Ga direct naar inhoud

Extra aflossen op je hypotheek

 • Makkelijk extra aflossen in mijn.nn of via de NN App
 • Direct inzicht in je nieuwe maandlasten
 • Geld overmaken met iDEAL

Log in

Heb je spaargeld over of bijvoorbeeld een erfenis of schenking ontvangen? Dan kun je er voor kiezen een gedeelte van je hypotheek terug te betalen. Wij noemen dit extra aflossen. Je betaalt dan meer terug dan het afgesproken maandbedrag.  

Extra aflossen op je hypotheek via mijn.nn

Wil je je maandlasten verlagen? Of wil je juist eerder van je hypotheek af zijn? Elk jaar kun je tot 10% van je oorspronkelijke hypotheekbedrag vergoedingsvrij aflossen. In mijn.nn doe je dit gemakkelijk zelf. Extra aflossen op je hypotheek kan al vanaf 25 euro. Je krijgt direct inzicht in:

 • hoeveel je per leningdeel nog vergoedingsvrij kunt aflossen.
 • de hoogte van de eventueel te betalen vergoeding.
 • je nieuwe maandbedrag of looptijd.

Kosten voor extra aflossen

Voor extra aflossen betaal je geen administratiekosten. Wel moet je soms een vergoeding voor vervroegde aflossing betalen. Ook bekend als boeterente. Dat is het geval als de rente van je hypotheek hoger is dan de actuele marktrente voor een vergelijkbare hypotheek. Je betaalt de vergoeding en je extra aflossing in één keer. Je kunt je betaalde vergoeding in veel gevallen aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting.

Zo wordt de hoogte van de vergoeding voor vervroegde aflossing berekend.

Je betaalt géén vergoeding voor extra aflossen:

 • tot 10% van je oorspronkelijke lening(deel).
 • als de rente op je hypotheek lager is dan de actuele marktrente van een vergelijkbare hypotheek.
 • in de drie maanden voordat je rentevaste periode afloopt.
 • op leningdelen met variabele rente.
 • vanuit de overwaarde van je oude woning. Lees hier hoe dit werkt.

Let op! Controleer goed of je extra aflossing klopt. Is het bedrag juist? En weet je zeker dat je het op het aangegeven leningdeel wilt aflossen? Nadat je hebt betaald is je aflossing definitief. Het is niet mogelijk om een extra aflossing terug te draaien of te wijzigen.

Je nieuwe maandbedrag na extra aflossen

Je maandlasten veranderen als je aflost. De eerstvolgende incasso schrijven wij een aangepast bedrag af. Dat bedrag bestaat voor een deel uit je oude termijnbedrag en voor een deel uit je nieuwe termijnbedrag. Je nieuwe maandbedrag wordt voor het eerst afgeschreven in de maand erop. Het kan zijn dat wij nog een incasso met een oud termijnbedrag uitvoeren. Als je daardoor te veel betaalt, verrekenen wij dat in de eerstvolgende maandtermijn. Je kunt de specificatie van jouw termijnbedrag inzien via mijn.nn.

Als je extra aflost, daalt je hypotheek bedrag. Hierdoor kan je hypotheek in een lagere tariefklasse komen. Daalt hierdoor ook je rente? Dan krijg je hierover bericht na verwerking van je extra aflossing.

Lees meer over tariefklassen

Voordelen en nadelen extra aflossen

Voordelen extra aflossen Nadelen extra aflossen
De hypotheekschuld daalt Het geld zit ‘vast’ in je huis en kun je niet meer gebruiken voor iets anders
Je maandlasten worden lager Extra aflossen bij een (bank)spaar- of levenhypotheek kan fiscale gevolgen hebben
Mogelijk lagere tariefklasse en risico-opslag Mogelijk minder hypotheekrenteaftrek. Hierdoor stijgt je belastbaar inkomen in box 1. Dit kan ook gevolgen hebben voor inkomensafhankelijke toeslagen.
Minder kans op restschuld Gevolgen voor de bijleenregeling nemen toe
Mogelijk minder belasting betalen in box 3

Lees meer over of extra aflossen verstandig is

Extra aflossen en belastingen

Een extra aflossing op je hypotheek kan fiscale gevolgen hebben. Als je aflost, ga je bijvoorbeeld minder rente betalen. Deze rente is, onder voorwaarden, aftrekbaar voor de belasting. Zo gaat mogelijk je hypotheekrenteaftrek omlaag. Krijg je maandelijks een deel van je hypotheekrente terug van de belastingdienst? Geef dan de wijziging door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je op een later moment geld terug moet betalen. Ook is een eventueel betaalde vergoeding in veel gevallen aftrekbaar bij je aangifte inkomstenbelasting. Op belastingdienst.nl vind je meer informatie.

Heb je een BankSpaar Plus Hypotheek, een Spaar Hypotheek of Optimaal Spaar Hypotheek? Dan kan je tot 10% van je oorspronkelijke lening via mijn.nn extra aflossen. Houd er rekening mee dat het fiscaal nadelige gevolgen kan hebben als je extra aflost op een (Bank)Spaarhypotheek . Een hypotheekadviseur kan je hierover meer vertellen en adviseren.