Ga direct naar inhoud

Sebastian Mennes ging weer ondernemen na een burn-out

Sebastian Mennes in ONDERNEMERSLUST

In de podcastserie Ondernemerslust spreken we de eigenaren van zes ondernemingen. Over wat ze drijft en hoe ze elk op hun eigen manier omgaan met continue verandering. Daarnaast geven experts praktische tips. In deze aflevering het verhaal van ‘serie-ondernemer’ Sebastian Mennes.

Sebastian onderneemt al vrijwel zijn hele leven. Vroeger verkocht hij t-shirts op het schoolplein en in zijn studententijd bouwde hij websites. Dat laatste liep als een trein. Zo goed, dat Sebastian met zijn studie stopte en zijn compagnon uitkocht. Hij liet zijn bedrijf Mennes Creative groeien tot een full service digital agency met vijftien werknemers in dienst. Kort daarna, in 2009, werd Sebastian door ondernemersplatform MT/Sprout verkozen tot één van de meest veelbelovende ondernemers onder de 25 jaar.

Rennen als kip zonder kop

In die eerste jaren als ondernemer lag Sebastians focus op groeien, meer winst, gas geven, een hoger segment bereiken. Totdat die instelling zijn tol begon te eisen. Sebastian werd angstig: bang voor telefoontjes, voor mensen die iets van hem wilden. Maar hij bleef doorgaan. Sporten deed hij door 's nachts rennend naar huis te gaan en de volgende ochtend zat hij gewoon weer om negen uur op zijn werkplek. Een uitputtingsslag. Sebastian eindigde dan ook totaal vermoeid bij zijn moeder op de bank. De druk en stress waren hem te veel geworden.

Vallen en weer opstaan

Hij lag er een half jaar uit met een burn-out. De klassieke val van de ondernemer die al het werk zelf wil doen en denkt dat alles van hem afhankelijk is. Maar tijdens zijn burn-out draaide zijn bedrijf gewoon door, ook zonder hem. Een reality check. Sebastian ontdekte in deze periode dat hij zichzelf opnieuw moest uitvinden. Hij ging deels in loondienst werken en begon daarnaast een nieuw bedrijf. Want eens een ondernemer, altijd een ondernemer. Maar nu met de lessen onder de arm die al deze veranderingen hem leerden.

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Sebastian en het advies van arbeidspsycholoog Jaap van den Broek? Beluister nu de podcastaflevering.

Ga naar alle afleveringen

Nieuwsbrief

Als ondernemer ben je continu in beweging. De wereld om je heen verandert, en jij en je onderneming ook. Met onze tips, achtergrondartikelen en interviews helpen we jou om die veranderingen vol vertrouwen aan te gaan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief