Ga direct naar inhoud

Hypotheek oversluiten berekenen

Wilt u weten hoeveel u kunt besparen met uw hypotheek oversluiten naar Nationale-Nederlanden? Met de huidige lage hypotheekrente kan oversluiten interessant zijn. Bereken in 5 stappen de kosten van oversluiten en ontdek wat uw hypotheek oversluiten u oplevert.


Doe de OversluitCheck

Met de Hypotheek OversluitCheck weet u binnen een paar minuten of u kunt besparen. U heeft hiervoor de gegevens van uw huidige hypotheek nodig.

Heeft u een (Bank)Spaar Hypotheek? Dan is de Oversluitcheck is niet geschikt voor u. Een lagere rente is in uw geval namelijk meestal niet gunstig.

Heeft u al een hypotheek bij Nationale-Nederlanden? Dan heeft u verschillende mogelijkheden om te besparen. Bekijk uw mogelijkheden.

De kosten van oversluiten

Oversluiten naar een lagere hypotheekrente klinkt interessant, maar is niet altijd voordelig. U maakt hiervoor namelijk ook kosten. Zo betaalt u meestal een vergoeding voor vervroegde aflossing aan uw huidige bank, omdat u uw hypotheek eerder opzegt dan afgesproken. Dit noemen we ook wel een boeterente. Ook heeft u advies- en bemiddelingskosten als u uw nieuwe hypotheek via een adviseur afsluit. En betaalt u notaris- en taxatiekosten. Onderzoek dus goed of u deze kosten goedmaakt met de nieuwe, lagere maandlasten. Wist u dat onze OversluitCheck deze kosten voor u berekent? Een hypotheekadviseur kan u hierbij ook helpen.

Veelgestelde vragen over oversluiten

Wat is hypotheek oversluiten?

Als u uw hypotheek vervroegd gaat oversluiten, beëindigt u uw huidige hypotheek voordat uw rentevaste periode of de looptijd van uw hypotheek afloopt. U sluit een hypotheek af met een nieuwe, vaak lagere, hypotheekrente en rentevaste periode. Dit kan bij uw huidige bank of u kiest voor oversluiten naar een andere bank. Voor de rente die uw huidige bank misloopt door de vervroegde aflossing, betaalt u vaak een vergoeding (boeterente).

Wanneer is mijn hypotheek oversluiten berekenen interessant?

Oversluiten is met name interessant als uw nieuwe maandlasten lager worden dan de maandlasten die u nu betaalt. Maar u moet verder kijken dan alleen de maandlasten. Voor het oversluiten betaalt u vaak een vergoeding voor vervroegde aflossing aan de bank (boeterente). Ook betaalt u eventuele advies- en bemiddelingskosten. En heeft u kosten voor de notaris en het laten taxeren van uw huis. Als u deze kosten'terugverdient' met uw nieuwe lagere maandlasten, is oversluiten interessant.

Meer over oversluiten naar Nationale-Nederlanden

Ik heb een hypotheek van Nationale-Nederlanden, kan ik ook oversluiten berekenen?

Ook als u al een hypotheek bij ons heeft, kunt u een lagere hypotheekrente krijgen. Dit kan op verschillende manieren:

Uw hypotheek oversluiten
U krijgt dan een nieuwe hypotheek bij Nationale-Nederlanden en betaalt de actuele hypotheekrente. U betaalt vaak wel een vergoeding voor vervroegde aflossing en eventuele kosten voor hypotheekadvies, administratie, notaris en taxatie. Heeft u een (Bank)Spaar Hypotheek? Of is het grootste deel van uw hypotheek een (Bank)Spaar Hypotheek? Dan is oversluiten naar een lagere hypotheekrente in uw geval meestal niet gunstig.

Een tussentijdse rentewijziging met rentemiddeling
Bij rentemiddeling doet u een tussentijdse rentewijziging. We berekenen het renteverlies en verrekenen dit in een opslag op het nieuwe rentepercentage. Zo hoeft u het renteverlies niet in een keer te betalen. U betaalt dan een iets hogere rente dan de actuele rente, maar de rente is altijd nog lager dan de rente die u nu betaalt. U betaalt ook geen advieskosten. Een tussentijdse rentewijziging is niet altijd mogelijk. Zo is dit niet toegestaan bij de Flexibel Lenen Hypotheek en Overbruggingshypotheek. Verder kunt u na rentemiddeling tijdens uw rentevaste periode niet opnieuw voor rentemiddeling kiezen.

Een tussentijdse rentewijziging waarbij u de vergoeding uit eigen middelen betaalt
Als u een tussentijdse rentewijziging wilt, kunt u er ook voor kiezen om de vergoeding voor het renteverlies uit eigen middelen te betalen. U betaalt dan de actuele hypotheekrente en de kosten over de hele looptijd van uw hypotheek zijn vaak lager dan bij rentemiddeling.

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn met een hypotheek van Nationale-Nederlanden? Doe de OversluitCheck of kijk in mijn.nn. U ziet per leningdeel of een tussentijdse rentewijziging mogelijk is.

Kan ik mijn oversluitkosten meefinancieren?

U kunt de kosten die u heeft bij het oversluiten direct betalen uit eigen middelen of meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Houd er in het laatste geval wel rekening mee dat de rente over dit deel niet fiscaal aftrekbaar is.

Is de boete bij oversluiten fiscaal aftrekbaar?

Een boete mag u in veel gevallen (deels) aftrekken voor de heffing van uw inkomstenbelasting. Een voorwaarde hierbij is dat de hypotheek gebruikt wordt voor de financiering van uw eigen woning. Een hypotheekadviseur kan dit voor u uitzoeken.

Kan ik ook een spaarhypotheek oversluiten?

Heeft u een (Bank)Spaar Hypotheek? Dan is oversluiten naar een lagere hypotheekrente in uw geval meestal niet gunstig. Bespreek uw mogelijkheden met een hypotheekadviseur.