Ga direct naar inhoud

Nieuwe rentevaste periode kiezen

  • Bepaal zelf je nieuwe rentevaste periode
  • Vergelijk de rente bij verschillende looptijden
  • Je nieuwe maandlasten direct inzichtelijk

Log in

Einde rentevaste periode

Je hypotheek is opgebouwd uit één of meerdere leningdelen. Elk leningdeel heeft een rentevaste periode. Dit is de periode waarin je hypotheekrente gelijk blijft. Zodra de rentevaste periode voor een leningdeel afloopt, kies je een nieuwe rentevaste periode met bijbehorende rente. Je kunt er ook voor kiezen om het leningdeel af te lossen. Aan het einde van een rentevaste periode mag je het leningdeel (meestal) in zijn geheel vergoedingsvrij aflossen.

Een nieuwe rentevaste periode kiezen

Loopt je rentevaste periode binnenkort af? Ga naar mijn.nn en zie voor elk leningdeel wanneer je rentevaste periode eindigt.

Hieronder leggen we je in drie stappen uit wat je kunt verwachten aan het einde van de rentevaste periode en hoe je een nieuwe rentevaste periode kiest.

Stap 1: Je nieuwe renteaanbod in mijn.nn

Drie maanden voordat je rentevaste periode afloopt, krijg je van ons een e-mail dat in mijn.nn het nieuwe renteaanbod voor je klaar staat.

In dit renteaanbod staat onder meer:

  • De rentevaste periodes waaruit je kunt kiezen
  • De hypotheekrente per rentevaste periode
  • Je nieuwe maandlasten voor de verschillende rentevaste periodes

De hypotheekrente voor je nieuwe rentevaste periode kan hoger of lager zijn dan je huidige rente. Dat heeft gevolgen voor je maandlasten.

Heb je een (Bank)Spaar Hypotheek? Dan heeft een wijziging van de rente ook gevolgen voor de inleg of premie van je bankspaarrekening of spaarverzekering. De gewijzigde inleg of premie vind je terug in je renteaanbod.

Wat je moet weten

De rente die Nationale-Nederlanden aanbiedt, is onder andere afhankelijk van de hoogte van de lening ten opzichte van de waarde van de woning. Dit bepaalt in welke tariefklasse je hypotheek valt.

Bij een renteherziening indexeren wij de bij ons bekende taxatiewaarde van je woning op basis van cijfers van het Kadaster. Hierdoor valt je lening mogelijk in een andere tariefklasse en betaal je een andere risico-opslag. Je vindt de door ons geïndexeerde waarde terug in je renteaanbod.

Misschien is je woning meer waard dan de door ons geïndexeerde waarde. Als dat zo is, kom je misschien in aanmerking voor een lagere risico-opslag. Om een hogere woningwaarde aan te tonen, kun je een taxatierapport of een speciaal voor Nationale-Nederlanden opgestelde Calcasa desktoptaxatie van maximaal zes maanden oud, of de meest recente WOZ-beschikking uploaden via mijn.nn. Als je lening daardoor in een lagere tariefklasse valt, krijg je van ons een nieuw renteaanbod.

Stap 2: Je keuze maken

Zodra je renteaanbod klaarstaat in mijn.nn, heb je drie maanden de tijd om je keuze te maken voor een nieuwe rentevaste periode. Deze keuze maak je in mijn.nn. Nadat je je keuze via mijn.nn hebt doorgegeven, ontvang je direct per e-mail een bevestiging van je keuze. Je kunt je keuze zo vaak als je wilt wijzigen tot één dag voordat je nieuwe rentevaste periode ingaat.

Let op: De rente in je renteaanbod wijzigt niet meer. Ook niet als de rente voor nieuwe hypotheken omlaag of omhoog gaat in de drie maanden voorafgaand aan je nieuwe rentevaste periode. Hierop geldt een uitzondering als je een NN Variant Hypotheek (voorheen een Delta Lloyd of OHRA Hypotheek) mét de voorwaarde dagrente hebt. Dan betaal je de rente uit het renteaanbod óf de rente die geldt op de ingangsdatum van je nieuwe rentevaste periode als deze lager is. Bekijk het overzicht of jouw NN Variant Hypotheek dagrente heeft.

Maak je geen keuze?

Reageer je niet op ons renteaanbod voor het einde van je rentevaste periode? Dan zetten wij de rente voor je vast voor dezelfde rentevaste periode die je de vorige keer hebt gekozen. Is de resterende looptijd van je hypotheek korter dan die periode? Dan zetten we de rente vast tot de einddatum van je hypotheek. De hypotheekrente die geldt voor je nieuwe rentevaste periode vind je terug in ons renteaanbod.

Stap 3: Je nieuwe rentevaste periode gaat in

De dag nadat je rentevaste periode eindigt, gaat je nieuwe rentevaste periode in. Deze datum staat vermeld in je renteaanbod.

Als je nieuwe rentevaste periode is ingegaan, betaal je nog eenmalig je 'oude' maandbedrag. Dit komt omdat je de rente achteraf betaalt. De verandering in je maandlasten zie je dus pas terug in de eerstvolgende maand nadat je nieuwe rentevaste periode is ingegaan.


Welke mogelijkheden heb je verder?

Als je geen gebruik wil maken van ons renteaanbod om je huidige hypotheek voort te zetten, dan heb je een aantal mogelijkheden:

Je hypotheek gedeeltelijk of helemaal vergoedingsvrij aflossen

Je kunt ervoor kiezen om je hypotheek gedeeltelijk of helemaal vergoedingsvrij af te lossen. Zorg dan dat het bedrag dat je wilt aflossen uiterlijk op de datum dat je rentevaste periode afloopt, ontvangen is door Nationale-Nederlanden. Vanaf drie maanden voorafgaand aan de datum waarop de rentevaste periode afloopt, kun je het bedrag overmaken. Als je de hypotheek niet helemaal aflost, maar wel een extra aflossing doet, krijg je in mijn.nn een aangepast renteaanbod.

Wil je gedeeltelijk of helemaal vergoedingsvrij aflossen? Log in op mijn.nn.

Je hypotheekvorm bij Nationale-Nederlanden aanpassen

Het einde van de rentevaste periode is een goed moment om te kijken of je hypotheek nog goed aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Je hypotheekadviseur vertelt je graag wat de mogelijkheden zijn.

Maak een afspraak met een adviseur

Je hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder

Misschien wil je geen gebruik maken van het aanbod van Nationale-Nederlanden en je hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder. Je hypotheekadviseur vertelt je graag wat de mogelijkheden zijn.

Rentetarieven

Rentetarieven voor bestaande hypotheken waarvan de rentevaste periode afloopt per:

Service & Contact

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service & Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur