Van de ene op de andere dag zaten Hiljo Stadt (37) en Richard van Lint (58) thuis. De zzp’ers verzorgen de lichttechniek tijdens grote evenementen. Die industrie is door de coronacrisis hard geraakt. Alle evenementen zijn afgeblazen en dus zitten ze tot minstens 1 september zonder werk en inkomsten. Net als veel andere zzp’ers. Zonde, dachten Hiljo en Richard. Al dat talent zit nu thuis, terwijl in andere sectoren grote tekorten dreigen. En dus bedachten ze ZZPvoorNL.
Van een muziekfestival in Mexico tot een congres in China: normaal gesproken zou de agenda van Hiljo en Richard in deze tijd van het jaar goed gevuld zijn. Totdat wereldwijd alle evenementen werden gecanceld vanwege het coronavirus. Alleen al in de evenementenindustrie zitten ineens duizenden mensen zonder werk. “Terwijl wij niet gewend zijn stil te zitten”, vertelt Richard via een videotool. “Onze branche is kampioen in het snel, zorgvuldig en goed opbouwen van tijdelijke structuren.”
Al die aanpakkers zitten ineens thuis, terwijl de ellende zich in andere sectoren opstapelt. Zorgverleners die zich de naad uitwerken, een dreigend tekort aan beschermingsmateriaal en te weinig IC-bedden. Maar ook in andere cruciale sectoren kunnen personeelstekorten ontstaan: denk aan de voedselketen, de transport en logistiek en bij hulpverleningsdiensten als de politie en brandweer.
Straks zitten we met allemaal failliete freelancers.
Naam: Hiljo Stadt
Leeftijd: 37
Woonplaats: Zaandam
Functie: Lichtontwerper
Sinds: 20 jaar
Evenement dat me het meest bijgebleven is: “De première van de Europese tour van James Newton Howard, een componist van filmmuziek. Dat was in de Royal Albert Hall in Londen. De première had één van de kortste doorlooptijden ooit en de show was tijdloos.”
Hiljo: “Ik zag beelden van Italië en dacht: dit is een serieuze crisis, die alleen maar erger wordt. Hier móeten we wat mee.” Richard dacht precies hetzelfde. “We hebben een maatschappelijke plicht. Konden we ons als zzp’ers niet verenigen en een bijdrage leveren?”
Zo ontstond het idee voor ZZPvoorNL. Een platform om zzp’ers zonder werk en inkomsten in te zetten bij het ondersteunen van cruciale processen in de samenleving. Richard: “Stel dat veertig mensen op het distributiecentrum van een supermarkt ineens ziek worden. Dan zorgen wij voor veertig zzp’ers die met een heftruck kunnen rijden en boodschappen kunnen verzamelen en inpakken. En bij de gemeente en het UWV kunnen ze administratieve hulp van freelancers vast goed gebruiken.”
Het initiatief moet zzp’ers ook helpen het hoofd boven water te houden. Daarom ontvangen ze een vergoeding, die voor rekening moet komen van de opdrachtgevers. Dat zijn alle bedrijven of overheidsinstellingen die nu hulp kunnen gebruiken. Hiljo: “We zijn blij met de maatregelen die het kabinet getroffen heeft om ons financieel te ondersteunen, zoals de aanvulling tot het sociaal minimum. Normaal gesproken vallen we buiten zulke regelingen.”
Toch denken de twee dat dit bedrag voor veel zzp’ers niet genoeg is om van rond te komen. “Straks zitten we met allemaal failliete freelancers, die hun hypotheek niet meer kunnen betalen”, vreest Hiljo. “Dan zakt de economie nog verder in.” Door hun initiatief kunnen zzp’ers gemakkelijker rondkomen en krijgen bedrijven ondersteuning bij cruciale processen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.
Momenteel wordt er volop gewerkt aan een online platform. “We hebben de jongens van In2Event, een managementtool voor de planning en organisatie van evenementen, gevraagd het platform te bouwen. Daarop kunnen zzp’ers zich straks registreren en hun vaardigheden en beschikbaarheid aangeven. Daarna filteren wij ze op functie en locatie”, aldus Richard. “Als een bedrijf in Groningen meteen hulp nodig heeft, zijn de zzp’ers uit die omgeving snel ter plekke.”
