dan bij rentemiddeling.

Wil je weten wat je mogelijkheden zijn met een hypotheek van Nationale-Nederlanden? Doe de OversluitCheck of kijk in mijn.nn. Je ziet per leningdeel of een tussentijdse rentewijziging mogelijk is.

Kan ik mijn oversluitkosten meefinancieren?

Je kunt de kosten die je hebt bij het oversluiten direct betalen uit eigen middelen of meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Houd er in het laatste geval wel rekening mee dat de rente over dit deel niet fiscaal aftrekbaar is.

Is de vergoeding bij oversluiten fiscaal aftrekbaar?

Een vergoeding mag je in veel gevallen (deels) aftrekken voor de heffing van je inkomstenbelasting. Een voorwaarde hierbij is dat de hypotheek gebruikt wordt voor de financiering van je eigen woning. Een hypotheekadviseur kan dit voor je uitzoeken.

Kan ik ook een spaarhypotheek oversluiten?

Heb je een (Bank)Spaar Hypotheek? Dan is oversluiten naar een lagere hypotheekrente in jouw geval meestal niet gunstig. Bespreek je mogelijkheden met een hypotheekadviseur.