Nu ligt de focus nog op zzp’ers uit de evenementenbranche, maar het plan is om alle zzp’ers zonder werk in te zetten. Een uur nadat Hiljo het initiatief via het event ZZPvoorNL lanceerde op LinkedIn, hadden al 30 mensen gereageerd. Inmiddels staat de teller op 291 deelnemers [status van 27 maart om 12:00 uur, red.]. Zodra het platform online staat, geven Hiljo en Richard een seintje en kunnen ze zich officieel inschrijven.
Zeg ons hoeveel mensen je nodig denkt te hebben en wij zorgen dat ze klaarstaan.
Naam: Richard van Lint
Leeftijd: 58
Woonplaats: Blokker
Functie: Lichttechnicus
Sinds: 22 jaar
Evenement dat me het meest bijgebleven is: “De nationale herdenking van MH17 in de RAI. Als je zoveel mensen ziet en hoort die dierbaren hebben verloren, verandert dat je kijk op het leven voorgoed.”
De technici zijn momenteel druk bezig brieven te schrijven naar gemeentes en bedrijven. “We hebben de managing director gemaild van een bedrijf dat beademingsapparatuur maakt”, geeft Hiljo als voorbeeld. “Hun productie is opgeschaald van 3.000 naar 10.000 stuks. Als lichttechnici zijn we gewend met elektronica te werken. Dus mailden we: zeg ons hoeveel mensen je straks nodig denkt te hebben en wij zorgen dat onze collega’s klaar staan.”
De eerste zzp’ers gaan waarschijnlijk op korte termijn al aan het werk. “Nu is er op veel plekken nog voldoende personeel, maar ik voorzie grote problemen als zij ook ziek worden, opgebrand raken of niet meer naar hun werk kunnen”, denkt Richard. “Met alleen vrijwilligers gaan we het niet redden.”
Na een tijdje hopen Hiljo en Richard per regio een aanspreekpunt te benoemen. Hiljo: “Ik denk niet dat wij met zijn tweeën een landelijke dekking kunnen coördineren. Maar we hebben veel collega’s met de benodigde expertise en kennis.” Hun achtergrond komt nu goed van pas. “We weten wat het is om onder druk te werken”, somt Richard op. “We moeten altijd vooruitdenken, flexibel zijn, snel schakelen en tegelijkertijd met precisie werken.” Wat ook helpt: in de evenementenbranche zijn werknemers gewend om assistentie te verlenen als het nodig is. Of het bij de EHBO is of bij de afbouw van een festival: niemand is te beroerd om een handje te helpen.
Alsnog moeten beide partijen wat water bij de wijn doen, denken de collega’s. “Bedrijven moeten accepteren dat ze niet met bekende invalskrachten werken. En freelancers moeten nu misschien in een chipsfabriek rondrijden, in plaats van de tour van een bekende artiest begeleiden”, noemt Hiljo. “Ook krijgen ze minder betaald dan ze gewend zijn.” Maar geld moet niet de drijfveer zijn, vinden de mannen. Zelf verdienen ze er niets aan.
“Niemand weet hoe de situatie zich precies zal ontwikkelen”, stelt Richard. “Maar waar het ons om gaat, is dat we aan het eind van de rit kunnen zeggen: we hebben onze schouders eronder gezet. We hebben in ieder geval geprobeerd een bijdrage te leveren.” Al hopen de zzp’ers dat het werk zo min mogelijk nodig gaat zijn. En zo kort mogelijk. Lachend: “We zijn de eerste ondernemers die hopen dat hun initiatief zo snel mogelijk opgeheven kan worden.”
Ben je zzp’er? En zit je momenteel ook zonder werk, maar wil je wel iets voor de maatschappij betekenen? Word dan lid van de LinkedIn-pagina ZZPvoorNL en draag straks ook een steentje bij.